Razboiul din Ucraina, ziua 38

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că retragerea trupelor ruseşti din Nordul ţării este „înceată, dar vizibilă”. El a avertizat ucrainenii că vor urma „lupte grele” în Estul ţării, în zonele Donbas şi Harkov. SUA anunţă ajutoare pentru posibile atacuri chimice şi trimite în Ucraina echipamente de protecţie. De asemenea, Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de pînă la 300 de milioane de dolari, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.30 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că există planuri pentru evacuarea civililor din zone asediate ale Ucrainei, Sîmbătă, pe şapte coridoare umanitare, informează bbc.com.

Unul dintre coridoare este la Mariupol, însă Vereşciuk a precizat că va fi limitat mai degrabă la transport privat, decît să se folosească autobuze.

Crucea Roşie a avut probleme în ultimele zile în ceea ce priveşte evacuarea civililor din Mariupol, oraş în care se estimează că mai sunt blocaţi 160.000 de oameni.   UPDATE 12.20 Poliţia de Frontieră a anunţat că în ultimele 24 de ore au intrat în România aproape 70.000 de persoane, iar dintre acestea peste 7.300 au fost cetăţeni ucraineni, în scădere cu 11% faţă de ziua precedentă.

„În data de 1 Aprilie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 69.524 de persoane, dintre care 7.365 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.047 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.480 cetăţeni ucraineni (scădere cu 11,2%)” , a transmis Poliţia de Frontieră, Sîmbătă, printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, pînă la data de 1 Aprilie, ora 24, au intrat în România 603.120 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 12.00 O femeie de 60 de ani din oraşul siberian Novosibirsk a arborat steagul Ucrainei la geam şi a refuzat accesul Poliţiei în apartament. Prin urmare, a fost chemată o echipă a Ministerului pentru situaţii de urgenţă. Un membru al echipajului s-a căţărat pe zidul blocului pentru a da jos steagul.

UPDATE 11:29 SUA ar fi  trimis echipament personal de protecţie Ucrainei, la cererea ţării, pentru a se pregăti pentru un posibil atac rus cu arme chimice sau biologice, au declarat oficiali ai Administraţiei americane pentru Politico.

Informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvînt al Consiliului Naţional de Securitate, care a precizat că au fost distribuite „stocuri de echipament salvator de vieţi”. 

Echipamentul ar include măşti de gaze, costume pentru substanţe periculoase şi alte materiale care pot fi folosite de militari, dar şi de civili. Nu este clar însă cît de mult echipament a fost trimis deja sau cît plănuieşte SUA să mai trimită.

UPDATE 10.08 Cel puţin 158 de copii au fost ucişi şi peste 254 au fost răniţi în Ucraina de cînd ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat biroul procurorului general ucrainean, potrivit The Guardian.

Dintre victime, două au murit atunci cînd soldaţii ruşi au tras asupra maşinilor cu civili pe o şosea în Cernihiv, la 18 Martie. Într-un mesaj postat pe Telegram, biroul procurorului general a precizat că bilanţul deceselor nu este unul exact, deoarece ostilităţile continuă, astfel că în locuri ca Mariupol nu se pot face mai multe cercetări. La Kiev, s-au înregistrat 75 de victime, 71 la Doneţk, 56 la Harkov, 46 la Cernihiv şi cîte 31 în Nikolaev şi Luhansk. Oficialii nu au precizat dacă este vorba de morţi sau de răniţi.

UPDATE 09.50 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii va încerca din nou, Sîmbătă, să evacueze localnici din oraşul Mariupol, unde se estimează că mai sunt 160.000 de civili, informează bbc.com.

UPDATE 09.40 Prim-ministrul australian Scott Morrison a anunţat că tara sa va trimite în Ucraina blindate Bushmaster. Anunţul a fost făcut imediat după un apel public din partea Zelenski.

UPDATE 09.06 Noi imagini din satelit arată că Forţele ruse s-au retras de la Aeroportul Antonov din Gostomel, la 29 de kilometri Nord-Vest de Kiev, conform CNN.

UPDATE 09.05 Două oraşe din centrul Ucrainei au fost atacate cu rachete în ultimele ore. În atacuri au fost distruse elemente de infrastructură şi clădiri rezidenţiale, a anunţat Dmitri Lunin, şeful administraţiei regionale din Poltava, potrivit The Guardian.

“Poltava. O rachetă a lovit facilităţi de infrastructură noaptea trecută. Kremenciuk. Multe atacuri asupra oraşului dimineaţa”, a notat Dmitri Lunin în social media. Poltava este reşedinţa regiunii cu acelaşi nume, la Est de Kiev, iar Kremenciuk este unul dintre oraşele mari din zonă.

UPDATE 09.00 SUA au anulat testarea rachetei balistice intercontinentale Minuteman III, potrivit Reuters.

Cu o rază de acţiune de aproape 10.000 km, racheta cu capabilităţi nucleare este o componentă cheie a arsenalului militar al Armatei americane. Este a doua oară cînd se amînă testarea. Primul test era programat pentru 2 Martie, adică la puţin timp după ce Vladimir Putin a declanşat războiul din Ucraina.

UPDATE 08.55 Cel puţin 40 de membri ai Regimentului de elită 331 Gardă de paraşutişti ruşi au murit pînă în prezent, potrivit datelor cu sursă deschisă consultate de BBC.

În orice război, există unităţi care se deosebesc şi altele care devin simbol al eşecului. Regimentul 331 Gardă Paraşutişti avea mari speranţe să facă parte din prima categorie, însă acum reprezintă dezintegrarea planurilor Rusiei pentru un război-fulger.

Soldaţii făceau parte dintr-o coloană care a avansat în Ucraina din Belarus, în frunte cu forţele aeropurtate ale Rusiei. Avansul lor către Kiev a fost rapid atras într-un blocaj distructiv în districte de la marginea capitalei.

UPDATE 08.10 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, Sîmbătă dimineaţă, că ruşii au intensificat activitatea cu aşa-numiţii ”voluntari", în timp ce se retrag din anumite zone, pentru a se replia în altele.

UPDATE 08.00 Forţele ucrainene continuă să avanseze în zona Kiev pe fondul retragerii trupelor ruse, a transmis Serviciul de Informaţii al Armatei britanice citat de Reuters.

UPDATE 04.51 La solicitarea unui jurnalist Fox News, Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a comentat despre exploziile depozitelor de muniţie şi petrol din Belgorod.  

Liderul ucrainean a răspuns: "Îmi pare rău, nu discut nici unul dintre ordinele mele de comandant şef. Sunt lucruri pe care le împărtăşesc doar cu militarii Forţelor Armate şi cînd vorbesc cu mine". "Este important pentru noi ca lumea întreagă să ştie că suntem o ţară în război. Am fost atacaţi. Asta este important. Aceasta este cea mai mare tragedie. Şi astăzi auzim aceste rapoarte că ceva explodează undeva în timp ce războiul se desfăşoară în Ucraina. Sincer sa fiu, este neprofesional să vorbim despre asta. Au ocupat teritoriul nostru. Ne-au atacat. Acest război durează de 8 ani, așa că îmi este greu să comentez ce s-a întîmplat în cutare sau cutare situaţie”, a adăugat Zelensky.

UPDATE 04.07 La Kiev şi regiunea înconjurătoare, în cursul lunii Martie, specialiştii Poliţiei Naţionale împreună cu Serviciul de Stat de Urgenţă au confiscat şi distrus aproximativ 10.000 de unităţi de muniţie, a anunţat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, Ihor Klymenko. El a menţionat că tehnicienii în explozivi continuă să arunce muniţiile neexplodate în fiecare zi.

„Printre acestea s-au numărat rachete tactice neexplodate, bombe aeriene, un număr mare de muniţii de artilerie şi grenade de mînă”, a spus Klimenko.

De asemenea, potrivit acestuia, într-unul din cartierele Capitalei a fost găsită şi neutralizată drona kamikaze a ocupanţilor, aflată în pregătire de luptă.

UPDATE 03.49 Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale a înregistrat 135 de episoade de crime de război ruseşti împotriva patrimoniului cultural al Ucrainei, de la începutul războiului, precizează agenţia ucraineană de ştiri Unian.

Ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko, face apel la ucraineni să ajute şi să înregistreze crimele ruseşti pe o platformă naţională. 

Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale reaminteşte că distrugerea siturilor de patrimoniu cultural este o crimă de război în temeiul Convenţiei de la Haga din 1954. Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale raportează că cel mai mult au avut de suferit clădirile religioase - 59 de locuri, inclusiv biserici ortodoxe ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina şi Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, case de cult protestante, moschei islamice şi sinagogi evreieşti.

În plus, în urma bombardamentelor de către ocupanţi, conform ICCP, au fost distruse şi avariate 58 de monumente de arhitectură şi urbanism, 12 muzee, 6 teatre şi cinematografe, 5 biblioteci.

„Infracţiunile au fost înregistrate în 10 regiuni ale Ucrainei şi în Kiev: 54 - în regiunea Harkov; 22 - în regiunea Doneţk; 16 - în regiunea Cernihiv; 10 - în regiunea Kiev; 9 - în regiunea Lugansk; 9 - în regiunea Sumy; 5 - în oraşul din regiunea Kiev, Kiev; 4 - în Zaporizhia; 4 - în Jytomyr; 1 - în Dnipropetrovsk; 1 - în regiunile Herson", se arată în comunicat.

UPDATE 03.15. Pentagonul a anunţat un sprijin suplimentar de 300 de milioane de dolari pentru asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina. Acest lucru se afirmă într-un comunicat de presă de pe site-ul web al Departamentului de Apărare al SUA.

„Această decizie subliniază angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în sprijinul eforturilor sale eroice de a respinge Rusia”, se arată în comunicat.

UPDATE 02.28 Un incendiu care a avut loc la Belgorod în Rusia, a distrus mai multe rezervoare de petrol din depozitele locale. Pierderea probabilă de combustibil şi muniţie din aceste depozite va crea o povară suplimentară pe termen scurt pentru lanţurile logistice deja prelungite ale Rusiei. Aprovizionarea trupelor ruse din jurul Harkivului (60 km de Belgorod) poate fi afectată în mod deosebit.  

UPDATE 01.36 Ocupanţii continuă să controleze o parte a oraşului Izyum şi se pregătesc pentru ofensivă a declarat Statul Major al armatei ucrainene.

În direcţia Nord, inamicul nu a desfăşurat operaţiuni ofensive, principalele eforturi s-au concentrat pe acoperirea retragerii trupelor în Rusia şi descurajarea acţiunilor ofensive ale Forţelor de Apărare. În direcţia Cernihiv, inamicul continuă să blocheze Cernihiv şi să facă lovituri de artilerie în zonele rezidenţiale ale oraşului şi poziţiile unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 00.32 Cel puţin 20 de rachete au fost lansate pe teritoriul ucrainean, din Belarus.

"În această seară, echipa noastră de monitorizare a înregistrat un număr mare de lansări de rachete (peste 20) în districtele Mozyr şi Khoiniki din Belarus. Informaţiile despre lansări sunt confirmate de zeci de surse de încredere", se arată într-un comunicat al unei organizaţii care monitorizează tragerile de pe teritoriul Belarusului spre Ucraina.