REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (2 Martie 2023)

CPI a fost somată să ancheteze presupusele crime ale Turciei împotriva opozanţilor

Jurişti specializaţi în drepturile omului au anunţat că au cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze asupra presupuselor crime împotriva umanităţii comise de Guvernul turc împotriva opozanţilor săi în lumea întreagă, relatează AFP, potrivit agerpres 

Ei au înaintat Curţii o comunicare conţinînd alegaţii de tortură, de dispariţii forţate, încarcerări nejustificate şi persecuţii împotriva a circa 200.000 de adversari ai preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia nu este membră a CPI, cu sediul la Haga, dar juriştii afirmă că ţara poate fi vizată de o anchetă pentru presupuse crime împotriva a 1.300 de victime comise pe teritoriile a 45 de state părţi ale Statutului de la Roma, textul fondator al CPI.

„Responsabilii turci au comis crime împotriva umanităţii contra a sute de mii de opozanţi în timpul regimului Erdogan”, se arată în textul supus atenţiei procurorului general al CPI, Karim Khan.

„Membri importanţi ai Guvernului turc nu pot nega că sunt responsabili, pentru că ei şi-au proclamat cu mîndrie responsabilitatea”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, fostul vicepremier belgian Johan Vande Lanotte, unul dintre juriştii care au prezentat cererea.

Comunicarea trimisă CPI a fost semnată de un Cabinet de avocaţi belgian din partea mai multor victime, de „un Tribunal pentru Turcia” care s-a ţinut la Geneva în 2021, precum şi de un grup european de judecători şi procurori.

Cele 1.300 de cazuri semnalate în plîngere implică persoane pe care Guvernul turc le leagă de predicatorul Fethullah Gullen, refugiat în SUA şi acuzat de Erdogan că ar fi orchestrat tentativa de puci în 2016.

Documentul detaliază 17 alegaţii de dispariţii forţate în care persoane au fost răpite în Albania, Bulgaria, Cambodgia, Republica Moldova, Mongolia şi în Elveţia înainte de a fi transportate în Turcia.

Alegaţiile de persecuţii cuprind închiderea unor şcoli turceşti în străinătate, ceea ce a afectat 522 de cadre didactice şi familiile lor.

Perfidia lui Lavrov: India şi Rusia se opun constant practicilor neocoloniale

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, Miercuri, în India, unde a venit pentru a participa la o reuniune ministerială a G20, că această ţară şi Rusia nu vor accepta practici „neocoloniale”, precum sancţiunile unilaterale, ameninţările şi şantajele la adresa statelor suverane, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

„Moscova şi New Delhi se opun constant practicilor neocoloniale, cum sunt sancţiunile unilaterale ilegitime, ameninţările, şantajele şi alte tipuri de presiuni asupra statelor suverane”, iar Moscova sprijină „angajamentul prietenilor indieni de a consolida adevăratul multilateralism. Ne uneşte angajamentul ferm de a construi o ordine mondială mai justă, democratică şi policentrică”, a remarcat şeful diplomaţiei ruse.

Venit la New Delhi pentru a participa la reuniunea miniştrilor de Externe din statele G20, şeful diplomaţiei ruse a avut o întrevedere cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, a cărui ţară deţine Preşedinţia G20.

El a avut o întîlnire şi cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, dar diplomaţia rusă încă nu a oferit informaţii despre conţinutul discuţiilor.

Zelenski solicit o anchetă internaţională asupra întregului sistem rusesc de genocid

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă demersurile pentru aducerea în faţa unui Tribunal internaţional a tuturor celor implicaţi în invazia rusă în Ucraina, inclusiv a ”creierelor” din spatele agresiunii, relatează PA şi Reuters, potrivit agerpres.

”Vom demonta întregul sistem de genocid rusesc, de la executanţi la arhitecţii lui, şi îi vom aduce în faţa verdictelor legale”, a declarat şeful statului ucrainean. El s-a întîlnit, Marţi, la Kiev, cu procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan.

Deşi recunoaşte că aceasta nu va fi o sarcină facilă, Zelenski a spus că ”a răspunde la crimele ruse în faţa acestei agresiuni exact în termenii statului de drept şi exact cu puterea unui Tribunal internaţional este ceea ce va servi drept una dintre garanţiile securităţii pe termen lung atît a ucrainenilor, cît şi a altor naţiuni”.

Invazia rusă în Ucraina ar avea în mod inevitabil consecinţe juridice pentru toţi cei care au planificat-o, au aprobat-o şi au implementat-o, a afirmat Preşedintele Ucrainei, care a subliniat că ar trebui anchetaţi şi ”conducerea politică şi militară a statului terorist” (Federaţia Rusă, n. red.).

Procurorul-şef al CPI, Karim Khan, este deja pregătit să investigheze situaţia din Ucraina. Anchetele se pot referi la crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.

Totuşi, în prezent CPI nu poate lua măsuri împotriva conducerii ruse, inclusiv contra preşedintelui Vladimir Putin, întrucît nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părţi semnatare ale Statutului de la Roma, care constituie baza juridică a CPI.

ARolul CPI este de a furniza Justiţie efectivă pentru ucraineni şi ”nu de a obţine o serie de aplauze printr-o magie”, a spus Khan.

Comitetul olimpic german consideră că revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi este prematură

Revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale este prematură pentru moment, a apreciat unul dintre responsabilii Comitetului olimpic german (DOSB), Torsten Burmester, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Din punctul nostru de vedere, încă nu a venit momentul potrivit pentru a permite sportivilor cu paşaport rusesc sau belarus să participe la competiţiile internaţionale”, a explicat Burmester, numărul doi al DOSB, într-un interviu publicat pe site-ul acestei organizaţii.

„Actele de război s-au intensificat şi mai mult în ultimele săptămîni, în special atacurile împotriva populaţiei civile”, a justificat Burmester.

În cadrul unei consultări a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), pe 19 Ianuarie, majoritatea Comitetelor olimpice naţionale au decis să examineze posibilitatea reintegrării sportivilor ruşi şi belaruşi, a declarat preşedintele Consiliului director al DOSB.

În Franţa, a fost lansată o campanie de vaccinare a elevilor împotriva HPV

Elevii din Franţa vor putea fi vaccinaţi împotriva papilomavirusului uman (HPV) în şcoli începînd din Toamna acestui an, relatează dpa, potrivit agerpres.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat că o campanie de vaccinare destinată copiilor de 12 sau 13 ani va fi lansată de la începutul noul an şcolar, a informat presa franceză.

Site-ul France Info a precizat că vaccinările se vor face pe bază de voluntariat.

Există o varietate de papilomavirusuri care se transmit prin contact sexual. Dacă sistemul imunitar este puternic, de obicei luptă împotriva acestora cu succes. Cu toate acestea, în cazul în care sistemul imunitar nu reuşeşte să facă acest lucru, unele persoane pot dezvolta cancer ca urmare a infecţiei cu HPV.

Institutul Naţional de Luptă împotriva Cancerului (INCA) din Franţa afirmă că aproximativ 4.600 de femei şi 1.800 de bărbaţi dezvoltă cancer în fiecare an în ţară în urma infectării cu HPV.

Vaccinarea împotriva HPV poate proteja împotriva cancerului de col uterin şi se recomandată să aibă loc înainte de primul contact sexual.

Doar 37% dintre fete şi 9% dintre băieţii din Franţa sunt vaccinaţi în prezent împotriva HPV, potrivit informaţiilor publicate de presă.

A supravieţuit mîncînd insecte şi bîndu-şi urina timp de 30 de zile în pădurea amazoniană

Un bolivian a povestit că a supravieţuit timp de o lună în jungla amazoniană, hrănindu-se cu insecte şi rîme şi bînd apa pe care a colectat-o în cizmele sale, atunci cînd nu a fost nevoit să îşi bea propria urină, din cauza lipsei de precipitaţii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Jhonatan Acosta, în vîrstă de 30 de ani, care fusese dat dispărut de către familia sa la sfîrşitul lunii Ianuarie, după o partidă de vînătoare cu patru prieteni în pădurea amazoniană, a declarat că a reuşit să scape cu viaţă pentru că ştia „tehnici de supravieţuire”.

„A trebuit să mănînc insecte, să-mi beau propria urină, să mănînc rîme. Am fost atacat de animale”, a declarat el la Unitel TV.

Bărbatul a fost găsit Sîmbătă de echipele de căutare, la exact 30 de zile după ce s-a rătăcit de grupul său în departamentul Beni din Nord-Estul Boliviei.

„I-am cerut lui Dumnezeu să plouă”, a povestit el. ”Dacă nu ar fi plouat jumătate din timp”, a precizat acesta, ”nu aş fi supravieţuit”.

Dezorientat, bărbatul a mers circa 40 de kilometri, dar a descoperit rapid că mergea în cerc.

Contracepţie gratuită la liber

O provincie din Vestul Canadei a anunţat că va face contraceptivele pe bază de reţetă să fie gratuite pentru toată lumea, o premieră în această ţară în condiţiile în care în lume se înregistrează regrese în ceea ce priveşte drepturile femeilor, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Toate persoanele ce deţin o asigurare medicală vor putea, pe bază de reţetă, să-şi procure gratuit, începînd cu 1 Aprilie, diferite mijloace de contracepţie, a anunţat ministrul de Finanţe al provinciei Columbia Britanică, Katrine Conroy, subliniind totodată importanţa de a garanta „drepturi reproductive”.

„Prea des aceste drepturi fundamentale sunt atacate”, a declarat ea în discursul său. „Nu şi aici, în Columbia Britanică”, a adăugat ea.

„Epoca în care aceste costuri erau suportate de femei şi de persoanele trans şi non-binare a apus”, a mai spus Katrine Conroy în faţa Parlamentului acestei provincii.

Metodele acoperite de asigurare vor include majoritatea pilulelor hormonale, implanturile, injecţiile şi dispozitivele intrauterine, printre care steriletul, precum şi pilula de a doua zi.

Cu numai 25 de dolari canadieni (17 euro) pe lună pentru pastile contraceptive, Guvernul provinciei estimează că persoanele vizate vor putea economisi pînă la 10.000 de dolari în timpul vieţii.

Piaţa imobiliară din Marea Britanie se prăvălește

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au scăzut în ritm anual cu 1,1% în Februarie, arată datele oficiale publicate de furnizorul de credite ipotecare Nationwide, deoarece ratele mai ridicate la creditele ipotecare şi costurile de trai au făcut casele mai puţin accesibile, transmit BBC şi Reuters, potrivit agerpres.

Pe lîngă declinul de 0,1% de la începutul pandemiei, este ce mai mare scădere a anuală a valorii proprietăţilor din Noiembrie 2012.

În ritm lunar, preţurile locuinţelor în Regatul Unit au scăzut cu 0,5% în Februarie. „Va fi dificil ca piaţa imobiliară să-şi recîştige ritmul în viitorul apropiat”, avertizează Nationwide.

„Turbulenţele economice ar urma să rămînă relativ puternice, situaţia pe piaţa forţei de muncă se va deteriora, deoarece economia se va contracta în trimestrele următoare”. Ratele creditelor ipotecare rămîn „mult peste” nivelul redus din 2021, susţine economistul şef Robert Gardner.

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie sunt acum cu 3,7% mai scăzute decît la nivelul de vîrf înregistrat în August 2022.

În Decembrie, Nationwide previziona că preţurile locuinţelor în Regatul Unit vor scădea cu 5% în 2023.

Un argentinian dat dispărut a fost găsit în stomacul unui rechin

Rămășițele unui bărbat, în vîrstă de 32 de ani, care a dispărut luna trecută, au fost descoperite în interiorul unui rechin. Diego Barria, care este tată a trei copii, a fost văzut ultima dată Sîmbătă, 18 Februarie, la volanul unui vehicul de teren în apropiere de provincia Chubut din Sudul Argentinei, relatează Sky News.

Doi pescari au anunțat paza de coastă locală că au prins trei rechini din specia Galeorhinus galeus în apropiere de locul în care a fost descoperită mașina abandonată a bărbatului. 

Daniela Millatruz, ofițerul de Poliție care se ocupă de acest caz, a afirmat că pescarii au spus că „atunci cînd au curățat rechinii au găsit rămășițe umane în unul dintre ei". 

Familia bărbatului a recunoscut victima „datorită unui tatuaj care apărea pe una dintre rămășițele sale", a precizat ea, deși vor efectua și un test ADN pentru a-i confirma identitatea. 

Cristian Ansaldo, șeful Departamentului de Poliție din orașul Comodoro Rivadavia, a declarat că rechinul avea o lungime de aproximativ 1,5 m și că este probabil ca bărbatul „să fi avut un accident” în urma căruia „a fost tîrît".