REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (10 Decembrie 2020)

NYT: „Copiii Pornhub”

Pornhub a anunțat o serie de măsuri pentru a împiedica distribuirea de conținut ilegal distribuit pe platforma sa online, după apariția unui articol New York Times care denunță difuzarea, pe acest site de adulți, de clipuri video cu violuri asupra minorilor. Decizia Pornhub, unul dintre cele mai vizionate site-uri de pe planetă vine după ce Mastercard și Visa au declarat că vor revizui relația lor de afaceri cu platforma online dedicată adulților.

Amenințarea cu sancțiuni financiare a provocat într-un final gigantul industriei pornografice să adopte măsuri imediate. Printre acestea se numără împiedicarea descărcării de clipuri video de către utilizatori sau restricții în ceea ce privește încărcarea de imagini pe site. Serviciul de plată online Paypal a încetat încă de anul trecut să mai proceseze plăți către Pornhub. Articolul din ziarul new-yorkez afirmă că dintre cele 6,8 milioane de noi clipuri publicate în fiecare an pe site, „multe dintre ele arată abuzuri asupra copiilor și violență neconsimțită”. Pe de altă parte, într-un răspuns acordat Associated Press, Pornhub a declarat că este complet „iresponsabil și flagrant de neadevărat” să sugerezi că acest site permite publicarea de abuzuri sexuale comise împotriva minorilor.

Ancheta New York Times arată însă că Pornhub este realmente „infestat” cu clipuri video care prezintă violuri. Site-ul face astfel bani de pe urma violurilor, clipurilor „revenge porn”, imaginilor filmate pe ascuns cu femei care fac duș ori cu persoane aproape asfixiate, după ce li s-a pus o pungă de plastic pe cap. O simplă căutare după diverse categorii care conțin „minore” sau „sub 18 ani” generează, pe acest site, peste 100.000 de clipuri video, conform New York Times. Articolul dă exemplul unei fete de 15 ani dispărute în Florida și pe care mama ei a găsit-o în 58 de clipuri video postate pe Pornhub. De asemenea, agresiunile sexuale asupra unei fete de 14 ani, postate pe aceeași platformă, au fost raportate la Poliție nu de către reprezentanții site-ului ci de către un coleg de clasă al victimei. În fiecare astfel de caz, agresorii au fost arestați, dar Pornhub a scăpat de acuzații.

Japonezii folosesc dispozitive cu ultraviolete pentru a îi atrage din nou pe cititori în biblioteci

Administratorii bibliotecilor din Japonia speră că un dispozitiv care sterilizează cărţile cu ajutorul razelor ultraviolete (UV) va oferi cititorilor asigurarea de care aceştia au nevoie pentru a putea să revină în spaţiile de lectură pe durata pandemiei de coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres.

Bibliotecile din întreaga Japonie instalează în această perioadă astfel de dispozitive, care au nevoie de doar 30 de secunde pentru a steriliza o carte folosind radiaţia ultravioletă şi îi flutură apoi paginile pentru a o curăţa de praf. Biblioteca Narimasu din Itabashi, un oraş situat la Nord de Tokyo, are instalată o astfel de maşină încă din 2018, însă directorul instituţiei spune că dispozitivul este folosit în prezent de trei ori mai mult în raport cu anii precedenţi. Cititorii pot folosi această maşină, amplasată lîngă recepţie, după ce au primit cartea dorită şi, apoi, încă o dată, atunci cînd predau volumul împrumutat. Totuşi, folosirea dispozitivului nu este obligatorie.

Mulţi dintre abonaţii bibliotecii sunt persoane vîrstnice, iar siguranţa lor este extrem de importantă pentru administratorii instituţiei.

Deşi Japonia a reuşit să evite înregistrarea unui număr mare de cazuri de COVID-19 şi de decese asociate acestei maladii, aşa cum se întîmplă în multe ţări, se confruntă în prezent cu cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus. Pînă Miercuri, Japonia raportase 167.33 de cazuri de coronavirus şi 2.458 de decese.

Companiile de transport aerian, criticate de OMS pentru prețurile „scandaloase” la transportul echipamentelor medicale

Unii transportatori aerieni cer prețuri „scandaloase” pentru a zbura cu gheață uscată și alte echipamente medicale, spune șeful compartimentului logistic al OMS, Paul Molinaro.

Totuși capacitatea de transport ar trebui să crească în 2021, cînd se așteaptă lansarea vaccinurilor COVID-19, relatează Reuters, citată de Mediafax. Molinaro mai spune că distribuția vaccinurilor către țările cu venituri mici și mijlocii va fi dificilă, din cauza serviciilor aeriene menținute la sol în unele locuri, și că s-ar putea face cu curse charter. Creșterea prețurilor a fost o tendință în transportul aerian de mărfuri, cu „creșteri generale, în special din Noiembrie”, a spus Molinaro. El a dat exemplul unei oferte de preț primite pentru un transport de gheață uscată, necesară în laborator, care este de aproximativ 20 de ori mai mare decît norma. „Tocmai am primit o ofertă de la o companie din Dallas (Texas) SUA către Sierra Leone, Freetown – 105 dolari pe kilogram, ceea ce este scandalos”, a spus el, adăugînd că prețul normal ar fi de la 4 la 6 dolari pe kilogram.

Molinaro a spus că unul din factorii care au determinat majorarea prețurilor este o creștere a comerțului electronic mai mare decît de obicei înainte de Crăciun, în condițiile în care măsurile restrictive țin oamenii acasă. Economistul-șef al organizației transportatorilor aerieni IATA, Brian Pearce, a spus că majorarea tarifelor este urmarea cererii de Crăciun și că prețurile ar trebui să se diminueze la începutul anului viitor, la timp pentru furnizarea vaccinurilor.

Pămîntul continuă să se încălzească și temperatura globală va crește cu peste 3 grade Celsius pînă la sfîrșitul secolului

Pămîntul continuă să se încălzească, iar temperatura globală va crește cu mai mult de 3 grade Celsius la sfîrșitul acestui secol, în ciuda micșorării emisiilor de gaze cu efect de seră ca urmare a pandemiei de COVID-19 sau a ultimelor angajamente ori măsuri adoptate la nivel internațional, se arată în cel mai recent raport ONU despre schimbările climatice, informează France 24 care citează agenția France Presse.

În raportul anual redactat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), se arată că scăderea cu 7% a emisiilor de carbon în anul 2020, determinată de pandemia de coronavirus, va avea un „impact neglijent” asupra fenomenului încălzirii globale, dacă nu e însoțită de o înlocuire rapidă și pe scară largă a combustibililor fosili. Practic, această micșorare a emisiilor înseamnă o reducere cu doar 0,01 grade a ritmului încălzirii globale pînă în 2050, spun experții. De asemenea, raportul UNEP arată că, în acest moment, există încă o mare diferență între acțiunile care trebuie adoptate, conform Acordului de la Paris privind schimbările climatice și reducerile de emisii poluante pe care le au planificate țările lumii.

Acordul de la Paris, semnat de aproape toate statele lumii în 2015, are ca principal scop menținerea creșterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius în acest secol. Această țintă ar putea fi atinsă, iar emisiile poluante ar putea fi reduse cu 25% pînă în 2030, dacă țările vor accelera transpunerea în fapte a angajamentele Acordului de la Paris și vor pune corect în aplicare reformele de mediu și de reglementare necesare redresării economice de după pandemie, se arată în raport. Comparativ cu epoca pre-industrială, temperatura Pămîntului a crescut de atunci cu 1 grad Celsius. Anii de după 2015 au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, iar suprafața banchizei arctice se micșorează, odată cu topirea calotei glaciare și a creșterii nivelului oceanelor. Climatologii sunt însă îngrijorați de faptul că o creștere a emisiilor de carbon e aproape inevitabilă în 2021. În urmă cu trei luni, oamenii de știință avertizau că o creștere a temperaturii medii a Pămîntului cu doar un alt grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și oceanelor cu pînă la 2,5 metri doar ca urmare a topirii ghețarilor din Antarctica.

O româncă, medic în Germania, a fost ucisă de către fostul iubit

Crimă brutală în Germania, unde trupul unei românce de 35 de ani, medic la un spital din orașul Fulda, landul Hessa, a fost descoperit în curtea din spatele locuinței sale.

Elena K. a fost găsită moartă, înjunghiată în gît, Luni dimineață, în jurul orei 8:00. Se pare că a fost ucisă cînd se întorcea acasă, de la spital, potrivit Bild. Colegii și vecinii sunt șocați de vestea tristă. Elena erau foarte apreciată în spitalul în care lucra, iar vecinii știu că era și o mamă devotată pentru fiul ei de 2 ani. Elena era specializată în chirurgie generală și lucra la spitalul din Fulda de 10 ani: La cîteva ore după ce a fost descoperit trupul doctoriței, Poliția a reținut un suspect – fostul iubit al Elenei, un bărbat de 30 de ani. Potrivit anchetatorilor, cei doi au avut o relație agitată, iar femeia a decis să-l părăsească recent. Se pare că, Luni dimineață, bărbatul a așteptat-o în fața locuinței și, după o ceartă scurtă, a înjunghiat-o în gît. Elena locuia în Germania împreună cu mama și fiul ei de 2 ani.

Apel alarmant al cancelarului german: Dacă va fi ultimul Crăciun cu bunicii noștri, atunci sigur am făcut ceva greșit

Cancelarul german Angela Merkel a făcut apel, într-un discurs plin de emoție, la respectarea restricţiilor și a măsurilor de distanțare înainte de sărbători, pentru ca numărul cazurilor de coronavirus să nu scape și mai mult de sub control. Ea a îndemnat la introducerea de noi restricţii pînă la mijlocul lui Ianuarie pe întreg teritoriul Germaniei, unde măsurile existente s-au dovedit insuficiente pentru a limita numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Numărul contactelor” între persoane „este prea ridicat, reducerea numărului de contacte este insuficientă”, a declarat Angela Merkel Miercuri, în Camera Deputaţilor.

Cancelarul federal consideră justificate propunerile unui grup de experţi ce vizează închiderea, cel mai tîrziu între Crăciun şi mijlocul lui Ianuarie, a tuturor magazinelor nealimentare şi a şcolilor. Angela Merkel i-a îndemnat pe germani să reducă la minim contactele sociale pînă de sărbători, evocînd posibilitatea de a devansa începutul vacanţei şcolare. „Trebuie să facem tot posibilul” pentru a evita „o avansare exponenţială” a numărului de cazuri, a declarat Merkel. Germania înregistrase, pînă în acel moment, în ultimele 24 de ore, 590 de decese cauzate de COVID-19, un număr record.

Creşterea rapidă a numărului de cazuri a fost oprită prin închiderea unor sectoare ale alimentaţiei publice, culturii şi sportului la începutul lui Noiembrie, însă numărul de contaminări zilnice se menţine la un nivel ridicat. Astfel, Germania înregistrează în jur de 20.000 de noi cazuri de contaminare zilnice, mai multe decît în Franţa, iar numărul de bolnavi aflaţi la terapie intensivă este considerat îngrijorător de către autorităţi. Guvernul federal şi Guvernele de land urmează să discute înainte de Crăciun asupra unor eventuale noi măsuri pentru stăvilirea pandemiei.

Polonia şi Ungaria ”au dat la pace” cu Germania pentru a debloca bugetul UE

Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca fonduri europene de 1.800 de miliarde de euro, reprezentînd bugetul multianual al Uniunii Europene şi planul de redresare economică după criza coronavirusului, a anunţat un oficial din Guvernul de la Varşovia, citat de Bloomberg, relatează Mediafax.

Acest acord ar pune capăt unei dispute în care Polonia și Ungaria au ameninţat că vor bloca atît ajutorul de pandemie, în valoare totală de 750 miliarde euro, cît şi bugetul UE pentru perioada 2021-2027, pentru că Bruxelles-ul vrea să condiţioneze accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept. Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deţine Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar acest acord ar trebui prezentat acum în faţa celorlalte state membre. Acordul ar putea fi parafat pînă Vineri, cînd se încheie un summit al liderilor europeni la Bruxelles. Acordul a fost confirmat şi de doi oficiali din Ungaria care au fost contactaţi de publicaţia americană, în timp ce o sursă din UE a spus că se aşteaptă o confirmare finală pe acest acord.

Grant de 1,45 milioane de euro de la UE cîștigat de un cercetător român

Cercetătorul român Andrei Terian-Dan, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a cîștigat un grant în valoare de 1,45 milioane de euro pentru proiectul „O istorie transnațională a literaturii române (TRANSHIROL)” din partea Consiliului European pentru Cercetare (CEC), informează Comisia Europeană.

Finanțarea face parte din actualul program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, în valoare totală de 655 de milioane de euro, se arată în comunicatul Comisiei Europene. Granturile de tip „Consolidator” ale CEC se acordă cercetătorilor care dau dovadă de excelență, de orice naționalitate și vîrstă, cu o experiență de cel puțin șapte pînă la doisprezece ani de după încheierea doctoratului și cu un bilanț științific foarte promițător. Cercetarea trebuie efectuată într-o organizație de cercetare publică sau privată situată într-unul dintre statele membre ale UE sau în una dintre țările „asociate”

Ipoteza de lucru a proiectului TRANSHIROL – și unul dintre elementele sale inovatoare – este aceea că o literatură „națională” nu ar trebui considerată în primul rînd un sistem, ci mai degrabă o rețea definită de comunitățile transnaționale în care este integrată. Andrei Terian-Dan și echipa sa și-au propus să documenteze istoria de cinci secole a literaturii române și creșterea progresivă globală a rețelei acesteia. Istoria transnațională a literaturii române care rezultă din acest demers încearcă să devină, în cele din urmă, o istorie a literaturii mondiale scrisă dintr-o perspectivă românească.

Finanțarea – de pînă la 2 milioane de euro per grant, plus, în unele cazuri, o sumă suplimentară de 1 milion de euro pentru costuri de înființare – se oferă pentru o perioadă de pînă la cinci ani și acoperă în principal angajarea de cercetători și alți membri ai personalului cu scopul de a consolida echipele beneficiarilor de granturi.

Gîndirea laterală 771 a fost pusă sub supraveghere în Germania

O mişcare din Germania, Querdenken 711 (Gîndirea laterală 711), care organizează proteste împotriva restricţiilor COVID, a fost pusă sub monitorizare de agenţia de securitate internă din landul german Baden-Wurttemberg. Este prima astfel de măsură a agențiilor de informații din Germania, scrie Agerpres, preluînd dpa, care citează surse din Stuttgart, Capitala landului.

Gruparea Querdenken 711, care a organizat în ultimele luni numeroase manifestaţii împotriva restricţiilor stabilite de Guvern pentru a combate pandemia, devine din ce în ce mai radicală şi a fost „infiltrată” de extremişti, susțin responsabilii germani. Fondatorul mișcării, Michael Ballweg, un antreprenor din Stuttgart, a respins acuzaţiile că mişcarea sa este alimentată de teoriile conspiraţiei şi extremismul de dreapta. Manifestanţii au fost criticaţi în repetate rînduri pentru folosirea unor simboluri care făceau comparaţie între cauza lor şi persecutarea evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ceea ce le-a atras acuzaţii că desconsideră Holocaustul.

La un amplu miting organizat la Berlin la sfîrşitul lui August, sute de extremişti de dreapta şi aşa-zişi Reichsbuerger (cetăţeni ai Reich-ului), care pun sub semnul întrebării legitimitatea statului german modern, au dărîmat barierele de securitate, forţînd intrarea în clădirea Parlamentului. Numărul 711 din denumirea ramurii din Baden Wurttemberg a mişcării Querdenken face referire la prefixul telefonic pentru Stuttgart. Au fost înfiinţate filiale ale mişcării şi în alte părţi în ţară.

OMS intenționează să determine 100 de milioane de oameni să renunțe la fumat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii vrea să convingă 100 de milioane de oameni de pe tot globul să se lase de fumat. A lansat, cu ajutorul WhatsApp, o campanie în acest sens, care va dura un an, relatează EFE, citată de Agerpres.

Campania vizează în special ţările cu un număr mare de fumători, printre care SUA, Mexic, China, Brazilia sau Germania și va promova crearea pe reţelele sociale a unor comunităţi de persoane care renunţă la tutun, pentru a se putea sprijini reciproc şi a împărtăşi informaţii. Se caută totodată o creştere a accesului la serviciile de ajutorare pentru a renunţa la fumat şi de a „conştientiza tacticile folosite de companiile de vînzare a tutunului”, potrivit unui comunicat al OMS. La campanie participă, alături de WhatsApp, şi alte multinaţionale, precum Google, Amazon, Facebook sau Johnson &Johnson.

Aproape 780 de milioane de persoane din toată lumea spun că vor să renunţe la fumat, însă doar 30 la sută dintre ele au acces la instrumentele cu ajutorul cărora ar putea să o facă, arată OMS, care speră ca prin această campanie să crească disponibilitatea la aceste instrumente. Pandemia de COVID-19, o boală ce poate fi mai gravă în rîndul fumătorilor cu afecţiuni respiratorii cronice, a făcut să crească, potrivit OMS, numărul persoanelor interesate să renunţe la acest viciu. „Fumatul ucide opt milioane de oameni în fiecare an, iar dacă fumătorii au avut nevoie de mai multe motive pentru a renunţa la acest obicei, atunci pandemia a însemnat un adevărat imbold în acest sens”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.