Razboiul din Ucraina

Rusia finalizează pregătirile pentru ofensiva din Donbass. Ocupanţii vor să pună mîna pe importante noduri de transport din apropierea oraşelor Popasna şi Rubijne, precum şi să blocheze transferul de unităţi ale Forţelor Armate ale Ucrainei în direcţia Est, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12:16 Sirenele au fost activate, Joi seara, şi s-au auzit de mai multe ori în cursul nopţii în regiunea Kiev, şi explozii au răsunat în districtul Vasilkov, la Sud-Vest, relatează AFP.

Ministerul Apărării rus a anunţat, Vineri, că forţele ruse au lovit cu rachete de croazieră o ţintă militară la periferia Kievului. Acesta a promis şi mai multe atacuri împotriva Capitalei ucrainene, transmite Reuters. El a mai afirmat că forţele ruse au preluat controlul complet al uzinei de oţel Iliş din oraşul-port Mariupol.

UPDATE 11.29 Oficialii oraşului Mariupol susţin că ocupanţii ruşi au început exhumarea cadavrelor îngropate în curţile blocurilor rezidenţiale, relatează BBC. Primăria din Mariupol a anunţat, pe canalul de Telegram, că ocupanţii ruşi nu permit locuitorilor ucraineni să îngroape persoane care se presupune că au fost ucise de trupele ruse.

UPDATE 10:36 Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a îndemnat populaţia să „aleagă viaţa” şi să plece cît timp mai este posibil, după ce o persoană a fost ucisă şi alte cinci rănite în urma unui bombardament al forţelor ruse asupra oraşului Kreminna.

„Nu mai ezitaţi, plecaţi cît timp aveţi această posibilitate”, spus el, adăugînd că 32.000 de rezidenţi au fost evacuaţi pînă acum cu trenuri şi autobuze.

Ruşii îşi concentrează în prezent atacurile în Estul Ucrainei, în regiunile Lugansk şi Doneţk, şi încearcă să captureze oraşele Popasna şi Rubijne (Lugansk), se arată într-un raport al Armatei ucrainene.

Forţele ucrainene au reuşit să respingă un număr de atacuri, distrugînd, ieri, cîteva tancuri ruse şi un sistem de artilerie. 

În ultimele zile,  Moscova şi-a întărit însă trupele în aceste regiuni şi pentru prima dată forţe desfăşurate lîngă oraşul Cernigău din Nordul Ucrainei staţionează acum în jurul Sieverodoneţk, un oraş important de lîngă Rubijne.

UPDATE 10.22 Patru soldaţi ruşi şi alţi cinci militari ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, în regiunea Herson (Sudul ţării), potrivit forţelor armate ale Ucrainei din Sud, relatează BBC.

Cei patru prizonieri ruşi au fost schimbaţi cu cinci soldaţi ucraineni în satul Posad-Pokrovske, din regiunea sudică Herson, după negocieri intense între cele două părţi, conform postărilor de pe reţelele sociale.

UPDATE 09.51 Nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, care a fost lovită de Armata ucraineană şi s-a scufundat ulterior, ar trebui să deţină două focoase nucleare, a declarat managerul de proiect de la Institutul de Studii Strategice ale Mării Negre, Andrei Klimenko pe Facebook.

„Prieteni, experţii spun că, conform statului, există 2 focoase nucleare pentru rachete de croazieră la bordul Moskva  (aceasta poate fi o ştire pentru mulţi, dar este adevărat, această navă este un purtător de arme nucleare). Unde sunt aceste focoase? Unde erau cînd muniţia a explodat? Unde este punctul de pe hartă? Coordonatele? Acestea sunt competenţele Consiliului de Securitate al ONU, ale AIEA”, a scris Klimenko, citat de zn.ua

El a cerut, de asemenea, statelor riverane Mării Negre - Turcia, România, Bulgaria, Georgia - să se alăture imediat la eliminarea potenţialei ameninţări.

UPDATE 09.04 Joi, în regiunea Odessa oamenii legii au arestat mai multe persoane ce făceau parte dintr-un grup de informaţii aflat în solda armatei ruse. Aceştia s-au infiltrat în rîndul apărării teritoriale, au colectat şi transmis informaţii despre comandanţi, coduri, parole şi indicative. Toţi membrii grupului de civili au fost reţinuţi.

În zona operaţională a Mării Negre, gruparea navală a Federaţiei Ruse efectuează manevre, continuînd să ţină izolate porturile ucrainene şi menţinînd posibilitatea loviturilor cu rachete asupra regiunii Odesa.

UPDATE 08.41 Comandantul adjunct al regimentului ucrainean „Azov”, Sviatoslav Palamar, a declarat că, de la începutul asediului Rusiei asupra oraşului-port Mariupol, apărătorii ucraineni au provocat invadatorilor pierderi uriaşe, distrugînd multe echipamente şi lichidînd sau rănind peste 2.000 de ocupanţi, relatează rbc.ua.

Ofiţerul a menţionat că soldaţii ucraineni „demonstrează lucruri incredibile din punct de vedere militar în eforturile de apărare a Mariupolului, ducînd lupte continue cu forţele inamice mult superioare, care durează de peste 50 de zile”.

Potrivit lui Palamar, apărătorii oraşului Mariupol au distrus pînă acum 46 de tancuri ruseşti, 69 de vehicule de luptă, cel puţin 30 de transportatoare de trupe, multe vehicule blindate Taifun, Rîs şi Tigr, un număr mare de camioane, drone, avioane şi o barcă. „Echipamente ale inamicului sunt doborîte la fiecare trei ore. La fiecare oră distrugem pînă la doi invadatori”, a precizat comandantul adjunct al regimentului „Azov”, subliniind că apărătorii Mariupolului speră la deblocarea oraşului.

UPDATE 08.09 Statul Major al Forţelor Armate ucrainene a anunţat că a respins opt atacuri ale forţelor ruse în regiunile Doneţk şi Lugansk în ultimele 24 de ore. Potrivit sursei citate, încercările de a obţine controlul asupra Popasna şi Rubijne din Doneţk şi Tavria din Estul Ucrainei au fost „nereuşite”.

UPDATE 07.39 În discursul său zilnic pentru poporul ucrainean, Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina a rezistat deja 50 de zile invaziei ruse, iar „50 de zile de apărare reprezintă o realizare”, una a milioane de ucraineni. El a menţionat că în această perioadă a văzut mulţi lideri ai lumii într-un mod diferit, „politicieni care se comportau ca şi cum nu ar avea nici o putere”, dar şi generozitatea celor care nu sunt bogaţi ei înşişi. El a mai adăugat că „navele ruseşti pot merge... doar la fund". UPDATE 07.11 Mai multe explozii puternice au fost auzite, în noaptea de Joi spre Vineri, la Kiev, unde ulterior situaţia a revenit la normal, dar şi la Herson, potrivit BBC. Totodată, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei. Parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko a scris pe Twitter că a auzit trei explozii "una după alta". "Sirena anti-aeriană a sunat o oră. Cel mai probabil Putin este furios din cauza scufundării navei Moskva", a adăugat ea, referindu-se la scufundarea navei de război ruseşti. Un martor a declarat unui corespondent BBC că exploziile au avut loc în Sud-Vestul Capitalei Ucrainei. Ulterior, situaţia a revenit la normal.  

Explozii au fost raportate şi în oraşul Herson, în Sud, potrivit presei ucrainene. Autorităţile ucrainene nu au făcut pînă acum comentarii despre situaţia din oraşul ocupat de ruşi. Acestea vin după ce Miercuri Rusia a ameninţat că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei, susţinînd că Ucraina a atacat teritoriul rus.

UPDATE 06.13 Potrivit paginii de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, ministrul Afacerilor Interne Denis Monastyrsky s-a întîlnit cu coordonatorul ONU de criză în Ucraina, reprezentantul special al secretarului general al ONU, Amin Awad, şi a vorbit, în special, despre bombardarea staţiei Kramatorsk.

Pe 8 Aprilie, trupele ruse au lovit cu o rachetă cu inscripţia „Pentru copii”  gara oraşului Kramatorsk, unde se aflau aproximativ 4.000 de civili. Au murit zeci.  Resturile rachetei vor fi predate Comisiei Internaţionale Independente pentru Investigarea Crimelor de Război Ruse din Ucraina.

UPDATE 04.40 Serviciul de Grăniceri de Stat al Ucrainei a arătat o imagine din satelit care arată că armata rusă a distrus 77% din teritoriul satului Gorenka din regiunea Kiev.

UPDATE 03.45 Potrivit primarului din Bucha, Anatoliy Fedoruk, aproape 85% dintre cadavrele care sunt scoase în prezent din mormintele individuale şi gropile comune din oraş au găuri de gloanţe. 

„Adică, în Bucha a avut loc o crimă premeditată deliberată”, a subliniat Fedoruk. El a mai spus că ridicarea cadavrelor de pe teritoriul Bisericii Sfîntul Andrei Cel Întîi Chemat este probabil să fie finalizată Vineri. Cadavrele sunt trimise la morgă, iar după procedurile corespunzătoare vor fi predate rudelor pentru înmormîntare.

În seara zilei de 2 Aprilie, au apărut primele informaţii de la Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei despre  eliberarea regiunii Kiev de ocupanţii ruşi. După aceea, au început să apară detalii despre atrocităţile ocupanţilor.

UPDATE 02.50 Soldaţii ucraineni au respins şase atacuri ale ocupanţilor ruşi în zona Donbas. În direcţiile Doneţk şi Lugansk, apărătorii ucraineni continuă să distrugă inamicul. Astfel, la 14 Aprilie, apărătorii ucraineni au distrus 4 tancuri, 6 vehicule blindate de transport de trupe, 4 vehicule de luptă de infanterie şi un sistem de artilerie inamic.

UPDATE 02.33 Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei a reamintit că, în Iulie 2019, Preşedintele a stabilit sarcina dezvoltării Programului de rachete şi armament pentru perioada de pînă în 2030.

Potrivit secretarului Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksiy Danilov, programul de rachete al Ucrainei nu s-a oprit nici măcar o zi. Programul a finalizat cercetările asupra proiectelor cheie „Arin” şi „Neptun”. Gama a fost mărită, iar „Arin” şi „Neptun” au fost adoptate. A fost lansat un model unic de cooperare între proiectele producătorilor şi crearea de unităţi de producţie suplimentare”, a declarat pe pagina sa de Facebook secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională.

El a menţionat că în 2019 şi 2020, DKKB „Luch” la locul de testare din regiunea Odessa a efectuat teste cu rachete cu succes ale sistemului de reacţie modernizat „Alder-M” cu rază de acţiune crescută. În Aprilie 2020, un complex de rachete de croazieră bazat pe modelul Neptune a fost testat la lpolgonul Alibey - toate ţintele de suprafaţă au fost lovite.

În Decembrie 2021, DKKB Luch a efectuat teste de foc ale rachetei antiaeriene universale RK-10, care urmează să fie desfăşurată pe platforme terestre, maritime şi aeriene. În August 2021, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a decis să dezvolte arme de rachete pînă în 2031, iar costul acestui program ar trebui să se ridice la peste 200 de miliarde UAH. Danilov a enumerat, de asemenea, cîteva decizii „cu privire la sarcina creării unui scut antirachetă de încredere”, menţionînd că „în spatele oricărui succes militar se află o lucrare mare şi minuţioasă”.

UPDATE 00.47 Ocupanţii ruşi au distrus aproape complet oraşul Mariupol din regiunea Doneţk. Probabil zeci de mii de oameni au murit, alte mii au fost deportate din Ucraina. Acest lucru a fost anunţat de Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat BBC .

„95% din toate clădirile sunt distruse în Mariupol! Este unul dintre cele mai mari oraşe nu numai din Ucraina, ci şi din Europa. 500 de mii de locuitori. 500 de mii de oameni! Cîţi dintre ei au fost ucişi – nimeni nu ştie. Nimeni nu ştie cîţi oameni au fost omorîți. Nimeni nu ştie. Unii jurnalişti au mers acolo. Doi tipi de la Associated Press. S-au întors şi am vorbit cu ei. Ei, ei... este un şoc. E un sentiment diferit, de pe altă planetă. Sunt jurnalişti profesionişti, dar nu au mai văzut aşa ceva. Nu înţeleg cum este posibil acest lucru. Şi nimeni nu ştie cîţi oameni au murit. Pe viitor, desigur, vom şti”, a spus şeful statului ucrainean. Zelenski a confirmat că ruşii folosesc crematorii mobile pentru a distruge cadavrele ucrainenilor.

UPDATE 00.22  Rusia finalizează pregătirile pentru ofensiva din Donbass. Ocupanţii vor să pună mîna pe importante noduri de transport din apropierea oraşelor Popasna şi Rubijne, precum şi să blocheze transferul de unităţi ale Forţelor Armate ale Ucrainei în direcţia Est. 

UPDATE 00.01 Pînă în prezent, ocupanţii ruşi au lăsat fără case aproape 220 de mii de ucraineni, a anunţat şeful partidului „Slujitorul poporului”, Olena Shulyak, citată de agenţia ucraineană de ştiri UNIAN.

„Peste 67.700 de cereri de informaţii despre distrugerea şi deteriorarea proprietăţii ucrainenilor au fost primite prin iniţiativa guvernamentală „Acţiunea”. Suprafaţa totală a pierderilor e de mai mult de 5,3 milioane de metri pătraţi”, a spus Shulyak.  "Pînă în prezent, rasiştii au lăsat pe drumuri peste 219,6 mii de oameni. Sunt 37.550 de adrese unice în toată Ucraina! Sunt peste 3.600 de situri de patrimoniu cultural", a adăugat ea.

Shulyak a menţionat că autorităţile sunt pregătite pentru astfel de pierderi materiale şi elaborează deja strategii pentru reconstruirea Ucrainei. În prezent, ţara are rezerve de aur şi valută de 29 de miliarde de dolari.

UPDATE 23.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Germania şi Ungaria că blochează eforturile de impunere a unui embargo asupra vînzărilor de energie. Acest lucru a fost anunţat de şeful statului într-un interviu acordat BBC. Dacă nu se impune embargoul asupra vînzărilor de energie, Rusia ar putea primi pînă la 250 de miliarde de lire sterline (326 de miliarde de dolari) în acest an.

„Unii dintre prietenii şi partenerii noştri înţeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o chestiune de afaceri şi bani, că este o chestiune de supravieţuire”, a spus el. Zelenski a cerut din nou altor ţări să furnizeze mai multe arme Ucrainei, spunînd că Ucraina nu le obţine suficient de repede pentru a respinge atacul Rusiei.

"Statele Unite, Regatul Unit, unele ţări europene încearcă să ajute şi ajută. Dar încă avem nevoie de el mai devreme, mai devreme şi mai repede. Cuvîntul cheie este „acum'", a spus Zelenski.

UPDATE 22.55 „În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariei carenei apărute în urma incendiului care a provocat detonarea muniţiei.

În condiţiile unei mări furtunoase, nava s-a scufundat", a declarat Ministerul rus al Apărării. Aceştia au adăugat că echipajul crucişătorului a fost evacuat pe navele Flotei Mării Negre din zonă.

UPDATE 22.03 Forţele de operaţiuni speciale ucrainene au aruncat în aer un pod cu echipament rusesc al unei coloane ruse care se îndrepta spre Izium. Acest lucru a fost anunţat de şeful Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleh Synegubov.

"Vă raportez pe scurt situaţia din regiunea Harkov: într-o singură zi, ruşii au lansat 34 de lovituri cu MLRS şi artilerie în raioanele Harkov. Astăzi ocupanţii au tras asupra Zolociv şi asupra aşezărilor din apropiere. Din păcate, sunt victime. Un bărbat a murit", a spus el.

Astfel, potrivit lui Oleh Synegubov, în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, 503 civili au fost ucişi în regiunea Harkov, inclusiv 24 de copii. "Direcţia Izium rămîne una dificilă. În regiune sunt lupte. Dar Forţele noastre Armate deţin poziţii puternice şi obţin multe victorii militare, pe care nu le putem spune imediat, pentru că operaţiunile de luptă sunt în desfăşurare. Forţele de operaţiuni speciale au aruncat în aer podul de pe una dintre rutele dinspre Rusia cu echipament de luptă care merge la Izium. Maşini blindate Tigru, Kamaz şi 3 Ural – luptătorii noştri au distrus întreaga coloană inamică", a spus el.

Tot astăzi, drona de recunoaştere a inamicului Orlan-10, care efectua recunoaşteri, a fost doborîtă peste Balakliya. 

UPDATE 21.40 Oleksandr Kornienko, prim-vicepreşedintele Radei Supreme a Ucrainei, observă că aproximativ 34 de deputaţi din cadrul fracţiunii Platforma Opoziţiei pentru viaţă rămîn în Parlament, dar acum toţi nu mai sunt afiliaţi.

„Viitorul partidului OPZZH (partidul pro-rus din Parlamentul ucrainean) este clar, există o decizie a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de a suspenda activităţile acestui partid în timpul războiului. Şi acum, din cîte ştiu eu, se pregătesc procese", a spus Kornienko.

În ceea ce priveşte fracţiunea parlamentară „OPZZH”, el a reamintit că astăzi, în şedinţa parlamentară, s-a citit decizia că „activitatea acestei fracţiuni din Rada Supremă este suspendată şi toate drepturile ei sunt, de asemenea, suspendate”. Kornienko a menţionat că aceste drepturi includ participarea la reuniunile Consiliului de conciliere şi numirea adjuncţilor acestora în funcţii de conducere în comisiile parlamentare.

UPDATE 20.52 În regiunea Herson, oraşul Oleshki a intrat sub ocupaţie rusească. Primarul Yevhen Ryschuk a anunţat ocuparea oraşului.

„Drapelul Rusiei atîrnă deja pe principala clădire administrativă a oraşului, iar acum trupele ruse preiau complet  oraşul, din păcate”, a transmis oficialul. Potrivit acestuia, patrulele ucrainene nu vor mai fi văzute pe străzi, iar ocupanţii vor începe să patruleze în locul acestora.

UPDATE 19.10 Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie prin care califică drept ”genocid” acţiunile Rusiei în Ucraina.

UPDATE 18.48 Ucraina respinge acuzaţiile Moscovei potrivit cărora ar fi bombardat sate ruseşti de frontieră şi acuză, din contră, Rusia de planificarea unor ”atacuri teroriste” în regiunea de frontieră, cu scopul de a alimenta ”isteria antiucraineană” în Rusia, relatează AFP.

Consiliul Naţional ucrainean de Securitate şi Apărare acuză ”serviciile speciale inamice de faptul că au început să aplice un plan în vederea efectuării unor atacuri teroriste, cu scopul de a injecta o isterie antiucraineană în Rusia”.

UPDATE 18.00 De la începutul războiului din Ucraina, în 24 Februarie, au fost avariate 324 de spitale, 24 dintre ele fiind complet distruse, conform datelor transmise Joi de către Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

UPDATE 17.52 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Consiliul Europei au solicitat Joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina.

„Facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care este o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili”, se arată într-un comunicat comun.  

„Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricînd pe timp de criză”, continuă comunicatul.  

Potrivit Kievului, circa 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult din Ucraina au fost distruse în urma bombardamente ruseşti de la începutul războiului, la 24 Februarie.  

UPDATE 17.07 O echipă a trupelor speciale de intervenţie din Ucraina (SSO) a detonat un pod folosit de armata rusă spre Izium. Podul a fost detonat împreună cu utilajele, iar coloana ruşilor a fost distrusă, susţin forţele terestre ale Armatei ucrainene.