REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (12 Octombrie 2020)

Pînă și talibanii îl susțin pe Trump pentru un nou mandat la Casa Albă

Donald Trump primește aprobarea și susținerea unui grup neașteptat în cursa prezidențială americană – talibanii din Afganistan anunță că îl susțin pentru un nou mandat de Președinte, conform CBS News, citat de Agerpres.„Sperăm că va cîştiga alegerile şi va pune capăt prezenţei Armatei americane în Afganistan”, a declarat, în week-end-ul trecut, într-un interviu telefonic pentru CBS News, purtătorul de cuvînt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.Militanţii talibani şi-au exprimat, totodată, îngrijorarea cu privire la lupta lui Trump cu Covid-19, boala provocată de noul coronavirus.

Purtătorul de cuvînt al campaniei Preşedintelui american, Tim Murtaugh, a declarat, Sîmbătă, că echipa de campanie respinge susţinerea talibanilor. „Talibanii ar trebui să ştie că Preşedintele va proteja întotdeauna interesele americane prin orice mijloace”, a declarat Murtaugh la CBS News.

Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 Noiembrie, Trump a declarat că trupele americane s-ar putea retrage complet din Afganistan pînă la sfîrşitul anului. Liderul de la Casa Albă a făcut din reducerea prezenţei trupelor americane peste hotare un subiect central de campanie, criticînd „războaiele nesfîrşite” ale SUA.

Un trîntor de 41 de ani și-a dat părinții în judecată pe motiv că nu-i mai dau bani de buzunar

Cazul unui bărbat din Londra, care a avut norocul să aibă părinți înstăriți iese din comun. Are un apartament la Londra ai cărui proprietari sunt părinții săi și tot ei sunt cei care i-au plătit pînă de curînd facturile. Și, totuși, acest bărbat de 41 de ani, cu studii superioare, a ținut să-și dea în judecată mama și tatăl, în speranța că va obține susținerea lor financiară pînă la sfîrșitul vieții lor, relatează Legal Cheek, un site de informații juridice din Marea Britanie. 

Considerîndu-se îndreptățit să trăiască din banii părinților, bărbatul, de profesie jurist, le reproșează acestora că i-au întreținut, cu bună știință, dependența financiară față de ei, timp de 20 de ani, pentru ca apoi, cînd au avut neînțelegeri, să-i reducă fondurile considerabil. Cu toate acestea, părinții nu i-au tăiat de tot finanțarea. Bărbatul locuiește într-un apartament în centrul Londrei, care aparține părinților lui. Aceștia din urmă s-au stabilit la Dubai, dar nu i-au cerut chirie pe apartament și pînă de curînd tot ei i-au plătit și facturile. 

Fiul – șomer de ani buni – se consideră însă nedreptățit. Contrariat că s-a văzut lăsat fără bani de buzunar, și-a cerut drepturile în Justiție. A invocat legile britanice referitoare la căsătorie, divorț și drepturile copiilor. Bărbatul spune că părinții săi sunt „enorm de bogați” și îl pot susține financiar fără probleme ca și pînă acum. Însă judecătorul care s-a ocupat de dosar nu i-a dat dreptate „năpăstuitului” copil de 41 de ani. Părinții săi l-au susținut financiar de-a lungul anilor și continuă să o facă într-o anumită măsură. L-au lăsat să trăiască în apartamentul lor pentru care tot ei au plătit facturile”, a arătat magistratul în decizia sa. Judecătorul a spus că este o dispută „neconcludentă și mai degrabă tristă”.

Reclamantul de 41 de ani nu mai muncește din 2011, pe motiv că ar avea unele afecțiuni psihice, și vrea acum să-și continue studiile și să se facă avocat. Pînă atunci, însă, trebuie să achite 60.000 de lire sterline cheltuieli de judecată.

O femeie a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru că și-a împușcat mortal violatorul care o amenința cu moartea

O femeie din Alabama va ajunge la închisoare după ce a împușcat mortal un bărbat care o bătuse și violase și care încerca să îi ucidă fratele, relatează The Independent.

Brittany Smith, în vîrstă de 32 de ani, a fost atacată cu o violență ieșită din comun de Todd Smith (coincidență de nume – n. red.) în Ianuarie 2018. Bărbatul, care se drogase cu o combinație de Xanax, amfetamine și metamfetamină și consumase alcool pe lîngă, a violat-o pe femeie, a mușcat-o, strangulat-o și bătut-o.

Fratele ei, Chris McCallie, a aflat de atac cîteva ore mai tîrziu, l-a confruntat pe atacator, însă totul s-a transformat rapid într-o altercație fizică, iar atacatorul a început să îl strîngă de gît pe fratele victimei și să îi amenințe pe amîndoi cu moartea. În acel moment, femeia a scos o armă de foc, i-a cerut atacatorului să se oprească după care l-a împușcat mortal.

Brittany a fost pusă sub acuzație pentru crimă în Martie 2018, iar încercările de a obține achitarea ei în virtutea dreptului la legitimă auto-apărare au eșuat, chiar și în contextul în care asistenta medicală care a examinat-o pe Smith a confirmat violul și faptul că femeia fusese mușcată, strangulată și bătută. Conform presei americane, Todd Smith fusese arestat de 80 de ori, cel puțin șase dintre aceste ocazii fiind pentru violență domestică. Vinerea trecută, femeia a pledat vinovată, cu o lună înainte ca procesul să înceapă, în contextul în care dacă ar fi fost condamnată ea ar fi putut primi o pedeapsă de închisoare pe viață. În acest fel, ea a primit o condamnare de 20 de ani, dar va merge la închisoare doar pentru 7 luni. Pentru alte 18 se va afla în arest la domiciliu după care va fi eliberată condiționat, a anunțat avocatul ei.

Cazul lui Brittany Smith a produs o dezbatere aprinsă asupra drepturilor femeilor în Alabama și a dezvăluit starea dezastruoasă a statului în ce privește sărăcia și abuzul de droguri.

Paradoxul Covid-19 în India – număr uriaș de infectări dar puține decese

Cifra infectărilor cu noul coronavirus din India depășea, Duminică, 7 milioane, apropiindu-se cu pași repezi de primul loc în topul țărilor cele mai afectate de Covid-19. India ar putea depăși Statele Unite dacă ritmul de infectare continuă pe parcursul următoarelor săptămîni, relatează Agerpres. În ce privește numărul deceselor, el rămîne mai mic decît în Brazilia și SUA, experții fiind de părere că factori precum imunitate dobîndită de la alte boli ar putea să fie o posibilă explicație.

Datele raportate de Ministerul indian al Sănătăţii confirmau aproape 75.000 de noi cazuri Duminică, fapt care ridică numărul total al persoanelor infectate în India la 7,05 milioane. Astfel, India ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai afectate ţări din lume după Statele Unite, care au confirmat 7,7 milioane de cazuri. Experţii afirmă însă că cifrele reale din India ar putea fi mult mai mari, întrucît rata de depistare din această ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori – în care se află cele mai populate oraşe de pe planeta noastră – este mult mai scăzută decît în multe alte ţări.

Această ipoteză este confirmată de o serie de studii ce vizează prezenţa anticorpilor în organism, care dovedesc o infectare anterioară cu SARS-CoV-2. Acele studii au relevat că rata de infectare în cadrul populaţiei indiene ar putea fi mai mare decît cea calculată pe baza datelor oficial înregistrate. Printre factorii care pot să explice aceste cifre se află relativa tinereţe a populaţiei indiene, o posibilă imunitate dobîndită după îmbolnvăirea cu alte boli şi mai puţine declaraţii de confirmare a cazurilor de COVID-19.

Într-o țară insulară cu zero cazuri de coronavirus, premierul conduce tot: Este și ministru în 17 ministere, și procuror general

Noul prim-ministru al Insulelor Cook, care a venit la putere în această lună, şi-a alocat 17 portofolii în Guvernul ţării. El spune că este «încîntat de potenţialul Cabinetului său».

În afară de funcţia de premier, Mark Brown este ministrul Afacerilor Externe, al Imigraţiei, al Finanţelor, al Energiei şi al Energiei Regenerabile, al Poliţiei şi al Telecomunicaţiilor. Printre altele, el mai deţine funcţii de conducere în sectoare precum resursele marine, mineralele de pe fundul mării şi resursele naturale, pensiile şi insulele îndepărtate ale ţării. Brown este, de asemenea, procurorul general al ţării.

Liderul opoziţiei, Tina Browne, a declarat, pentru Cook Island News, că alocările tuturor acestor portofolii sunt un semn că premierul nu are încredere în miniştrii Cabinetului său. Se anticipează că în lunile următoare primul ministru Brown ar putea delega altor persoane o parte dintre responsabilităţile sale.

Insulele Cook sunt o ţară insulară situată în Pacificul de Sud, care din punct de vedere politic este o republică parlamentară, parte a Regatului Noii Zeelande. Insulele Cook au autonomie deplină în toate afacerile interne, iar sectorul Apărare şi cel al Afacerilor Externe sunt controlate de Noua Zeelandă. Toţi locuitorii din Insulele Cook sunt cetăţeni ai Noii Zeelande, iar statul este condus de o Regină. Avînd frontierele închise luni de zile, pe tot parcursul pandemiei, Insulele Cook nu au fost afectate de Covid-19.

OMS cere Guvernelor din Europa măsuri rapide pentru stoparea COVID, dar le sfătuiește să evite carantina totală

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă Guvernele din Europa să ia rapid măsuri pentru a preveni răspîndirea coronavirusului. O atenție deosebită trebuie acordată adunărilor cu mulți oameni, atrag atenția experții organizației, care le cer în același timp autorităților să evite pe cît posibil reimpunerea carantinei totale.

„Este trist să vedem cum multe țări europene se confruntă cu o creștere rapidă a infectărilor, iar Guvernele sunt nevoite să ia măsuri ferme în încercarea de a opri transmiterea virusului. Și este extrem de greu să nu impui restricții atunci cînd transmiterea atinge un anumit nivel”, a spus Michael Ryan, director în cadrul OMS.

„Nu este vorba de impunerea carantinei, ceea ce autoritățile încearcă să facă nu este să impună carantina, ci să rupă lanțul de transmitere. Noi încercăm să evităm carantina masivă, care are darul de a pedepsi comunitățile, societatea. Trebuie să ne asigurăm că nu ne concentrăm doar pe restricții, ci și pe supraveghere, pe testare, pe anchete epidemiologice, pe educație și pe faptul că toată lumea își asumă responsabilitatea: comunitatea și autoritățile deopotrivă”, a adăugat el.

Un copil de patru ani este cea mai tînără victimă a coronavirusului în România

Un copil  în vîrstă de patru ani este cea mai tînără victimă după infectarea cu coronavirus în România. Decesul său a fost anunțat, Duminică, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, Duminică, un deces la grupa de vîrstă 0-9 ani. Este vorba despre un băiat de patru ani care avea și alte probleme medicale. Duminică, în România au fost înregistrate 2.880 de cazuri de infectare cu SARS CoV-2 și 53 de decese.

Pactul inter-coreean privind evitarea conflictelor armate trebuie menţinut 

Biroul prezidenţial al Coreei de Sud a transmis Duminică, la o zi după ce Nordul a prezentat într-o paradă noi arme strategice, că pactul inter-coreean privind evitarea conflictelor armate trebuie menţinut, informează Reuters, potrivit news.ro.

Acordul de reconciliere, non-agresiune, schimburi şi cooperare între Coreea de Sud şi Coreea de Nord a intrat în vigoare în 1992. Textul a venit alături de o declaraţie comună privind denuclearizarea Peninsulei Coreea. Ministerul Unificării de la Seul, care gestionează chestiunile transfrontaliere, a transmis, separat, că discursul în care liderul de la Phenian îşi exprima dorinţa pentru o viitoare cooperare între vecini va conduce la pace şi legături mai bune.

Coreea de Nord a prezentat, între altele, la parada de Sîmbătă dimineaţă care a marcat 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor, un nou tip de rachetă balistică intercontinentală şi un nou submarin. „Vom continua să ne clădim puterea de apărare naţională şi auto-defensivă”, a spus Kim, care a promis că aceasta nu va fi folosită preventiv.

Rusia nu a dezvoltat niciodată programe de arme chimice ”Noviciok”

Moscova nu a dezvoltat niciodată, nici pe vremea URSS, programe de arme chimice ”Noviciok”, gazul neurotoxic folosit la otrăvirea, în Marea Britanie, a fostului spion rus Serghei Skripal, a declarat, săptămîna trecută, Serghei Riabkov, ministru adjunct de Externe al Rusiei, transmit Reuters şi AFP. „Nu a existat nici un program de dezvoltare de arme chimice sub numele Noviciok nici pe vremea URSS, nici în Rusia”, a subliniat Riabkov, citat de Interfax, potrivit agerpres.

Reacţia sa survine după ce Marea Britanie, Germania, Franţa şi Statele Unite au afirmat, Joia trecută, că responsabilitatea Rusiei este singura explicaţie plauzibilă în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal şi au cerut Moscovei să furnizeze toate informaţiile cu privire la programul său de arme chimice Noviciok.

Serghei Riabkov a dat asigurări, totodată, că Moscova pregăteşte măsuri de răspuns după ce SUA au anunţat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016 şi pentru mai multe atacuri informatice.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37