Razboiul din Ucraina

Departamentul american al Apărării a declarat că, potrivit informaţiilor, poate confirma lansarea a peste 1.000 de rachete ruseşti către diferite ţinte şi oraşe paşnice din Ucraina, de la începutul invaziei, scrie Adevărul.ro.  

UPDATE 12.43 Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, se teme că negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia sunt doar o „perdea de fum” folosită de Kremlin înaintea unei noi ofensive. Într-un interviu acordat cotidianului The Times, Liz Truss a spus că este „foarte sceptică” în privinţa negocierilor şi a apreciat că Rusia le foloseşte ca o diversiune pentru a-şi „regrupa” forţele, informează lefigaro.fr.

UPDATE 12.25 Compania germană Robert Bosch GmbH a anunţat că îşi închide operaţiunile în Federaţia Rusă, informează Bloomberg. Decizia a fost luată după ce Ucraina a anunţat că Rusia foloseşte piese Bosch în echipamentele sale militare. Compania a subliniat că utilizarea pieselor de schimb Bosch în scopuri „non-civile” încalcă politica sa.

UPDATE 11.52 Potrivit fostului comandant al forţelor NATO din Europa, generalul american în retragere Wesley Clark, cele mai probabile două scenarii ale războiului din Ucraina, la momentul acesta, este o înfrîngere rapidă forţelor ucrainene sau o lovitură asupra unui stat NATO.

Potrivit generalului, citat de portalul ucrainean glavcom.ua, primul scenariu plauzibil pentru desfăşurarea evenimentelor prevede înfrîngerea rapidă a Ucrainei în următoarele două-trei săptămîni.

UPDATE 10.36 Ministerul rus al Apărării a anunţat, Sîmbătă, că a distrus un mare depozit subteran de rachete şi muniţie pentru avioane în regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina, folosind rachete hipersonice, a informat agenţia de ştiri Interfax.
UPDATE 10.09 Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie de 38 de ore în oraşul Zaporojie, începînd de Sîmbătă, de la ora 14:00 GMT, informează lefigaro.fr. "Nu ieşiţi!", a transmis viceprimarul Anatoli Kurtiev. Oraşul ucrainean Zaporojie este vizat de atacuri încă de Miercuri.

Oraşul se află şi lîngă o centrală nucleară bombardată pe 4 Martie şi ocupată de atunci de ruşi. Populaţia din Zaporojie nu are apă şi hrană, fiind în adăposturi subterane de zile întregi.

UPDATE 09.37 Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce armata rusă şi-a întărit ocupaţia în jurul oraşului Mariupol.

„Ocupanţii au acces parţial în districtul operaţional Doneţk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat Ministerul, potrivit Reuters.

UPDATE 09.20 Foştii Preşedinţi ai SUA George W. Bush şi Bill Clinton au vizitat o biserică ucraineană din Chicago pentru a „arăta solidaritate cu poporul Ucrainei”, potrivit CNN.

Ambii Preşedinţi au postat pe Twitter un videoclip cu vizita lor la Biserica Catolică Ucraineană Sfinţii Volodimir şi Olga, fiecare purtînd cîteun buchet de floarea soarelui galben strălucitor, floarea naţională a Ucrainei.

„America este unită cu poporul Ucrainei în lupta lor pentru libertate şi împotriva opresiunii”, a scris Clinton pe Twitter.

„America este solidară cu poporul Ucrainei în timp ce luptă pentru libertatea şi viitorul lor”, potrivit unui tweet de la Centrul Prezidenţial George W. Bush.
UPDATE 09.11 Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis, Sîmbătă, că ruşii au fost „surprinşi de amploarea şi ferocitatea rezistenţei ucrainene”, iar Kremlinul „nu a reuşit pînă acum să-şi atingă obiectivele iniţiale”.  

În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că Rusia a fost forţată să-şi schimbe abordarea operaţională şi că acum urmăreşte o strategie de uzură.

UPDATE 08.52 ONU şi partenerii din Ucraina au finalizat, Vineri, primul convoi de ajutor umanitar urgent către Sumî, una dintre zonele cele mai afectate de război. Cele 130 de tone de ajutor esenţial au inclus materiale sanitare, apă îmbuteliată şi alimente care vor ajuta aproximativ 35.000 de oameni. Pe lîngă aceste articole, convoiul a adus echipamente pentru repararea sistemelor de apă pentru a ajuta 50.000 de oameni. UPDATE 08.10 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis liderilor de la Kremlin, Sîmbătă, că este „timpul” să discute despre „pace şi securitate”. În caz contrar, susţine şeful statului ucrainean, consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.

UPDATE 06.29 Aproape 6,5 milioane de cetăţeni au fost forţaţi să-şi părăsească casele din Ucraina, din cauza războiului ruso-ucrainean. Alte 3,3 milioane au plecat în străinătate din 24 Februarie se precizează într-un raport al ONU. În total, numărul persoanelor strămutate intern şi al refugiaţilor care au plecat în alte ţări este de aproape 9,8 milioane, ceea ce reprezintă mai mult de 23% din populaţia ţării.

Potrivit Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, invazia rusă a avut ca rezultat 2.149 de victime civile, inclusiv 816 persoane ucise. Cifrele reale sunt probabil mult mai mari, deoarece confruntările violente continuă în toată ţara. Situaţia de la Mariupol continuă să se deterioreze. Autorităţile locale au raportat deja peste 2.350 de decese, deşi numărul real al victimelor, potrivit ONU, ar putea fi de două ori mai mare.

UPDATE 04.59 În regiunea Sumy, ocupanţii ruşi au tras asupra unui spital din Trostyanets , provocînd pagube mari, a anunţat şeful administraţiei militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, pe Telegram. Potrivit acestuia, nimeni nu a fost ucis în bombardamente. El a subliniat, de asemenea, că în mai multe aşezări din regiune rămîne o situaţie critică.

"În general, situaţia critică rămîne în mai multe aşezări din raioanele Sumy şi Okhtyrka. Invadatorii intră în sate şi jefuiesc, comit dezordine. Sunt cunoscute şi cazuri de tortură şi răpire", a spus Zhyvytskyi.

Totodată, oficialul a menţionat că ocupanţii sunt ajutaţi în acest sens de unii localnici.  UPDATE 04.24 Echipele de reparaţii de la Ukrenergo au restaurat linia de transport a energiei de înaltă tensiune de 750 kV, ceea ce asigură funcţionarea stabilă a CNE Zaporiojie.

Potrivit lui Ukrenergo, linia a fost avariată pe 16 Martie de trupele ruse. Două alte linii de înaltă tensiune de 750 kV - Zaporojie şi Sud Donbas - sunt în prezent deconectate din cauza avariilor.

UPDATE 02.19 Autorităţile din Nikolaev au raportat, Vineri, ”zeci de victime” după bombardamentele şi atacurile aeriene din timpul zilei, potrivit The Kiev Independent. Aleksandr Senkevich, primarul din Nikolaev, a declarat că oraşul a fost bombardat de la o distanţă mică, aşa că nu a fost timp pentru a avertiza asupra raidului aerian.  În urma bombardamentelor au fost raportate ”zeci de victime”.  

Potrivit www.pravda.com.ua, primarul a explicat că bombardamentele s-au făcut din regiunea Herson şi nu a fost timp suficient pentru a porni alarmele.  

UPDATE 01.29 Ocupanţii nu permit să se continue salvarea oamenilor din „punctele fierbinţi” ale regiunii Kiev, a declarat şeful sediului umanitar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, care notează că aproximativ 50.000 de persoane au fost deja evacuate în regiune. El a spus acest lucru într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook . "Forţele de ocupaţie nu ne permit să continuăm evacuarea din "punctele fierbinţi". Reamintim că şeful administraţiei militare regionale de la Kiev, Alexander Pavlyuk, a raportat, pe 18 Martie, că în regiunea Kiev cele mai periculoase direcţii rămîn ruta Jytomyr, Buca - Irpin - Gostomel, Makariv, precum şi Nordul zonei Vyshgorod.

UPDATE 00.55 Forţele armate ucrainene au distrus 12 ţinte aeriene ale inamicului în ultimele 24 de ore, potrivit Comandamentului Forţelor Aeriene Ucrainene. "Pe 18 Martie, Forţele Aeriene Ucrainene au lovit zece ţinte aeriene. Alte două ţinte au fost distruse de unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre", se arată în comunicat. În special, unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus două avioane, trei elicoptere, trei UAV şi patru rachete de croazieră în ultima zi.

UPDATE 00.30 Departamentul american al Apărării a declarat că, potrivit informaţiilor, poate confirma lansarea a peste 1.000 de rachete ruseşti către diferite ţinte şi oraşe paşnice din Ucraina, a declarat un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

Rapoartele privind loviturile cu rachete în partea de Vest a Ucrainei „în vecinătatea Aeroportului Internaţional Liov par a fi exacte”, a spus oficialul. Totodată, oficialul nu deţinea informaţii suplimentare cu privire la originea loviturilor cu rachete din partea de vest a Ucrainei şi nici pagubele cauzate, la acest moment. El a mai menţionat că, în ciuda avantajelor în ceea ce priveşte numărul de arme aeriene, Rusia încă nu are superioritate pe cerul ucrainean, iar spaţiul aerian deasupra Ucrainei „rămîne contestat”. Trupele ruse au folosit aproape întregul stoc deţinut de rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de rachete tactice Iskander pentru a efectua lovituri masive asupra Ucrainei.

UPDATE 23.40 Soldaţii Gărzii Naţionale ucrainene au capturat două vehicule de luptă de infanteriei, aparţinînd ale invadatorilor ruşi şi au distrus un BMP-1 IFV  cu un lansator de grenade, a declarat pe Telegram, Serghi Haidai, şeful Administraţiei Regionale de Stat Lugansk.

"Veşti bune pentru noapte. Soldaţii Gărzii Naţionale au confiscat echipamentele ocupanţilor din regiunea Lugansk. Ocupanţii ruşi au suferit pierderi în apropiere de Kreminna. Garda Naţională a găsit două vehicule de luptă de infanterie ale invadatorilor ruşi şi a distrus un BMP-1  cu un lansator de grenade," el a scris. UPDATE 21.53 Unităţile de apărare antiaeriană ucrainene au distrus mai multe drone inamice deasupra oraşului Odesa a declarat Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvînt al Cartierului General Operaţional la Administraţia Militară Regională Odessa, pe Telegram.

„Unităţile de apărare antiaeriană au distrus drone inamice deasupra Odessei. Recunoaşterea a eşuat. Cei care le-au lansat vor fi următorii”, a scris Bratchuk.

În dimineaţa zilei de 18 Martie 2022, armata ucraineană a doborît şi o rachetă de croazieră navală inamică deasupra Regiunii Odessa.

UPDATE 21.15 Declaraţiile oficialilor ruşi despre negocierile cu Ucraina sunt legate doar de cererile lor şi sunt menite să provoace tensiuni în mass-media, spune Mihail Podoliak, consilierul Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Poziţiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el pe Twitter.
UPDATE 20.35 Orice transport de arme care intră în Ucraina va fi considerat o ţintă „legitimă” pentru Rusia, a spus Vineri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, potrivit agenţiei de presă de stat ruse TASS, citată de CNN.