Razboiul din Ucraina. Ziua a 27-a

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 27-a zi. În Kiev, Luni, s-au înregistrat cel puţin opt morţi în urma atacului asupra unui mall în care Rusia susţine că Ucraina depozita armament. Ruşii au bombardat şi un convoi care transportat civili din Mariupol în Zaporojie, iar doi copii sunt grav răniţi. Biden a confirmat utilizarea de către ruşi a rachetelor hipersonice şi crede că Putin va folosi şi armele chimice şi biologice, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.20 Soldaţii Brigăzii 128 Separate de Asalt Montan din Ucraina l-au capturat pe şeful grupului de informaţii şi contramăsuri psihologice a uneia dintre unităţile militare ale Rusiei, a informat Marţi Ministerul Apărării al Ucrainei, citat de zn.ua.  

„În cursul unei lupte cu armata rusă, membri ai Brigăzii 128 Separate de Asalt Montan l-au capturat pe şeful grupului de informaţii şi contramăsuri psihologice a unităţii militare 47084 a armatei ruse”, a anunţat Ministerul .  

Iaroslav Galas, ofiţer al Brigăzii 128 de Asalt Montan Transcarpatic, a precizat că deţinutul este locotenent-colonelul Oleksandr Olehovici Koşel, născut la 5 Aprilie 1982.  

UPDATE 12.18 Un alt tanc rusesc T-72 a fost capturat în războiul din Ucraina de către forţele locale. Pe reţelele de socializare a fost distribuită o fotografie sugestivă cu un soldat ucrainean care avea arma ţintită către tanchistul întins cu faţa în jos şi mîinile în lateral.

UPDATE 11.55 Aproape o mie de clădiri au fost distruse în Harkov ca urmare a bombardamentelor ruseşti, a declarat serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei.  

Cele mai multe dintre acestea sunt clădiri rezidenţiale, a informat SES. Forţele ruse bombardează fără încetare oraşul, care se află la doar 50 de kilometri de graniţa cu Rusia, de mai bine de trei săptămîni. Cel puţin 500 de civili au fost ucişi la Harkov, spun oficialii ucraineni.  

UPDATE 10.33 În Transcarpatia, comunitatea maghiară primeşte scrisori de ameninţare, fiind vorba despre o provocare a invadatorilor ruşi. Ocupanţii trimit e-mail-uri false de ameninţare membrilor comunităţii.  

Activităţile subversive ale serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse, care au fost descoperite de serviciile ucrainene, se înregistrau sub forma unor operaţiuni de informare, ce vizează destabilizarea situaţiei interne, relatează RBC-Ucraina cu referire la şeful Administraţiei Militare Regionale de Stat din Transcarpatia, Viktor Nikita.  

Se menţionează că ocupanţii ruşi au început să trimită comunităţii maghiare mesaje false, cu ameninţări, din conturi necunoscute de pe reţelele de socializare.  

UPDATE 09.05 Forţele armate ucrainene anunţă Marţi dimineaţa, într-un mesaj postat pe Facebook, că au preluat controlul asupra Makariv, un oraş situat la 48 de kilometri vest de Kiev, relatează AFP, potrivit News.ro.  

”Steagul statului ucrainean a fost ridicat în oraşul Makariv”, în timp ce ruşii se retrăgeau, anunţă Armata ucraineană. Oraşul Makariv a fost devastat de atacuri ruse.   Un atac cu mortiere s-a soldat, la 19 Martie, cu şapte morţi şi cinci răniţi, potrivit poliţiei locale. Bombardarea unei brutării industriale, la 7 Martie, s-a soldat cu şapte morţi.  

UPDATE 08.47 O înregistrare video - verificată de BBC - arată rachete termobarice, cunoscute şi sub numele de bombe cu vid, fiind lansate în Ucraina.  

Videoclipul, de la Miliţia Populară din autodeclarata Republica Populară Doneţk, arată că rachetele sunt trase de pe un lansator de rachete multiple TOS-1A de fabricaţie rusă. Armele termobarice sunt controversate, deoarece sunt mult mai devastatoare decît explozivii convenţionali de dimensiuni similare şi au un impact teribil asupra oricui este prins în raza lor de explozie.

UPDATE 08.03 Armata ucraineană susţine, într-un raport dat publicităţii Marţi dimineaţa, că forţele ruse mai au muniţie şi mîncare pentru cel mult trei zile, informează The Guardian.  

“Conform informaţiilor pe care le avem, forţele ruse de ocupaţie care acţionează în Ucraina au muniţie şi mîncare pentru cel mult trei zile”, se arată în raport. Oficialii ucraineni au precizat că situaţia este la fel şi în ceea ce priveşte combustibilul.   UPDATE 07.25 Forţele ruse „şi-au sporit prezenţa aviaţiei în spaţiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, anunţă Armata ucraineană, potrivit BBC.  

„Pe lîngă utilizarea multor vehicule aeriene fără pilot, inamicul foloseşte bombardiere, avioane de asalt şi de luptă, rachete de croazieră şi rachete balistice în diferite direcţii”, a declarat Comandamentul Forţelor Aeriene din Ucraina într-un comunicat.   Sursa a adăugat că Luni Ucraina a distrus o aeronavă rusească, două elicoptere şi şase drone.

UPDATE 07.23 Într-un mesaj video de Luni seara, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Forţele Armate ucrainene resping forţele ruse şi le-au încetinit avansurile. El a adăugat că un avion rusesc a fost doborît în regiunea Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.

UPDATE 07.05 Ambasada Rusiei în SUA a anunţat, într-un comunicat, că nu este adevărat că ucraineni sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor, informează bbc.com.  

Ambasada a precizat că Rusia are doar puncte de verificare pentru a evita “operaţiunile de diversiune” ale Armatei ucrainene şi a le permite forţelor ruseşti să “inspecteze cu atenţie autovehiculele care se îndreaptă către regiunile sigure”.   “Armata rusă nu creează nici o barieră pentru populaţia paşnică, ci îi ajută pe oameni să stea în viaţă, oferind mîncare şi medicamente”, se menţionează în comunicat.   Sîmbătă, Consiliul Local din Mariupol a anunţat că locuitorii oraşului ucrainean sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse.  

"În ultima săptămînă, cîteva mii de locuitori din Mariupol au fost duşi pe teritoriul Rusiei. Ocupanţii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni şi din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei şi copii) de bombardamentele constante”, se arăta în comunicat.  

Locuitorii din Mariupol capturaţi au fost duşi în tabere unde forţele ruse le-au verificat telefoanele şi documentele, iar apoi au fost redirecţionaţi către oraşe ruseşti îndepărtate, a spus Consiliul oraşului.  

UPDATE 07.04 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Suspilne, că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece ţările din alianţă se tem de Rusia, informează Le Figaro.  

“Am înţeles cu toţii deja. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia. Asta este tot. Şi trebuie să ne calmăm şi să spunem: OK, trebuie alte garanţii de securitate”, a afirmat Zelenski.  

El a menţionat că există ţări din NATO care vor “să fie garanţii securităţii Ucrainei”. “Sunt ţări care sunt pregătite să facă tot ce alianţa ar trebui să facă dacă am fi fost membri. Şi cred că este un compromis normal”, a adăugat Preşedintele Ucrainei.   UPDATE 07.00 Acuzaţiile Rusiei că Kievul are arme biologice şi chimice sunt false şi arată că preşedintele rus Vladimir Putin are în vedere folosirea acestor arme de către el însuşi în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat Luni Preşedintele american Joe Biden, potrivit The Guardian, preluat de News.ro.  

“Putin este încolţit şi acum vorbeşte despre noi inclusiv că am avea arme biologice şi chimice în Europa, ceea ce nu este adevărat. Sugerează şi că Ucraina are arme biologice şi chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că are în vedere folosirea acestor arme”, a spus Biden la un eveniment.  

Aceste afirmaţii vin în contextul în care anterior oficiali de la Washington şi din ţările aliate au acuzat Rusia că susţine fără dovezi că Ucraina are un program de arme biologice, acesta fiind doar un posibil preambul al unei posibile lansări a propriilor atacuri biologice sau chimice.  

UPDATE 06.55 Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a anunţat că vehiculele care evacuau Luni civili din zonele din prima linie a frontului au fost atacate de ruşi, iar patru copii au fost răniţi şi au nevoie de spitalizare, transmite Reuters. Vehiculele atacate plecaseră din Mariupol, asediat de peste două săptămîni de ruşi. Potrivit CNN, doi copii sunt într-o stare critică.  

UPDATE 03:15 Biden confirmă utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina.  

„Şi dacă veţi observa, Rusia tocmai a lansat o rachetă hipersonică. Este, după cum ştiţi cu toţii, o armă cu impact, dar cu acelaşi focos pe ea ca orice altă rachetă, nu este o diferenţă atît de mare, cu excepţia faptului că este aproape imposibil să o opreşti. Există un motiv pentru care o folosesc”, a declarat Biden.    

Noi imagini din satelit surprind clădirile avariate şi inundaţii ale rîului Irpin. Imaginile făcute publice de Maxar Technologies arată incendiile provocate de loviturile militare ruseşti, dar şi inundaţii ale rîului Irpin, care este extrem de important pentru înaintarea ruşilor către Kiev. Dacă acesta nu poate fi traversat, ruşii nu ar putea ataca Kievul dintre vest.

UPDATE 00:10 Zelenski insistă asupra unei întîlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin pentru încetarea războiului.   

“Cred că, fără această întîlnire, este imposibil să înţelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiţi pentru a opri războiul”, a declarat Preşedintele ucrainean pentru Suspilne.    Peste 8.000 de persoane au fost evacuate în siguranţă, Luni, prin şapte coridoare umanitare din oraşele ucrainene care se află sub tirul armatei ruseşti.  Peste 3.000 de cetăţeni sunt din oraşul portuar Mariupol, grav afectat de atacurile ruseşti. Oraşul portuar Mariupol este "redus la cenuşă", conform declaraţiilor Preşedintelui Zelenski dar acesta va "supravieţui". “Luptaţi, continuaţi să luptaţi şi ajutaţi”, este îndemnul lui Zelenski pentru ucraineni.  

UPDATE 23:30 Membri ai personalului de la Cernobîl au părăsit centrala. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că mai mulţi membri din personalul tehnic au putut să plece de la centrală.  

“Autoritatea de reglementare ucraineană a declarat că aproximativ jumătate din schimbul de personal tehnic care a plecat ieri de la Cernobîl, iar restul a urmat astăzi, cu excepţia a treisprezece membri ai personalului care au refuzat să se transfere”, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Pentagonul acuză că există dovezi clare că forţele ruseşti comit crime de război.  

“Vedem cu siguranţă dovezi clare că forţele ruseşti comit crime de război şi ajutăm la colectarea de dovezi în acest sens. Dar există procese de investigare care vor continua şi vom lăsa să se întîmple acest lucru. Vom contribui la acest proces de investigare. În ceea ce priveşte ceea ce ar rezulta din asta, nu este o decizie pe care conducerea Pentagonului să o ia”, a declarat John Kirby.    

UPDATE 23:10 Zelenski a spus că orice "compromis" negociat cu Rusia va fi supus unui referendum.   

„Am explicat-o tuturor grupurilor de negociere: cînd vorbeşti despre toate aceste schimbări (care vor apărea într-un eventual acord, NDLR), şi pot fi istorice, (...) vom ajunge la referendum”, a declarat Preşedintele ucrainean.

Rusia a blocat site-ul canalului francez Euronews şi versiunea acestuia în rusă, la solicitarea Parchetului, potrivit agenţiei de presă ruse Roskomnadzor.

SUA avertizează că există riscul unor atacuri cibernetice din partea Rusiei.  

”Cer partenerilor din sectorul privat să îşi întărească imediat apărarea cibernetică”, se arată într-un comunicat al Preşedintelui american Joe Biden.  

UPDATE 22:55 Rusia este nevoită să evalueze "mai adecvat realitatea" din cauza rezistenţei armatei ucrainene.   

După 26 de zile de negocieri există unele schimbări în abordarea Rusiei care a fost forţată să evalueze mult mai bine realitatea, conform declaraţiilor unui negociator ucrainean, pentru BBC.  

UE este pregătită să aplice şi mai multe sancţiuni Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina.

“Măsurile restrictive continuă să constituie o parte importantă a abordării noastre şi suntem pregătiţi să luăm măsuri suplimentare împreună cu partenerii noştri”, a declarat Josep Borrell.

Crucea Roşie a primit documente pentru facilitarea unui schimb de soldaţi ruşi cu peste 500 de soldaţi ucraineni. Rusia a transmis Crucii Roşii detaliile despre soldaţii ucraineni capturaţi, conform declaraţiilor comisarului rus pentru drepturilor omului.