Razboiul din Ucraina. Kievul este vizitat de trei premieri din UE

Forţele Armate ale Ucrainei nu permit inamicului să intre în Harkov şi desfăşoară operaţiuni de contraofensivă în regiune, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 13.04 O interdicţie de circulaţie va fi impusă de Marţi seara, ora 20.00 (ora locală), pînă Joi dimineaţa, ora 7.00, în Kiev, Capitala Ucrainei, după ce mai multe blocuri de apartamente au fost ţinta bombardamentelor organizate de forţele ruse din afara oraşului, a anunţat primarul Vitaliy Kliciko, citat de Reuters.

Două persoane au fost ucise în ultima vărsare de sînge, potrivit primarului Capitalei. ”Este interzis să vă deplasaţi prin oraş fără o permisiune specială, cu excepţia de a merge la adăposturile anti-bombardament. Capitala este inima Ucrainei şi va fi apărată. Nu vom renunţa la Kiev, care este în prezent simbolul şi baza de operare de acum înainte a libertăţii şi securităţii Europei”, a mai transmis Klitschko.

UPDATE 12.59 Rezerviştii din Regiunea Militară Est a Federaţiei Ruse au fost convocaţi pentru antrenamente în perioada 15-17 Martie, relatează presa de stat de la Moscova. O particularitate a acestor antrenamente este introducerea unui program de executare a misiunilor de foc cu mortiere. În plus, rezerviştii vor trebui să-şi îmbunătăţească abilităţile în conducerea blindatelor şi a vehiculelor pe şenile.   UPDATE 12.17 Felul în care armata rusă acţionează în Ucraina este similar celui din Siria, cu oraşe asediate, bombardamente fără întrerupere, spitale distruse, observă, pentru AFP, un medic dintr-o organizaţie umanitară.

Felul în care armata rusă acţionează în Ucraina este similar celui din Siria, cu oraşe asediate, bombardamente fără întrerupere, spitale distruse, observă, pentru AFP, un medic dintr-o organizaţie umanitară.  

„S-a văzut cum au dus ruşii la capitularea Alepului. Au făcut asta în trei timpi: încercuire, apoi bombardarea intensivă a oraşului, în fiecare zi, apoi aşteptarea capitulării oamenilor din cauza foamei, frigului şi a lipsei de apă potabilă”, spune doctorul Raphael Pitti, de la Uniunea Organizaţiilor de Ajutor şi Îngrijiri Medicale (UOSSM).  

„Nu contează oamenii. Pentru ruşi, viaţa nu are aceeaşi valoare ca pentru noi. Au un program din fosta Uniune Sovietică. Cel al KGB. Deci omul nu contează, contează doar obiectivul stabilit”, explică medicul.  

Mariupol, un oraş port la Marea Azov, este exemplul cel mai bun de la lansarea războiului lui Putin împotriva Ucrainei, la 24 Februarie. Populaţia este blocată în interior de bombardamente şi suferă de frig şi de foame. Potrivit Primăriei locale, peste 2.000 de civili au fost ucişi de bombardamentele la întîmplare ale ruşilor, inclusiv împotriva spitalelor.  

„Este o armă de război pentru terorizarea populaţiei. Odată ce spitalele sunt distruse, populaţia fuge”, afirmă medicul Raphael Pitti.  

UPDATE 11.52 Cel puţin şapte persoane au fost ucise în bombardamente efectuate în ultimele ore de armata rusă asupra regiunii Harkov, din Nord-Estul Ucrainei. „Trei persoane au fost salvate de sub dărîmături. Şapte cadavre au fost descoperite”, au anunţat Serviciile de Urgenţă, potrivit Ukrinform.  

„Operaţiunile de salvare continuă în cartierele rezidenţiale Kîivski, Şevcenkivski şi Novobavarski, din oraşul Harkov, precum şi în localitatea Izium, din aceeaşi regiune”, a precizat sursa citată.  

Potrivit Ukrinform, Luni seara tîrziu, în jurul orei locale 23:30, proiectile ruseşti au avariat zone comerciale şi clădiri de locuinţe din cartierul Holodnohirski, din Harkov. Circa 600 de locuinţe, 50 de şcoli şi centre medicale au fost distruse de bombardamentele ruse în această zonă.   

UPDATE 11.32 Purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, susţine că armata rusă şi-a extins controlul asupra întregii provincii Herson, din Sudul Ucrainei. Konaşenkov a făcut un bilanţ preliminar al aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” din Ucraina, lansată la 24 Februarie.   

„Au fost distruse 156 de aparate de zbor fără pilot, 1.306 vehicule de luptă şi blindate, 127 lansatoare de rachete, 471 sisteme de artilerie şi mortiere, precum şi patru vehicule militare”, a declarat el, citat de mass-media de stat rusă.  

În plus, susţine el, armata rusă a neutralizat în ultimele ore 13 drone, inclusiv şase din modelul turc Bayraktar TB2, un avion de luptă de tip Su-24, un Su-25 şi un elicopter Mi-8. Bombardamentele au distrus 136 de obiective militare în Ucraina, printre care şase posturi de comandă şi centre de comunicaţii, patru sisteme de rachete antiaeriene, patru depozite de muniţii, mai multe radare şi 72 de depozite de armament, adaugă Konaşenkov. Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente.   UPDATE 10.49 Premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei ar urma să meargă Marţi la Kiev pentru a discuta cu liderii ucraineni, sfidînd astfel atacurile intense la care a fost supusă Capitala Ucrainei în cursul nopţii. Anunţul a fost făcut pe Twitter de premierul ceh Petr Fiala.

UPDATE 10.02 Noi imagini din satelit cu clădiri distruse de bombardamentele armatei ruse au fost făcute publice de Maxar Technologies. Sate arse şi cîmpuri pîrjolite în apropierea Kievului, asta se poate vedea din satelit. Imaginile au fost făcute publice de Maxar Technologies şi arată dezastrul din zonele afectate de bombardamentele din Ucraina, menţionează jurnaliştii de la CNN.

UPDATE 09.31 Potrivit autorităţilor ucrainene, cel puţin două persoane au murit ca urmare a bombardamentelor ruseşti asupra a două blocuri din Kiev.

UPDATE 09.27  Un bombardament al forţelor ruse a distrus faţada staţiei de metrou Lukyanivska şi birourile din cadrul acesteia, a anunţat reţeaua de metrou din Kiev pe contul de Twitter, transmite BBC. Staţia Lukyanivska este destul de aproape de centrul Kievului şi a fost închisă din cauza avariilor suferite.

UPDATE 09.06 Coridoarele umanitare de evacuare a locuitorilor ucraineni din patru oraşe din regiunea Sumî a Ucrainei (Nord-Est) vor fi deschise Marţi, a anunţat şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.

Potrivit unei postări de pe contul de Telegram al lui Jiviţki, coridoarele de evacuare din oraşele Sumî, Konotop, Trosteaneţ şi Lebedîn vor fi deschise între orele 09:00-21:00, ora locală.

UPDATE 08.50 Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel tîrziu la începutul lunii Mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters. Arestovici a precizat  momentul opririi războiului depinde de cîte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă.

“Cred că nu mai tîrziu de Mai, începutul lunii Mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai tîrzii date posibile”, a afirmat el. El a mai spus că şi după ce se va semna un acord de pace ar mai putea exista mici ciocniri timp de un an.

UPDATE 07.58 Joe Biden a transmis Luni, 14 Ianuarie, un mesaj de susţinere a Ucrainei, pe fondul războiului declanşat în această ţară de către armata rusă. Preşedintele Statelor Unite ale Americii anunţă un ajutor care va consta în arme, bani, provizii şi sprijin pentru refugiaţi.

UPDATE 07.45 Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a anunţat că Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni pentru războiul din Ucraina. Acestora li s-au promis „un salariu şi privilegii”, informează The Guardian. Nici un sirian încă nu a ajuns pe front, însă aproximativ 400 ar fi deja în tabere de pregătire apropiate de frontiera cu Ucraina.

UPDATE 07.10 Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, Marţi dimineaţă, la ora 05.45. Potrivit BBC, sirenele răsună la Kiev, Odesa, Uman şi în regiunea Hmelniţki. La Kiev, o clădire rezidenţială este în flăcări, după exploziile semnalate. Nu se ştie dacă există victime.

Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflictului armat.

Nexta notează că s-au auzit în Capitala Ucrainei două explozii puternice.

UPDATE 06.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunîndu-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.

“Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pămîntul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră. Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie! Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul! Nu o să luaţi nimic din Ucraina! O să luaţi vieţi! Sunteţi mulţi! Dar şi viaţa voastră va fi luată! De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi! Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru! Discuţiile dintre voi! Apelurile voastre către casă, către familie! Auzim totul! Tragem concluzii! Ştim cine sunteţi!”, a spus Zelenski.

UPDATE 01.52 "Ocupanţii continuă să lovească zonele rezidenţiale din Harkov, distrugînd centrul istoric. Bombardamentele continuă la Chuhuiv, Izium, Derhachi. Astăzi inamicul a lansat şi lovituri cu sistemele de rachete Iskander. Potrivit Statului Major, al Armatei ucrainene atacul a venit de pe teritoriul Rusiei," a scris pe Telegram, Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale Harkov. El a adăugat că Harkovul se apără pentru a 19-a zi. „Forţele Armate ale Ucrainei nu permit inamicului să intre în oraş şi desfăşoară operaţiuni de contraofensivă în regiune”.

UPDTATE 01.05 Aproape 150 de autoturisme cu refugiaţi au reuşit, pe cont propriu, să părăsească Mariupol, ajungînd în Zaporojie. Ei au fost plasaţi într-un centru pentru refugiaţi, care este gata să îi primească pe cei care au nevoie de adăpost non-stop. Dacă este necesar, vor primi şi ajutor de la medici şi psihologi, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei şi ministru al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereşciuk.

UPDATE 00.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înregistrat la Rada Supremă proiectul de lege nr. 7168 „Cu privire la aprobarea unui decret al Preşedintelui Ucrainei privitor la extinderea legii marţiale în Ucraina”.

Textul documentului a fost publicat pe site-ul Parlamentului, transmite Ukrinform. Documentul propune aprobarea decretului prezidenţial privind prelungirea legii marţiale în Ucraina de la ora 05:30 pe 26 Martie 2022 pentru o perioadă de 30 de zile. UPDATE 00.05 Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost răpit de invadatorii ruşi, ar fi fost probabil dus la Lugansk de ocupanţii ruşi. Declaraţia a fost făcută de Administraţia Militară Regională Zaporojie, pe Telegram.

„Conform informaţiilor disponibile, primarul răpit al Melitopolului, Ivan Fedorov, este reţinut în Lugansk, ocupat de Rusia, unde este acuzat de terorism”, se arată în postare.