REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (15 Martie 2021)

Rusia a lansat un telescop gigantic pentru a studia misterele de pe fundul lacului Baikal

Oameni de ştiinţă ruşi au lansat, Sîmbătă, unul dintre cele mai mari telescoape în apă adîncă pentru a studia misterele de pe fundul lacului Baikal, informează France Presse, potrivit agerpres. Acest telescop, aflat în construcţie din 2015, a fost conceput pentru a observa neutrinii, cele mai mici particule cunoscute de cercetători. Numit Baikal-GVD (Gigaton Volume Detector), telescopul a fost plasat la o adîncime de 750 – 1.300 de metri şi la o depărtare de aproximativ 4 kilometri de malul lacului. Acest mega-detector, măsurînd o jumătate de kilometru cub, este format dintr-o serie de linii care cuprind mai multe module optice din sticlă şi oţel.

Modulele optice scanează fundul mării scufundat în întuneric abisal, căutînd neutrini, particule cosmice fantomă, extrem de volatile, care pot trece prin întreaga planetă, prin orice fel de materie, fără a interacţiona cu particulele din jur şi fără a se schimba. Telescopul Baikal va concura cu Ice Cube, un gigantic observator de neutrini îngropat sub gheaţa Antarcticii la o staţie de cercetare americană de la Polul Sud. Oamenii de ştiinţă ruşi susţin că telescopul lor este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică. Potrivit acestora, Lacul Baikal, cel mai mare lac de apă dulce din lume, este ideal pentru adăpostirea acestui observator datorită adîncimii sale. Acest telescop este rezultatul colaborării dintre oameni de ştiinţă ruşi, cehi, slovaci, germani şi polonezi.

O insulă din Oceanul Atlantic, pe punctul de a obține imunitatea de grup împotriva Covid

O insulă din Oceanul Atlantic este pe punctul de a obţine imunitatea de grup a populaţiei contra Covid-19. Insula Corvo aparţine de arhipelagul Azore, care din punct de vedere administrativ este deţinut de Portugalia. Aproximativ 85% din populaţia insulei s-a vaccinat cu a doua doză de vaccin, informează mediafax. Mica insulă portugheză Corvo din arhipelagul Azore găzduieşte aproximativ 400 de persoane. Singurul medic de pe insulă susţine, după ce a vaccinat cea mai mare parte a populaţiei împotriva Covid-19, că în curînd rezidenţii vor atinge imunitatea de grup. „Există o atmosferă de sărbătoare în Corvo. În curînd toată populaţia va fi vaccinată, iar marea majoritate a locuitorilor insulei ar putea deveni imuni pînă la sfîrşitul lunii. De acum, ne vom simţi în siguranţă”, a declarat dr. Antonio Salgado.

Autorităţile din Corvo, cea mai mică insulă din arhipelagul Azore, au încheiat Vineri vaccinarea a 322 de persoane cu a doua doză de vaccin împotriva Covid-19. Aceasta reprezintă aproximativ 85% din populaţia insulei. Imunitatea de grup se obţine atunci cînd un număr important de oameni dintr-o populaţie au organismul suficient de puternic încît să răspundă eficient unei infecţii prin stoparea răspîndirii acesteia. Experţii susţin că fenomenul se produce atunci cînd între 50% şi 70% dintr-o populaţie obţin imunitatea prin vaccinare. Insula a raportat un singur caz de coronavirus de la începutul pandemiei, relatează Reuters.

Moscova acuză SUA că se folosesc de oportunităţi IT pentru a se angaja în concurenţă neloială

Rusia a acuzat Statele Unite că se folosesc de oportunităţi IT pentru a se angaja în concurenţă neloială şi că platformele de socializare cenzurează conţinutul în mod arbitrar şi fără discriminare, transmite Reuters, scrie news.ro. Săptămîna trecută, Rusia a anunţat că încetineşte viteza de funcţionare a Twitter ca represalii pentru ceea ce a descris ca un eşec în eliminarea conţinutului interzis. Ţara a ameninţat că va bloca funcţionarea platformei, o mişcare care escaladează un conflict între Moscova şi firmele de socializare americane. Twitter etichetează unele firme de mass-media ruseşti ca fiind ”mass-media afiliată la stat”, o măsură condamnată de Moscova. În Decembrie, Preşedintele Vladimir Putin a semnat noi măsuri care pot restricţiona giganţii SUA din domeniul mediei sociale.

”[Platformele] nu au, în principiu, standarde unificate pentru gestionarea lor. Acesta este un impas semantic şi tehnologic. Conţinutul digital este cenzurat în mod arbitrar şi fără discriminare de către anumiţi moderatori, fără decizia unei instanţe sau a unei autorităţi competente relevante”, a scris purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Obiectivul Washingtonului este evident – să folosească oportunităţile IT pentru concurenţă neloială în toate sferele”, a mai spus Zakharova.

Peste 2,64 de milioane de decese din cauza crizei sanitare în întreaga lume de la finalul anului 2019

Peste 2,64 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanţ stabilit de AFP, scrie news.ro. Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (534.275). Brazilia este pe locul doi, cu 277.102 de decese, urmată de Mexic (193.851), India (158.446) şi Regatul Unit (125.343).

Frans Timmermans admite că UE a făcut greşeli în elaborarea strategiei de vaccinare

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, admite că Uniunea Europeană (UE) a făcut greşeli în elaborarea strategiei de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus pentru statele membre, informează dpa, potrivit agerpres. „Este adevărat că s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre”, a spus Timmermans, într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel. „Sunt gata să fac un bilanţ la sfîrşitul pandemiei, cînd vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect”, a spus el. Oricum, primul lucru care trebuie făcut este să asigurăm ca „toţi din UE să primească vaccin”, a adăugat Timmermans.

O abordare europeană este „de asemenea în interesul statelor membre mai bogate”, precum Germania, a admis în interviu şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus aprobate pe teritoriul UE, număr care teoretic este mai mult decît suficient pentru cei circa 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar. Însă, Comisia Europeană este criticată pentru abordarea ei ezitantă şi erorile strategice în comandarea vaccinurilor. De asemenea, distribuirea dozelor de vaccin printre ţările membre este considerată nedreaptă de unele ţări membre ale blocului comunitar.

SUA se confruntă cu un aflux de minori neînsoţiţi la frontiera cu Mexic

Administraţia Biden, confruntată cu un aflux de minori neînsoţiţi la frontiera americano-mexicană, a cerut unei agenţii federale să vină în ajutorul structurilor pentru cazarea acestora, excedate, informează AFP, potrivit agerpres. Ministrul american de Interne Alejandro Mayorkas a ordonat Agenţiei americane pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (FEMA) să participe, timp de trei luni, la o iniţiativă menită să asigure o găzduire temporară şi în siguranţă a copiilor, pentru a-i putea preda apoi unor persoane care să se ocupe de ei, în general apropiaţi deja instalaţi în SUA. „Obiectivul nostru este să facem în aşa fel încît copiii neînsoţiţi să fie transferaţi către HHS (Ministerul Sănătăţii) pe cît de repede posibil, conform cerinţelor legale şi în interesul lor (al copiilor)”, a explicat Alejandro Mayorkas într-un comunicat. Ministerul Sănătăţii al SUA se ocupă în prezent de circa 8.800 de tineri migranţi, iar Serviciul Vamal şi de protecţie a frontierelor (CBP) a preluat în grijă mai multe sute, în condiţiile în care sosirile zilnice continuă. Numai în luna Februarie, CBP a interceptat 9.457 de minori neînsoţiţi la frontiera ţării.

La fel ca Donald Trump, noul Guvern democrat continuă să-i expulzeze pe imigranţii care au traversat frontiera ilegal, însă Preşedintele Joe Biden a decis să nu-i expulzeze pe minorii sosiţi singuri şi aceştia ajung în număr mare la frontieră, în timp ce locurile din structurile de cazare sunt limitate de pandemia de COVID-19.

Premierul maghiar critică Bruxellesul în privința achiziţiei vaccinurilor

Comisia Europeană nu a ştiut să organizeze achiziţia de vaccinuri anti-COVID, a declarat Duminică premierul ungar Viktor Orban, alăturîndu-se statelor care contestă gestionarea campaniei de vaccinare la nivelul UE. Orban a mai susţinut că Ungaria "ar avea acum mari probleme" dacă nu ar fi comandat şi vaccinuri din Rusia şi China, relatează agenţia MTI, preluată de Agerpres. În timp ce Israelul "aproape a terminat" vaccinarea populaţiei sale, iar Marea Britanie şi-a vaccinat 30-40% din populaţie, rata medie a vaccinării în Uniunea Europeană abia ajunge la 6,8%, a declarat premierul ungar pentru Radio Kossuth. "Acesta este un indiciu clar că ceva nu merge bine. Şi nu este o chestiune politică sau o acuzaţie, nici vreo antipatie faţă de UE sau birocraţii de la Bruxelles, ci sunt fapte. Acesta este adevărul: au greşit", a accentuat Orban. El a amintit că în ultimele săptămîni livrările vaccinurilor din contractele încheiate de Comisia Europeană în numele statelor UE fie au oscilat, fie nu au fost efectuate deloc.

Întrebat despre intenţia Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei şi Letoniei de a obţine convocarea unui summit european pe tema distribuirii vaccinurilor, premierul ungar a apreciat că Sebastian Kurz, cancelarul austriac, a avut dreptate cînd a sesizat această problemă, şi anume că "unele ţări (din UE) primesc mai multe (vaccinuri) şi altele mai puţine", deşi statele membre au convenit ca vaccinurile achiziţionate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană să le fie repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecăreia.

Irlanda a decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, fără să aibă vreun caz suspect

Irlanda a suspendat, Duminică, utilizarea vaccinului AstraZeneca, împotriva Covid-19, ca măsură de precauţie, după ce au fost raportate cazuri de cheaguri de sînge în Norvegia, fără o legătură dovedită în acest stadiu. Oficialii din Sănătate au anunțat că administrarea vaccinului este "amînată temporar", deși nu s-a înregistrat nici un caz suspect pe teritoriul țării lor. Această decizie a venit după recomandarea comisiei responsabile cu programul de vaccinare din Irlanda de a pune în aplicare această măsură, deja în vigoare în mai multe ţări, în numele "principiului precauţiei", potrivit unei declaraţii a medicului şef Ronan Glynn. Aflată în carantină pentru a treia oară în mai mult de două luni şi jumătate, ţara a înregistrat puţin mai mult de 4.500 de decese cauzate de coronavirus la o populaţie totală de cinci milioane de locuitori.

Zece ani de război în Siria: Aproape 400.000 de oameni uciși, milioane de refugiați

Războiul din Siria, care intră în al 11-lea an al său, s-a soldat pînă acum cu cel puţin 388.652 de morţi, a anunţat Duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) într-un nou bilanţ, informează Agerpres. Potrivit ONG-ului cu sediul la Londra, aproape 117.388 de civili, dintre care peste 22.000 de copii, au murit de la declanşarea conflictului, în 2011. Organizaţia precizează că atacurile regimului sirian şi ale miliţiilor aliate sunt responsabile de majoritatea morţilor în rîndul civililor. Declanşat în Martie 2011, după reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie de către Damasc, războiul din Siria, care implică la ora actuală o multitudine de beligeranţi şi puteri străine, intră Luni în al 11-lea an. OSDO a documentat de asemenea cel puţin 16.000 de decese în închisorile guvernamentale şi centrele de detenţie din Siria. Cu toate acestea, bilanţul este subestimat, potrivit OSDO, care precizează că nu a inclus cei circa 88.000 de deţinuţi care ar fi murit de pe urma torturilor în închisorile regimului.

La ora actuală, regimul de la Damasc controlează peste 60% din teritoriul sirian, după o serie de victorii înregistrate începînd cu 2015 de forţele regimului, susţinute de Rusia, contra jihadiştilor şi insurgenţilor. Printre regiunile care continuă să se sustragă controlului său se numără ultima enclavă a rebelilor Idlib în Nord-Vest, zonele controlate de Turcia de-a lungul frontierei de Nord şi părţile din Nord-Estul ţării aflate sub controlul forţelor kurde. De asemenea, războiul a constrîns la exod mai mult de jumătate din populaţia de dinainte de război (estimată la circa 17 milioane), iar circa 200.000 de persoane au dispărut, aminteşte OSDO.

Marea Britanie demonstrează ”un naţionalism pervers”, acuză șeful diplomației irlandeze

Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a declarat că Marea Britanie demonstrează ”un naţionalism pervers” încercînd să încheie un acord comercial cu State Unite înaintea Uniunii Europene şi s-a întrebat dacă poate fi un partener de încredere, transmite Reuters , scrie news.ro. ”Această idee că Marea Britanie poate ajunge prima acolo este o gîndire îngustă, sincer. Este un naţionalism pervers cînd Marea Britanie şi UE ar trebui să lucreze împreună ca parteneri”, a spus el într-un interviu pentru ziarul The Times.

Coveney a susţinut că Marea Britanie colaborează cu UE şi Canada pentru a ajunge la un acord comercial comun cu Statele Unite, deşi UE nu are în prezent planuri pentru un acord comercial major cu SUA. De asemenea, el s-a întrebat ce încredere se poate avea în Marea Britanie, în urma planurilor sale de a amîna unilateral impunerea controalelor prevăzute în acordul pentru Brexit asupra unor produse alimentare care călătoresc din Anglia, Scoţia sau Ţara Galilor în Irlanda de Nord.

„A consolidat o mulţime de îndoieli la Bruxelles, cu privire la faptul dacă acesta este sau nu un Guvern britanic pe care ne putem baza, pentru a fi un partener de încredere atunci cînd vine vorba de implementarea a ceea ce a fost deja convenit”, a spus el.

Primul ministru Boris Johnson consideră că abilitatea de a încheia acorduri comerciale este unul dintre principalele beneficii ale Brexitului şi consideră că un acord cu Statele Unite este un mare premiu potenţial.

Relaţiile dintre Londra şi Dublin s-au deteriorat de cînd Marea Britanie a votat în 2016 părăsirea Uniunii Europene. Aranjamentele comerciale din provincia britanică Irlanda de Nord s-au dovedit a fi un punct de aderenţă deosebit.

Într-un interviu separat cu ziarul News Letter al Irlandei de Nord, secretarul britanic al Irlandei de Nord, Brandon Lewis, a indicat că ”perioadele de graţie” pentru controalele alimentelor ar trebui prelungite la nesfîrşit, pînă la încheierea unui nou acord pe termen lung.

”Poziţia mea şi poziţia Guvernului în ceea ce priveşte perioada de graţie pe care o avem în acest moment pentru carnea refrigerată nu este că la sfîrşitul perioadei de graţie să existe o limită strictă. Utilizăm perioada de graţie pentru a obţine o soluţie permanentă pentru a ne asigura că aceste produse pot continua să fie livrate ”, a spus Lewis.

01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
01.12.24 - 15:12
02.12.24 - 14:59
03.12.24 - 00:51
03.12.24 - 00:59
03.12.24 - 00:53
02.12.24 - 15:12
04.12.24 - 00:32
03.12.24 - 00:55
01.12.24 - 15:14
03.12.24 - 00:57
02.12.24 - 15:11
05.12.24 - 00:19