Razboiul din Ucraina

Potrivit consilierului Preşedintelui ucrainean, Mihail Podoliak, libertatea şi civilizaţia vor fi date înapoi acelor teritorii din Sudul Ucrainei care acum sunt ocupate de ruşi. Pe de altă parte, la începutul lui Mai, Rusia va organiza în regiunea Herson un pseudo-referendum pentru a înfiinţa Republica Populară Herson, pe modelul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12:33 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său adresat naţiunii, că „eliminarea trupelor noastre, a oamenilor din Mariupol va pune punct oricăror negocieri”.

Potrivit informaţiilor autorităţilor ruse, ultimii luptătorii ucraineni din Mariupol sunt baricadaţi în acest moment în oţelăria Azovstal.

UPDATE 12.06 Purtătorul de cuvînt al Ministrului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că forţele armate ruse au distrus o fabrică de muniţie de lîngă Kiev, potrivit Reuters.

Anterior, au existat informaţii despre explozii în Capitala Ucrainei Kiev, dar există puţine informaţii despre unde au avut loc. Konaşenkov a spus: "Peste noapte, rachete de înaltă precizie lansate cu aer au distrus o fabrică de muniţii în apropierea oraşului Brovarî din regiunea Kiev". 

Primarul oraşului Brovarî, Igor Sapojko, a susţinut că „unele elemente de infrastructură au fost afectate”, la primele ore ale zilei de Duminică. Un jurnalist AFP, aflat la faţa locului, nu a observat nici o distrugere, fum sau incendiu.

UPDATE 10.22 Infrastructura regiunii Brovarî, la periferia Kievului, a fost atacată cu rachete, potrivit primarului care a scris un mesaj online. Primarul Igor Sapozhko nu a oferit detalii dacă au fost victime sau pagube semnificative. 

Ministrul rus al Apărării a declarat că dacă forţele ucrainene de la Mariupol depun armele pînă Duminică, începînd cu ora 03.00 GMT, vieţile lor vor fi cruţate, a informat agenţia de presă rusă Tass, citată de BBC.

UPDATE 8.58 Situaţia din portul asediat Mariupol este extrem de gravă şi inumană, a declarat, Sîmbătă, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs transmis naţiunii. Volodimir Zelenski a vorbit şi despre reconstrucţia Ucrainei după război şi a cerut din nou armament.  

UPDATE 8.42 Agenţia de presă rusă TASS a anunţat că unităţile ruse de apărare aeriană au doborît un avion de transport militar care transporta arme occidentale lîngă Odessa, informează The Guardian, potrivit News.ro.

"Lîngă Odessa, forţele ruse de apărare antiaeriană au doborît un avion de transport militar ucrainean, care livra un transport mare de arme furnizate Ucrainei de către ţările occidentale”, a declarat, Sîmbătă, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov. În plus, conform lui Konaşenkov, aviaţia operaţională şi tactică a distrus 67 de zone de concentrare a personalului şi hardware-ului militar ucrainean în ultimele 24 de ore.

Rachetele Rusiei au lovit 317 instalaţii militare, inclusiv 274 de fortăreţe şi zone de concentrare a forţei de muncă, 24 de posturi de comandă şi două instalaţii de combustibil ale trupelor ucrainene. Două drone ucrainene au fost doborîte lîngă Lozovaia şi Veselaia.

UPDATE 8.39 Bloomberg anunţă că miliardarul rus Roman Abramovici a mers la Kiev în încercarea de a restabili discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

Raportul, bazat pe surse anonime, arată că Abramovici s-a întîlnit cu negociatorii ucraineni în încercarea de a salva discuţiile care se stagnează. Abramovici, care are legături strînse cu preşedintele rus Vladimir Putin, acţionează ca un mediator neoficial între Moscova şi Kiev.

Putin a spus, în ultimele zile, că discuţiile sunt într-o "fundătură”, în timp ce Volodimir Zelenski a afirmat, Sîmbătă, că negocierilor vor fi încheiate dacă Rusia îşi va îndeplini ameninţarea de a elimina apărătorii oraşului asediat Mariupol.

UPDATE 8.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Sîmbătă lumii să se "pregătească" pentru posibila utilizare de către Rusia a armelor sale nucleare, în timpul unui interviu acordat mai multor mass-media ucrainene, relatează Le Figaro. „Nu ar trebui să aşteptăm momentul în care Rusia decide să-şi folosească armele nucleare. Trebuie să ne pregătim pentru asta”, a spus el în interviul difuzat de şase site-uri de ştiri ucrainene, precum şi de Preşedinţia ucraineană pe Telegram.  

”Avem nevoie de medicamente împotriva radiaţiilor, adăposturi antiaeriene”, a spus el. "Trebuie să vorbim cu ei, să semnăm tratate, să fim foarte duri din punct de vedere economic. Ruşii pot folosi orice armă, sunt convins de asta", a subliniat el.  

UPDATE 06.50 Secretarul general ONU avertizează că blocarea porturilor ucrainene ar putea provoca o catastrofă alimentară globală. 

UPDATE 04.16 În Ucraina, 36 de ocupanţi şi 13 echipamente de luptă inamice au fost distruse la graniţele sudice. De remarcat distrugerea a două lansatoare de rachete multiple „Hail”, a două unităţi de artilerie autopropulsate şi a mai multor vehicule blindate de luptă, a raportat Comandamentul Operaţional „Sud” pe Facebook . Potrivit acestuia, în regiunea Herson, inamicul a făcut principalele eforturi pentru a-şi menţine poziţia şi a încercat să stabilească un controlul mai extins asupra întregii regiuni.

UPDATE 03.27 Potrivit ONU, peste 100.000 de civili din Mariupol suferă de lipsă de hrană, apă şi încălzire. „Aceasta este o situaţie catastrofală, oamenii mor de foame”, a declarat David Beasley, şeful Programului Alimentar Mondial al ONU (WFP).

UPDATE 02.43 Rusia foloseşte copiii deportaţi din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei pentru propria propagandă. Acest lucru a fost raportat  de Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

Astfel, presa Kremlinului răspîndeşte dezinformare cu privire la „regimul ucrainean, care, pe urmele celui de-Al Treilea Reich, trimite copii la luptă”. Aceasta a mai informat greşit că „aceşti copii lucrează ca spioni în Ucraina încă de la începutul operaţiunii speciale”.

Utilizarea copiilor de către Rusia în războiul informaţional este o încălcare gravă a dreptului internaţional, arată Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

UPDATE 02.11 În ultimele 24 de ore, 13 ţinte aeriene ale ocupanţilor ruşi au fost distruse, a raportat Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate.

„Pe 16 Aprilie 2022, 13 ţinte aeriene ale ocupanţilor ruşi au fost distruse: 1 avion; 1 elicopter; 5 UAV-uri; 6 rachete de croazieră", se arată în comunicat.

UPDATE 01.25 În ciuda declaraţiilor Ministerului rus al Apărării conform cărora întreg echipajul crucişătorului rus „Moscova” distrus de Forţele Armate a fost „complet evacuat”, jurnaliştii de la „Schem” (Radio Svoboda) au început să identifice din echipaj marinarii ruşi morţi.

În special, a fost deja posibil să se stabilească identitatea unui aspirant mort al „Moscovei”, Ivan Vahrushev, care a servit în a cincea unitate de luptă, care era responsabil pentru siguranţa operaţională a navei.

Jurnaliştii au găsit o postare pe reţeaua de socializare Odnoklassniki despre moartea lui Ivan Vakhrushev, care a servit pe crucişătorul „ Moskva ”. Soţia lui a confirmat decesul soţului ei. Potrivit acesteia, 27 de membri ai echipajului erau daţi dispăruţi.  UPDATE 01.15 Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip care, potrivit Ministerului, arată întîlnirea amiralului Nikolai Yevmenov, comandantul şef al Marinei Ruse, cu echipajul crucişătorului „Moskva” la Sevastopol. 

UPDATE 00.51 În Republica Buriaţia (parte a Federaţiei Ruse), pe piedestalul celui mai mare cap monumental al liderului sovietic Vladimir Lenin este acum un simbol al invaziei Rusiei în Ucraina.

Piedestalul, pe fundalul drapelului rus, înfăţişează litera latină „Z”, conform unei fotografii postate pe Telegram de Anton Geraşcenko, consilier al şefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

UPDATE 00.36 Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat despre comemorarea a ceea ce au trăit ucrainenii în timpul acestui război. Şeful statului a făcut această declaraţie într-un mesaj video.

„Am discutat, de asemenea, despre comemorarea a ceea ce au trăit ucrainenii în timpul acestui război. Am discutat cum să păstrăm părţi din această experienţă, astfel încît să reamintească mereu tuturor generaţiilor poporului nostru de invazia brutală şi nesimţită pe care Ucraina a putut să o respingă. Ca un exemplu, se pregăteşte un proiect de complex memorial care va spune povestea podului distrus din regiunea Kiev, care lega Irpin şi Bucha de Kiev”, a spus el.

Potrivit lui Zelenski, aceasta va fi povestea oamenilor care au scăpat de pe acest pod şi de pe acest drum către Kiev, de invadatorii ruşi.

.