REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 Decembrie 2022)

Invadatorii ruși bombardează pînă și azilurile de bătrîni din Ucraina
O rachetă rusească a lovit Sîmbătă un azil de bătrîni, a anunțat guvernatorul regiunii Herson din Sudul Ucrainei, potrivit Sky News, scrie mediafax.
Guvernatorul Yaroslav Yanushevych a declarat că un „centru geriatric” a fost lovit Sîmbătă de o rachetă. Este vorba despre un centru aflat în satul Stepanivka.
„Ocupanții au vizat în mod josnic o instituție care oferă asistență persoanelor în vîrstă. În clădirea centrului, porțile au fost distruse, ferestrele și ușile au fost sparte, iar acoperișul și pridvorul au fost deteriorate. Din fericire, nu au existat victime sau răniți”, a declarat Yaroslav Yanushevych.
Tot Sîmbătă, un bărbat de 36 de ani din Herson a fost ucis în timp ce se afla în mașina sa.
Se oferă o recompensă de 35 de milioane de dolari pentru prinderea unui criminal
Un cuplu de miliardari a fost găsit strangulat lîngă piscină în urmă cu cinci ani. Familia lor oferă 35 de milioane de dolari pentru a ajuta la prinderea ucigașului, informează mediafax.
Moartea miliardarilor canadieni Barry și Honey Sherman a fost învăluită în mister încă de la început.
Pe 15 Decembrie 2017, un agent imobiliar care făcea un tur al conacului din Toronto, în jurul prînzului, a descoperit corpurile lor, complet îmbrăcate, lîngă piscina interioară de la subsol. Erau așezate una lîngă alta, cu centuri legate în jurul gîtului și agățate de balustrada piscinei interioare, a anunțat Poliția.
Barry Sherman avea 75 de ani, iar soția sa, Honey, 70 de ani. Prietenii și asociații lor nu mai vorbiseră cu ei de aproximativ două zile și nu existau semne de intrare forțată în casă, a declarat Poliția.
Povestea a ajuns pe prima pagină a ziarelor, iar Poliția a calificat morțile drept suspecte. Teoriile au circulat cu privire la cine ar fi vrut să îi ucidă pe fondatorul gigantului canadian al medicamentelor Apotex și pe soția sa. Ei formau unul dintre cele mai bogate cupluri din Canada.
Timp de cinci ani nu s-a făcut nici o arestare. La comemorarea din săptămîna trecută, fiul soților Sherman a oferit încă 25 de milioane de dolari pentru informații care să ducă la o arestare. Recompensa este acum de 35 de milioane de dolari.
În acest an, la punctele de control de securitate de pe aeroporturile din SUA, au fost descoperite peste 6.000 arme de foc
Autorităţile americane au oprit, pînă acum, în acest an, peste 6.000 arme de foc la punctele de control de securitate de pe aeroporturile din SUA, cel mai mult din istoria Administraţiei securităţii transporturilor (TSA), relatează dpa citînd oficiali americani, potrivit agerpres.
Din cele 6.301 de arme descoperite de ofiţerii de la punctele de control, mai mult de 88% erau încărcate.
„TSA anticipează că, pînă la sfîrşitul anului 2022, va împiedica aproximativ 6.600 de arme de foc aflate în bagaje de mînă să pătrundă în zona de securitate a aeroporturilor, în creştere cu aproape 10% faţă de nivelul record din 2021”, a indicat agenţia.
Anul trecut, ofiţerii au descoperit 5.972 de arme la punctele de control din întreaga ţară, marcînd ceea ce a fost atunci un maxim istoric de cînd a fost creată TSA, acum 21 de ani, şi a început monitorizarea descoperirilor de arme de foc.
TSA a menţionat că a crescut amenda civilă maximă pentru astfel de încălcări ale legislaţiei la 14.950 dolari americani, iar în funcţie de legislaţia de stat sau locală din zona unde se află aeroportul pasagerii care aduc arme de foc la un punct de control pot fi chiar arestaţi.
Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat Duminică două rachete balistice în Marea Japoniei, la cîteva zile după ce Phenianul a anunţat un test reuşit al unui motor cu combustibil solid care are drept obiectiv dezvoltarea unui nou sistem de armament, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.
Statul Major inter-arme Sud-coreean a anunţat că a detectat rachetele balistice trase din zona Tongchang-ri, în provincia Phenianul de Nord, în direcţia Mării de Est, numite şi Marea Japoniei.
„Armata noastră a întărit supravegherea şi vigilenţa cooperînd strîns cu SUA, menţinînd o stare de pregătire completă”, a adăugat Statul Major inter-arme Sud-coreean într-un comunicat.
Rachetele au zburat pe o distanţă de circa 500 km, atingînd o altitudine maximă de 550 km, potrivit Ministerului japonez al Apărării. Potrivit Reuters, este vorba despre două rachete cu rază medie de acţiune.
„Acest lucru ameninţă pacea şi securitatea ţării noastre, a acestei regiuni şi a comunităţii internaţionale şi acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat ministrul adjunct al Apărării de la Tokyo, Toshiro Ino.
Mari oligarhi şi companii ruseşti au intentat procese la Curtea de Justiţie a UE împotriva sancţiunilor
Oligarhi şi companii ruseşti au intentat un total de 61 de procese la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva sancţiunilor UE impuse în urma invaziei Ucrainei, potrivit tabloidului german Bild, informează dpa, potrivit agerpres.
Oligarhii ruşi Grigori Berezkin şi Ghenadi Timcenko, de exemplu, solicită despăgubiri pentru „prejudiciul moral” pe care se presupune că l-au suferit din cauza sancţiunilor UE, potrivit documentelor disponibile pe site-ul instanţei.
Berezkin susţine că „a suferit daune grave ale reputaţiei” şi că „nu există nici o legătură materială între el şi politica Rusiei în Ucraina”, potrivit dosarului său. Oligarhul mai susţine că nu sprijină Guvernul Federaţiei Ruse şi solicită o plată simbolică de 1 euro ca despăgubire.
Ghenadi Timcenko, care locuieşte în Elveţia, solicită însă o despăgubire de 1 milion de euro, acuzînd UE de o „eroare de evaluare”, cu privire la „relaţia dintre reclamant şi preşedintele Putin”.
Printre reclamanţi se află şi fostul proprietar al clubului englez de fotbal FC Chelsea, Roman Abramovici, dar şi Mihail Fridman, fondatorul şi managerul grupului financiar Alfa-Group.
În mare majoritate, japonezii se opun creşterii taxelor pentru a finanţa mari investiţii militare
Majoritatea japonezilor se opune creşterii taxelor pentru finanţarea unor investiţii militare masive anunţate de Guvern, relatează agenţia de ştiri Kyodo, citînd un sondaj de opinie, relatează Reuters.
Japonia a anunţat un plan de cheltuieli militare de 320 miliarde de dolari pentru a cumpăra rachete capabile să lovească China şi pentru a pregăti ţara pentru un conflict susţinut, în contextul în care testele cu rachetă ale Coreei de Nord, pretenţiile Chinei asupra Taiwanului şi invadarea Ucrainei de către Rusia au alimentat temerile de război, scrie agerpres.ro.
Premierul Fumio Kishida a spus, în această lună, că Guvernul său nu va creşte taxele pentru viitorul an fiscal, care începe la 1 Aprilie, dar că le va majora în etape pînă în 2027 pentru a asigura finanţarea necesară suplimentării bugetului apărării.
Aproape 65% dintre cei care au răspuns sondajului Kyodo s-au opus creşterii taxelor pentru suplimentarea cheltuielilor militare, în timp ce 87% au spus că premierul Kishida nu a explicat suficient necesitatea de a creşte taxele.
Planul fiscal al Guvernului nipon pe cinci ani, odinioară de neconceput în Japonia pacifistă, ar aduce această ţară pe locul trei în topul statelor care cheltuiesc cel mai mult pentru apărare, după SUA şi China.
Zelenski îl provoacă pe Putin la o bătaie bărbătească, între ei doi
Volodimir Zelenski e dispus să se bată cu Vladimir Putin. A spus-o într-un interviu acordat unui post de televiziune francez, unde s-a declarat pregătit să-l înfrunte bărbătește pe liderul de la Kremlin, informează Digi24.
Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei: Un bărbat adevărat, dacă vrea să-i transmită cuiva mesajul că vrea să-l bată, o face singur, fără să apeleze la serviciile unui intermediar. Dacă aș avea să-i transmit un astfel de mesaj lui Putin, aș face-o singur. Sunt deschis unei astfel de propuneri. Reporter: La ce vă referiți, la o luptă în doi? Volodimir Zelenski: Sunt pregătit tot timpul. Reporter: Da? Sunteți pregătiți să vă bateți cu Vladimir Putin? Volodimir Zelenski: Chiar și mîine, dar va fi ultima întîlnire pentru domnul Putin.
Un ”partener strategic” al lui Putin vrea să scape de dependența gazului rusesc
Mongolia încearcă să „diversifice" sectorul gazelor pentru a scăpa de dependența de vecinul rus și anunță că vrea să strîngă relațiile cu alte țări, precum Australia.
Mongolia cumpără aproape toate gazele naturale din Rusia, iar vicepremierul țării susține că poziția de țară fără ieșire la mare provoacă „o mulțime de probleme".
Sainbuyan Amarsaikhan a declarat, pentru Sky News că, deși sursele rusești sunt importante pentru a asigura „o aprovizionare continuă la un preț rezonabil și o livrare la timp", țara caută să își „diversifice" sectorul gazelor și economia în general „cît mai repede posibil". El a adăugat că Mongolia se uită la țări precum Australia pentru a „consolida cooperarea".
Mongolia este o mare națiune fără ieșire la mare, situată între China și Rusia. Geografia sa, trecutul comunist și legăturile istorice cu China au făcut din Mongolia o țară foarte dependentă de cei doi vecini puternici în ceea ce privește comerțul și aprovizionarea.
Qatarul avertizează asupra impactului negativ al măsurilor europene
Măsurile luate de Parlamentul European împotriva Qatarului, a cărui acces la Legislativul comunitar ar putea fi blocat în urma unui scandal de corupţie, vor avea un „impact negativ” asupra relaţiilor cu emiratul din Golf şi aprovizionarea mondială cu gaz, a avertizat Duminică un diplomat din Qatar, relatează AFP, potrivit agerpres.
Deschiderea unei anchete care o vizează în special pe eurodeputata greacă Eva Kaili, suspectată că a fost plătită de Qatar pentru a apăra interesele ţării care a găzduit Campionatul Mondial de Fotbal, a zguduit instituţia.
Joi, la Strasbourg, eurodeputaţii au votat aproape în unanimitate un text în care cer „suspendarea imediată a titlurilor de acces ale reprezentanţilor intereselor qatareze” pe durata anchetei. Decizia îi revine în final preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola.
„Decizia de a impune Qatarului o restricţie atît de discriminatorie, limitînd dialogul şi cooperarea înainte de încheierea procedurii judiciare, va avea un efect negativ asupra cooperării regionale şi mondiale în materie de securitate, precum şi asupra discuţiilor în curs privind securitatea energetică mondială”, a reacţionat duminică un diplomat qatarez.
Qatarul, care „respinge cu fermitate” acuzaţiile la adresa sa, regretă „judecăţile bazate pe informaţiile inexacte apărute în urma unor scurgeri”, a mai afirmat el într-un comunicat.
Deşi nu este singura ţară menţionată în ancheta deschisă de Belgia, criticile şi atacurile vizează „exclusiv” Qatarul, a estimat el.
Guvernul grec va acoperi 10% din prețul alimentelor cumpărate de populație
Grecia intenţionează să acopere 10% din costurile cu achiziţiile de alimente ale majorităţii gospodăriilor, iar măsura va fi finanţată prin taxarea profiturilor excepţionale realizate de cele două companii greceşti de rafinare a petrolului, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis, transmite Bloomberg.
"Începînd din luna Februarie, statul va acoperi 10% din achiziţiile făcute de fiecare gospodărie, timp de şase luni, la supermarketuri şi magazine alimentare (brutării, patiserii, pescării). Costurile fiscale vor fi de 650 milioane de euro", a anunţat premierul. Măsura este destinată gospodăriilor cu un venit de pînă la 24.000 de euro pe cuplu/an, la care se adaugă 5.000 de euro pentru fiecare copil, scrie Agerpres, care citează Bloomberg.
Potrivit premierului Kyriakos Mitsotakis, acest sprijin pentru cheltuielile cu alimentele este destinat să acopere 85% din gospodăriile din Grecia, adică aproximativ 8,4 milioane de cetăţeni. Persoanele individuale vor primi maxim 220 de euro, iar pentru familiile numeroase, cu mai mulţi beneficiari, sprijinul total va fi plafonat la 1.000 de euro.












