Razboiul din Ucraina

Sarcina de a ajunge la graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, încercuirea oraşului Kiev şi stabilirea controlului asupra malului stîng al Niprului rămîn obiective neîndeplinite de inamic, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 10.17 Blocuri întregi din centrul Mariupol au fost distruse – un nivel de distrugere nemaiîntîlnit anterior în oraşul ucrainean asediat –, arată noile imagini din satelit de la Maxar Technologies. Aceste imagini sunt prima actualizare vizuală din ultimele zile care nu a venit din partea Rusiei.

UDPATE 09.29 Irpin, odată o suburbie liniştită a Capitalei ucrainene Kiev, s-a transformat într-un „oraş fantomă”.

UPDATE 08.40 Armata rusă a bombardat, Miercuri dimineaţă, cartiere rezidenţiale din Lysychansk, o localitate din regiunea Lugansk. Potrivit autorităţilor ucrainene, există victime, dar numărul nu este cunoscut.

UPDATE 07.43 Peste 3,9 milioane de ucraineni au fugit de invazia Rusiei în ţara lor, a anunţat ONU Marţi, Crucea Roşie afirmînd că refugiaţii sosesc epuizaţi şi se simt "fără speranţă", relatează AFP.

Exodul "este fără precedent de la Al Doilea Război Mondial în Europa, cu siguranţă în ceea ce priveşte viteza şi amploarea deplasării”, a declarat purtătorul de cuvînt al UNHCR, Matthew Saltmarsh.

UPDATE 07.38 „Catastrofa umanitară din Ucraina este un element al strategiei militare ruse”. 

Declaraţia a fost făcută de Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care a fost dedicată situaţiei umanitare din Ucraina, potrivit Ukrinform.

Potrivit lui Kyslytsya, Ucraina cere Rusiei să implementeze imediat şi necondiţionat toate prevederile rezoluţiei Adunării Generale, „Consecinţele umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”, care a fost adoptată recent. Această rezoluţie prevede acordul de încetare a focului, retragerea trupelor ruse din Ucraina şi asistenţă umanitară pentru Ucraina.

UPDATE 07.20 Locuitorii oraşului rus Belgorod au raportat o explozie în apropiere de satul Oktiabrski, situat la aproximativ 12 kilometri de graniţa cu Ucraina.

Guvernatorul regiunii Belgorod a confirmat informaţia despre explozii, dar nu a oferit mai multe detalii. Agenţia de presă TASS a anunţat că un obuz a lovit o tabără militară din regiunea Belgorod. Potrivit agenţiei, patru militari au fost răniţi. Cauza exploziilor de lîngă Belgorod a fost atribuită provizoriu unor „factori umani”. Acest lucru a fost raportat de RIA Novosti, citînd o sursă din serviciile de urgenţă.

UPDATE 07.13 Forţele ruse din jurul Kievului au început o "repoziţionare”, dar "nu o retragere reală", a declarat Marţi purtătorul de cuvînt al Departamentului Apărării, John Kirby, citat de AFP.

"Putem confirma că am văzut un număr mic de trupe care au început să se repoziţioneze”, a spus el reporterilor. ”Dar trebuie să fim pregătiţi să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei şi asta nu înseamnă că ameninţarea împotriva Kievului a luat sfîrşit”, a avertizat el.

"Marea majoritate a forţelor pe care le-au adunat lîngă Kiev sunt încă acolo”, a spus John Kirby, iar asta "este o repoziţionare, nu o retragere reală".

Potrivit acestuia, Rusia nu şi-a îndeplinit obiectivul de a cuceri Kievul, nu şi-a îndeplinit obiectivul care a fost să preia controlul Ucrainei, "dar încă poate provoca violenţe masive în ţară, inclusiv în Kiev".

"Trebuie să fim lucizi cu privire la realitatea a ceea ce se întîmplă pe teren şi nimeni nu ar trebui să fie păcălit de anunţurile Rusiei”, a declarat Kate Bedingfield, o purtătoare de cuvînt de la Casa Albă.

Moscova a promis, Marţi, că îşi va reduce "radical" activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv în Ucraina, după discuţii "substanţiale" ruso-ucrainene de la Istanbul. UPDATE 06.51 Douăsprezece persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 33 au fost rănite, Marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Mîkolaiv, în Sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat al serviciilor de securitate.

"Trupurile a 12 persoane au fost recuperate de la locul atacului şi 33 de persoane au fost rănite”, a anunţat serviciul de urgenţă a Ucrainei într-un comunicat pe Telegram. Şi Preşedintele Zelenski a vorbit despre situaţia de la Mîkolaiv.

"În timpul zilei, o operaţiune de salvare a fost în desfăşurare în Mîkolaiv. Resturile clădirii administraţiei regionale distruse de loviturile cu rachete ruseşti au fost destructurate. Trupele ruse au lovit Mîkolaiv într-un mod perfid. Într-un moment în care oamenii veneau dimineaţa la locul de muncă. Slavă Domnului, cei mai mulţi dintre cei aflaţi în clădire au reuşit să se evacueze cînd au auzit alarma aeriană. Încă un act al aşa-numitei denazificări ruseşti a Mîkolaivului a avut loc dimineaţa, după aniversarea eliberării oraşului de invadatorii nazişti. Locuitorii Mîkolaiv îşi amintesc ziua de 28 Martie 1944. Şi văd cu cine seamănă acum trupele ruse care încearcă să captureze oraşul".

UPDATE 04.58 În Irpenul eliberat de ocupanţi, oamenii sunt căutaţi sub dărîmături, a anunţat şeful Direcţiei Principale a Poliţiei Naţionale a Ucrainei din regiunea Kiev, Andriy Nebytov.

El a remarcat că evacuarea are loc din toate locurile în care ostilităţile continuă, sau aşezările sunt sub ocupaţie.

„În aşezările eliberate am văzut rezultatele efective ale activităţilor noastre militare. În sate sunt echipamente inamice distruse, tancuri, vehicule de luptă de infanterie, care au fost sfărîmate în bucăţi. Dar mai este mult de lucru, inclusiv pentru explozivi”, spune Nebitov.

El a spus că oamenii sunt de obicei scoşi prin aşa-numitele „coridoare verzi”, dar de multe ori Poliţia şi guvernele locale organizează evacuări exclusiv pe cont propriu. „Numai în regiunea Kiev, cel puţin 100.000 de oameni au fost evacuaţi. Aceasta s-a făcut atît cu ajutorul transportului public, dacă este organizat de autorităţile locale, cît şi cu transportul privat. Ne-am descurcat. Am lucrat non-stop şi principalul lucru – am salvat aceşti oameni" –, a raportat Nebitov.

Şeful Poliţiei din regiunea Kiev a menţionat că, în prezent, Poliţia lucrează din greu pentru a identifica colaboratori, oameni care au ajutat armata rusă să ocupe oraşe şi să-şi stabilească propria ordine acolo. El a menţionat că în regiunea Kiev au fost deja deschise mai multe proceduri penale, iar autorii vor fi urmăriţi penal.

UPDATE 04.17 Potrivit şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, UE cere ca „Rusia să-şi oprească imediat ofensiva militară şi să retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din toată Ucraina, aşa cum cer rezoluţiile Adunării Generale a ONU şi hotărîrea Curţii Internaţionale de Justiţie".

Uniunea Europeană a condamnat ferm bombardarea sediilor Misiunii de consiliere a UE (EUAM) din Mariupol. Acest lucru se precizează într-o declaraţie a diplomatului UE Josep Borrell, lansată Marţi la Bruxelles.

UPDATE 03.24 Statul compensează pierderea unei case sau a unui apartament ca urmare a ostilităţilor.

Acest lucru a fost anunţat de Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video de seară, adresat cetăţenilor Ucrainei, publicat de Biroul Preşedintelui. El a mai menţionat că noua funcţionalitate a serviciului de stat „Acţiune” funcţionează online. Peste o săptămînă serviciul va fi disponibil şi offline, în centrele de servicii administrative”, a spus şeful statului.

UPDATE 02.32 Cel puţin 100 de nave comerciale străine şi peste 1.000 de navigatori din echipajele acestor nave rămîn blocate în porturile ucrainene.

Potrivit Voice of America, acest lucru a fost anunţat de Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI), care este o agenţie a ONU care reglementează transportul comercial internaţional.

Se observă şi că echipajele rămîn fără alimente. Navele străine au fost blocate în porturile ucrainene din cauza războiului şi a blocării porturilor ucrainene de către Marina Rusă. În prezent, toate căile navigabile ucrainene din Azov şi Marea Neagră sunt sub controlul Rusiei.

ONU solicită crearea de coridoare maritime sigure, astfel încît navele comerciale străine să poată părăsi Marea Neagră în ape neutre, fără a risca viaţa echipajelor. UPDATE 01.58 Şeful adjunct al Administraţiei Regionale de Stat Berdyansk a Regiunii Zaporojia a fost informat despre suspiciunea de trădare comisă în temeiul legii marţiale (Partea 2 a articolului 111 din Codul penal al Ucrainei).

Acest lucru a fost raportat în canalul Telegram al Procuraturii Generale. Potrivit anchetei, oficialul a acceptat în mod voluntar să ajute ofiţerii FSB ai Federaţiei Ruse în desfăşurarea de activităţi subversive împotriva Forţelor Armate şi a populaţiei patriotice din Berdianskul ocupat.

El a participat la asigurarea activităţilor administraţiei de ocupaţie a statului agresor. Potrivit raportului, suspectul se află în prezent în arest. Ocupanţii  au ajuns la Berdiansk  pe 27 Februarie. Locuitorii oraşului ies în mod regulat pentru a protesta împotriva ocupaţiei.

UPDATE 01.17 Conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei presupune că, prin rotirea unităţilor individuale, inamicul vrea să creeze o impresie falsă că a abandonat ideea încercuirii Kievului.

Acest lucru se precizează în informaţiile operaţionale ale Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei cu privire la invazia rusă de la ora 24.00 pe 29 Martie. După cum s-a mai menţionat în rapoarte anterioare ale armatei ucrainene, sarcina de a ajunge la graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, încercuirea oraşului Kiev şi stabilirea controlului asupra malului stîng al Niprului rămîn obiective neîndeplinite de inamic. 

Potrivit datelor operative, nu există modificări semnificative în compoziţia şi poziţia trupelor inamice în zonele Volyn, Polissya şi Seversky. Ocupanţii încearcă să păstreze poziţiile ocupate anterior şi nu desfăşoară operaţiuni ofensive active în aceste zone.

În direcţia Slaviansk, inamicul continuă să deţină poziţii în zona aşezărilor din Kamyanka, Sukha Kamyanka. Au continuat măsurile de aprovizionare a trupelor, de regrupare a unităţilor şi de aprovizionare.

„În direcţia Doneţk, inamicul continuă să tragă şi să asalteze poziţiile apărătorilor A efectuat lovituri aeriene şi cu rachete în zonele Kreminna şi Mariupol. Nu au fost înregistrate modificări în compoziţia şi poziţia inamicului în direcţia Tavriya. În direcţia Bugul de Sud, inamicul ia măsuri pentru a restabili capacitatea de luptă a unităţilor sale.

Inamicul a efectuat bombardarea cu artilerie a poziţiilor unităţilor Forţelor de Apărare din apropierea aşezărilor Stepnogorsk, Orikhovo şi Gulyaypole. În zonele aşezărilor Novokarlivka şi Luhivske, inamicul continuă să efectueze activităţi de fortificare a poziţiilor ocupate şi să instaleze cîmpuri de mine. În zonele operaţionale de la Marea Neagră şi Azov nu există modificări semnificative.

UPDATE 00.03 Mai multe cadavre ale unor militari ruşi, care nu prezentau urme de răni au fost găsite lîngă Chuguev. 

Corpurile militarilor ruşi nu prezentau urme de moarte violentă, potrivit consilierului şefului Ministerului Afacerilor Interne Anton Geraşcenko, care a raportat despre aceasta pe canalul oficial al Ministerului, de pe Telegram (citat de agenţia de ştiri ucraineană UNIAN).

"Aşa îşi preţuieşte Rusia soldaţii. Se pare că, în acest caz, comandamentul i-a lăsat să moară pur şi simplu de frig şi foame", a scris Geraşcenko.

UPDATE 23.38 În direcţiile Doneţk şi Lugansk, apărătorii ucraineni au respins patru atacuri inamice, au distrus 7 tancuri şi aproximativ 10 alte echipamente militare ruse, printre care şi .un tun antitanc MT-12 al inamicului”, potrivit Serviciului de presă al Operaţiunilor Forţelor Comunale (JFO).

În dimineaţa zilei de 29 Martie, pierderile totale în luptă ale trupelor ruse se ridică la aproximativ 17.200 de militari. Inamicul a mai pierdut 597 tancuri, 1.710 vehicule blindate de luptă, 303 sisteme de artilerie, 96 sisteme MLR, 54 unităţi de apărare antiaeriană, 127 avioane, 129 elicoptere, 1.178 vehicule, 7 nave, 73 cisterne de combustibil, 71 UAV-uri de nivel operaţional şi tactic, 21 de unităţi de echipamente speciale şi 4 sisteme SRBM mobile.

UPDATE 23.05 În regiunea Harkov, Forţele Ucrainene de Apărare Aeriană au distrus un avion de luptă rusesc multirol şi un UAV (dronă), în zona oraşului Izium, potrivit serviciului de presă al Comandamentului Aerian de Est. 

Potrivit şefului Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synehubov, Forţele Armate ucrainene desfăşoară operaţiuni în regiunea Harkov pentru a respinge inamicul pe mai multe direcţii. Punctul critic rămîne oraşul Izium, prin care inamicul vrea să intre în regiunile Lugansk şi Doneţk.

UPDATE 21.22 Biden convine cu aliaţii săi europeni de la Londra, Paris, Berlin şi Roma „să continue să crească preţul plătit de către Rusia”.

UPDATE 21.00 12 persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 28 au fost rănite, Marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Nicolaev, în Sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat de către Procuratura Generală ucraineană.

”Salvatori, anchetatori din cadrul Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) şi ai Poliţiei” au fost desfăşuraţi la faţa locului, precizează Procuratura ucraineană. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, cu cîteva ore mai înainte, un bilanţ de şapte morţi şi 22 de răniţi. Nici un obiectiv militar nu a fost vizat în acest atac cu rachetă, a subliniat el într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlamentul Danemarcei.

”Locuitorii din Nicolaev” nu reprezintă nici o ameninţare la adresa Rusiei, a denunţat el. ”Cu toate acestea, la fel ca toţi ucrainenii, locuitorii din Nicolaev au devenit ţinte ale trupelor ruse”, a denunţat Zelenski în acest discurs în Parlamentul danez.

UPDATE 20.35 ”Naţionaliştii ucraineni de la Mariupol trebuie să depună armele”, îi spune Putin lui Macron.

Preşedintele rus Vladimir Putin cere forţelor ucrainene care apără portul strategic Mariupol, asediat de săptămîni de zile de către trupele Moscovei, să capituleze pentru a permite ajutarea civililor din oraş, relatează AFP.

”Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, combatanţii naţionalişti trebuie să înceteze să opună rezistenţă şi să depună armele”, cere Vladimir Putin, anunţă Kremlinul într-un comunicat în care rezumă o discuţie la telefon cu Preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE 20.10 Cu mii de trupe dislocate în Europa ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, Statele Unite continuă să îşi sporească prezenţa pe bătrînul continent şi desfăşoară avioane pentru război electronic în Germania.

Avioanele EA-18G Growlers nu vor fi implicate în misiuni de bruiaj, a declarat purtătorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

UPDATE 19.57 Bisericile erau o ţintă pentru invadatorii ruşi, iar Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Monseniorul Sviatoslav Şevciuk, susţine că el însuşi ar fi fost o ţintă.

„Nici unul dintre noi nu şi-ar fi putut imagina vreodată că acest lucru s-ar putea întîmpla. Dar această invazie fusese bine planificată. Noi toţi (liderii religioşi) eram pe o listă de oameni care trebuiau eliminaţi”, spune Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

UPDATE 19.33 SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţi, pe modelul articolului 5 din statutul NATO, ai unui posibil acord de pace cu Rusia, afirmă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak după negocierile de la Istanbul cu delegaţia rusă.

Acest acord ar putea fi implementat cu un referendum în Ucraina şi în urma votului forurilor legislative din statele garante propuse, a sugerat el.  

Kievul a propus totodată extinderea pentru o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.  

„S-a propus să nu se rezolve chestiunea Crimeii prin mijloace militare în nici o situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice”, a declarat Podoliak.