REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (11 Octombrie 2021)

California va pedepsi prin lege scoaterea pe ascuns a prezervativului

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat legea care interzice scoaterea pe ascuns a prezervativului, adică fără consimțămîntul persoanei în timpul actului sexual, fiind considerat un act de violență civilă, transmite Reuters. Este prima lege de acest fel în SUA, potrivit publicației Sacramento Bee. Legea a trecut de Senatul SUA și de Adunarea Californiei fără opoziție, spune Cristina Garcia, membră a Adunării și susținător al legislației.

„Am lucrat la problema de «stealthing» (scoaterea pe ascuns a prezervativului – n. red.) din 2017 și sunt încîntată că acum există o anumită tragere la răspundere a celor care fac acest lucru. Violența sexuală, în special asupra femeilor de culoare, este în continuu băgată sub preș”, transmite Garcia într-un comunicat emis la adoptarea legii.

Garcia a citat un studiu efectuat de Universitatea Yale, care a descris acțiunea ca fiind „o violare gravă a demnității și autonomiei”, spunînd că astfel de cazuri sunt în creștere și afectează femei și bărbați homosexuali. Cei care sunt găsiți vinovați de scoaterea prezervativului fără consimțămînt ar putea fi pasibili de sancțiuni generale, speciale și punitive, conform legislației statului.

16 morți și 7 răniți în urma prăbușirii unui avion în Rusia 

Un avion care transporta paraşutişti civili s-a prăbuşit Duminică în centrul Rusiei, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, din primele informaţii rezultînd că 16 persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, informează AFP, potrivit agerpres.  Un număr de 23 de persoane se aflau la bordul avionului, care s-a prăbuşit la ora locală 9:23 (6:23 GMT) în Republica Tatarstan, a precizat Ministerul pe Telegram. Şapte persoane au fost salvate, iar în cazul celorlalţi 16 pasageri nu există „nici un semn de viaţă”, a declarat un reprezentant al Ministerului pentru agenţia RIA Novosti. Aparatul de zbor de tip L-410 s-a rupt în două, conform imaginilor transmise de minister. Cei şapte supravieţuitori au fost spitalizaţi, iar unul dintre ei se află „în stare gravă”, conform RIA Novosti.

Italia a atins ţinta de vaccinare cu schema completă a 80% din populaţia peste 12 ani

Italia a atins ţinta de vaccinare anti-COVID-19 cu schema completă a 80% din populaţia cu vîrsta peste 12 ani, conform datelor oficiale prezentate Duminică, reuşind îndeplinirea unui obiectiv pe care Roma l-a stabilit drept punct critic de siguranţă, informează Reuters. Potrivit unei pagini de internet a Guvernului, 43.229.551 de persoane cu vîrsta peste 12 ani, dintr-o populaţie totală de aproximativ 60 de milioane, erau vaccinate cu schema completă la 10 octombrie. Obiectivul de vaccinare a 80% din populaţie a fost stabilit în Martie de un comisar special responsabil de gestionarea situaţiei COVID-19, generalul de armată Francesco Paolo Figliuolo, şi a fost atins în seara de 9 Octombrie.

Guido Rasi, fost director al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi actual consilier al lui Figliuolo, a precizat că acesta „nu este doar un prag simbolic”. Cu toate acestea, atingerea obiectivului de 80% nu este suficient, conform consilierului comisarului. „Va trebui să continuăm să atingem alte praguri: fie procente peste 80%, în cazul în care continuăm să ne abţinem de la vaccinarea copiilor cu vîrsta sub 12 ani, fie 80% din întreaga populaţie, inclusiv copiii de la 5 la 12 ani”, a spus el. Spitalizările asociate COVID-19 în Italia au scăzut constant de la începutul Verii.

Poliţia italiană a arestat reprezentanţi ai partidului de extremă dreapta după o manifestaţie împotriva certificatului verde

Poliţia italiană a anunţat Duminică faptul că 12 persoane, inclusiv lideri ai partidului de extremă dreapta Forza Nuova, au fost arestate în urma altercaţiilor din timpul unei manifestaţii care a avut loc la Roma împotriva unei iniţiative guvernamentale conform căreia certificatul sanitar va deveni obligatoriu pentru toţi angajaţii, informează Reuters şi DPA. Mii de persoane au ieşit Sîmbătă pe străzile Capitalei italiene, multe dintre acestea scandînd „Libertate, libertate”, în timp ce unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de forţele de ordine cu echipamente anti-revoltă, desfăşurate pentru a proteja accesul la biroul premierului Mario Draghi. Liderii Forza Nuova Giuliano Castellino şi Roberto Fiore au fost prezenţi în timpul altercaţiilor, notează DPA adăugînd că Poliţia verifică înregistrările video din timpul incidentelor pentru posibile alte reţineri. Un grup separat a atacat sediul principalei confederaţii sindicale din Italia CGIL, trei poliţişti fiind răniţi, potrivit DPA. În înregistrările video distribuite pe reţelele sociale se poate vedea cum unii dintre manifestanţi îi atacă pe poliţişti cu bîte şi tije de steaguri. Poliţia a utilizat gaza lacrimogene şi tunuri de apă.

Introdus în luna August pentru muzee, evenimente sportive şi servirea mesei în interiorul restaurantelor, permisul sanitar poate fi un certificat de vaccinare, o dovadă a recuperării după contractarea COVID-19 ori un test negativ. În urmă cu peste trei săptămîni, premierul italian Mario Draghi a anunţat extinderea permisului sanitar din 15 Octombrie la toate locurile de muncă. Angajaţii care refuză să se supună riscă o suspendare fără plata salariului, dar nu şi concedierea, notează Reuters. Permisul sanitar este deja obligatoriu pentru tot personalul medical şi didactic.

Turcoaică de 106 ani vindecată de COVID-19: „Dacă nu mă vaccinam, poate că acum situaţia mea ar fi fost alta”

O turcoaică în vîrstă de 106 ani, Nuriye Ozkan, s-a vindecat de coronavirus deşi suferea de mai multe afecţiuni. Femeia a declarat că a trecut cu uşurinţă prin boală pentru că este vaccinată împotriva COVID-19. Nuriye Ozkan, femeia de 106 ani care s-a vindecat de COVID, a declarat că are probleme cardiace şi suferă de astm. Aceasta era vaccinată cu schemă completă, iar în prezent aşteaptă să îi fie administrată a treia doză de vaccin împotriva COVID-19. Experienţa cu coronavirusul a început după o vizită la spital pentru că avea febră. Testată pentru COVID-19, femeia a fost informată că este infectată şi a fost plasată în carantină la domiciliu, acolo unde s-a şi tratat. Conform haberturk.com, după cîteva zile Nuriye Ozkan s-a vindecat. 

„Am 106 ani. Am fost operată la stomac şi pe cord. Sufăr şi de astm, de bronşită. Sunt şi în vîrstă. M-am simţit rău, m-au dus la spital şi mi s-a făcut testul. Apoi mi-au spus că am această boală. Aveam deja dureri din cauza vîrstei. Nu-mi dădusem seama că m-am infectat. Cînd m-am apucat de spălarea rituală înainte de rugăciune, mi-am dat seama că am febră. Ne-au plasat în carantină acasă. Şi nora mea s-a îmbolnăvit. Însă eram toţi vaccinaţi. Am trecut peste boală. Dumnezeu să le dea tuturor sănătate. Toată lumea să fie precaută şi să se vaccineze. Eu dacă nu mă vaccinam poate că acum situaţia mea ar fi fost alta”, a explicat bătrîna.

Fiul femeii, Temel Ozkan, i-a îndemnat pe oameni să nu fie reticenţi cu privire la vaccinare. „Mai întîi s-a vaccinat mama, iar apoi ne-a venit şi nouă rîndul. Prima care s-a infectat a fost mama. Apoi s-a îmbolnăvit şi soţia mea. A început perioada de carantină la domiciliu şi în 12 zile am trecut peste boală. Noi tot vedeam la ştiri că boala este grea. Însă slavă Domnului, vaccinurile au un efect important. Mama mea de 106 ani a trecut peste boală acasă, fără probleme. Există oameni care încă se tem de vaccinare, sunt îngrijoraţi. Vaccinul este arma noastră împotriva acestei boli. Să nu se ferească nimeni să se vaccineze. Dacă nu, o să regrete”, a transmis acesta. 

Sarmalele fac carieră în Spania. Au ajuns în emisiunea TV a unuia dintre cei mai cunoscuți bucătari: Greu de făcut, dar sunt delicioase

Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Spania, Karlos Arguiñano, a gătit sarmale în cadrul emisiunii sale de la TV,  o rețetă pe care a învățat-o de la un cuplu de români stabiliți în Spania. Chef-ul spaniol a ajuns la concluzia că bucatele românești sunt greu de făcut, dar sunt foarte gustoase. 

„Vom face astăzi o rețetă românească”, a anunțat Karlos Arguiñano. „Este un fel de mîncare interesant cel de azi. Foarte interesant. Un fel de mîncare românesc. E foarte greu de făcut, arată foarte bine și o să aibă un gust foarte bun cînd e gata. Nimic scump, desigur”, a spus bucătarul înainte de a începe să demonstreze cum se fac sarmalele. „E foarte interesantă rețeta pentru că la final trebuie să umplem foile acestea de varză. Nu sunt crude, ci un pic fermentate”, a explicat el. Bucătarul a arătat cum se prepară carne, cum se rulează sarmalele și a făcut în final și mămăligă. „Acum putem să prezentăm sarmalele. Rețetă românească. Foarte bine, Karlos! Lorena și Marcel (românii care i-au dat rețeta - n. r.), cred că mi-au ieșit foarte bine. Cred că patru sarmale de persoană sunt suficiente. Sunt suficiente, pentru că vor avea lîngă și  mămăligă. Bun! Sarmalele sunt gata!”, a anunțat Karlos Arguiñano.

În emisiunea „Cocina Abierta” (Bucătăria deschisă) sunt prezentate diverse feluri de mîncare, din toate colțurile lumii. Rețeta de sarmale a fost postată și pe contul de YouTube al emisiunii și a adunat zeci de comentarii, multe din partea unor români care îi dau diverse sfaturi pentru îmbunătățirea rețetei.

Şeful diplomaţiei americane îi primeşte Miercuri pe omologii din Israel şi EAU

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, îi va primi Miercuri pe omologii din Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), în special pentru a discuta despre continuarea sperată de Washington a procesului de recunoaştere a Israelului de către ţările arabe, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, notează AFP, potrivit agerpres. Secretarul de stat american va avea întrevederi bilaterale separate cu ministrul israelian al Afacerilor Externe, Yair Lapid, apoi cu cel al Emiratelor, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, înainte de o întîlnire trilaterală, a precizat Departamentul de Stat. Subiectul discuţiilor, „progresele înregistrate de la semnarea Acordurilor Abraham anul trecut, viitoarele posibilităţi de colaborare şi problemele bilaterale, mai ales securitatea şi stabilitatea regională”, a indicat diplomaţia americană.

La mijlocul lunii Septembrie, şeful diplomaţiei americane a avut deja o întîlnire virtuală cu omologii săi din statul evreu, Emiratele Arabe Unite şi Maroc, la finalul căreia a încurajat mai multe ţări arabe să recunoască Israelul, cu ocazia primei aniversări a acordurilor istorice de normalizare încheiate sub egida fostului Preşedinte american Donald Trump. La 15 Septembrie 2020, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au devenit primele ţări de la Golful Persic care şi-au normalizat public relaţiile cu Israelul. Marocul şi Sudanul le-au urmat exemplul.

Munții Apuseni incluși de CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa

De la insulele norvegiene situate deasupra Cercului Polar pînă la munții acoperiți de păduri sălbatice din România, plajele cu nisip măturate de vînt din Țara Galilor și lacurile din Balcani, Europa este un loc spectaculos de variat. CNN a făcut un top cu 20 cele mai frumoase locuri de pe bătrînul continent, iar Munții Apuseni se află în acest clasament. „Parte din lanțul Carpaților, Apusenii sunt secretul cel mai bine păstrat din Europa de Est. Acești munți sunt izolați, cu păduri străvechi și peșteri de calcar cu rîuri subterane la fiecare pas. Timpul rămîne, rămîne în loc aici, cu prea puține lucruri de făcut decît să respiri aerul parfumat de pin și să fii cu ochii pe viața sălbatică abundentă”, descrie CNN Munții Apuseni.

Preşedinta Tsai Ing-wen spune că Taiwanul nu va ceda presiunilor Chinei

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că Taiwanul nu va ceda presiunilor Chinei şi îşi va apăra sistemul democratic, informează AFP şi BBC. “Cu cît reuşim mai multe, cu atît este mai mare presiunea din partea Chinei”, a spus Tsai într-un discurs de Ziua Naţională. Ea a precizat că Taiwanul se află “în prima linie de apărare a democraţiei” şi nu poate fi forţat să ia calea aleasă pentru ţară de China. “Sperăm într-o relaxare a relaţiilor cu Beijingul şi nu vom acţiona pripit, însă nu ar trebui deloc să ne gîndim că poporul taiwanez va ceda presiunilor”, a adăugat Tsai Ing-wen.

Aceste afirmaţii vin după ce, Sîmbătă, Preşedintele chinez, Xi Jinping, s-a angajat să realizeze ”o reunificare paşnică” cu Taiwanul şi nu a făcut nici o referire directă la utilizarea forţei, după o săptămînă de tensiuni cu insula revendicată de China care au provocat îngrijorare la nivel internaţional. Vorbind la Sala Mare a Poporului, Xi a spus că poporul chinez ”are o tradiţie glorioasă” de a se opune separatismului. ”Separatismul independenţei Taiwanului este cel mai mare obstacol în realizarea reunificării ţării mamă şi cel mai serios pericol ascuns pentru revigorarea naţională”, a spus Preşedintele la aniversarea revoluţiei care a înlăturat dinastia imperială în 1911. El a adăugat că ”reunificarea” paşnică reprezintă cel mai bine interesele generale ale poporului taiwanez, dar că China îşi va proteja suveranitatea şi unitatea.

Acesta a adoptat un ton uşor mai temperat faţă de luna Iulie, cînd a avut loc cel mai recent discurs important al săi referitor la Taiwan, în care a promis să ”zdrobească” orice încercări de independenţă oficială. În 2019, Preşedintele a ameninţat direct că va folosi forţa pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

Criza migranţilor separă UE în două tabere. 12 ţările cer construirea de ”bariere fizice”

Douăsprezece state membre au cerut Uniunii Europene să plătească pentru ca ţările să construiască „bariere fizice” menite să oprească migraţia ilegală, într-o scrisoare trimisă către Executivul blocului comunitar, informează mediafax. Cele 12 state, între care se regăsesc şi Austria, Grecia, Ungaria şi Polonia, descriu „o barieră fizică” drept „o măsură eficientă care serveşte interesului întregii UE, nu doar a statelor membre aflate în drumul migranţilor”, conform textului scrisorii ce a fost analizată de Bloomberg.

„Această măsură legitimă ar trebui finanţată adecvat cu prioritate din bugetul UE”, se mai precizează în scrisoarea trimisă cître Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi către Ylva Johansson, comisar pentru afaceri interne.

România este singura ţară din zona de Est a UE care nu a semnat scrisoarea. Lituania, una dintre semnatarele scrisorii, a decis deja să construiască un gard lung de 508 kilometri la graniţa sa cu Belarus pentru a opri un val fără precedent de migranţi care loveşte Estul Europei. Valul de migranţi este întreţinut de regimul lui Alexander Lukashenko din Belarus. Guvernul din Belarus foloseşte migranţii ca o armă împotriva UE, care a impus sancţiuni drastice ţării după numeroase încălcări ale drepturilor omului. Şi în zona de S-E a UE numărul migranţilor este în creştere, iar situaţia din Afganistan ar putea duce la un nou val.

Miniştrii din cele 12 ţări fac apel la dispoziţii mai dure, pe măsură ce Comisia pregăteşte modificări ale Codului frontierelor Schengen. Aceştia au spus că în prezent nu există reguli clare cu privire la acţiunile pe care statele membre le pot lua în cazul unui atac hibrid cu un flux mare de migranţi ilegali împinşi de o ţară terţă.