REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (15 Februarie 2021)

Procedură de dizolvare în Franţa a unei grupări de extremă dreapta antimigranţi

O procedură de dizolvare a început în Franţa împotriva grupării de extremă dreapta antimigranţi Generation identitaire, solicitată de mai multă vreme de cîteva asociaţii şi formaţiuni politice din ţară, a anunţat ministrul de interne Gerald Darmanin, transmite AFP, potrivit agerpres. Generation identitaire: procedura de dizolvare a început”, a scris ministrul pe Twitter, precizînd că organizaţia are la dispoziţie 10 zile pentru a-şi prezenta punctul de vedere.Darmanin a adus în discuţie această procedură încă din 26 Ianuarie, declarîndu-se scandalizat după o operaţiune antimigranţi a grupării în Pirineii francezi care a dus la începerea unei anchete preliminare pentru „provocare publică la ură rasială”.

Circa 30 de militanţi ai grupării de extremă dreapta, aflaţi în maşini inscripţionate cu mesajul „Să apărăm Europa”, s-au deplasat, la 19 Ianuarie, în apropiere de frontiera cu Spania, iar unii au plecat în drumeţie folosind o dronă pentru a supraveghea frontiera. Acţiunile grupării ar putea constitui, potrivit Codului de Securitate Internă (CSI), „incitare la discriminare, ură sau violenţă faţă de o persoană sau un grup de persoane din cauza originii lor”. Şefa partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională (fostul Front Naţional), Marine Le Pen, s-a opus la 27 Ianuarie proiectului de dizolvare a grupării Generation identitaire, invocînd libertatea de exprimare. „Ceea ce-l scandalizează pe dl. Darmanin trebuie să facă obiectul unei dizolvări. Nu acesta este statul de drept”, declarase ea cu acel prilej.

În Egipt, a fost descoperită o fabrică de bere veche de 5.000 de ani

Arheologii au descoperit, în oraşul antic Abydos, o fabrică de bere veche de 5.000 de ani care avea o capacitate de cîteva zeci de mii de litri, a anunţat Ministerul Turismului şi Antichităţilor, citează Reuters. Situl din regiunea Sohag datează cel mai probabil din vremea conducerii Regelui Narmer, în jurul anului 3.100 î.e.n., au spus autorităţile. Dr. Matthew Adams, unul dintre şefii misiunii egipteano-americane care a făcut descoperirea, a spus că cercetătorii cred că berea era folosită în ritualuri regale de înmormîntare pentru primii Regi ai Egiptului.

Fabrica de bere, care are o capacitate de producţie de 22.400 de litri, era împărţită în opt secţiuni, fiecare conţinînd 40 de vase din lut folosite pentru a încălzi amestecul de cereale şi apă. Oficialii sunt dornici să dezvăluie artefactele nou descoperite avînd în vedere că încearcă să crească numărul turiştilor în ţară, una dintre cele mai afectate de pandemie de pe continentul african. Numărul turiştilor a scăzut la 3,5 milioane anul trecut de la 13,1 milioane, în 2019.

Coronavirusul SARS-CoV-2 e posibil să nu fi apărut în China, sugerează un cercetător al OMS

Coronavirusul care cauzează Covid-19 este posibil să nu fi apărut în China, a sugerat, într-o declaraţie pentru BBC One, un cercetător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a admis că există mai multe ipoteze privind originea pandemiei , scrie news.ro. Profesorul John Watson, care a făcut parte din echipa OMS ce a investigat în China, în ultima lună, originea pandemiei de Covid-19, a spus că trecerea virusului de la animal la om e posibil să fi avut loc în afara graniţelor ţării.El a declarat că pandemia a pornit, cel mai probabil, cu o infecţie într-un „rezervor animal” ce a fost apoi transmisă oamenilor printr-o „gazdă intermediară”.

Întrebat de jurnalistul Andrew Marr dacă este sigur că acest nou coronavirus a apărut în China, profesorul Watson, care a fost adjunctul ministrului britanic al Sănătăţii pînă în 2017, a spus „nu”. Săptămîna trecută, echipa internaţională a OMS, care a efectuat ancheta în Wuhan timp de patru săptămîni, a transmis că animalul aflat la originea noului coronavirus „nu a fost identificat încă” şi că nu a găsit indicii cu privire la prezenţa SARS-CoV-2 în oraş înainte de Decembrie 2019. Un rezumat al anchetei va fi disponibil cel mai devreme săptămîna aceasta, a anunţat OMS.

Circa 700.000 de mici întreprinzători britanici au renunţat la afacerile pe care le aveau pe perioada carantinei

Circa 700.000 de mici întreprinzători din Marea Britanie au renunţat la afacerile pe care le aveau pe perioada carantinei, încă în vigoare, potrivit unui nou studiu realizat de Resolution Foundation şi citat de dpa, potrivit agerpres. Aceasta înseamnă că unul din şapte lucrători independenţi a încetat să mai muncească, o creştere de 50% comparativ cu primul lockdown, din Primăvară, a notat Resolution Foundation. Pandemia de coronavirus a avut impact şi asupra nivelului de trai, în contextul în care mai bine de doi din cinci liber-profesionişti şi-au văzut veniturile împuţinîndu-se cu peste o pătrime, iar mulţi nu au primit ajutoare din partea Guvernului, mai scrie fundaţia. Resolution Foundation este un grup de reflecţie care realizează analize în scopul îmbunătăţirii nivelului de trai al persoanelor cu venituri mici şi medii. 

Marine Le Pen poate cîştiga următoarele alegeri prezidenţiale din Franța

Ministrul francez al Finanţelor Bruno Le Maire a avertizat că este posibil ca lidera opoziţiei de extremă-dreapta Marine Le Pen să cîştige alegerile prezidenţiale din 2022, el exprimîndu-şi speranţa că acest lucru nu se va întîmpla dacă actualul Preşedinte Emmanuel Macron va candida pentru un al doilea mandat, transmite Reuters.” Aşa cum ştim toţi, alegerea lui Marine Le Pen este o posibilitate. Este o posibilitate politică şi trebuie să existe opoziţie faţă de ea. Sper că Emmanuel Macron va candida şi va fi reales”, a declarat Le Maire pentru postul BFM TV. Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Naţională, a fost înfrîntă de Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale franceze din 2017. Sondajele de opinie indică faptul că ea va fi principalul adversar al lui Macron dacă acesta va decide să candideze anul viitor pentru un nou mandat de Preşedinte al Franţei.

Patru regiuni din Italia au intrat din nou in lockdown

Patru regiuni din Italia au trecut din nou în zona portocalie și au intrat în lockdown parțial, din cauza creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În Toscana, Liguria, Abruzzo şi Trentino, localnicii nu pot părăsi zona în care locuiesc, iar restaurantele, cafenelele și barurile s-au închis. Cele patru regiuni italiene au fost plasate de Duminică sub incidenţa unor restricţii antiepidemice mai dure, din cauza creşterii numărului de infectări cu coronavirus, transmite dpa, citată de Agerpres.

Toscana, Liguria, Abruzzo şi Trentino au fost desemnate zone portocalii de către Ministerul Sănătăţii, ceea ce înseamnă că barurile şi restaurantele au fost închise, iar localnicii nu pot părăsi zona în care locuiesc decît în situaţii de urgenţă. Restricţiile vor fi în vigoare timp de 15 zile într-o primă fază, a informat ministerul italian. Majoritatea regiunilor Italiei sunt considerate în prezent zone galbene, adică restricţiile au fost relaxate. Totuşi, în întreaga ţară continuă să fie în vigoare restricţii de circulaţie pe timp de noapte.

Putin acuză Occidentul că se folosește de Navalnîi în încercarea de a izola Rusia: „Succesele noastre încep să-i irite”

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările occidentale că se folosesc de Alexei Navalnîi și că alimentează protestele pro-opozant, ca parte a "politicii lor de izolare" a Rusiei, transmite AFP, citată de Agerpres. „Oponenţii noştri sau adversarii noştri potenţiali au contat întotdeauna pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit mereu”, a declarat Putin într-un interviu pentru presa rusă, realizat Miercurea trecută, dar difuzat Duminică de postul public de televiziune Rossia 24.

Evocînd recentele manifestaţii care au urmat revenirii în ţară şi încarcerării lui Navalnîi, Preşedintele rus a apreciat că şi acestea au fost alimentate din străinătate în contextul pandemiei de coronavirus. „Ei se folosesc de acest personaj (de Navalnîi - n.r.) tocmai acum, într-un moment în care cetăţenii tuturor ţărilor de pe glob, implicit şi ai noştri, cunosc epuizarea, frustrarea şi insatisfacţia” din cauza „condiţiilor în care trăiesc, a nivelului veniturilor lor'”, a susţinut Preşedintele rus. În opinia lui Putin, „numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar, dar şi în gestionarea pandemiei de coronavirus şi în conceperea vaccinului Sputnik V, „încep să-i irite” pe adversarii Moscovei. „Cu cît devenim mai puternici, cu atît această politică de izolare este mai puternică”, afirmă el.

România, locul 6 în UE la numărul total de doze de vaccin administrate şi locul 4 la numărul de doze administrate la suta de persoane

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că România se află în topul ţărilor europene la campania de vaccinare, ocupînd locul al şaselea, atît în ceea ce priveşte numărul total de doze administrate, cît şi media zilnică a acestora.21.120.988 de doze de vaccin au fost administrate în ţările membre UE, conform celor mai recente estimări făcute de Bloomberg, media zilnică fiind de 656.227", a anunţat CNCAV, duminică.

Potrivit sursei citate, România este pe locul 6 la totalul dozelor administrate (1.084.096), dar şi în ce priveşte media zilnică de doze administrate – 34.755. De asemenea, România ocupă locul 4 în privinţa numărului de doze administrate/100 de locuitori (5.59) şi locul 5 în ce priveşte persoanele vaccinate cu prima doză (3,5% din populaţia ţării) şi persoanele vaccinate cu ambele doze (2,1% din populaţia ţării).

China acuză SUA de subminarea gravă a OMS

Ambasada Chinei a transmis că, în ultimii ani, Statele Unite au deteriorat cooperarea multilaterală cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi că Washingtonul nu ar trebui „să arate cu degetul” China şi alte ţări care au sprijinit OMS în timpul pandemiei de Covid-19. Un purtător de cuvînt al Ambasadei a răspuns declaraţiei făcute, săptămîna trecută, de Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate naţională, care a cerut Chinei să pună la dispoziţia OMS date neprelucrate referitoare la primele cazuri de Covid-19. Sullivan a spus: „Avem îngrijorări profunde cu privire la modul în care au fost comunicate constatările timpurii ale anchetei Covid-19 şi întrebări cu privire la procesul utilizat pentru a ajunge la ele”.

Un membru al echipei OMS care a investigat în China originea SARS-CoV-2 a declarat, Sîmbătă, pentru Reuters, că Guvernul de la Beijing a refuzat să ofere datele neprelucrate despre primele cazuri de Covid-19. Reprezentantul Ambasadei a răspuns că Beijingul a salutat decizia Washingtonului de a se reimplica în OMS, dar că SUA trebuie să se menţină la „cele mai înalte standarde” şi nu să aibă în vizor alte ţări. În declaraţia publicată pe site-ul ambasadei Chinei în SUA se arată: „China salută revenirea SUA la OMS. (…) SUA, în ultimii ani, au subminat grav instituţiile multilaterale, inclusiv OMS, şi au afectat grav cooperarea internaţională privind Covid-19. Însă Statele Unite, acţionînd ca şi cînd nimic din toate acestea nu s-ar fi întîmplat, arată cu degetul către alte ţări care au susţinut cu loialitate OMS”.

Noul şef al Pentagonului va reafirma, săptămîna aceasta, angajamentul SUA faţă de NATO, la reuniunea Alianţei

Noul şef al Pentagonului, Lloyd Austin, va reafirma, săptămîna aceasta, angajamentul SUA faţă de NATO şi le va promite aliaţilor că, de acum înainte, nici o decizie importantă nu va mai fi luată fără a-i consulta, întorcînd astfel pagina celor patru ani ai Administraţiei Preşedintelui republican Donald Trump, transmite AFP. Miniştrii Apărării din Alianţa Nord-Atlantică se vor reuni online Miercuri şi Joi, iar Austin va transmite un mesaj „pozitiv în privinţa caracterului relevant al NATO”, a declarat purtătorul de cuvînt al Pentagonului, John Kirby. „El va revitaliza angajamentul nostru faţă de alianţă”, iar mesajul său „va fi că suntem cei mai buni atunci cînd acţionăm împreună, lucrul în echipă ne face mai puternici, iar securitatea colectivă este o securitate reciprocă şi este totodată în interesul nostru”, a adăugat el.

Chestiunea spinoasă a retragerii forţelor americane din Afganistan, prevăzută pentru începutul lunii Mai, va figura printre cele mai importante puncte ale agendei, dar nu este aşteptată nici o decizie, a avertizat Kirby. În virtutea acordului istoric încheiat în Februarie 2020 între Washington şi talibani, SUA s-au angajat să-şi retragă toate trupele din Afganistan pînă în Mai 2021, în principal în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor afgani.

Printre alte subiecte de discuţie la reuniunea NATO, mai figurează îngheţarea retragerii parţiale a trupelor americane din Germania, decisă de Donald Trump. În fapt, această retragere nici nu a început, în contextul sosirii la Casa Albă a lui Joe Biden, la 20 Ianuarie, a declarat pentru AFP un alt purtător de cuvînt al Pentagonului, locotenent-colonelul Thomas Campbell. „Încă ne aflăm în fază de planificare”, a explicat el.

Miniştrii Apărării din NATO urmează să discute şi despre situaţia jihadiştilor străini aflaţi încă în detenţie în tabere din Nord-Estul Siriei administrate de forţele kurde, dosar în legătură cu care noua Administraţie Biden a cerut comunităţii internaţionale să-şi repatrieze cetăţenii, urmînd aceeaşi linie ca cea adoptată de Administraţia lui Donald Trump. Şi tensiunile cu Turcia ar putea figura pe ordinea de zi, în special în ceea ce priveşte achiziţionarea de către Ankara a bateriilor de rachete ruse de tip S400. Administraţia Biden a cerut Guvernului de la Ankara să renunţe la acest plan, urmînd şi în acest caz linia adoptată de precedenta Administraţie.