Razboiul din Ucraina

Rusia continuă să-şi regrupeze trupele şi să acumuleze echipamente militare (învechite) în regiunea Kursk, care se află în apropierea graniţei cu Ucraina, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 11.17 Miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a fost zărit în sala în care au loc negocierile ruso-ucrainene desfăşurate Marţi, în Turcia, la Istanbul, relatează BBC.

În imaginile difuzate de presa turcă, oligarhul rus este văzut stînd la o masă alături de Ibrahim Kalin, un purtător de cuvînt al Preşedintelui turc Erdogan, purtînd căşti prin care aude traducerea discursului liderului Turciei. Abramovici nu se află la masa principală a delegaţiilor de negociatori.

UPDATE 10.57 Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei, au ajuns, Marţi, la Palatul Dolmabahce, biroul Preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, din Istanbul, pentru o nouă rundă de negocieri.

Liderul turc s-a adresat participanţilor, susţinînd că atît Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cît şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt „prieteni valoroşi”, dar a subliniat că se aşteaptă la „rezultate solide” de la negocieri, iar încetarea imediată a focului şi pacea ar aduce beneficii tuturor, conform BBC şi CNN. Negociatorii au fost aşezaţi la o masă lungă, faţă în faţă. Liderul turc li s-a adresat.

„Într-un moment atît de critic, suntem încîntaţi să vă urăm bun venit şi să contribuim la eforturile dumneavoastră de a stabili pacea. Îmi doresc ca întîlnirile şi negocierile noastre să se dovedească a fi de bun augur pentru ţările voastre, regiunea noastră şi întreaga omenire”, a precizat Erdogan în discursul de întîmpinare a delegaţiilor ruso-ucrainene.

Erdogan a vorbit despre „durerea sa profundă”, deoarece conflictul a intrat în a cincea săptămînă, şi a precizat că prietenia Turciei cu ambele ţări îl obligă să aibă rolul de mediator. „Depinde de ambele părţi să oprească această tragedie”, a spus el.

UPDATE 10.17 Gruparea de hackeri Anonymous a publicat un ordin semnat în data de 21 Martie de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, generalul Dmitri Bulgakov, care menţionează că militarii ruşi trebuie să înregistreze imagini video cu „comportamentul inuman al militarilor ucraineni” faţă de prizonierii de război ruşi şi care să nege că Rusia foloseşte militari în termen în Ucraina.

UPDATE 10.07 Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de „caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene refuză să plătească livrările de gaze în ruble, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS, citat de agenţia de ştiri rusă Tass.

Întrebat dacă Rusia şi-ar întrerupe exporturile de gaze către Europa dacă state membre UE ar refuza să plătească în ruble, Peskov a spus: „Nu ştiu ce se va întîmpla cînd vor respinge această posibilitate. De îndată ce vom avea o decizie finală, vom vedea ce se poate face. Cu siguranţă, nu vom face muncă de caritate din asta şi nu vom trimite gaze gratuit în Europa de Vest."

„Nu va exista plată, nu va exista nici gaz”, a subliniat purtătorul de cuvînt al Kremlinului.

UPDATE 09.44 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, foloseşte „tactici odioase” de a răpi civili ucraineni, potrivit unei postări a oficialului britanic pe contul oficial de Twitter, transmite BBC.

„Putin continuă să folosească tactici odioase împotriva poporului ucrainean, inclusiv răpirea unor civili nevinovaţi. Nu îşi atinge obiectivele şi recurge la măsuri disperate. Putin trebuie să eşueze în Ucraina”, a scris Truss pe contul de Twitter.

UPDATE 08.54 Cel mai ambiţios obiectiv al Ucrainei la discuţiile din Turcia este un acord de încetare a focului, a spus ministrul de Externe al Ucrainei.

În legătură cu presupusa otrăvire a miliardarului Roman Abramovici, acesta le-a recomandat negociatorilor să nu mănînce şi să nu bea nimic. Delegaţiile rusă şi ucraineană au sosit la Istanbul, pentru primele discuţii faţă în faţă după mai bine de două săptămîni.

UPDATE 08.10 „Nu retractez nimic şi nu îmi cer scuze”, a spus Preşedintele Joe Biden Luni la Casa Albă, referindu-se la afirmaţia despre liderul rus Vladimir Putin, de Sîmbătă, de la Varşovia, el subliniind că nu şi-a exprimat o schimbare de regim, ci "o opinie bazată pe emoţiile sale din acea zi".

„Exprimam indignarea morală pe care am simţit-o faţă de modul în care se comportă Putin şi acţiunile acestui om. Tocmai veneam de la acele familii”, a spus el, referindu-se la refugiaţii ucraineni din Varşovia. „Nu exprimam atunci sau nu exprimăm acum o schimbare a regimului”, a spus Biden.

UPDATE 07.24 Un purtător de cuvînt al Preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a calificat cererile Rusiei de a recunoaşte anexarea Crimeii şi independenţa Republicii Populare Democrate şi Populare Belarus drept „foarte maximaliste” şi „nerealiste”, într-un interviu pentru CNN.

"Acestea sunt linii roşii pentru ucrainenii din Crimeea şi Donbas. Şi acest lucru este corect, pentru că se referă direct la integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Nu am recunoscut anexarea Crimeii, ca întreaga lume. Nici măcar China nu a recunoscut anexarea din Crimeea, să vină cu alte idei”, a răspuns Kalin.

UPDATE 06.01 Renumitul grup militar privat rus Wagner s-a desfăşurat în Estul Ucrainei, potrivit ataşatului de apărare al Regatului Unit la Washington, AVM Mick Smeath, transmite CNN. Potrivit unui comunicat al ambasadei britanice, Smeath a spus:

„Se aşteaptă să desfăşoare peste 1.000 de mercenari, inclusiv lideri superiori ai organizaţiei, pentru a întreprinde operaţiuni de luptă”.

UPDATE 05.20 Guvernatorul regiunii Rivne, Vitaliy Koval, a raportat atacul la ora 21:17. Acesta este al treilea depozit de petrol lovit de Rusia în ultimele zile în Vestul Ucraina, potrivit presei ucrainene. Un atac cu rachete a lovit Luni seara un depozit de petrol din Vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional al oraşului Rivne. Este al doilea atac asupra instalaţiilor petroliere din regiune şi cel mai recent dintr-o serie de astfel de atacuri din ultimele zile.

UPDATE 03.41 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, Luni noaptea, într-un mesaj, că Irpin a fost eliberat, dar că trupele ruse controlează Nordul Kievului. El mai afirmă că în regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, Sudul Ucrainei, situaţia rămîne peste tot tensionată, foarte dificilă, iar pînă astăzi, se ştie că 143 de copii au murit. Mariupol rămîne blocat, mai afirmă Preşedintele Zelenski. Preşedintele ucrainean anunţă că, începînd din această săptămînă, va crea un grup de experţi la Preşedinţie – ucraineni şi internaţionali, care vor analiza constant sancţiunile împotriva Rusiei, pentru că este important pentru el ca pachetele de sancţiuni să fie suficient de eficiente şi de substanţiale. 

UPDATE 02.57 „Rusia continuă să regrupeze trupe şi să acumuleze echipamente învechite. În prezent, în regiunea Kursk, care se află în apropierea graniţei cu Ucraina, există mai mult echipament militar decît era la 24 Februarie”, potrivit Ukrinform, care citează un comunicat al Forţelor Armate Operaţionale ale Ucrainei ce face referire la informaţiile furnizate de un purtător de cuvînt al comunităţii internaţionale de informaţii InformNapalm, Mykhailo Makaruk.

Rusia a desfăşurat 125.000 de trupe terestre la graniţa cu Ucraina, în timp ce numărul total de trupe ruseşti cu o componentă navală şi aeriană se ridica la aproximativ 140.000. În teritoriile ocupate temporar din Estul Ucrainei, Federaţia Rusă a întreţinut 35.000 de mercenari.

UPDATE 02.17 Forţele de apărare ucrainene se concentrează pe prevenirea înaintării inamicului în direcţiile aşezărilor Sloviansk şi Barvinkove; preluarea aşezărilor din Kamyanka, Topolske; crearea condiţiilor pentru îmbunătăţirea situaţiei tactice în zona oraşului Chuhuiv; descurajarea atacurilor inamice în zonele aşezărilor Rubizhne, Lysychansk, Popasna, împiedicînd ocolirea principalelor forţe ale grupului.

În acelaşi timp, forţele de apărare ucrainene continuă să menţină apărarea circulară a oraşului Mariupol şi să apere şi să descurajeze înaintarea inamicului în regiunea Cernihiv.

„Pentru a îmbunătăţi situaţia operaţională şi a menţine linia exterioară de apărare, grupul care apără Kievul continuă ostilităţile şi controlează situaţia din aşezările Motyzhyn, Lisne, Kapitanivka şi Dmytrivka”, se arată în raport.

UPDATE 01.35 Pe 28 Martie, Forţele Aeriene Ucrainene au lovit 17 ţinte aeriene inamice, inclusiv opt avioane şi trei elicoptere, conform datelor transmise de Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene.

„Pe 28 Martie, Forţele Aeriene au lovit 17 ţinte aeriene: opt avioane, trei elicoptere, patru UAV-uri şi două rachete de croazieră”, se arată în raport. Forţele Aeriene ucrainene continuă să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra vehiculelor blindate şi a forţei de luptă a ocupanţilor ruşi în diferite direcţii.

UPDATE 00.42 În regiunea Harkov, în urma unui tir rusesc cu rachete asupra oraşului Liubotyn, districtul Harkov, regiunea Harkov, şapte case şi o maşină au fost avariate. O persoană a fost ucisă şi alte şapte au fost rănite, potrivit unei postări pe Telegram a Parchetului Regional Harkov. După cum a raportat Ukrinform, în Harkov, în urma bombardamentelor ruseşti şi a loviturilor aeriene, 1.177 de blocuri au fost deja distruse.

UPDATE 00.20 În direcţiile Doneţk şi Lugansk, apărătorii ucraineni au respins şapte atacuri inamice, au distrus 12 tancuri, zece vehicule de luptă ale infanteriei şi trei alte vehicule, a anunţat Serviciul de presă al Operaţiunii Forţelor Comunale (JFO) pe Facebook, transmite Ukrinform.

„Datorită acţiunilor iscusite ale forţelor JFO, şapte atacuri inamice au fost respinse cu succes pînă acum. Soldaţii noştri au provocat pierderi ocupanţilor ruşi. În timpul zilei, apărătorii ucraineni au distrus 12 tancuri, 10 vehicule de luptă ale infanteriei şi 3 alte vehicule”, se arată în raport.

De asemenea, se remarcă faptul că unităţile de apărare aeriană au doborît deasupra Donbasului o aeronavă inamică şi două vehicule aeriene fără pilot.

Pierderile totale aproximative în luptă ale inamicului, în perioada 24 Februarie - 28 Martie, sunt următoarele: aproape 17.000 de personal, 586 de tancuri, 1.694 de vehicule de luptă blindate, 302 de sisteme de artilerie, 95 de sisteme MLR, 54 de unităţi de apărare aeriană, 123 avioane, 127 elicoptere, 1.150 vehicule, 7 nave, 73 autocisterne, 66 UAV-uri de nivel operaţional şi tactic, 21 unităţi de echipamente speciale şi 4 sisteme mobile SRBM.

UPDATE 23.50 Apărătorii ucraineni i-au lichidat pe comandantul şi pe şeful de stat major al Regimentului 503 Infanterie Motorizată din Divizia 19-a Infanterie Motorizată a Armatei 58 de arme combinate, se arată într-o postare pe Facebook a Grupului Operaţional şi Tactic de Est.

UPDATE 23.27 Forţele ruse care au capturat centrala nucleară de la Cernobîl şi-au condus vehiculele blindate, fără protecţie împotriva radiaţiilor, printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roşie”, ridicînd nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii centralei pentru Reuters.

Potrivit acestora, au văzut tancuri ruseşti şi alte vehicule blindate deplasîndu-se prin Pădurea Roşie, care este partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîl, la aproximativ 100 km Nord de Kiev. În acelaşi timp, cele două surse au spus că soldaţii din convoi nu au folosit nici un echipament anti-radiaţii.

Potrivit angajaţilor centralei din Cernobîl, acest lucru a fost „sinucigaş” pentru soldaţi, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat este foarte probabil să provoace leziuni interne în corpul lor. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de trupele ruse în prima zi a invaziei ruse a Ucrainei - 24 Februarie.

UPDATE 22.41 Peste 3.200 de persoane, majoritatea locuitori ai oraşului Mariupol, au fost evacuate din Berdiansk la Zaporojie cu autobuze şi maşini private pe 28 Martie, a declarat Kyrylo Timoşenko, şef adjunct al Biroului Preşedintelui, într-o declaraţie publicată pe Telegram.

"Astăzi am reuşit să evacuăm locuitorii din Mariupol din Berdiansk. Cincisprezece autobuze care transportau 881 de persoane sunt deja în Zaporojie. De asemenea, 2.350 de persoane au ajuns la Zaporizhia cu propriile vehicule, majoritatea locuitori ai Mariupolului", a spus Timoşenko.

UPDATE 21.51 Forţele ruse au lansat o lovitură cu rachete asupra unui depozit de combustibil din regiunea Rivne, a declarat Vitaliy Koval, şeful administraţiei militare regionale Rivne, într-o declaraţie postată pe Telegram, relatează Ukrinform.

UPDATE 21.34 Luptătorii Regimentului Azov au distrus Luni, 28 Martie, la Mariupol, un tanc inamic, un transportor blindat de trupe şi un vehicul de luptă de infanterie, a transmis Regimentul printr-o postare publicată pe Telegram, relatează Ukrinform.

"Azov continuă să distrugă inamicii. Soldaţii Regimentului Azov au distrus astăzi un tanc, un transportor blindat şi un vehicul de luptă de infanterie al inamicului. Un alt tanc al ocupanţilor moscoviţi a fost lovit. Bătălia continuă. Mariupol este Ucraina!" se spunea în declaraţie. Potrivit primarului din Mariupol, Vadym Boichenko, numărul victimelor civile în Mariupol la 27 Martie a fost de aproape 5.000, inclusiv aproximativ 210 copii.

Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereşciuk a spus că trupele ruse aproape că au distrus oraşul, aşa că este necesară evacuarea tuturor civililor.

UPDATE 20.41 „Conform informaţiilor operaţionale de la ora 18:00, pe 28 Martie, comandamentul rus depune toate eforturile pentru a menţine sub control teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”, a postat pe Facebook Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei .

Pentru a compensa pierderile de personal, comisariatele militare din Federaţia Rusă continuă să recruteze cetăţeni pentru a forma aşa-zise unităţi „voluntare”, care vor fi implicate pentru a asigura un fel de „ordine” de ocupaţie în teritoriile capturate. Principalele cerinţe pentru candidaţi sunt starea de sănătate satisfăcătoare. Nu este necesară experienţa în serviciul militar.

În ciuda declaraţiilor oficialilor Ministerului Apărării şi Statului Major al Federaţiei Ruse cu privire la modificările planurilor şi priorităţilor, inamicul continuă să crească numărul de trupe din jurul Capitalei. Trupele ruse continuă încercările nereuşite de a ocupa poziţii din care ar putea ataca sau încercui Kievul.

Pierderile totale în luptă ale inamicului rus în perioada 24 Februarie - 28 Martie au fost de aproximativ 17.000 de oameni, 586 de tancuri, 1.694 de vehicule blindate pentru transportul de personal, 302 de sisteme de artilerie, 95 de MLRS, 54 de sisteme de luptă antiaeriană, 123 de avioane, 127 de elicoptere.

UPDATE 20.12 Aproape 1.180 de clădiri de locuit cu mai multe etaje din oraşul Harkov, în Estul Ucrainei, au fost distruse în atacurile terestre şi aeriene ale armatei ruse, a estimat Luni primarul Ihor Terehov.

În plus, peste 50 de grădiniţe, aproape 70 de şcoli şi 15 spitale au fost distruse, a mai spus primarul oraşului Harkov, citat de agenţia de presă UNIAN.  

Potrivit lui Terehov, locuitorii caselor distruse de bombardamente sunt cazaţi în şcolile şi grădiniţele rămase, precum şi în subsoluri şi staţii subterane.  

Guvernul ucrainean a estimat Luni la 515,8 de miliarde de euro la cursul actual pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunţat Luni pe Facebook ministrul Economiei Iulia Sviridenko, potrivit AFP.  

Cele mai mari pierderi sunt la nivelul infrastructurii, cu „aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse”, precum şi „zeci de gări, de aeroporturi”, în valoare de 108,5 miliarde de euro, a precizat ministrul ucrainean. Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în 33 de zile de război, a adăugat ea.  

UPDATE 18.52 De la începutul invaziei ruse, 1.700 de ucraineni apţi militar au fost arestaţi deoarece au încercat să fugă din ţară.

UPDATE 18.48 O ucraineancă a mărturisit pentru CNN că soldaţii ruşi i-au purtat hainele, i-au furat banii, apoi i-au împuşcat soţul în picior.  

„Au purtat pălăria mea, pardesiul meu, cizmele mele. Ne-au purtat hainele. Ne-au luat aşternuturile. Nu ştiu ce-au făcut cu ele. S-au culcat. Au mîncat. Au pierdut vremea. Ne-au furat banii”, a mărturisit femeia originară dintr-un sat de lîngă oraşul Brovarî, la 20 de kilometri de Kiev.  

Femeia a mai declarat că unul dintre soldaţii ruşi, care i-au pătruns în casă, era beat. Soldatul l-a împuşcat pe soţul femeii, rănindu-l grav.   

Mărturisirea femeii vine după ce trupele ucrainene au reuşit să elibereze localitatea în urma unui contraatac.   

UPDATE 17.25 Forţele ucrainene au preluat Luni controlul asupra unui sătuc de la periferia de Est a Harkovului, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, au constatat jurnalişti ai AFP.

Militari ucraineni desfăşurau operaţiuni de securizare şi de verificare a unor case distruse la Mala Rogan, un sătuc situat la aproximativ patru kilometri Est de Harkov, de unde au fost izgonite trupele ruse.  

Cadavrele a doi militari ruşi zăceau pe una dintre aleile satului, distrus în mare parte în confruntările armate. Cel puţin alte două cadavre zăceau într-un puţ.  

„Sunt cadavre de ruşi cam peste tot”, a declarat pentru AFP un militar ucrainean, care estimează pierderile inamicului la cel puţin 25 de oameni.  

Mai multe vehicule blindate ruse au fost distruse în confruntări.  

UPDATE 16.28 Kremlinul a investit miliarde de dolari din 2014 încoace pentru a-şi face o bază de agenţi politici care să preia puterea la Kiev odată cu intrarea armatei ruse în teritoriul ucrainean.

Operaţiunea era în sarcina FSB, dar nu a dat rezultate, dezvăluie jurnalistul Hristo Grozev. „Erau 150-160 de ofiţeri FSB bine plătiţi. Fiecare dintre ei avea un buget nelimitat pentru a recruta ucraineni de orice nivel. Au recrutat pe hîrtie şi apoi s-a dovedit că... Ei bine, da, au zburat să-i întîlnească în Thailanda, Maldive, Cipru. Aceşti bani i-au cheltuit pe întîlniri”, spune Grozev, citat de Zerkalo Nedeli.  

O anchetă jurnalistică cu detalii despre acest plan şi despre banii cheltuiţi în acest sens va fi publicată săptămîna viitoare pe site-urile The Bellingcat şi The Insider.   UPDATE 16.05 Directoratul General de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a publicat Luni pe site-ul său o listă cu 620 de agenţi FSB, fostul KGB, cu activităţi în Europa. Lista conţine detalii despre numele agenţilor, informaţii despre locul de muncă şi date din paşaport.  

„Fiecare european trebuie să le cunoască numele”, afirmă sursa citată.  

Autorităţile ucrainene susţin că au împiedicat mai multe tentative de sabotaj orchestrate de ruşi pentru a înfiinţa „republici populare” după modelul celor din Luhansk şi Doneţk.