REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 Iulie 2021)

Un român din Harghita trăiește fără grija banilor sau a facturilor

Prin munca sa a reușit să scape de grija banilor. Gyorgy Jozsef și-a construit propriul colt de rai (foto) într-o regiune forestieră, departe de civilizație. Energia electrică îi este asigurată cu ajutorul unei mori: „E o roata cu trei metri diametrul și face curentul pentru casă. 240 de volți face. Adică nu trebuie transformat nimic”, declara el. Nu are televizor sau frigider, iar hrana o ia din ograda. Are găini, iepuri și o păstrăvărie. De cînd este retras la munte, banii pentru el nu mai sunt așa de importanți. Nici nu știe ce pensie are: „400 și ceva. 400. Nu știu, că niciodată n-am luat. Baba, baba se ocupă. Așa face în fiecare lună. Pe la mijlocul lunii se duce la Vlăhița, că ea stă aici cu mine, se duce la Vlăhița, ia pensiile și pînă nu cheltuiește, nu vine înapoi”, a mai spus el.

S-a apucat de treabă la începutul anilor ’90, cînd porțile fabricii la care lucra s-au închis. Are tot ce-i trebuie pentru a trăi și nici nu vrea să mai audă de oraș. Mulți au vrut să-i cumpere proprietatea, dar omul nici nu a vrut să audă. Aerul curat de la munte, hrana sănătoasa și liniștea sunt singurele lucruri de care are nevoie.

Virologul chinez dezertor despre apariţia Covid-19. "A fost fabricat. Am fost recrutată în secret"

Virologul chinez Li-Meng Yan, care a fugit în SUA în Aprilie, atacă, din nou, regimul chinez, privind originea noului coronavirus, insistînd că acesta a fost creat în laboratorul din Wuhan, oraşul în care a fost raportat primul focar de Covid-19. Virologul, care a lucrat la Universitatea de Sănătate Publică din Hong Kong, a susţinut, la Fox News, că „virusul a venit de la un laborator din Wuhan şi a fost produs de Armată pe baza virusurilor modificate de lilieci şi apoi s-a răspîndit după ce a fost modificat”. a spus Li-Meng Yan.

Potrivit acesteia, ea a început să studieze virusul în Decembrie din Hong Kong şi a fost în contact cu alţi virologi: „În Decembrie 2019, am fost recrutată în secret de către supraveghetorul meu, virologul Leo Poon, care lucrează cu OMS pentru această cercetare secretă despre pneumonia apărută în Wuhan. În curînd, munca mea a implicat doctori chinezi, cercetători, de asemenea civili care colectează informaţii, totul combinat cu cunoştinţele mele. În cele din urmă, am descoperit că acest virus provine dintr-un laborator”, a adăugat.

În ultimele luni, teoria că noul coronavirus ar fi fost scăpat dintr-un laborator a ieşit la suprafaţă. Noul preşedinte al SUA, Joe Biden, a ordonat agenţiilor de informaţii să lanseze o anchetă pentru a stabili dacă noul coronavirus a fost creat de om. Guvernul chinez a decis să nu participe la investigaţiile ulterioare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Sute de mii de tineri imigranți sunt afectați de o decizie a Justiției americane

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat „profund decepţionat” de o decizie a Justiţiei care invalidează parţial o reformă de referinţă a lui Barack Obama, menită să protejeze tinerii imigranţi sosiţi în SUA în timp ce erau copii. Joe Biden a precizat, într-un comunicat, că Administraţia sa va face apel împotriva deciziei unui judecător federal, decizie „care cufundă sute de mii de tineri imigranţi într-un viitor incert”. Decizia vizează programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), adoptat în 2012 pentru a scoate din ilegalitate imigranţii sub 30 de ani, intraţi ilegal pe teritoriul american în timp ce erau copii şi care şi-au construit viaţa în SUA, supranumiţi „Dreamers”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Circa 700.000 de tineri beneficiază de acest program, care împiedică expulzarea lor şi care le oferă un număr de securitate socială, indispensabil pentru a putea munci, conduce o maşină sau studia în SUA. Însă un judecător federal din Houston a estimat că fostul Preşedinte şi-a depăşit împuternicirile acţionînd prin decret, după ce a eşuat în adoptarea acestei reforme în Congres. Decizia judecătorului nu vizează persoanele deja înscrise în program, însă interzice ca alţi tineri să poată beneficia de el. De la instalarea sa la Casa Albă, Joe Biden, care a fost timp ce opt ani vicepreşedintele lui Barack Obama, a propus o amplă reformă în problema imigraţiei, care, între altele, prevede înscrierea în lege a statului celor supranumiţi „Dreamers”. Însă republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Congres, se opun violent altor dispoziţii ale reformei, ceea ce face adoptarea ei, în forma actuală, puţin probabilă.

„Sindromul Havana” lovește și la Viena. Peste 20 de diplomați de la Ambasada SUA au suferit de o boală misterioasă

Guvernul SUA investighează îmbolnăvirea mai multor angajați și diplomați de la Ambasada sa din Capitala Austriei, Viena. Peste 20 de oficiali au raportat simptome similare cu „sindromul Havana”, o boală misterioasă, de cînd Președintele american Joe Biden a preluat mandatul, în Ianuarie, relatează BBC. Sindromul este inexplicabil, dar oamenii de știință americani spun că cel mai probabil este cauzat de o armă cu microunde. Boala a primit numele de „sindromul Havana” pentru că i-a afectat pentru prima dată pe angajații Ambasadei americane din Cuba, în 2016-2017. Diplomații americani și canadieni din Havana s-au plîns atunci de simptome ca amețeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului și anxietate și ceea ce au descris drept „o ceață cognitivă”.

SUA au acuzat Cuba că a efectuat „atacuri sonice”, acuzație negat cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creșterea tensiunii între cele două țări. Un studiu academic din SUA din 2019 a descoperit „anomalii ale creierului” la diplomații care se îmbolnăviseră, dar Cuba a respins raportul. Cazurile de la Viena au fost dezvăluite de revista New Yorker și apoi confirmate de Departamentul de Stat al SUA, care a spus că „investighează” situația. Reuters a citat o declarație a ministerului austriac de Externe în care se spune că „lucrează cu autoritățile SUA pentru a ajunge împreună la o concluzie”. Viena a fost mult timp un nod de activitate diplomatică și a avut o reputație de punct fierbinte pentru spionaj, în special în timpul Războiului Rece. Orașul găzduiește în prezent discuții indirecte între Iran și SUA cu privire la încercările de a reînvia acordul nuclear din 2015 cu Iranul.

Proteste în Franța împotriva vaccinării şi a certificatelor COVID

Francezii au protestat împotriva vaccinării şi a certificatelor COVID la Paris, Strasbourg, Lille şi la Montpellier. Protestatarii au scandat „Libertate!” şi a purtat semne care denunţau o „dictatură medicală” a Preşedintelui Macron, informează mediafax. Mii de oameni au mărşăluit, Sîmbătă, în Franţa, pentru a protesta împotriva vaccinărilor obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii şi a permiselor COVID-19, documente care vor fi necesare pentru a intra în restaurante şi alte locuri. Un marş ţinut la Paris şi condus de un politician de extremă dreaptă şi poziţionat anti-vaccin a atras o mulţime neobişnuit de mare, crescută de furia determinată de noile reguli ale virusului, anunţate săptămîna trecută de Preşedintele francez Emmanuel Macron. De asemenea, au avut loc demonstraţii la Strasbourg – în Est, Lille – în Nord, Montpellier – în Sud şi în alte părţi ale Franţei. Se estimează că pe străzi au ieşit peste 100.000 de oameni, potrivit Le Parisien, în 136 de regiuni ale Franţei.

Măsurile lui Macron vizează încetinirea răspîndirii variantei Delta a coronavirusului şi protejarea spitalelor de o nouă creştere a îmbolnăvirilor. Preşedintele a ordonat tuturor lucrătorilor din domeniul sănătăţii să fie vaccinaţi pînă la 15 Septembrie şi a anunţat că vor fi necesare certificate speciale Covid-19 în toate restaurantele, barurile, spitalele, centrele comerciale, trenurile şi avioanele. Pentru a obţine un permis, care va fi necesar la restaurante începînd de luna viitoare, oamenii trebuie să fie complet vaccinaţi, să se fi recuperat recent după virus sau să aibă un test de virus negativ.

UE a vaccinat pînă în prezent o parte mai mare a populaţiei sale cu prima doză decît SUA, afirmă responsabili europeni

UE a depăşit Statele Unite pentru rata populaţiei care a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva coronavirusului, şi-au exprimat bucuria pe Twitter mai mulţi responsabili europeni, în contextul în care vechiul continent a fost în urmă luni de zile, notează AFP. „Uniunea Europeană a vaccinat pînă în prezent o parte mai mare a populaţiei sale cu prima doză decît Statele Unite (55,5%/55,4%)”, a afirmat pe reţeaua socială secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune. „Continuăm, mărim viteza!”, a adăugat el, împărtăşind statistici de pe site-ul Our World in Data.

Strategia europeană de vaccinare, care a demarat mai lent decît în Regatul Unit şi Statele Unite din cauza unei aprovizionări insuficiente, a făcut obiectul criticilor şi polemicilor în primele luni ale anului. Comisia Europeană, care a coordonat comenzile de vaccinuri pentru cele 27 de state membre, a fost luată ca ţintă. „Am promis, am îndeplinit. UE depăşeşte Statele Unite şi devine primul continent vaccinat cu prima doză din lume. Totul, în timp ce exportăm jumătate din producţia noastră în peste 100 de ţări”, a salutat, de asemenea, pe Twitter comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. „Eficienţă şi solidaritate – o realizare de care putem fi mîndri”, a adăugat acest oficial căruia i s-a încredinţat responsabilitatea unui grup de lucru pentru a mări producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri în Europa.

Fauci: Cu dezinformarea actuală nu cred că ar fi fost posibilă eradicarea variolei

Eradicarea unor boli ca variola ar fi fost imposibilă cu dezinformarea privind vaccinurile care se răspîndeşte în prezent în Statele Unite, a afirmat consilierul anti-COVID-19 de la Casa Albă, Anthony Fauci, notează AFP. „Dacă am fi avut respingerea vaccinurilor pe care o vedem în unele media, nu cred că ar fi fost posibilă eradicarea variolei”, a spus imunologul la postul CNN.„Probabil că am mai avea variolă şi probabil că am mai avea poliomielită în această ţară, dacă am fi avut genul de informaţii false care sunt răspîndite acum”, a adăugat el. Cu o zi înainte, Preşedintele american, Joe Biden, i-a acuzat pe marii operatori de reţele sociale că „ucid oameni” lăsînd să circule informaţii false despre vaccinuri, în contextul în care Statele Unite încearcă să relanseze campania de vaccinare care stagnează.

Variola, care a făcut aproximativ 300 de milioane de morţi în secolul al XX-lea, mai mult decît conflictele armate, a fost declarată oficial eradicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 1980 datorită efortului global de vaccinare lansat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Poliomelita, eradicată oficial din august 2020 din Africa datorită vaccinului, rezistă în Asia, Pakistan şi Afganistan unde această boală, care se traduce prin paralizie la copiii mici, rămîne endemică. Eşecul campaniilor de vaccinare se explică în special prin neîncrederea populaţiilor rurale şi credinţa în teoriile conspiraţioniste împotriva musulmanilor.

Şeful diplomaţiei lituaniene încearcă să-i descurajeze pe migranţi: plătesc 15.000 de euro pentru a ajunge în UE, dar în final se trezesc într-un cort

Migranţii din Irak şi din alte ţări ale Asiei, care încearcă să ajungă ilegal în Europa tranzitînd teritoriul lituanian, plătesc cîte 15.000 de euro pentru a ajunge în Uniunea Europeană (UE), dar în final se trezesc într-un cort în Lituania, a descris ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis drumul migranţilor ilegali prin Belarus în Lituania, informează TASS. „Pentru 15.000 de euro ajungeţi în UE şi vă pomeniţi într-o tabără de corturi, unde veţi continua să staţi, pentru că Lituania nu vă poate lăsa să treceţi mai departe”, a declarat ministrul lituanian în faţa jurnaliştilor, ca şi cum s-ar adresa potenţialilor migranţi.

Săptămîna trecută, Gabrielius Landsbergis a întreprins vizite oficiale în Turcia şi Irak, unde a avut întrevederi cu autorităţile şi a încercat să informeze oamenii ce îi aşteaptă ca migranţi ilegali. „15.000 de euro sunt bani mulţi şi în Lituania”, a subliniat el. Potrivit mass-media lituaniene, aceasta este suma pe care traficanţii o cer migranţilor ilegali pentru a-i aduce în Europa. De la începutul anului, la frontiera lituaniano-belarusă au fost arestaţi 2.023 de migranţi ilegali, în special din ţări ale Asiei, de 25 de ori mai mulţi decît în 2020. Autorităţile lituaniene au fost nevoiţi să construiască o tabără de corturi.

Experţii ONU anunţă un scenariu climatic de groază: Tot ce e mai rău urmează să vină

Experţii ONU spun într-un raport despre schimbările climatice că acestea vor remodela în mod fundamental viaţa pe Pămînt în deceniile următoare. Documentul are 4 mii de pagini şi a fost obţinut de jurnaliştii AFP, informează mediafax. „Tot ce e mai rău urmează să vină şi va afecta viaţa copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mult decît a noastră”, se spune în raport. Şi asta chiar dacă oamenii vor reuşi să coboare nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta. „Avem nevoie de un plan clar pentru a îndeplini acest angajament şi pentru a stabili un nivel esenţial de încredere în acţiunile climatice multilaterale. De asemenea, trebuie să accelerăm tranziţia de la cărbune, petrol şi gaze la energie regenerabilă prin adăugarea de locuri de muncă ecologice şi reducerea inegalităţilor”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Acesta crede că Summitul pentru climă din 2026 de la Glasgow va fi un punct de inflexiune, iar ţările lumii trebuie să reducă poluarea la zero pînă la mijlocul secolului. Lumea se confruntă însă şi cu o pandemie, iar ajutoarele nu sunt suficiente pentru naţiunile sărace. „Criza nevoilor umanitare nu a fost niciodată mai mare. Organizaţia Naţiunilor Unite şi partenerii noştri caută să ajungă la 160 de milioane de oameni cu asistenţă doar în acest an – cea mai mare cifră de pînă acum”, a spus secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed. Proiectul de raport privind schimbarea climatică vine într-un moment în care societatea occidentală este conştientă de importanţa provocării climatice, iar Guvernele încep să promită reforme care să reducă la maximum emisiile poluante. Ultimul angajament a fost anunţat de Comisia Europeană, care propune să reducă poluarea aerului la mai mult de jumătate, pînă în 2030.

Turcia îşi întăreşte graniţa în faţa unui posibil val de migranţi dinspre Afganistan

Turcia şi-a consolidat controlul frontierei sale cu Iranul cu aproximativ 20.000 de soldaţi în faţa unui posibil val de migranţi dinspre Afganistan din cauza avansării talibanilor pe teren, după retragerea SUA şi încheierea misiunii NATO, relatează presa locală, citată de EFE, potrivit agerpres. Citînd „surse de securitate”, ziarul Hurriyet a relatat cu privire la transferul de trupe turce în partea de Est a ţării. Afganii sunt deja al doilea cel mai mare grup de migranţi în Turcia după sirieni. Potrivit presei turce, migranţii afgani ajung în Turcia via graniţa din munţi cu Iranul, după ce achită aproximativ 1.500 de dolari de persoană traficanţilor care le promit că îi vor duce din Afganistan la Istanbul.

Hurriyet subliniază că Armata turcă controlează în prezent frontiera 24 de ore din 24, cu ajutorul unor drone, pentru a preveni intrările ilegale. În primele şase luni ale anului, aproximativ 51.000 de persoane au fost interceptate în timp ce încercau să intre în Turcia, a menţionat Ministerul de Interne turc în urmă cu cîteva zile. Turcia, care încă are trupe în Afganistan, a propus SUA să asigure securitatea aeroportului din Kabul, într-o încercare de a-şi îmbunătăţi relaţiile tensionate cu Washingtonul. Pe fondul retragerii trupelor SUA şi NATO din Afganistan, talibanii au avertizat că vor considera forţele turceşti din ţară drept inamice.