REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (09 Septembrie 2021)

Rusia a trimis avioane militare în vestul Belarusului pentru a asigura patrularea frontierelor

Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 în vestul Belarusului pentru a forma un centru de pregătire militară mixt, pentru misiuni aeriene comune şi patrularea frontierelor celor două ţări, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit Reuters. Avioanele ruse, al căror număr nu este precizat, au sosit pe aerodromul Baranovici. Anunţul survine cu două zile înaintea începerii unor exerciţii militare comune în Belarus şi Rusia care au provocat consternare în interiorul NATO şi în rîndul ţărilor Uniunii Europene. Relaţiile dintre Belarus şi Occident s-au deteriorat în special din cauza campaniei iniţiate de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru a reprima vocile critice, după alegerile prezidenţiale din august anul trecut, scrutin contestat de opoziţie şi care a provocat ample proteste de stradă. Letonia, Lituania şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de migranţi care au ajuns pe teritoriile lor plecînd din Belarus. Cele trei state, care sînt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe Lukaşenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului. Aleksandr Lukaşenko urmează să se întîlnească joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova. La începutul lunii, liderul de la Minsk a anunţat că Rusia va trimite echipament militar în Belarus, inclusiv avioane, elicoptere şi sisteme de apărare aeriană.

 

A murit fotbalistul care a stat 39 de ani în comă

Jean-Pierre Adams este fotbalistul care a stat 39 de ani în comă, din cauza unei greşeli a unui medic. El a murit Luni, la Spitalul Universitar din Nimes. Fotbalistul, care a jucat la PSG şi în echipa naţională a Franţei, a efectuat în Martie 1982 o operaţie la un genunchi, în spitalul din Lyon. În urma unei greşeli medicale, i-a fost administrată o doză letală de anestezic, iar de atunci, acesta a stat în comă. Internaţionalul francez avea 73 de ani. El a lăsat în urmă o soţie şi doi copii. Discuţiile despre eutanasierea fotbalistului francez au fost de fiecare dată stopate de soţia sa, Bernadette, care nu a putut accepta această idee. Bernadette a strîns fonduri de la federaţia Franceză de fotbal şi de la cluburile unde a jucat soţul ei pentru a deschide o clinică dedicată îngrijirii lui. Clinica s-a numit „Casa atletului frumos adormit”. În cariera sa, Adams a evoluat pentru PSG, Nimes sau Nice. La data operaţiei, fotbalistul avea 34 de ani.

 

Un bătrîn şi-a găsit sfîrşitul pe mormîntul soţiei sale

Un român de 82 de ani, din comuna Berchişeşti, judeţul Suceava, a murit în timp ce curăţa mormîntul soţiei sale din cimitirul din localitate. Deşi era suferind şi nu avea voie să facă efort fizic, bărbatul s-a dus să cureţe mormîntul soţiei sale. Cei care au descoperit trupul prăbuşit pe piatra betonată au sunat la 112 şi au cerut ajutorul medicilor. Din păcate, salvatorii care s-au deplasat la faţa locului n-au putut decît să constate decesul. Poliţiştii au început o anchetă în acest caz. Din primele verificări rezultă că octogenarul nu avea urme de violenţă pe corp. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, urmînd să fie efectuată autopsia medico-legală.

 

Efectul Brexit se resimte și în prestigioasele universități britanice

Brexitul se simte acut pe culoarele universităţilor din Regatul Unit în acest început de Septembrie, cu o scădere masivă a numărului de înscrieri din rîndul studenţilor proveniţi din ţări ale Uniunii Europene. Această scădere va costa scump prestigioasele instituţii academice britanice. Potrivit cifrelor furnizate de Serviciul de Admitere în Universităţi şi Colegii, numărul total de studenţi din UE înscrişi la universităţile britanice în această Toamnă este de 11.700, faţă de 27.750 înscrişi anul trecut.

Cu toate că pandemia de coronavirus a jucat în mod inevitabil un rol asupra numărului de studenţi internaţionali, nu există nici o îndoială printre universitari că principalul motiv al acestei scăderi este efectul de domino al Brexitului, care implică taxe de înscriere mai ridicate şi o creştere a birocraţiei, notează dpa. În urmă cu un an, era în continuare foarte simplu pentru cetăţenii UE să studieze în Marea Britanie, datorită acordului de tranziţie care garanta în esenţă că nu s-a schimbat nimic după Brexit, relatează dpa, citată de Agerpres. Totuşi, de atunci, Marea Britanie s-a retras din programul Erasmus, care organizează schimburi pentru studenţi pentru a învăţa sau lucra în străinătate în orice ţară europeană care participă la el. Acum, studenţii din UE trebuie să solicite o viză de studii în Marea Britanie, care este costisitoare, ia timp, iar procesul în sine este unul anevoios, scrie dpa.

 

Italia vrea să își protejeze supermașinile de interzicerea motoarelor cu combustie internă pînă în 2035

Italia discută cu Uniunea Europeană modalitățile prin care poate să își protejeze producătorii de supermașini, inclusiv Ferrari și Lamborghini, de eliminarea planificată a vehiculelor cu motor cu combustie pînă în 2035, potrivit unui ministru din Guvernul lui Mario Draghi, relatează Bloomberg.

În timp ce Guvernul italian susține pe deplin angajamentul Europei de a reduce emisiile prin eliminarea treptată a motoarelor cele mai poluante, „pe piața gigantică a autovehiculelor există o nișă și există discuții în curs cu Comisia Europeană” cu privire la modul în care noile norme se vor aplica producătorilor de automobile de top, care vînd un număr mult mai mic de vehicule decît producătorii obișnuiți, a declarat Roberto Cingolani, ministrul Tranziției ecologice, într-un interviu acordat Bloomberg TV la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia.

 

Un român dispărut de 30 de ani s-a întors acasă, în Bacău

Vasile Gorgos, 93 de ani, dat dispărut acum trei decenii şi despre care se credea că a murit, s-a întors acasă, la Buhoci, relatează publicația locală Deșteptarea. Minunea s-a petrecut la sfîrșitul lunii trecute, cînd nonagenarul a apărut ca din senin. Vecinii au povestit, pentru postul E-tv Bacău, care a realizat un reportaj, că omul era confuz, că nu mai știa exact care e poarta la care locuiește. Vasile Gorgos a fost negustor de vite și obișnuia să plece frecvent de acasă. Lipsea cu zilele, dar de fiecare dată se întorcea. Ultima dată a plecat în 1991 și de atunci nu a mai fost văzut de familie. Copiii l-au dat dispărut, apoi l-au crezut mort și de 15 ani i-au făcut slujbe de pomenire. Nora lui Gorgos s-a albit la față cînd l-a văzut în fața porții. L-a anunțat pe soț că i s-a întors tatăl acasă, iar acesta a crezut, în primă fază, că e o glumă proastă. Bătrînul părea foarte bine îngrijit, dar cînd a fost întrebat pe unde a fost acesta a răspuns că acasă. Cel mai probabil el suferă de o boală neurologică, pentru că nu își aduce aminte unde a fost și nici de copiii nu-și mai aduce aminte prea bine. În buzunarele bătrînului, nora a găsit un bilet de tren din pe ruta Ploiești – Bacău, dar și buletinul de identitate cu adresa din comuna Buhoci. Este foarte posibil să-l fi luat cineva și să-l fi adus acasă după adresa din buletin. Este doar o ipoteză, iar familia solicită ajutorul autorităților pentru a desluși această poveste ciudată.

 

Combaterea schimbărilor climatice nu poate să aştepte sfîrşitul pandemiei, avertizează principalele reviste medicale

În pofida pandemiei de COVID-19, omenirea nu poate să amîne adoptarea măsurilor urgente ce trebuie luate pentru a combate schimbările climatice şi distrugerea naturii, care ameninţă sănătatea umană, au pledat redactorii-şefi ai principalelor reviste medicale din lumea întreagă, într-un editorial fără precedent, informează AFP. 

„Sănătatea este deja alterată de creşterea temperaturii mondiale şi de distrugerea naturii”, au scris redactorii-şefi de la 20 de reviste medicale de prestigiu, inclusiv cei de la The Lancet, British Medical Journal, New England Journal of Medicine şi National Medical Journal of India. După creşterea cu aproximativ 1,5 grade Celsius a temperaturii globale în raport cu era preindustrială, consecinţele asupra sănătăţii oamenilor sînt deja importante.

„Temperaturile mai ridicate au determinat o creştere a cazurilor de deshidratare şi de afecţiuni renale, tumori dermatologice maligne, infecţii tropicale, tulburări mintale, complicaţii de sarcină, alergii şi mortalitate, precum şi de morbiditate cardiovasculară şi pulmonară”, subliniază autorii acestui editorial publicat în 220 de reviste medicale, care nu neglijează nici scăderea producţiilor agricole, ce frînează eforturile depuse pentru combaterea malnutriţiei.

Evocînd sumele „fără precedent” cheltuite în timpul pandemiei de COVID-19, editorii-şefi ai acestor reviste medicale au lansat totodată un apel în favoarea creşterii masive a finanţării pentru protejarea planetei şi au evidenţiat efectele pozitive şi în cascadă pe care le-ar avea o astfel de măsură. Dincolo de chestiunea banilor, ei pledează pentru „o schimbare fundamentală a modului în care companiile noastre şi economiile noastre sînt organizate, precum şi a stilului nostru de viaţă”, dorind o regîndire a sistemelor de transport, a oraşelor, producţiei şi distribuţiei de alimente, a pieţelor financiare şi a sistemelor de sănătate.

 

Calvarul unui copil român de 11 ani, oferit de mamă unui pedofil în Italia

La 11 ani, un copil român a avut curajul să ceară ajutorul carabinierilor din Sardinia, Italia, povestindu-le coşmarul pe care îl trăieşte de ani buni alături de cea care trebuia să îi fie mamă. Băieţelul le-a povestit oamenilor legii că femeia care l-a născut îl torturează alături de fraţii săi şi îl obligă să caute prin coşurile de gunoi şi să cerşească. În plus, copilul a fost victima unui pedofil, fiind oferit de bună voie chiar de mama sa în schimbul banilor. „Mama mă loveşte cu picioarele şi îmi dă în cap şi în spate dacă refuz să mă duc să caut fier şi cupru în jurul coşurilor. După clasa a cincea, am vrut să continui să studiez, dar nu au vrut să mă mai trimită la şcoală pentru a mă face să lucrez. Nici măcar nu mă pot odihni pentru că mama mă bate dacă dorm”, a mai povestit copilul anchetatorilor, potrivit Leggo. Pe lîngă tortură, bătăi şi sclavie, copilul român a fost nevoit să suporte şi agresiunile sexuale ale italianului pe care copilul de 11 ani îl numea „Unchiul Rocco”. Mama, în vîrstă de 36 de ani, de origine română, a fost arestată la Roma.

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
03.12.24 - 00:51
04.12.24 - 00:32
06.12.24 - 16:24
05.12.24 - 15:15
02.12.24 - 15:12
03.12.24 - 00:53