REACTIA PARTIDELOR PARLAMENTARE LA DESEMNAREA PREMIERULUI

Partidele parlamentare au luat act de desemnarea candidaturii Nataliei Gavrilița, fost ministru al finanțelor, la funcția de premier.

Socialiştii spun că președintele țării s-a încadrat în termenele stabilite și a desemnat candidatul pînă în data de 1 februarie. „Așteptăm programul și componența Guvernului, care trebuie să fie propuse de către acest candidat (potrivit Constituției, are la dispoziție 15 zile). Cred că Parlamentul ar putea să examineze acest subiect săptămîna viitoare, cînd începe noua sesiune a legislativului”, a scris Igor Dodon pe canalul său de Telegram. Liderul PSRM a precizat că, la sfîrșitul acestei săptămîni, va avea loc ședința Consiliului Republican al PSRM, la care se va discuta și acest subiect. „Eu cred că fracțiunea parlamentată a PSRM trebuie să participe la dezbaterea programului și componenței noului guvern, pentru a le arăta cetățenilor calitatea și profesionalismul fostei/actualei echipe a Maiei Sandu”, a mai scris Igor Dodon.

Partidul Democrat notează că Președinția a ales o opțiune constituțională, „în ciuda propunerilor fantasmagorice care existau în societate”. Într-un comunicat de presă, democrații menționează că știu activitatea Nataliei Gavriliță în calitate de ministru al finanțelor și urmează să vadă componența cabinetului de miniștri propus de aceasta. „Considerăm însă absolut necesară o discuție cu președintele și cu premierul desemnat, pentru a înțelege adevăratele intenții ale acestei mișcări, iar ulterior vom decide, împreună cu echipa, care vor fi acțiunile noastre”, precizează PDM.

Poziția platformei „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului Șor, este că Maia Sandu a pierdut mai bine de 30 de zile pentru a îndeplini această procedură prevăzută în Constituție. „Pentru Moldova” se întreabă dacă Natalia Gavriliță își va lua rolul în serios sau a acceptat să fie „cal de bătaie”. „În acest context, se cer niște explicații suplimentare. Platforma parlamentară „Pentru Moldova” se va convoca în cel mai apropiat timp în ședință pentru a discuta și decide poziția noastră față de această candidatură, nu înainte însă de a afla viziunile Nataliei Gavrilița în privința celor mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii: pandemia de COVID-19 și necesitatea urgentă pentru a asigura cetățenii cu vaccin; criza economică tot mai profundă; necesitatea majorării pensiilor și a prestațiilor sociale pentru cetățenii cu venituri mici; dezvoltarea agriculturii și asigurarea cu un sistem modern de irigare și multe altele”, notează „Pentru Moldova”.

PAS și Platforma DA nu au făcut deocamdată comentarii legate de candidatul desemnat.

Maia Sandu a făcut anunțul despre desemnarea Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru în cadrul unui briefing de presă pe 27 ianuarie seara. Președintele a ținut să menționeze că în continuare consideră alegerile parlamentare anticipate singura cale pentru a ieși din impasul politic în care s-a ajuns. Potrivit ei, acum fracțiunile din Parlament vor avea posibilitatea să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane.

Sursa: IPN