Realitatea internationala pe scurt – 2 (21 Martie 2018)

Metoda vicleană prin care Sud-coreenii încearcă să-l înlăture pe Kim Jong-un

Un grup de tineri din Coreea de Sud a pus la cale un plan viclean pentru a face contrabandă cu orez și a introduce show-uri TV și mesaje religioase în Coreea de Nord. Activiștii creștini din Coreea de Sud ascund stick-uri cu emisiuni TV și mesajele religioase în sticle de orez, pe care le aruncă în mare, în speranța că vor ajunge pe țărmurile Coreei de Nord și vor fi preluate de oameni din interior. Ei susțin că, în mod normal, oamenii din Coreea de Nord ar trebui să muncească timp de 40 de zile pentru a-și putea permite un kilogram de orez. Ei se adună pe insula Ganghwa dintre cele două Corei și aruncă sticle pline cu orez în mare, lăsînd valurile să le ducă către țărm. Activiștii creștini ascund în orez stick-uri USB pe care sunt stocate show-uri TV și leagă de părțile laterale ale acestora Biblii. În Coreea de Nord religia este interzisă, la fel și show-urile TV din afara statului, dar activiștii cred că informațiile introduse în țară prin această metodă ar putea ajuta la înlăturarea regimului dictatorului Kim Jong-un.

Toronto, Canada, în șoc din cauza unui criminal în serie

Poliția din Toronto a găsit rămășițele celei de-a 7-a victime a criminalului în serie Bruce McArthur și cere sprijinul publicului pentru stabilirea identității bărbatului. Descoperire a fost confirmată pentru Associated Press, Luni dimineață, de un reprezentat al Poliției, care a mai adăugat că McArthur nu a fost încă acuzat de cea de-a 7-a crimă. Un grădinar peisagist din Toronto a fost inculpat pe 23 Februarie pentru 6 crime după identificarea rămăşiţelor unui trup descoperit într-o grădină, relatează AFP şi Reuters. Bruce McArthur, de 66 de ani, a fost arestat la jumătatea lui Ianuarie şi inculpat pentru dispariţia şi uciderea în Primăvara lui 2017 a doi bărbaţi care frecventau cartierul homosexual din Toronto. Poliţia a reuşit pînă acum să identifice rămăşiţele a trei dintre cele şase victime, una datorită "amprentelor digitale" şi celelalte două prin verificarea "fişelor dentare", a declarat Hank Idsinga, responsabil pentru această anchetă în cadrul Poliţiei din Toronto. 
Analizele ADN continuă pentru identificarea rămăşiţelor celorlalte trei victime găsite în aceeaşi grădină a unei case ai cărei proprietari i-au pus la dispoziţie o dependinţă lui Bruce McArthur pentru a-şi depozita materialul de grădinărit. 

Victimele identificate sunt Andrew Kinsman, de 49 de ani, care a avut o lungă legătură cu Bruce McArthur, Skandaraj Navaratnam, de 40 de ani, dat dispărut din 2010, şi Soroush Mahmudi, 50 de ani, dat dispărut de trei ani. McArthur mai este acuzat şi de uciderea lui Majeed Kayhan, Dean Lisowick şi Selim Esen. Poliţia reexaminează, de asemenea, "numeroase cazuri de crimă nerezolvate" şi "sute de cazuri de persoane date dispărute", care datează în unele cazuri de mai multe decenii, a subliniat el. (AGERPRES)

Două reţele italiene de trafic cu cocaină au fost destructurate la Roma, una avînd legături cu mafia

Două reţele de trafic cu cocaină, dintre care una avea legături cu Mafia, au fost destructurate la Roma, a anunţat Miercuri Poliţia italiană, citată de agenţia DPA. Potrivit unui comunicat, 19 persoane, acuzate de trafic cu droguri şi alte infracţiuni, au fost arestate, 16 dintre ele fiind plasate în arest preventiv, iar celelalte trei în arest la domiciliu. Una din cele două reţele infracţionale vizate de Poliţie aparţine mafiei napolitane, Camorra, şi cooperează cu mafia calabreză, 'Ndrangheta, se afirmă în comunicat. 'Ndrangheta, stabilită în regiunea Calabria (Sud), este considerată cea mai puternică organizaţie mafiotă, ea aflîndu-se în prima linie a traficului cu cocaină în Europa. (AGERPRES)

ONU: Execuţiile, tortura şi pieţele de sclavi continuă să existe în Libia

Grupări armate torturează şi execută civili în Libia în impunitate aproape totală, la şapte ani de la răsturnarea de la putere a dictatorului Muammar Gaddafi, arată un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, prezentat Miercuri Consiliului Drepturilor Omului, cu sediul la Geneva, transmite Reuters. Libieni şi migranţi sunt ţinuţi adesea în detenţie arbitrară, în imposibilitate de a comunica cu exteriorul şi în condiţii îngrozitoare, şi există în continuare relatări despre migranţi cumpăraţi şi vînduţi pe ''pieţe deschise de sclavi'', notează raportul. Libia este divizată între două guverne rival în Estul şi Vestul ţării, în vreme ce porturile şi plajele se află în cea mai mare parte în mîinile unor grupări armate care trafichează pe calea apei migranţi, în majoritate africani, spre Europa.

Potrivit lui Andrew Gilmour, asistent al secretarului general al ONU pentru Drepturile Omului, execuţiile extrajudiciare sunt în creştere alarmantă, el exemplificînd cu o înregistrate video apărută pe 24 Ianuarie, în care un comandant al forţelor speciale, Mahmoud al-Werfalli, împuşcă zece bărbaţi îngenunchiaţi, legaţi la ochi şi cu mîinile la spate. Werfalli a fost inculpat de Tribunalul Penal Internaţional pentru supervizarea execuţiilor sumare prin care au fost ucişi zeci de prizonieri.

Autorităţile ruse trebuie să accepte în continuare raportul McLaren, transmite preşedintele Agenţiei Mondiale Antidopaj

Preşedintele Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA/WADA), Craig Reedie, a reamintit, Miercuri, că autorităţile ruse trebuie să accepte în continuare concluziile raportului McLaren privind sistemul de dopaj instituţional pentru a ieşi din criză şi pentru a recăpăta încrederea lumii sportive, informează AFP. Această recunoaştere a concluziilor raportului McLaren privind existenţa unui sistem instituţional de dopaj între 2011 şi 2015, cu complicitatea Ministerului rus al Sporturilor, este una din ultimele două condiţii pentru ca Agenţia antidopaj rusă (RUSADA) să fie reintegrată în rîndul agenţiilor conforme cu Codul Mondial Antidopaj al AMA.
"Primii perdanţi sunt sportivii ruşi. Participarea lor la competiţii majore va continua să fie pusă sub semnul întrebării atît timp cît RUSADA nu va fi reintegrată. Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, fiind acceptată de CIO doar o selecţionată neutră", a declarat Craig Reedie, în deschiderea unui simpozion al Agenţiei Mondiale la Lausanne.

Prezent la o masă rotundă privind reconstrucţia luptei împotriva dopajului în Rusia, noul director general al RUSADA, Iuri Ganus, a expus noua organizare a agenţiei sale. Dar legat de recunoaşterea raportului McLaren, "această chestiune nu depinde de noi", a subliniat el. Autorităţile ruse au refuzat de fiecare dată să accepte concluziile acestui raport. AMA este mult mai exigentă decît CIO în faţa scandalurilor de dopaj dezvăluite în sportul rus. Instanţa mondială a luptei antidoping a exprimat "consternarea şi frustrarea" comunităţii sportive după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a ridicat suspendarea a 28 de sportivi ruşi la începutul lui Februarie, cu cîteva zile înainte de startul JO. (AGERPRES) 

Scandalul datelor Facebook utilizate în campania lui Donald Trump. Profesorul ruso-american acuzat că a creat softul: Sunt folosit drept ţap ispăşitor

Aleksandr Kogan, un cercetător ruso-american născut în Republica Moldova şi care este acuzat că ar fi ajutat la colectarea datelor a peste 50 de milioane de persoane, susţine că este folosit drept "ţap ispăşitor" de companiile Facebook şi Cambridge Analytica, informează site-ul Politico.eu. "Evenimentele din ultimele săptămîni au reprezentat un şoc total, iar din perspectiva mea sunt folosit drept ţap ispăşitor atît de Facebook, cît şi de Cambridge Analytica, deşi noi credeam că făceam ceva normal", a declarat Kogan pentru postul BBC 4. "Am fost asiguraţi de Cambridge Analytica, ne-au spus că totul este perfect legal şi că face parte din munca noastră", a adăugat acesta.

Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica a folosit o aplicaţie creată de Kogan, numită "thisisyourdigitallife", pentru a colecta date personale a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook şi pe care le-ar fi folosit ulterior pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA, în anul 2016. În acest context, compania Cambridge Analytica a susţinut că Aleksandr Kogan a propus această idee. Kogan neagă acuzaţiile şi susţine că a fost solicitat de compania britanică. Întrebat dacă este posibil ca datele să fii fost folosite în campania lui Donald Trump, Kogan a răspuns: "Cu siguranţă este posibil. Nu cunosc acest lucru".

Acesta a menţionat că valorile sale nu sunt compatibile cu cele ale actualului Preşedinte american. "Una dintre cele mai mari greşeli pe care le-am făcut a fost că nu am pus suficiente întrebări", a concluzionat Kogan.Potrivit activistului Christopher Wylie, firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. El a explicat că Steve Bannon şi Robert Mercer au avut ideea de a utiliza printr-o metodologie militară megadate şi reţele de socializare online pentru "operaţiuni informaţionale" asupra electoratului din Statele Unite.

Rusia şi-a mărit flota din Marea Neagră. Nave noi, şase submarine şi două fregate sunt operaţionale

Flota rusă a Mării Negre a primit în dotare în ultimii trei ani o serie de nave noi de diferite tipuri, a declarat comandantul flotei, amiralul Aleksandr Vitko, într-un interviu apărut Miercuri în publicaţia Krasnaia Zvezda, preluată de Xinhua, potrivit agerpres. Potrivit lui Vitko, Flota Mării Negre a primit din 2015 două fregate noi, şase submarine diesel-electrice echipate cu rachete de croazieră, şi mai mult de zece nave de contra-sabotaj şi patrulare. De asemenea, flota a fost dotată cu două remorchere puternice de nouă generaţie, platforme de scufundare modulare, o macara plutitoare puternică şi un număr de alte nave-suport, care au început imediat să îndeplinească misiuni în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, a mai spus comandantul. Totodată, flota a încheiat formarea unei brigăzi submarine, care include şase submarine noi în portul Novorosiisk de la Marea Neagră, a afirmat Vitko. ‘De aceea, putem vorbi deja despre o renaştere a forţelor submarine ale Flotei Mării Negre’, a subliniat el. Conform ‘Principiilor de bază ale politicii navale a Rusiei pînă în 2030’, document aprobat anul trecut de Preşedintele Vladimir Putin, obiectivul Rusiei este ca forţele sale navale să ajungă între primele două din lume în ce priveşte capabilităţile de luptă, menţionează Xinhua.

Numărul persoanelor fără adăpost a crescut exponenţial în Europa. Germania este cea mai afectată

Aproape 11 milioane de persoane sunt fără adăpost în Europa, unde numărul celor aflaţi într-o astfel de situaţie a explodat în ultimii ani în unele ţări, îşi exprimă îngrijorarea Fundaţia Abbé Pierre şi Federaţia europeană a asociaţiilor naţionale pentru persoanele fără adăpost (FEANTSA), într-un studiu făcut public Miercuri, citat de AFP, potrivit agerpres. Această „altă Europă”, cea „a marginalilor” (persoane fără domiciliu personal, persoane aflate în stradă, în adăposturi sau în centre de cazare de urgenţă), reprezintă 5% din cele 220 de milioane de gospodării europene, conform statisticilor adunate de cele două asociaţii. Numărul persoanelor fără adăpost a crescut în majoritatea ţărilor europene şi chiar a explodat în Germania (+150% între 2014 şi 2016, ajungînd la 860.000) şi în Irlanda (+145% între 2014 şi 2017, 8.857).

Dintre ţările europene, numai Finlanda şi Norvegia au reuşit să înregistreze scăderi ale numărului persoanelor fără adăpost. Finlanda a redus cu 18% numărul acestor persoane printr-o politică prin care accesul la o locuinţă este considerat un drept fundamental, şi nu „o problemă socială inevitabilă” care ar fi legată de probleme personale, spun cele două asociaţii. În celelalte state europene, unde cifrele sunt în creştere, raportul evidenţiază absenţa unei politici globale de luptă împotriva fenomenului persoanelor fără adăpost, a exploziei preţurilor la locuinţe şi a creşterii inegalităţilor.

În ciuda presiunii exercitate de Bruxelles, Varşovia îşi menţine reformele din Justiţie

Şeful diplomaţiei poloneze, Jacek Czaputowicz, a reiterat Miercuri dreptul ţării sale de a-şi reforma sistemul judiciar aşa cum crede de cuviinţă şi a denunţat recurgerea de către Uniunea Europeană la o procedură inedită care ar putea conduce la sancţiuni, relatează AFP, potrivit agerpres. Jacek Czaputowicz, care şi-a prezentat în Parlament viziunea asupra politicii externe a Varşoviei, a confirmat implicit că răspunsul Poloniei la recomandările Bruxellesului, transmise în urmă cu o zi, nu anunţă modificări semnificative la reformele controversate. Seria de schimbări în Justiţie întreprinse de Guvernul polonez după ce conservatorii partidului Lege şi Justiţie (PiS) au preluat puterea la finele anului 2015 a început cu o reformă a Tribunalului Constituţional şi a continuat cu reforme adoptate mai recent privind funcţionarea tribunalelor de drept comun, a Curţii Supreme şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia Europeană consideră aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive şi a activat pe 20 Decembrie 2017 Articolul 7 din Tratatul UE, dînd atunci Poloniei acest termen de trei luni să răspundă preocupărilor legate de situaţia statului de drept. În replică, Guvernul de la Varşovia a acuzat oficialii europeni de partizanat politic în favoarea actualei opoziţii poloneze.

Polonia nu renunţă la despăgubirile de război cerute Germaniei

Polonia va examina în acest an modalităţile de a obţine despăgubiri pentru distrugerile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat Miercuri ministrul de Externe polonez Jacek Czaputowicz, transmite Reuters. „Se discută despre necesitatea de a-i compensa pe polonezi pentru pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat şeful diplomaţiei de la Varşovia, într-un discurs consacrat obiectivelor de politică externă ale ţării sale.  „Vom căuta modalităţi legale, politice şi financiare de a obţine compensaţiile cuvenite”, a precizat ministrul de Externe, într-o secţiune a discursului referitoare la relaţiile polono-germane.

Serghei Lavrov ameninţă Londra cu represalii

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat Miercuri Londra că a ”ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice” în cazul otrăvirii unui spion în Marea Britanie şi a ameninţat că va riposta unor eventuale noi ”iniţiative antiruse”, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Nu există vreo îndoială că Guvernul britanic a ales cu bună ştiinţă să submineze relaţiile ruso-britanice”, a declarat Lavrov la Tokyo, la finalul unei întîlniri cu omologul său japonez Taro Kono. ”Dacă această tendinţă continuă sub forma unor noi iniţiative antiruse, nimeni nu a abandonat, bineînţeles, principiul reciprocităţii”, a ameninţat el. Lavrov a îndemnat Guvernul britanic să reacţioneze cu ”calm” la otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, la Salisbury, în Sud-Vestul Angliei, pe 4 martie. ”Noi sperăm ca prietenii noştri japonezi, cu contactele lor britanice, să clarifice cel puţin două puncte”, a continuat Lavrov. ”În primul rînd, unde sunt Skripal şi fiica lui? În al doilea rînd: de ce reprezentanţi Scotland Yard au spus că ancheta va dura luni de zile, iar în acelaşi timp Guvernul britanic a dat deja verdictul, fără să aştepte decizia unui tribunal?”.

Londra consideră că Rusia a comandat acest atac comis cu ajutorul unui agent neurotoxic din familia novicioc, fabricat potrivit occidentalilor de către complexul militar rus. Neil Basu, noul şef al antiterorismului britanic, a anunţat că ancheta ar putea să dureze ”săptămîni, chiar luni”. Moscova a cerut Luni Londrei ”probe” în sprijinul acuzaţiilor sau ”scuze”. Cele două victime se află ”în comă de la 4 Martie”, a anunţat ministrul britanic de Externe Boris Johnson, într-un material publicat în The Telegraph.

Primul oraş american care interzice vînzarea hainelor din blană

Oraşul californian San Francisco a votat Marţi pentru interzicerea comercializării obiectelor noi din blană, devenind astfel cel mai mare oraş din Statele Unite care adoptă o astfel de măsură pentru protejarea animalelor, informează AFP, potrivit agerpres. ”Pentru a-i ajuta pe cei care nu cuvîntă, colegii mei tocmai au votat în unanimitate în favoarea propunerii mele de interzicere a vînzării de obiecte de vestimentaţie sau de accesorii noi din blană începînd de la 1 Ianuarie 2019”, a scris pe contul său de Twitter Katy Tang, membră a consiliului de supraveghere a acestui oraş recunoscut drept unul dintre cele mai progresiste din ţară. Tang, cea care a propus introducerea acestei măsuri, a adăugat că se realizează „mult profit pe – literalmente – spatele animalelor”. ”50 de milioane de animale sunt ucise anual într-un mod oribil pentru ca noi să le purtăm şi să fim la modă”, a declarat Katy Tang.

Alte două oraşe californiene mai mici, West Hollywood şi Berkeley, au interzis deja vînzarea de obiecte noi din blană. Interdicţii ce vizează vînzarea şi importul de blană naturală sunt de asemenea în vigoare în India şi în Sao Paulo, Brazilia, se menţionează pe blogul Humane Society care militează pentru interzicerea absolută a vînzării de piele şi blănuri naturale. Două mărci italiene, Versace si Furla, în special sub presiunea HSI, au anunţat că nu vor mai folosi blană naturală extinzînd astfel lista companiilor de profil care şi-au luat un astfel de angajament (Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Lauren, Michael Kors sau Gucci). Federaţia Internaţională a Blănii (International Fur Federation) s-a declarat ”dezamăgită” de decizia luată de Versace, însă nu a exprimat încă un punct de vedere faţă de hotărîrea luată de conducerea oraşului San Francisco.

Potrivit HSI, Regatul Unit lucrează la o interdicţie naţională privind blănurile naturale. La rîndul său, Cehia a votat pentru interzicerea fermelor de animale destinate industriei blănurilor, călcînd pe urmele unor state precum Austria, Marea Britanie, Olanda şi Elveţia.