Razboiul din Ucraina. Aproximativ 83% dintre rusi aproba actiunile lui Putin

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat retragerea titlului de generali foştilor şefi ai Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei Andriy Naumov şi Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Serhiy Kryvoruchko, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12:15 Forţele ucrainene au recuperat localităţile Sloboda şi Lukaşivka, aflate la Sud de Chernihiv şi situate de-a lungul uneia dintre principalele rute de aprovizionare dintre oraş şi Kiev, potrivit actualizării zilnice a situaţiei de pe cîmpul de luptă difuzată de Ministerul Britanic al Apărării.

Forţele ucrainene au continuat să efectueze contraatacuri de succes, dar limitate, la Estul şi Nord-Estul Kievului. Chernihiv şi Kiev au fost supuse unor lovituri aeriene şi rachete continue, în ciuda angajamentelor Rusiei de a reducere activităţile militare în aceste zone.

UPDATE 12.08 Rusia, un important exportator de grîu, şi-ar putea limita livrările doar la ţările „prietene”, în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei de către forţele ruse, a avertizat Vineri Dmitri Medvedev, unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de Reuters.

UPDATE 11.44 Un convoi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, format din trei vehicule, a părăsit Zaporijie, îndreptîndu-se spre Mariupol cu scopul de a încerca să faciliteze evacuarea civililor din oraşul asediat, după ce a primit garanţii de securitate (încetarea focului) de la toate părţile, relatează BBC.

Se înţelege că scopul principal al acestuia va fi să faciliteze şi să însoţească evacuarea civililor din Mariupol în autobuzele puse la dispoziţie de Guvernul ucrainean. Convoiul şi-a propus să deruleze operaţiunea într-o zi, aducînd o oarecare uşurare oraşului asediat, unde zeci de mii de oameni rămîn captivi.

De asemenea, echipa Crucii Roşii are rolul de a supraveghea evacuarea a sute de civili din Mariupol în cele 40 de autobuze puse la dispoziţie de Guvernul ucrainean. Autobuzele respective au plecat Joi spre Mariupol, însă, potrivit unor surse ucrainene, au fost oprite în cursul dimineţii de Vineri în oraşul Berdeansk, regiunea Zaporojie, care este controlată de forţele ruse.

Soldaţii ruşi au jefuit pachete cu ajutor din unele autobuze şi doar cîteva autovehicule au putut să se întoarcă la Zaporojie, transportînd civili care fugeau de luptele din alte zone controlate de ruşi.

UPDATE 11.37 Moscova nu va solicita Uniunii Europene (UE) ridicarea sancţiunilor, deoarece are o „marjă de siguranţă, iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului”, în pofida faptului că Rusia a descris anterior acţiunile Occidentului drept „război economic”, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului rus de Externe pentru presa naţională, conform BBC.

„Nu vom acţiona ca petiţionari în ceea ce priveşte ridicarea sancţiunilor. Avem o marjă de siguranţă. Iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului”, a afirmat purtătorul de cuvînt Nikolai Kobrinets, pentru agenţia de ştiri rusă Ria Novosti. UPDATE 10.27 Trupele ruse care au părăsit Joi fosta centrală nucleară de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 Februarie, au luat cu ele ostatici. De asemenea, autorităţile ucrainene acuză că ruşii au jefuit locaţia şi au luat aparate de cafea, ceainice şi mai multe containere cu obiecte care se aflau în centrală, potrivit agenţiei ucrainene UNIAN.

UPDATE 10.02 24 persoane au fost ucise, Marţi, într-un atac rus care a distrus în parte clădirea în care se află sediul administraţiei regionale de la Nikolaev, în Sudul Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ prezentat, Vineri, de presa din Ucraina.

UPDATE 09.21 Invadarea Ucrainei este un „dezastru strategic” pentru Rusia, spune Casa Albă.

Administraţia Biden promite că va continua să ajute Ucraina să se apere şi că va impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

UPDATE 08.03 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat, Joi seară, că Vladimir Putin este un "om într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur", el subliniind că Rusia este acum o "ţară mai mică", după invazia din Ucraina.

UPDATE 07.53 Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu are nici un plan de a discuta cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pînă cînd nu va exista o încetare a războiului din Ucraina, anunţă Kate Bedingfield, un purtător de cuvînt al Casei Albe, relatează CNN.

UPDATE 07.35 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, Joi seară, că Armata ucraineană rezistă încă, după 36 de zile de război, deşi forţele ruseşti credeau că vor obţine o victorie rapidă.

„Stăm în picioare. Şi vom continua să luptăm”, afirmă Preşedintele. „Am îndurat de multe ori mai mult decît credea inamicul”, a afirmat Preşedintele ucrainean, referindu-se la planul eşuat al armatei ruse de a cuceri Ucraina în doar cîteva zile.  

UPDATE 06.52 Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din Belgorod (Rusia), două persoane fiind rănite, conform Nexta.

Citîndu-l pe guvernatorul provinciei, Nexta anunţă că serviciile de urgenţă sunt la locul incidentului, iar locuitorii din zonă sunt evacuaţi. Guvernatorul regional al oraşului rus Belgorod a acuzat elicopterele militare ucrainene că au atacat depozitul de petrol, informează BBC.

Viaceslav Gladkov a declarat, Vineri dimineaţă, pe canalul său Telegram, că incendiul a fost cauzat de lovituri aeriene a două elicoptere ucrainene.

UPDATE 03.57 Rusia îşi redistribuie unele dintre forţele din teritoriile ocupate ale Georgiei pentru a-şi intensifica ofensiva asupra Ucrainei. Acest lucru a fost  raportat de serviciile secrete britanice.

Potrivit informaţiilor, între 1.200 şi 2.000 de militanţi ruşi care fac parte din 3 grupuri tactice batalionare au fost transferate în Ucraina.

„Era foarte puţin probabil ca Rusia să plănuiască să construiască întăriri în acest fel, iar acest lucru indică pierderile neprevăzute pe care le-a suferit în timpul invaziei”, se arată în raportul serviciilor secrete britanice.

După cum a raportat agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, Armata ucraineană i-a distrus pe ocupanţii din baza militară a autoproclamatei republici Abhazia, teritoriul ocupat al Georgiei.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a transferat  aproximativ 2.000 de militari din  teritoriile ocupate ale Georgiei în Ucraina: unităţi din bazele militare 4 (districtul Tskhinvali, Osetia de Sud) şi 7 (Abhazia), care fac parte din districtul militar de Sud.

Trei grupări tactice de batalion, însumînd pînă la 1.200 de militari ruşi şi oseţi, au fost trimise în Ucraina de la Baza a 4-a militară. Din unităţile din Baza a 7-a Militară s-au format două grupuri tactice de batalion de aproximativ 800 de oameni. Recent, aproximativ trei sute de soldaţi din aşa-numita Oseţie de Sud au  renunţat de bună voie la războiul cu Ucraina şi s-au întors acasă.

UPDATE 03.35 O parte din asistenţă militară furnizată de Pentagon a „ajuns deja” în Ucraina. Probabil că va dura „cîteva săptămîni” pentru a finaliza transportul de 800 de milioane de dolari.

UPDATE 02.22 Alimentarea cu gaz în Trostyanets este aproape restabilită. Mai puţin de 50 de abonaţi rămîn deconectaţi. Şeful administraţiei militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a anunţat acest lucru pe canalul său Telegram.

„Continuăm restabilirea alimentării cu gaz şi energie electrică în Trostyanets.  Lucrările sunt în curs.”

UPDATE 01.40 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei nu exclude ca în viitorul apropiat ocupanţii ruşi să încerce să-şi menţină prezenţa militară în Ucraina prin desfăşurarea ostilităţilor în regiunile de Sud şi Est ale ţării. Acest lucru se precizează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Statului Major al Forţelor Armate. "Inamicul, după ce a suferit pierderi semnificative de personal şi echipament, nu a reuşit să blocheze şi să captureze oraşul Kiev. Ocupanţii au fost nevoiţi să abandoneze temporar această sarcină", ​​se arată în comunicat.

În acelaşi timp, ocupanţii continuă să-şi întărească grupările de trupe din Districtul Militar de Est. Aceştia încearcă să formeze administraţii de ocupaţie în districtele ocupate temporar din regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporijia şi Herson.

„Avînd în vedere cele de mai sus, în viitorul apropiat, este probabil ca inamicul să încerce să menţină o prezenţă militară în regiunile de Sud şi de Est ale Ucrainei”, se arată în comunicat.

UPDATE 01.06 În ultimele 24 de ore, au fost eliberate 11 aşezări din regiunea Herson, care sunt complet sub controlul Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării pe canalul său oficial de pe Telegram. 

În timpul operaţiunilor de eliberare a acestor aşezări, Brigada 60 Infanterie Independentă şi-a îmbunătăţit dotarea cu echipamente „trofeu”: tancuri T-64 (cu plinul de muniţie făcut), BMP-2, BMD-2, ZU -2M pe baza MTLB.

După cum a raportat agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, Armata ucraineană a distrus o altă coloană de vehicule blindate  ale ocupanţilor pe cîmpurile din regiunea Cernihiv.

UPDATE 00.36 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat retragerea titlului de generali foştilor şefi ai Departamentului principal de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Andriy Naumov, şi Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Serhiy Kryvoruchko.

"Astăzi a fost luată o altă decizie cu privire la anti-eroi. Acum nu am timp să mă ocup de toţi trădătorii. Dar treptat toţi vor fi pedepsiţi", a declarat Zelensky.

Reamintim, că la 30 Martie, s-a cunoscut faptul că Anatolii Fomichevskii, deputat al Consiliului Local Izium din cadrul partidului Platforma de opoziţie - Pentru viaţă, i-a condus pe ocupanţi în regiunea Izium, Harkov.

UPDATE 00.21 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează că expulzarea ocupanţilor ruşi continuă la Nord de Kiev, în direcţia Cernihiv şi în regiunea Sumy. „Sunt sigur că este o mare plăcere pentru fiecare dintre voi să citiţi şi să urmăriţi ştirile că oraşele noastre ucrainene sunt treptat eliberate de ocupanţi. Aşa este. La Nord de Kiev, în direcţia Cernihiv, în regiunea Sumy, expulzarea ocupanţilor continuă”, a spus Preşedintele.

UPDATE 23.51 Aproximativ 20.000 de locuitori trebuie evacuaţi din oraşul Izyum din regiunea Harkov. Acest lucru a fost anunţat de viceprimarul Volodymyr Matsokin.

UPDATE 23.38 Rusia a devenit o „ţară mai puţin semnificativă” ca urmare a invaziei Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, într-un interviu pentru Sky News.

"Preşedintele Putin nu mai are forţa pe care o avea. Acum este un om într-o cuşcă, pe care şi-a construit-o singur. Armata lui este epuizată, a suferit pierderi semnificative", a spus el. 

Ministrul Apărării mai crede că acum „reputaţia acestei mari armate ruse este subminată”. „El (Putin – n.red.) trebuie să trăiască nu numai cu consecinţele a ceea ce face cu Ucraina, ci şi cu consecinţele a ceea ce a făcut cu propria sa armată”, a spus Wallace.

UPDATE 23.25 În Melitopol, ocupanţii  au confiscat mai multe autobuze cu 14 tone de ajutor umanitar. Acest lucru a fost anunţat într-o adresă video de către vice-prim-ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate din Ucraina, Iryna Vereşciuk. Potrivit acesteia, 12 autobuze pentru evacuarea persoanelor, încărcate cu ajutor umanitar, ajunseseră astăzi la Melitopol.

"Tot ajutorul umanitar a fost luat de forţele de ocupaţie - 14 tone de alimente şi medicamente. Negociem pentru ca autobuzele să fie returnate şi locuitorii din Melitopol să poată pleca mîine spre Zaporojie", a spus Vereshchuk.

UPDATE 23.20 Pentagonul nu ştie ce s-a întîmplat cu uriaşul convoi de echipamente ruseşti de lîngă Kiev.

Coloana lungă de 5 km era formată din vehicule blindate, tancuri, artilerie tractată şi alte vehicule. Acest lucru a fost anunţat de purtătorul de cuvînt al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby. Nu se ştie dacă mai există în forma în care a fost.

„Nici nu ştiu dacă încă mai există... Ei nu şi-au îndeplinit niciodată misiunea”, a spus Kirby.

Pe 7 Martie, Pentagonul a sugerat că armata rusă pur şi simplu nu avea suficient combustibil, aşa că mişcarea coloanei „s-a oprit”. Cu toate acestea, au existat speculaţii că maşinile grele ar putea rămîne pur şi simplu blocate în mlaştină. UPDATE 22.29 Trupele ruse s-au retras complet de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonelor de Excluziune.

Potrivit Centrului pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, armata rusă i-a forţat pe angajaţii staţiei să semneze documente „oficiale”, de parcă Rusia „păzea” instalaţia din 24 Februarie.

De asemenea, se menţionează că în timpul retragerii, armata rusă a reuşit să jefuiască sediul centralei nucleare şi să fure echipamente şi alte bunuri de valoare.

UPDATE 21.55 Rusia a crescut numărul persoanelor care vor fi chemate în cadrul campaniei de Primăvară anunţă Ministerul ucrainean de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei subliniază însă faptul că Rusia trebuie să anuleze recrutarea ilegală în Crimeea ocupată temporar şi să oprească mobilizarea populaţiei din regiunile Crimeea, Doneţk şi Lugansk.

Acest lucru se precizează într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului de Externe referitor„ la recrutarea şi mobilizarea cetăţenilor ucraineni de către Rusia în teritoriile ocupate temporar ale statului nostru”.

UPDATE 21.50 Rusia este gata să acorde Indiei reduceri semnificative la preţul de achiziţie al petrolului pe fondul presiunii internaţionale şi al scăderii cererii de materii prime ruseşti după invazia Ucrainei.

Acest lucru a fost raportat de Bloomberg, citînd surse. Potrivit agenţiei, Rusia oferă o reducere de pînă la 35 de dolari pe baril la preţurile de dinainte de război, pentru a încuraja India să cumpere şi mai mult petrol.

Tranzacţiile vor fi efectuate între Rosneft şi Indian Oil. Rusia vrea să înceapă aplicarea acestei reduceri cu cele 15 milioane de barili contractaţi de India în acest an, potrivit Bloomberg, dar încă nu este clar care ar putea fi limita superioară a achiziţiilor. Se crede că India are o cerere limitată pentru tipurile de petrol propuse. UPDATE 21.46 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat că ţara sa şi aliaţii săi au convenit să ofere Ucrainei mai multe arme letale pentru a se apăra eficient împotriva ocupanţilor ruşi. Acest lucru a fost raportat de The Guardian. Asistenţa militară va include sisteme aeriene şi de pază de coastă, artilerie cu rază lungă de acţiune, contramăsuri anti-blindate, precum şi pregătire extinsă şi sprijin logistic al Forţelor Armate.

"Conferinţa donatorilor de astăzi demonstrează hotărîrea comunităţii internaţionale de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ilegale şi neprovocate a lui Putin şi a Rusiei. Ne întărim coordonarea pentru a consolida acest sprijin militar şi a întări Forţele Armate", a spus Wallace.

Pe 31 Martie, Marea Britanie a organizat o conferinţă a donatorilor pentru a mobiliza mai multe arme letale. Anterior, Wallace a spus că Londra a vrut să vadă „ce mai poate fi adunat din lume pentru ca Putin să nu reuşească în Ucraina”.

Marea Britanie este sceptică în ceea ce priveşte discuţiile de pace cu Rusia, deoarece nu vede la Putin vreo intenţie de a pune capăt războiului printr-un acord de pace. UPDATE 21.30 O recentrare a efortului rus de război asupra Donbasului, în Estul Ucrainei, unde forţele ruse urmează să înfrunte o Armată ucraineană călită în război, prevesteşte un război ”prelungit”, avertizează Joi un oficial de rang înalt de la Pentagon, relatează AFP.

UPDATE 21:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Joi Occidentul că este în căutarea unor noi pretexte pentru a impune sancţiuni împotriva ţării sale.

Putin a susţinut că toate sancţiunile occidentale împotriva Rusiei ar fi fost pregătite în avans şi ar fi fost implementate "în orice caz", sugerînd că războiul în Ucraina a fost doar un pretext.

UPDATE 20.30 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat Joi, la CNN, că trupele ruseşti urmăresc să captureze „cît de curînd” o treime din teritoriul Ucrainei, iar Moscova se va folosi de asta pentru a-şi întări poziţia în negocieri.

„Văd că trupele ruseşti se regrupează, se reorganizează. Cred că vor încerca destul de curînd să încercuiască forţele ucrainene, în special în regiunea Donbas. Apoi, după ce vor fi capturat o treime din teritoriul Ucrainei, vor dori să negocieze din această poziţie foarte puternică”, a declarat premierul polonez.

Morawiecki spune că aliaţii Ucrainei trebuie să continue să impună Rusiei un „set zdrobitor de sancţiuni”. 

UPDATE 20.00 Glib Lyashenko, un blogger pro-rus, a fost reţinut la Liov sub suspiciunea de înaltă trădare, scrie The Kyiv Independent.

Instanţa l-a arestat Lyashenko, în vîrstă de 33 de ani, care ar fi fost folosit de mass-media rusă de propagandă ca „expert politic” în detrimentul intereselor naţionale ale Ucrainei şi a stabilit o cauţiune la 136.000 de dolari.

UPDATE 19.30 Bilanţul victimelor atacului de Marţi împotriva sediului administraţiei regionale din Nikolaiev, în Sudul Ucrainei, se ridică de acum la 20 de morţi, a anunţat Joi Serviciul ucrainean pentru situaţii de urgenţă (SES), citat de EFE. UPDATE 19.00 Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis să scoată o cantitate record de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunţat Joi Casa Albă, potrivit Bloomberg.

UPDATE 18.50 24 de reprezentanţi ai administraţiei locale ucrainene sunt ţinuţi în captivitate de către forţele ruse, conform Biroului Preşedintelui Ucrainei.

Pe listă figurează primari, membri ai consiliilor locale şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor statului, conform The Kyiv Independent.  

UPDATE 17.15 Aproximativ 83% dintre ruşi aprobă acţiunile lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina, în creştere cu 12 puncte procentuale faţă de luna Februarie, arată un sondaj publicat Joi de Centrul sociologic Levada, considerat independent.