Razboiul din Ucraina

Armata ucraineană a efectuat mai multe contraatacuri, provocînd pierderi invadatorilor ruşi în echipamente şi personal, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 13.50 Forţele Armate ucrainene au revizuit bilanţul pierderilor estimate provocate Rusiei, anunţă Kyiv Independent. 

14.700 de soldaţi ruşi ar fi decedat de la 24 Februarie pînă în prezent. Pe 20 Martie, Armata ucraineană a mai semnalat că a distrus 1.487 de vehicule blindate, 230 de sisteme de artilerie, 60 de rezervoare de carburant, 74 de lansatoare de rachete, 118 elicoptere, 96 de avioane şi 44 antiaeriene.

UPDATE 13.35 Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat, într-un interviu, că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte „critice”.

Oficialul turc a mai spus că există speranţe pentru o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute în negocierile de pînă acum, informează Reuters.

UPDATE 13.06 Azovstal, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa, a fost distrusă de bombardamentele ruşilor, a declarat consilierul ministrului de Interne al Ucrainei, Vadim Denisenko, într-o intervenţie televizată.

UPDATE 12.28 Ocupanţii ruşi au implicat flota în distrugerea Mariupolului - asupra oraşului s-a tras de pe patru nave ale Marinei Ruse, transmite serviciul de presă al regimentului Azov.

„Oraşul Mariupol tocmai a fost bombardat de patru nave ale Marinei Ruse. Inamicul continuă să distrugă cu cinism oraşul ucrainean, folosind tot arsenalul de care dispune. După aviaţie, artilerie, diverse sisteme de rachete şi tancuri, invadatorii ruşi distrug oraşul cu arme grele de pe navele de război.”

UPDATE 12.13 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reacţionat la propunerea Guvernului polonez privind trimiterea unei misiuni de menţinere a păcii a NATO sau a unei alte organizaţii internaţionale în Ucraina – scrie portalul Onet.pl.

„Aceasta este demagogie, iar în NATO vor înţelege că trebuie să fie realişti”, a afirmat Lavrov.

În plus, ministrul rus de Externe a declarat că nu exclude că, dacă s-ar lua o astfel de decizie, majoritatea forţelor de menţinere a păcii ar veni din Polonia, iar această ţară ar prelua controlul asupra Vestului Ucrainei şi a oraşului Liov. În acest caz, a adăugat Lavrov, polonezii „ar rămîne acolo mult timp şi, poate, acesta este scopul acestui plan”.

UPDATE 12.01 Statele Unite au discutat neoficial cu Turcia despre posibilitatea transferului sistemelor ruseşti de rachete antiaeriene (SAM) S-400 Triumph în Ucraina.

Potrivit Reuters, discuţii informale ar fi avut loc luna trecută. Problema ar fi fost discutată şi la începutul lunii Martie, în timpul vizitei la Ankara a secretarului de stat adjunct al SUA Wendy Sherman.

UPDATE 11.44 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei spune că există o mare ameninţare cu un atac asupra regiunii Volii să vină de pe teritoriul Belarusului, relatează UP.

„Ameninţarea unei ofensive din partea Republicii Belarus în direcţia Volîin este evaluată ca fiind ridicată”, a precizat Statul Major, care asigură că Ucraina este pregătită să riposteze.

Potrivit informaţiilor, Belarus va intra în război cu Ucraina de partea Rusiei în următoarele 1-2 zile. Conducerea ţării a luat o astfel de decizie, în ciuda rezistenţei militarilor şi civililor din Belarus.

„Bieloruşii nu au luptat nicăieri, nu au nici experienţă de luptă, nici motive clare pentru războiul cu Ucraina. Armata belarusă va deveni carne de tun pe teritoriul Ucrainei”, spun structurile de putere din Ucraina.

Ambasadorul Belarusului în Ucraina, Igor Sokol, a declarat că Ambasada a finalizat evacuarea angajaţilor săi din Ucraina, informează agenţia de stat BelTA din Belarus. Ambasadorul a evocat „condiţii de muncă insuportabile” drept motiv al evacuării, în special faptul că Ambasadei i-au fost blocate toate conturile financiare, iar personalul ar fi „primit ameninţări constante cu violenţa fizică”.

Ultimul grup de diplomaţi a părăsit Ucraina în perioada 18-19 Martie prin Moldova. Totodată, ambasadorul belarus se plînge că diplomaţii au fost examinaţi timp de aproape 20 de ore la trecerea graniţei la punctul de control Moghilev-Podolski de la graniţa ucraineano-moldovenească.

UPDATE 10.02 Consiliul oraşului Mariupol a transmis că forţele ruse au bombardat Sîmbătă o şcoală în care se adăposteau 400 de oameni, dar nu există încă informaţii certe despre victime, transmite BBC.

Într-o actualizare pe Telegram, Consiliul oraşului Mariupol a transmis că imobilul a fost distrus şi oamenii care se adăposteau acolo sunt sub dărîmături. În şcoală erau femei, copii şi bătrîni. Nu există încă informaţii despre victime, comunicarea cu Mariupol fiind incredibil de dificilă. CNN precizează că este vorba despre o şcoală de artă folosită drept adăpost.

UPDATE 09.20 Locuitorii din Mariupol sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse, potrivit unui comunicat de Sîmbătă al Consiliului oraşului ucrainean, relatează CNN.

"Ceea ce fac ocupanţii astăzi este familiar pentru generaţia mai în vîrstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-Al Doilea Război Mondial, cînd naziştii au capturat cu forţa oameni. Este greu de imaginat că în secolul 21 oamenii pot fi duşi cu forţa în altă ţară”, a spus primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko.

UPDATE 09.11 Fiica de 24 de ani a purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dimitri Peskov, susţine că este „complet nedrept şi nerezonabil” să fie vizată de sancţiuni internaţionale, ea neavînd nici o legătură cu situaţia creată, potrivit Nexta.

UPDATE 08.55 Prim-ministrul japonez Fumio Kishida i-a spus, Sîmbătă, omologului său indian, Narendra Modi, că invadarea Ucrainei de către Rusia "zguduie fundaţia ordinii internaţionale" şi necesită un răspuns mai puternic, relatează CNN.

Cei doi lideri s-au întîlnit în Capitala Indiei, New Delhi, pentru a îmbunătăţi parteneriatele economice şi a consolida securitatea pe fondul crizei din Ucraina.

"Am confirmat că orice modificare unilaterală a status quo-ului prin forţă nu poate fi iertată în nici o regiune şi că este necesar să se caute soluţii paşnice ale disputelor bazate pe dreptul internaţional”, a declarat Kishida, după întîlnirea lor.

Modi nu a comentat direct situaţia din Ucraina, dar a recunoscut că incidentele geopolitice "prezintă noi provocări".

Ambele ţări sunt membre Quad - o grupare informală de securitate care include şi Statele Unite şi Australia.

India este singura ţară din grup care nu a condamnat în mod explicit atacurile Rusiei, cerînd în mod repetat "încetarea imediată a violenţei".

UPDATE 08.20 Rusia a acuzat, Sîmbătă, Ucraina că pregăteşte atacuri împotriva posturilor diplomatice ale ţărilor occidentale din Liov, în Vestul ţării, pe care ar urma să le atribuie armatei ruse, informează lalibre.be.

"Regimul naţionalist de la Kiev pregăteşte atacuri asupra clădirilor diplomatice ale Statelor Unite şi ale altor ţări occidentale. Aceste atacuri vor fi prezentate ca atacuri ale forţelor ruse", a declarat purtătorul de cuvînt al ministrului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. În acest fel, Ucraina intenţionează să crească presiunea asupra NATO pentru a livra Ucrainei mai multe arme şi pentru a stabili o zonă de excludere aeriană, potrivit Moscovei.

Purtătorul de cuvînt, însă, nu a furnizat nici o dovadă care să susţină declaraţia sa. De la începutul ostilităţilor din 24 Februarie, mai multe ţări occidentale şi-au retras personalul diplomatic din Capitala Kiev şi s-au relocat la Liov.

UPDATE 07.36 Alertele de raid aerian au fost declanşate, Duminică dimineaţă, ”aproape în fiecare regiune” a Ucrainei, transmite The Kiev Independent. Au fost activate sirene în regiunile Sumî, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîţkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Rivne, Volîn, Cerkasî, Jîtomîr, Viniţa, Odesa. 

Corespondenţii BBC din oraşul de Vest Liov au raportat că au auzit sirene în ultima oră. Locuitorii din multe alte oraşe şi regiuni din Ucraina au fost, de asemenea, treziţi de sirenele de raid aerian, în ceea ce a devenit un eveniment zilnic. 

UPDATE 06.41 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat restricţii privind activităţile a 11 partide politice din ţară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus, relatează BBC.

Restricţia vizează şi Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanţi în Parlamentul Ucrainei. Alte partide vizate sunt Blocul Opoziţiei sau Partidul Socialist Progresist din Ucraina. Ministerul ucrainean al Justiţiei va acţiona imediat pentru a pune în aplicare interdicţia, despre care Zelenski a spus că va dura atîta timp cît legea marţială este în vigoare.

UPDATE 05.26 Rusia a deschis un dosar împotriva a 10 militari ruşi pentru că au refuzat să continue ofensiva spre Harkov.

Din cauza pierderilor mari ale unităţii, aceşti soldaţi au refuzat să continue să participe la ostilităţi. Ca urmare, biroul comandantului oraşului rus Belgorod a declanşat o anchetă asupra celor 10 militari ai Brigăzii Motorizate 138 de Puşcaşi care au participat activ la atacul de la Harkov, a comunicat Statul Major al Forţelor Armate ucrainene.

Este de remarcat şi faptul că şeful celui de-al 652-lea grup de informaţii şi operaţiuni psihologice al forţelor ruse a fost mustrat sever pentru munca slabă la crearea aşa-numitei „Republici Populare Herson”, conform aceleaşi surse.

UPDATE 05.11 Urmare a atacurilor din partea armatei ruse, de sub dărîmăturile cazărmilor din zona Nikolaev, salvatorii au scos cadavrele a 50 de militari ucraineni, conform agenţiei de presă AFP, citînd date primite de la armata ucraineană. Potrivit altor surse, în urma bombardării cazărmii, bilanţul morţilor ar putea ajunge la 100 de persoane.

"Aştept ca datele oficiale de la ZSU să ne ofere corect cifrele", a comentat şeful zonei Nikolaev, Vitaly Kim, într-una dintre postările sale video.

ZSU a distrus echipamentele ruşilor lîngă Kiev. Armata ucraineană are un nou trofeu -SAM „Arrow-10”.

UPDATE 03.47 Ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decît o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni şi în diferite condiţii, a declarat, Duminică dimineaţă, Preşedintele Volodimir Zelenski într-un nou mesaj, în timp ce Ucraina a intrat în a 25-a zi de război.

"Cea de-a 24-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia s-a încheiat. După opt ani de agresiune, ucrainenii au dovedit că ştiu să lupte mai profesionist decît o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni şi în diferite condiţii. Răspundem cu înţelepciune şi curaj numărului mare de echipamente şi soldaţi trimişi în Ucraina. De aceea, de exemplu, ucraineana Ceornobaivka va intra în istoria războiului. Acesta este un loc în care armata rusă şi comandanţii lor s-au arătat complet aşa cum sunt: ​​incompetenţi, capabili să-şi conducă pur şi simplu oamenii la măcel", a declarat el. UPDATE 02.52 Trupele ruse au oprit un convoi de autobuze lîngă Berdiansk care transporta oameni de la Mariupol la Zaporojia, a comunicat Consiliul Local Berdyansk .

„Veşti nu prea bune seara! Un convoi de autobuze pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol a plecat spre oraşul Berdyansk din Zaporojie. Convoiul a fost oprit pe un inel în faţa satului Azovske Berdyansk OTG la trei kilometri de oraşul Zaporojie", se spune în mesaj.

Ca urmare, mii de locuitori din Mariupol care au fugit de bombele ruseşti mor acum de foame în suburbiile ocupate de ruşi. În acelaşi timp, ieri, 6.623 de persoane au reuşit să se evacueze prin coridoarele umanitare. În special, 4.128 de persoane au părăsit Mariupol spre Zaporijia, dintre care 1.172 erau copii. UPDATE 02.28 Spre Vest, nu spre Est.

„Ruşii pregătesc o provocare informaţională. Ei au răspîndit informaţii că astăzi au evacuat ucrainenii din Severodoneţk, Rubijne şi Lysychansk, în Luganskul ocupat, indicînd numărul de 350 de oameni. Nu este adevărat! Nici unul dintre ucrainenii din Severodoneţk, Rubijne şi Lysychansk nu a plecat în teritoriul ocupat!”, a postat pe Telegram, Şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Haidai.

Potrivit acestuia, toţi locuitorii acestor oraşe din regiunea Lugansk sunt deja în siguranţă şi se îndreaptă spre Vestul ţării. 

UPDATE 01.19 Sîmbătă, 19 Martie, inamicul şi-a redus semnificativ prezenţa pe cerul ucrainean.

Prin urmare, din păcate, apărarea antiaeriană a doborît doar trei elicoptere ale fasciştilor ruşi astăzi. Deci, planul zilnic pentru eliminarea ruşilor din spaţiul aerian ucrainean nu a fost îndeplinit”, a postat pe Facebook Comandamentul Forţelor Aeriene al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 01.07 „Pînă acum nu s-au produs schimbări semnificative în situaţia operaţională. Inamicul a fost oprit pe aproape toate direcţiile înaintării sale. În unele zone, inamicul a fost respins. În special, inamicul a fost împins la aproximativ 70 km înapoi de Capitală în ultimele cîteva zile”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianyk, la o şedinţă de informare, cînd a fost întrebat dacă linia frontului a avansat adînc în Ucraina în ultimele zile. Pierderile totale în luptă ale inamicului în perioada 24 Februarie - 19 Martie sunt de: aproximativ 14.400 de oameni, 466 de tancuri, 1.470 de vehicule blindate de luptă, 213 de sisteme de artilerie, 72 de MLRS, 44 de unităţi de apărare aeriană, 95 de avioane, 115 elicoptere, 914 vehicule, 3 nave/ambarcaţiuni, 60 de autocisterne de combustibil, 17 UAV-uri de nivel operaţional şi tactic, 11 unităţi de echipamente speciale. 

UPDATE 00.40 Apărătorii ucraineni au respins 10 atacuri inamice în regiunile Lugansk şi  Doneţk, provocînd pierderi semnificative inamicului, a declarata într-o postare pe Facebook serviciul de presă al Operaţiunii Forţelor Comunale.

Apărătorii ucraineni au distrus 10 vehicule blindate de asalt, 2 vehicule de remorcare blindate uşoare multifuncţionale, 8 tancuri, 7 vehicule de luptă mecanizate de infanterie, 1 vehicul blindat de transport de trupe, 10 camioane.

„Pierderile de forţă de luptă ale inamicului s-au ridicat la peste 100 de oameni”, a adăugat serviciul de presă.

UPDATE 00.29 Trupele ruse care se apropie de graniţa Belarus-Ucraina vor încerca să o traverseze. Ruşii nu renunţă la ideea de a mai face o nouă încercare de a asalta oraşul Kiev.

UPDATE 22.06 Bărbaţii recrutaţi de armata rusă din teritoriile ocupate în Ucraina sunt folosiţi ca „momeală”, „carne de tun” pentru identificarea poziţiilor Armatei ucrainene, acuză Directoratul Principal de Informaţii ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 21.55 Un înalt oficial al Guvernului chinez susţine că sancţiunile impuse de către naţiunile occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt din ce în ce mai „scandaloase”, transmite Reuters.

Vice-ministrul chinez de Externe, Le Yucheng, afirmă, de asemenea, că NATO nu ar trebui să se extindă în continuare spre Est, forţînd „în colţ” o putere nucleară precum Rusia. 

UPDATE 21.31 La Harkov, un bărbat şi un copil de 9 ani au fost ucişi în bombardamentele ruse din districtul HTZa anunţat serviciul de presă al Administraţiei Militare Regionale Harkov pe Telegram. El a mai informat că Forţele Armate ale Ucrainei care deţin poziţii defensive în Harkov au contraatacat în unele zone şi au învins coloanele inamice lungi care se apropiau de Harkov.

În districtul Derhachivskyi, o unitate mobilă a Gărzii Naţionale a intrat în luptă cu invadatorii. Drept urmare, Armata ucraineană a distrus mai mulţi soldaţi şi o mulţime de echipamente ale inamicului rus. 

UPDATE 20.42 Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, Sîmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent.

De la începutul războiului, 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise la Kiev. Potrivit Consiliului Municipal Kiev, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi. Aproape 40 de case, şase şcoli şi patru grădiniţe au fost avariate. 

UPDATE 19.10 Oraşul ucrainean Mariupol este aproape distrus, după zile întregi de bombardamente ruseşti.

UPDATE 18.30 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov crede că relaţiile dintre Moscova şi Beijing vor deveni mai solide pe fondul „situaţiei politice actuale”.   Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov crede că relaţiile dintre Moscova şi Beijing vor deveni mai solide pe fondul „situaţiei politice actuale”.  

UPDATE 18.17 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă, Sîmbătă, că o eventuală misiune de menţinere a păcii în Ucraina va fi decisă prin consens de liderii ţărilor NATO.

„Liderii vor discuta cu foarte multă atenţie ce propune Preşedintele Poloniei”, a afirmat Geoană.

UPDATE 16.55 O sută douăzeci şi şapte de sabotori au fost arestaţi la Kiev începînd cu 24 Februarie, ziua invadării Ucrainei de către armata rusă, a anunţat Sîmbătă şeful administraţiei militare a Capitalei ţării vecine, Mikola Jirnov, citat de BBC.