Realitatea internationala pe scurt (16 August 2018)

Mutare militară în Norvegia a SUA care poate provoca nemulţumire la Kremlin

Statele Unite vor depăşi dublul numărului lor de puşcaşi marini staţionaţi în Norvegia, în conformitate cu planuri prezentate pentru prima oară în Iunie, a anunţat Miercuri Ministerul norvegian al Apărării, citat de Reuters, transmite Agerpres

Planurile de creştere a numărului de puşcaşi marini în Norvegia la 700 de la 330 şi mutarea unora dintre ei mai aproape de graniţa cu Rusia au provocat o reacţie puternică din partea Moscovei, care le-a numit „în mod clar neprietenoase". Guvernul de la Oslo, din ce în ce mai preocupat în legătură cu Rusia de la anexarea Crimeii în 2014, insistă că creşterea prezenţei SUA este numai pentru antrenamente şi nu ar trebui interpretată ca o escaladare militară.

Puşcaşii marini urmau să părăsească Norvegia la sfîrşitul acestui an după ce un contingent iniţial a sosit în 2017 pentru a se antrena pentru lupte în condiţii de Iarnă. Ei sunt primele trupe străine staţionate în Norvegia de la Al Doilea Război Mondial. Ministrul de Externe Ine Eriksen Soereide a declarat anterior reporterilor că decizia nu constituie stabilirea unei baze permanente a SUA în Norvegia şi nu vizează Rusia. Rotaţia forţelor va dura pînă la cinci ani comparativ cu o perioadă iniţială de şase luni de la începutul anului 2017, prelungită apoi în Iunie.

„Al treilea gen” a fost adoptat oficial în Germania

Guvernul german a adoptat Miercuri un text care legalizează un ”al treilea gen” pe certificatele de naştere, făcînd din ţară un precursor în Europa în recunoaşterea persoanelor intersexuale, relatează AFP.

Alături de „feminin” sau „masculin” se va putea menţiona „divers” în cazul persoanelor vizate, potrivit acestui text de lege care este urmează să fie supus aprobării Camerei Deputaţilor. „Nimeni nu trebuie să fie discriminat din cauza identităţii sale sexuale”, a declarat ministrul Justiţiei Katarina Barley (SPD), apreciind că această modernizare a stării civile ar fi trebuit să aibă loc de mult timp. Guvernul de mare coaliţie între conservatorii lui Angela Merkel şi social-democraţi pune astfel în aplicare o hotărîre a Curţii Constituţionale din 2017.

Cea mai înaltă jurisdicţie germană le-a dat termen deputaţilor pînă la „sfîrşitul lui 2018” să legalizeze prin vot un „al treilea sex”. Pînă în prezent, în Germania era posibil, din 2013, să nu se completeze spaţiul referitor la sex şi să fie lăsat gol, iar cei vizaţi puteau, ulterior, în cursul vieţii, fie să aleagă sexul masculin sau feminin, fie să păstreze goală menţiunea cu privire la sex.

Alte ţări din Europa s-au angajat, de asemenea, pe calea unei recunoaşteri a unui al treilea sex, precum Olanda şi Austria. În Franţa, orice persoană trebuie să fie alocată în cinci zile după naştere unuia dintre cele două sexe - masculin sau feminin. Curtea de Casaţie a respins anul trecut recunoaşterea unui „sex neutru”, respingînd cererea unei persoane născute fără penis şi fără vagin. Potrivit statisticilor ONU, între 0.05 şi 1,7% din populaţia mondială este intersexuală. (Sursa: News.ro)

Putin va asista la căsătoria ministrului austriac de Externe

Vladimir Putin urmează să asiste săptămîna aceasta la căsătoria ministrului austriac de Externe, a anunţat Miercuri Kremlinul, relatează BBC.

Liderul rus a fost invitat la nunta șefei diplomației de la Viena - Karin Kneissl. “Da, va fi în trecere în drumul către Berlin”, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru Ria Novosti, confirmînd informația difuzată de presa austriacă. Putin va efectua o vizită la Berlin pentru a se întîlni cu Angela Merkel Sîmbătă. Consilierul Președintelui rus, Yuri Ușakov, a explicat că ministrul Kneissl l-a invitat pe Putin la nuntă în timpul vizitei lui oficiale la Viena în luna Iunie.“Vom trece pe la ei să-i felicităm”, a spus Ușakov.

Kneissl, în vîrstă de 53 de ani, se căsătorește cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger Sîmbătă la o podgorie din Styria, Austria. Kneissl, independentă, a fost aleasă pentru funcția de ministru de Externe de către Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta, al cărui lider este Heinz-Christian Strache. Partidul Libertății din Austria ar avea legături cu Rusia Unită, cel mai puternic partid din Rusia, în prezent la putere, scrie BBC.

Ginerele lui Erdogan, nevoit să scoată Turcia din criza economică în care a intrat

Războiul economic dintre Statele Unite şi Turcia continuă cu un contra-atac al Ankarei. Autorităţile turce au dublat taxele pentru maşinile, alcoolul şi produsele cosmetice din Statele Unite. În tot acest timp, turiştii profită din plin de devalorizarea lirei şi golesc rafturile magazinelor.

Un decret semnat de Preşedintele Tayyip Erdogan anunţă măsura de dublare a tarifelor la importurile de autoturisme, ajunse acum la 120%, băuturi alcoolice - 140% şi frunze de tutun - 60%. Tarifele au fost de asemenea dublate la bunuri de consum precum cosmeticele, orezul şi cărbunele. Erdogan ameninţase Marți că Turcia va boicota şi produsele electronice “made în America”. “Vom boicota produsele electronice americane. Dacă ei fac iPhone, alţii au Samsung, iar noi avem Vestel”, a transmis Președintele Turciei.

Tot Erdogan şi-a sfătuit compatrioţii să îşi schimbe economiile din valută, în lire turceşti, pentru a ajuta moneda naţională, aflată în cădere liberă. Unii s-au grăbit să îi asculte sfatul. ”Aceştia sunt dolarii mamei mele. Mi-a spus: Fiule, îi ţineam pentru zile negre. Te rog, schimbă-i, ca să îl susţinem pe Preşedinte, să susţinem Turcia”, spune un cetățean.

În timp ce alţii sunt ceva mai pragmatici: ”Cursul este mult prea mic, aşa că nu am vrut să schimb nimic. Variaţiile cursului valutar nu sunt deloc bune pentru economie”, spun turcii de cealaltă baricadă.

Cel mai faimos exemplu în acest sens este chiar cel care are dificila misiune să scoată ţara din criza economică, ministrul de Finanţe şi ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, un om de afaceri în vîrstă de 40 de ani, ajuns al doilea om în stat.

“Vom lua măsuri pentru a face în continuare afaceri în moneda naţională. Vom vedea că lira se va întări. Dacă economia unei ţări nu depăşeşte greutăţile cu care se confruntă, se va produce efectul de fluture, adică exista posibilitatea ca legăturile comerciale să fie afectate în întreaga Europă”, a transmis Berat Albayrak, ministrul de Finanțe al Turciei.

În tot acest timp, turiştii profită din plin de cursul valutar avantajos. Lira turcească a pierdut din valoare pe fondul neliniştilor privind politicile economice ale preşedintelui Erdogan. În plus, Statele Unite au aplicat sancţiuni economice pentru refuzul Turciei de a elibera un pastor american arestat acum doi ani.

Putin: Președintele chinez va vizita Rusia în luna Septembrie

Președintele rus Vladimir Putin a declarat Miercuri că omologul său chinez Xi Jinping va efectua în luna Septembrie o vizită oficială în Rusia, unde va lua parte la un forum economic, au transmis agențiile ruse de stat RIA și Tass, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Vizita oficială a Președintelui chinez se va desfășura în orașul Vladivostok din Estul Rusiei, unde va avea loc forumul economic. Vladimir Putin s-a întîlnit Miercuri cu Yang Jiechi, membru al Partidului Comunist Chinez responsabil de Afaceri Externe, a transmis Dimitri Peskov, purtătorul de cuvînt de la Kremlin.

Manifestații la Bruxelles împotriva închiderii copiilor de migranţi într-un centru de detenţie

Între 1.200 şi 2.500 de persoane – potrivit Poliţiei şi organizatorilor – au manifestat Miercuri după-amiază la Bruxelles împotriva închiderii copiilor şi a politicii privind migraţia „nedemnă” a Guvernului belgian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţia a fost organizată simbolic – la apelul grupului intitulat „#NotInMyName” (Nu în numele meu) – în zona celebrei statui Manneken Pis, care reprezintă un mic băieţel care urinează, din centrul oraşului. „Pînă astăzi, el era singurul copil din Belgia care se afla în spatele gratiilor (un grilaj protejează statuia – n.r.) dar acum s-a terminat: Guvernul a decis să pună şi alţii în spatele gratiilor”, a explicat pentru AFP o reprezentantă a grupului, Florence. Ea a făcut aluzie la darea în folosinţă recentă, prin intermediul unui decret regal din 11 August 2018, a unui centru de detenţie pentru primirea familiilor străine în procedură de expulzare după epuizarea tuturor căilor de apel.

Cunoscută în Belgia sub apelativul „centrul închis 127bis”, această structură aflată în apropierea aeroportului Bruxelles-Zaventem a fost criticată de opoziţie şi de asociaţii. Iar criticile s-au înmulţit după sosirea, Marţi, a primei familii adăpostite în centru. Este vorba despre o familie sîrbă cu situaţie ilegală din care fac parte patru copii, acuzată că a scăpat de mai multe ori din imobilele cu regim deschis în care locuia. Tatăl a fost prezentat drept „un infractor dur” într-o postare pe Twitter a secretarului de stat pentru azil şi migraţie, naţionalistul flamand Theo Francken.

„Copiii nu se închid”, au scandat Miercuri manifestanţii, printre care s-au aflat numeroase familii cu copii. Pentru asociaţiile de apărare a drepturilor omului, darea în folosinţă a acestui centru închis reprezintă „o întoarcere în urmă cu zece ani” pentru Belgia.

Începînd din 2008, structuri familiale deschise numite „case de întoarcere” au permis evitarea închiderii copiilor minori fără documente legale. Dar experienţa a fost considerată lipsită de rezultate pozitive şi o lege votată în 2011 a deschis calea pentru posibilitatea de a-i închide din nou pe minori. Deschiderea unei unităţi închise în centrul 127bis, decisă de Guvernul actual de centru-dreapta, a fost denunţată în ultimele săptămîni de Consiliul Europei şi Înaltul comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR).