Realitatea internationala pe scurt (18 Iunie 2020)

Oxford produce deja vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a le comercializa în Decembrie

Expertul epidemiolog spaniol Daniel Prieto-Alhambra de la Universitatea Oxford a dezvăluit Miercuri că Jenner Institute produce deja un vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetători de la universitatea britanică pentru a-l putea distribui în Decembrie după testare, relatează EFE, potrivit agerpres. Potrivit declaraţiilor făcute de Prieto-Alhambra într-un interviu radiofonic, Jenner Institute speră să obţină rezultate definitive ale testelor clinice pentru a demonstra eficacitatea vaccinului la sfîrşitul lui Octombrie sau începutul lui Decembrie.

Expertul a recunoscut că „încă nu avem rezultate privind eficacitatea sa”. Nu ştim în ce măsură protejează”, a spus el, precizînd că trebuie realizat „un studiu la scară mare, cu pînă la 10.000 de persoane, pentru a-l putea testa”. Una dintre ţările unde se efectuează studiul este Brazilia, care se confruntă în prezent cu o escaladare a cazurilor de coronavirus.

Unchiul liderului sirian Bashar al-Assad, condamnat la patru ani de închisoare în Franţa

Unchiul liderului sirian Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, a fost condamnat Miercuri, la Paris, la patru ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a construit în Hexagon un vast patrimoniu imobiliar, estimat la 90 de milioane de euro, a cărui confiscare a fost dispusă de către Tribunal, relatează AFP, potrivit news.ro. În acest dosar cu privire la ”bunuri ilicite”, Rifaat al-Assad, în vîrstă de 82 de ani, absent la proces din ”motive medicale”, dar reprezentat de avocaţii săi, este găsit vinovat de spălare de bani în bandă organizată şi deturnare de fonduri publice siriene în perioada 1996-2016.

Rifaat al-Assad, un rezident britanic care deţine un adevărat imperiu imobiliar în Europa şi care se prezintă în prezent drept un opozant al nepotului său Bashar al-Assad, a fost condamnat, de asemenea, pentru spălare de bani şi fraudă în formă agravată şi disimularea muncii unor angajaţi în casă. Între bunurile confiscate de Justiţia franceză se află două hoteluri private în cartiere pariziene scumpe, aproximativ 40 de apartamente, un castel şi herghelii în Val-d’Oise. O proprietate de la Londra a fost, de asemenea, confiscată. Tribunalul, care a arătat cu degetul fapte ”de o gravitate excepţională”, în pofida vîrstei lui al-Assad, arată că ”elemente concordante acreditează existenţa unor deturnări de fonduri publice în detrimentul statului sirian şi în beneficiul exclusiv al lui Rifaat al-Assad”.

Primarul Londrei își taie singur din salariu

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunţat Miercuri că şi-a redus salariul cu 10% din cauza pandemiei, cerîndu-i Guvernului britanic să susţină autorităţile locale aflate în dificultate financiară, pentru a evita tăierile din serviciile publice, informează AFP, potrivit agerpres. Primarul laburist, al cărui salariu anual se ridică la 152.734 de lire (170.000 de euro), a îngheţat de asemenea salariile a 15 membri ai echipei sale, în condiţiile în care metropola riscă să aibă o gaură de 493 de milioane de lire (550 milioane de euro) în bugetul său în următorii doi ani.

Sadiq Khan a atenţionat că fără sprijinul Guvernului, condus de predecesorul său conservator la Primăria Londrei, Boris Johnson, vor fi necesare tăieri în bugetele Poliţiei, pompierilor sau transporturilor în comun.”Este cel mai rău moment pentru a reveni la austeritate – chiar atunci cînd trebuie să investim pentru relansare economică la Londra”, a estimat el. Din cauza pandemiei, alegerile locale ce urmau să aibă loc în Mai la Londra şi în numeroase alte municipalităţi au fost amînate pentru 2021.

Norvegia încearcă să liniştească lumea: Nu asta este cauza contaminărilor cu COVID-19 din Beijing

Norvegia a afirmat Miercuri că somonul său nu este la originea creşterii numărului infectărilor cu noul coronavirus observată în ultimele zile în Capitala Chinei, Beijing, unde vînzarea acestui peşte a fost sistată, transmite AFP. ”Problema este în curs de soluţionare”, a spus ministrul norvegian al Pescuitului, Odd Emil Ingebrigtsen. Responsabili chinezi şi norvegieni s-au întîlnit Marţi şi au ajuns la concluzia că somonul norvegian cel mai probabil nu se află la originea cazurilor de COVID-19 confirmate săptămîna trecută ca avînd originea în piaţa Xinfadi din Beijing, a adăugat oficialul norvegian.

Conform presei chineze, virusul a fost detectat în piaţa Xinfadi pe planşele pe care era tranşat somonul din import. Mai multe lanţuri de supermarketuri, printre care Wumart şi Carrefour, au retras somonul de la comercializare, iar Centrul de produse marine din Norvegia, organism care promovează vînzările de peşte norvegian, a anunţat că au fost primite cereri de anulări pentru mai multe comenzi. Conform unor experţi, este puţin probabil ca somonul să fie un vector al bolii COVID-19.

O mare companie germană începe testarea pe oameni a unui vaccin anticoronavirus

Firma germană de biotehnologie CureVac va deveni cea de-a doua companie, după rivalii de la BioNTech, care demarează etapa de testări pe subiecţi umani a unui vaccin experimental împotriva noului coronavirus în Germania, avînd drept obiectiv declarat o potenţială aprobare a noului produs şi lansarea sa pe piaţă la jumătatea anului viitor, transmite Reuters. La această etapă de testare, vor participa 144 de voluntari din Germania şi Belgia, care vor primi dozaje diferite din noul vaccin. Alţi 24 de voluntari vor primi un vaccin placebo. Primele rezultate concludente ale acestei etape de testare ar putea fi comunicate în luna Septembrie sau Octombrie, iar în condiţii favorabile, aprobarea pentru ieşirea pe piaţă ar putea fi primită la jumătatea anului viitor, conform Directorului Executiv al CureVac, Franz-Werner Haas.

Instituţia responsabilă de siguranţa vaccinurilor din Germania, Institutul Paul Ehrlich, a anunţat că dacă rezultatele acestor teste pe subiecţi umani vor fi „foarte bune”, este posibilă aprobarea noului vaccin încă de la începutul anului viitor.

Rusia testează pe oameni două vaccinuri anti-COVID-19

Rusia a început Miercuri studiile clinice ale primelor sale două prototipuri de vaccinuri împotriva noului coronavirus, pe două grupuri de 38 de voluntari fiecare, relatează AFP, potrivit agerpres. „Studiul clinic al vaccinurilor împotriva COVID-19 a început pe 17 Iunie”, a declarat Ministerul Sănătăţii rus. Ministerul a precizat într-un comunicat că a autorizat testele efectuate de unul dintre institutele sale, Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie şi Microbiologie Nikolai Gamaleia. Unul dintre prototipuri este sub formă „lichidă”, iar celălalt în formă „liofilizată”, a adăugat instituţia fără a face alte precizări cu privire la natura sau compoziţia vaccinurilor.

După vaccinare, cei 76 de voluntari vor fi plasaţi în izolare timp de 28 de zile şi vor fi supuşi unui control al stării de sănătate precum şi unor teste pentru a le evalua imunitatea şi efectele adverse potenţiale. În Aprilie, Rusia şi-a stabilit obiectivul de a efectua primele teste ale vaccinurilor pe oameni începînd cu luna Iunie. Mai multe centre de cercetare lucrează la diverse produse.

Dexametazona este deja folosită în Franța împotriva COVID-19

Dexametazona, un puternic steroid eficient în tratarea bolnavilor de COVID-19 cu simptomele cele mai grave, potrivit rezultatelor anunţate Marţi de cercetători britanici, este ”deja utilizată pe scară largă” în spitalele franceze, a declarat Miercuri o specialistă în boli infecţioase, citată de agenţia AFP. ”Dexametazona face parte din familia corticosteroizilor. (…) În Franţa, corticosteroizii au fost administraţi foarte rapid pacienţilor care aveau COVID-19 deoarece reduce inflamaţia la nivelul plămînilor”, a declarat pentru radio France Inter Karine Lacombe, şefa secţiei de boli infecţioase din cadrul spitalului Saint-Antoine (AP-HP) din Paris.

Franţa acuză NATO ”că-şi bagă capul în nisip” în faţa Turciei

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) „nu trebuie să-şi bage capul în nisip” în ceea ce priveşte recentul comportament al Turciei faţă de aliaţii săi, a declarat Miercuri un oficial din cadrul Ministerului francez al Apărării, citat de Reuters fără a-i preciza numele şi care a acuzat forţele navale turce de hărţuirea unei nave de război franceze ce efectua o misiune NATO, transmite şi agerpres.

„Ştim de existenţa unor momente complicate în alianţă, însă nu putem să ne comportăm ca un struţ (care-şi bagă capul în nisip) şi nu putem pretinde că Turcia nu este o problemă pentru NATO. Trebuie să vedem această problemă, să o spunem şi să o rezolvăm”, a afirmat oficialul francez, care a luat cuvîntul în timpul summitului miniştrilor Apărării din ţările NATO.

Parisul şi-a înăsprit tonul Duminică împotriva ingerinţelor Turciei în Libia, denunţînd un intervenţionism „inacceptabil” şi asigurînd că „Franţa nu o poate lăsa să facă asta”, a transmis Palatul Elysee. Franţa, care şi-a înmulţit de cîteva luni criticile împotriva ambiţiilor regionale turceşti, şi-a manifestat indignarea faţă de o „politică din ce în ce mai agresivă şi afirmată a Turciei, cu şapte nave turceşti poziţionate în largul Libiei şi o încălcare a embargoului asupra armelor” pentru această ţară confruntată cu un conflict între facţiuni rivale după căderea regimului lui Moammar Gaddafi.

Donald Trump se prăbușește în sondajele de peste ocean

Candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA, şi-a mărit avansul la 13 puncte procentuale în faţa Preşedintelui în funcţie, republicanul Donald Trump, conform celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos. Potrivit sondajului, întreprins în intervalul 10-16 Iunie, 48% dintre alegătorii înregistraţi au declarat că îl sprijină pe Biden, prezumtivul candidat democrat în alegerile prezidenţiale din 3 Noiembrie, şi doar 35% că îl susţin pe Trump.

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, 57% dintre respondenţi dezaprobă prestaţia lui Trump ca Preşedinte şi doar 38% o aprobă. Aceasta este cea mai scăzută rată de aprobare începînd din Noiembrie, cînd Congresul desfăşura ancheta de impeachment împotriva Preşedintelui republican. Totuşi, miliardarul îl devansează pe fostul vicepreşedinte democrat în ce priveşte încrederea în gestionarea economiei, pe fondul îngrijorărilor americanilor legate de locurile de muncă. Conform sondajului, 43% dintre alegătorii înregistraţi cred că Trump ar fi un mai bun administrator ale economiei decît Biden, în timp ce 38% sunt de părere contrară.

Bombardierele ruseşti se joacă de-a şoarecele și pisica cu aviaţia americană

SUA au ridicat de la sol avioane de vînătoare F-22 pentru a escorta patru bombardiere strategice ruse Tupolev Tu-95MS, cu capacităţi nucleare, în timp ce efectuau un zbor planificat în apropierea frontierei americane, indică Miercuri într-un comunicat Ministerul Apărării rus, citat de agenţiile de presă RIA Novosti şi Reuters. Cele patru avioane ruseşti au efectuat un zbor de 11 ore deasupra apelor neutre (internaţionale) ale mărilor Ciukotsk, Bering şi Ohotsk, precum şi deasupra părţii de Nord a Oceanului Pacific, comunică Ministerul rus.

În urmă cu o săptămînă, SUA şi-au ridicat de asemenea avioanele de la sol pentru interceptarea Tu-95MS deasupra Oceanului Pacific, aminteşte RIA Novosti. Avioanele pe distanţe lungi efectuează cu regularitate zboruri deasupra Arcticii, Atlanticului de Nord, Oceanului Pacific, mărilor Neagră şi Baltică, indică Ministerul Apărării rus, asigurînd totodată că aceste survoluri sunt realizate „în conformitate cu normele internaţionale” în vigoare. Anterior, general-colonelul Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei operative a Statului Major al Armatei ruse, a declarat că Moscova înregistrează o activitate intensificată a SUA şi a aliaţilor lor din NATO în apropierea frontierelor Rusiei, notează RIA Novosti.