Razboiul din Ucraina

Este a 44-a zi de la invazia rusă pe teritoriul Ucrainei. Preşedintele Volodimir Zelenski spune că situaţia din Borodianka este mult mai gravă şi cu mai multe victime decît cele înregistrate în masacrul de la Bucea, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 13.50 Armata rusă dezminte, Vineri, orice tir de rachetă vizînd gara din Kramatorsk, în Estul Ucrainei, şi denunţă o „provocare” a forţelor de la Kiev, un atac soldat cu cel puţin 35 de morţi, relatează AFP.

„Toate declaraţiile reprezentanţilor regimului naţionalist de la Kiev cu privire la faptul că Rusia a comis un atac împotriva unei gări la Kramatorsk sunt o provocare şi nu corespund adevărului”, afirmă Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 13.31 Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell condamnă „ferm” atacul de Vineri de la gara din Kramatorsk, în Estul Ucrainei, şi acuză Rusia, care dezminte că este autorul atacului, de „cauzarea unor suferinţe umane”, relatează AFP.

„Condamn ferm atacul orb din această (Vineri) dimineaţa împotriva unei gări, la #Kramatorsk, de către Rusia, în care au fost ucise zeci de persoane şi care s-a soldat cu numeroşi răniţi”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter Josep Borrell. „Aceasta este o nouă tentativă de a închide căile de evacuare a celor care fug din calea acestui război nejustificat şi de a cauza suferinţe umane”, denunţă Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate.

UPDATE 13.01 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă, Vineri „un rău fără limite” dezlănţuit de Rusia, în urma unui atac cu rachetă la Gara din Kramatorsk (Est), prin care se evacuează civili, soldat cu cel puţin 35 de morţi, relatează AFP. „Fără forţă şi curaj să ne înfrunte pe cîmpul de luptă, ei (ruşii) distrug în mod cinic populaţia civilă”, denunţă într-o postare pe telegram şeful statului ucrainean.

UPDATE 11.39 Regiunea ucraineană Sumî, situată în Nord-Estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, a fost ”eliberată” complet de forţe ruse, anunţă, Vineri, şeful administraţiei regionale Dmitro Jiviţki, relatează AFP. Jiviţki anunţă că este necesară o operaţiune de deminare în regiune.

„Teritoriul regiunii (Sumî) a fost eliberat de orci”, anunţă într-o postare pe Telegram, folosind o poreclă dată adesea militarilor ruşi în Ucraina, care provine din cartea ”Stăpînul Inelelor”.

UPDATE 10.40 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îl acuză pe omologul său rus Serghei Lavrov de faptul că este ”complicele crimelor” comise de către armata rusă de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

„Faptul că el justifică bombardarea unui spital la Mariupol şi crimele de război comise la Bucea şi în alte oraşe din Ucraina (...) îl face complicele acestor crime”, a acuzat Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă, după ce s-a întîlnit Joi cu miniştrii de Externe din statele membre NATO la Bruxelles.

UPDATE 09.30 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat Vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, Capitala Ucrainei, fiind însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Ea se va întîlni cu Preşedintele Volodimir Zelenski. Ursula von der Leyen este primul lider occidental care vizitează Ucraina de cînd au apărut imagini şi videoclipuri cu masacrul din oraşul Bucea.

UPDATE 08.33 Marea Britanie elaborează planuri pentru a trimite vehicule blindate în Ucraina, potrivit publicaţiei The Times, citată de Reuters.

Opţiunile luate în considerare de Ministerul Apărării includ trimiterea unui vehicul de patrulare protejat, cum ar fi Mastiff, sau a unui vehicul precum Jackal, care poate fi folosit ca vehicul de patrulare de recunoaştere sau cu rază lungă de acţiune, se arată în articol. Vehiculele vor fi deposedate de echipamente sensibile, iar trupele britanice vor fi trimise într-o ţară vecină cu Ucraina pentru a efectua antrenament, a informat The Times, citînd o sursă din domeniul Apărării. Un sprijin suplimentar, inclusiv rachete antitanc şi antiaeriene, va fi anunţat de Marea Britanie în zilele următoare, se arată în articol.

UPDATE 07.50 Congresul SUA a adoptat Joi un proiect de lege care interzice importurile de petrol şi gaze din Rusia, aceasta fiind cea mai recentă măsură în efortul Guvernului SUA de a izola economic şi a penaliza Kremlinul pentru invazia sa neprovocată a Ucrainei, transmite CNBC.

Proiectul de lege transformă ordinul lui Biden în lege, făcînd mult mai dificil pentru un viitor Preşedinte să o inverseze.

UPDATE 07.10 Ucraina a primit aproximativ 25.000 de sisteme de arme antiaeriene de la Statele Unite şi aliaţii lor, Kievul fiind ajutat să împiedice Rusia să stabilească o superioritate aeriană care ar fi susţinut invazia terestră a Moscovei, a declarat Joi generalul de armată al SUA Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, transmite Reuters.

UPDATE 06:44 Zelenski a transmis că la Borodianka a început curăţarea resturilor de moloz şi ies la iveală detalii care arată că situaţia este mult mai gravă decît la măcelul de la Bucea. 

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a înregistrat 3.838 de victime civile, dintre care 1.611 şi-au pierdut viaţa de la începutul războiului în Ucraina.  UPDATE 06:25 Australia a luat decizia de a susţine armata Ucrainei cu 20 de vehicule blindate Bushmaster care vor fi construite chiar pe teritoriul ţării. 

Vehiculele Bushmaster sunt produse de filiala australiană a companiei franceze Thales.

UPDATE 05:00 UE promite Ucrainei un sprijin militar în valoare de 500 de milioane de euro. Acest ajutor va urca suma totală la 1,5 miliarde de euro oferite ca sprijin de către UE Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Preşedintele american Joe Biden salută decizia de expulzare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Acesta a spus că este un pas important al comunităţii internaţionale şi că SUA a condus acuzaţia de îndepărtare a Rusiei după ce au fost descoperite grave încălcări ale drepturilor omului. 

UPDATE 04.20 SUA trimit Ucrainei peste 12.000 de sisteme antiblindate, 1.400 de sisteme antiaeriene şi „sute” de drone sinucigaşe, a anunţat Administraţia Biden într-un comunicat, Joi seară, potrivit CNN.

Informaţia vine după ce SUA au aprobat Marţi încă 100 de milioane de dolari în armament pentru Ucraina extrase din inventarele SUA, aducînd asistenţa totală a SUA pentru Ucraina la aproximativ 1,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei. Aceasta include 300 de milioane de dolari aprobate Vinerea trecută în cadrul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate a Ucrainei, în care noi arme vor fi achiziţionate de la contractorii de apărare pentru a le trimite în Ucraina.

Lista armelor către Ucraina include următoarele:

Peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger Peste 5.000 de sisteme anti-blindate Javelin Peste 7.000 de alte sisteme anti-blindate.

Sute de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade.

Peste 50.000.000 de cartuşe de muniţie.

45.000 de seturi de armuri şi căşti.

Sisteme de rachete ghidate cu laser.

Sisteme aeriene fără pilot Puma.

Dispozitive de vedere pe timp de noapte.

Sisteme de imagistică termică şi optică.

Servicii comerciale de imagini prin satelit.

Aceasta nu înseamnă că toate armele au ajuns deja în Ucraina, în schimb, sunt o actualizare a ceea ce SUA au trimis în trecut şi s-au angajat să trimită în viitor, mai precizează CNN.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că SUA au trimis aproximativ 100 de drone sinucigaşe Switchblade şi că lucrează la trimiterea mai mult astfel de drone. 

UPDATE 23:45 Rusia a pierdut Joi două drone Orlan-10. Este acelaşi model care s-a prăbuşit şi pe teritoriul României. 

UPDATE 20.26 Rusia a suferit pierderi ”semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, ceea ce reprezintă ”o tragedie uriaşă” pentru ţară, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Joi, într-un interviu pentru Sky News, relatează CNN. Întrebat dacă retragerea trupelor ruse din Kiev şi din apropiere ar putea fi privită drept ”o umilinţă” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi ”o înţelegere greşită a situaţiei”.

”Avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi”, a recunoscut, totuşi, oficialul rus, adăugînd că motivul retragerii armatei ruse din regiunile Kiev şi Cernihiv a fost ”un act de bunăvoinţă în timpul negocierilor dintre delegaţiile ucrainene şi ruse”.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a menţionat că Moscova a procedat astfel ca ”să îndepărteze tensiunea din acele regiuni, pentru a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiţii confortabile pentru continuarea negocierilor”.

UPDATE 20.00 Un atac aerian rusesc asupra unei căi ferate de lîngă gara Barvinkove din regiunea Doneţk a blocat plecarea a trei trenuri care evacuau civili. Mii de pasageri care urmau să fie evacuaţi în trenuri au rămas în gară. Aceasta ar fi fost singura ieşire pe calea ferată controlată de partea ucraineană din zona de Nord a regiunii Doneţk.  

UPDATE 18.05 Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al lui Vladimir Putin, a cerut Joi să participe la negocierile ruso-ucrainene. Vizibil agasat că nu participă la negocierile în curs dintre Moscova şi Kiev, Aleksandr Lukaşenko, care a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie implicat în acest proces, transmite AFP.  

UPDATE 17.00 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat Joi că se pregăteşte pentru posibile atacuri chimice în Ucraina, relatează agenţia Reuters. „Date fiind incertitudinile actualei situaţii, nu există nici o asigurare că războiul nu se va înrăutăţi”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, în timpul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o în oraşul Liov din Vestul Ucrainei.

UPDATE 16.30 Kremlinul a anunţat, Joi, că este uluit de decizia Statelor Unite de a impune sancţiuni împotriva fiicelor adulte ale preşedintelui Vladimir Putin şi a descris această mişcare ca parte a unei frenezii occidentale mai ample împotriva Rusiei.