Razboiul din Ucraina. A fost gasita o noua groapa comuna cu trupurile a zeci de civili

Este a 46-a zi de război pe teritoriul Ucrainei. Premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză în Ucraina şi a mers cu Volodimir Zelenski pe străzile din centrul Kievului, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.59 Ucraina a primit o ofertă pentru un transport important de obuziere autopropulsate din partea unei companii germane producătoare de armament, a declarat, Duminică, o sursă guvernamentală germană, conform Reuters.

Cotidianul german Welt am Sonntag a informat, Sîmbătă, că producătorul de armament Krauss-Maffei Wegmann a oferit Ucrainei 100 de obuziere, un tip de armament de artilerie, citînd surse guvernamentale anonime de la Kiev.

”Această ofertă există”, a declarat sursa germană pentru Reuters, fără a oferi mai multe detalii. Conform Welt am Sonntag, producătorul nu are în prezent armamentul pregătit pentru livrare şi a sugerat ca Armata Germaniei să ofere Kievului 100 de obuziere proprii, iar producătorul ar urma să livreze ulterior noile arme Armatei germane cînd vor fi disponibile, probabil începînd cu a doua jumătate a anului 2024. UPDATE 11.59 Elicopterele de atac ruseşti au distrus un convoi de vehicule blindate şi arme antiaeriene ale Ucrainei, a informat, Duminică, agenţia de ştiri rusă Interfax, citînd Ministerul rus al Apărării, conform Reuters.

”Elicopterele de atac KA-52 au distrus arme şi echipamente militare ale forţelor armate ale Ucrainei”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Interfax.

Oficialii militari ucraineni nu au fost imediat disponibili pentru declaraţii cu privire la acest incident. Conform Interfax, Ministerul a publicat un material video cu elicoptere de atac de tip KA-52 care zburau la altitudine extrem de joasă în timp ce lansau rachete şi trăgeau în ţinte de la sol.

UPDATE 11.37 Forţele Armate Ruse, care au suferit pierderi grele în invazia Ucrainei, încearcă să-şi întărească rîndurile prin recrutarea personalului eliberat din serviciul militar în 2012. De asemenea, ruşii caută bărbaţi în Transnistria, raportează serviciile de informaţii militare britanice.

UPDATE 10.39 Corespondentul în Ucraina al CBS i-a luat un interviu lui Volodimir Zelenski imediat după întoarcerea lui din Bucea, oraşul de la periferia Kievului unde Armata ucraineană a descoperit gropi comune şi străzi acoperite cu trupurile civililor ucişi, după retragerea soldaţilor ruşi. El a fost întrebat direct de corespondentul Scott Pelley ce a văzut în Bucea.

„Ce am văzut acolo? Moarte, peste tot doar moarte”.

UPDATE 09.07 Imaginile din satelit colectate şi analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar de 13 kilometri lungime care se deplasa spre Sud, prin oraşul Velkyi Burluk din Estul Ucrainei, la 8 Aprilie, transmite CNN. Imaginile arată "vehicule blindate, camioane cu artilerie tractată şi echipamente de sprijin" care alcătuiesc convoiul, a precizat Maxar. 

UPDATE 08.52 Autorităţile armate din Ucraina au anunţat, Duminică dimineaţă, că Rusia a lansat şapte rachete în zona Nikolaiev, fără a se înregistra victime, transmite The Kiev Independent.

Comandamentul Operaţional Sud a raportat că, în timp ce forţele ruseşti încearcă să îşi întărească poziţiile trupelor din jurul regiunilor Nikolaiev şi Herson, acestea folosesc lovituri cu rachete pentru a demoraliza populaţia. 

UPDATE 08.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou, într-un discurs adresat naţiunii, interzicerea importurilor de petrol din Rusia.  

„Ucraina nu are timp să aştepte. Libertatea nu are timp să aştepte. Cînd tirania lansează agresivitate împotriva a tot ceea ce menţine pacea în Europa, trebuie luate măsuri imediat. Este necesar să acţionăm într-un mod principial. Şi embargoul petrolului ar trebui să fie primul pas. La nivelul tuturor democraţiilor, întregii lumi civilizate. Atunci Rusia va simţi asta. Atunci va fi un argument pentru ei - să caute pacea, să oprească violenţa fără rost", a declarat el.

UPDATE 08.12 Ucraina a anunţat, Sîmbătă seară, că a avut loc al treilea schimb de prizonieri cu Rusia, care a permis eliberarea a 12 soldaţi şi 14 civili ucraineni.

“La ordinul Preşedintelui Volodimir Zelenski, al treilea schimb de prizonieri a avut loc astăzi. 12 dintre militarii noştri, între care şi o femeie ofiţer, revin acasă. Am reuşit şi eliberarea a 14 civili, dintre care nouă sunt femei, astfel că în total sunt 26 de persoane”, a notat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. Ea nu a precizat cîţi ruşi au fost eliberaţi.

UPDATE 07.45 Comandamentul Forţelor Aeriene din Ucraina a anunţat că a distrus, Sîmbătă, 13 ţinte aeriene ale Rusiei, informează The Kiev Independent. Astfel, Rusia a pierdut cinci drone, patru rachete, trei avioane şi un elicopter.

UPDATE 07.31 O nouă groapă comună cu trupurile a zeci de civili ucraineni a fost descoperit Sîmbătă la Buzova, un sat eliberat în apropiere de Capitala Kiev, care timp de săptămîni a fost ocupat de forţele ruse, a declarat un oficial local, transmite Reuters.

Taras Didych, şeful comunităţii Dmytrivka, care include Buzova şi alte cîteva sate din apropiere, a spus că trupurile au fost găsite într-un şanţ din apropierea unei benzinării. UPDATE 06.40 Banca daneză de investiţii Saxo Bank a anunţat, Sîmbătă, că a renunţat la clienţii din Rusia şi Belarus, ca răspuns la sancţiunile impuse acestor ţări în urma invadării Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters. 

UPDATE 05.40 Ministerul britanic al Apărării a anunţat că retragerea armatei ruse din Nord a scos la iveală gropi comune şi utilizarea scuturilor umane. Au fost descoperite şi dovezi potrivit cărora Rusia ar fi folosit dispozitive explozive improvizate (IED).

"Plecarea Rusiei din Nordul Ucrainei lasă dovezi ale ţintirii disproporţionate a noncombatanţilor, printre care prezenţa gropilor comune, folosirea fatală a ostaticilor ca scuturi umane şi minarea infrastructurii civile", a relatat ministerul britanic al Apărării, într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 04.02 Rusia, lovită de sancţiunile occidentale, a cerut grupului BRICS de economii emergente să extindă utilizarea monedelor naţionale şi integrarea sistemelor lor de plată, a anunţat Sîmbătă Ministerul rus de Finanţe, transmite Reuters. Cinci civili au fost ucişi în timpul bombardamentelor din regiunea Doneţk, a anunţat guvernatorul Kirilenko.

UPDATE 03:15 Boris Johnson a afirmat că Marea Britanie va continua presiunile economice asupra Rusiei în fiecare săptămînă pentru a sprijini Ucraina. 

„Împreună cu partenerii noştri, vom creşte presiunea economică. (...) Nu mă îndoiesc deloc că o Ucraina suverană independentă se va ridica din nou, mulţumită mai ales eroismului, curajului poporului ucrainean”, a declarat premierul britanic în timpul vizitei de la Kiev. 

Uniunea Europeană îşi redeschide Ambasada de la Kiev după ce, temporar, aceasta a fost mutată în Polonia după începerea invaziei ruse pe teritoriul ucrainean. Şi Italia intenţionează să redeschidă Ambasada de la Kiev, imediat după Paşti, relatează BBC. Agenţia de rating Standard&Poor a retrogradat evaluarea cu privire la capacitatea Rusiei de a-şi plăti datoria externă. Conform agenţiei, noi sancţiuni se vor aplica Rusiei, cel mai probabil, care vor împiedica dorinţa „dorinţa şi abilităţile tehnice ale Rusiei de a onora termenii şi condiţiile obligaţiilor sale faţă de deţinătorii de datorii străini”.

UPDATE 02.33 Guvernatorul oraşului Doneţk din Estul Ucrainei, Pavlo Kirilenko, a anunţat că cinci persoane au fost ucise în urma bombardamentelor în regiune. El a spus că patru au fost ucise la Vuhledar şi una la Novomikhailivka. El a adăugat că alţi cinci civili au fost răniţi în regiune - patru în Vuhledar şi unul în Krasnohorivka. "Rusia ucide civili!”, a spus el într-o postare în social media.

UPDATE 00:33 Cei 99 de răniţi din timpul atacului cu rachete asupra gării Kramatorsk din Ucraina au fost evacuaţi. 80 de adulţi şi 19 copii au ajuns majoritatea la Dniptro şi Kiev. 52 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma atacului forţelor armate ruse. Soldaţii ruşi au încercat să scrie litera "Z" pe un teren de fotbal înainte de a se retrage din Borodianka.

UPDATE 23:41 Boris Johnson şi Volodimir Zelenski au mers prin centrul Kievului. Premierul britanic a avut un dialog cu un cetăţean ucrainean care i-a mulţumit pentru ajutorul acordat Ucrainei. 

UPDATE 21.54 Au fost strînse 10 miliarde de euro la evenimentul Stand Up for Ukraine, din donaţii private şi ca ajutoare oferite de Uniunea Europeană şi de Canada. La apelul lui Bono au răspuns, printre alţii, Bon Jovi, Bruce Springsteen, Madonna, Billie Eilish, Katy Perry.

Printre politicienii care au vorbit la acest eveniment patronat de Comisia Europeană s-a numărat şi premierul român Nicolae Ciucă şi Cancelarul Germaniei Olaf Scholz. UPDATE 21.10 Ministerul rus al Apărării a anunţat, Sîmbătă, că forţele Rusiei au deschis focul asupra unei nave ucrainene cu care se încerca evacuarea comandanţilor batalionului Azov din oraşul Mariupol, informează Le Figaro.

“Regimul de la Kiev nu renunţă la tentativele de a-i evacua pe şefii regimentului naţionalist Azov şi pe mercenarii străini din Mariupol”, a precizat Ministerul. Vineri seară, forţele ruse au tras asupra unui vas ucrainean în momentul în care acesta a schimbat brusc direcţia şi a încercat să spargă blocada de la intrarea în portul Mariupol. Ca urmare a tirurilor de artilerie, Apache, sub pavilion maltez, a luat foc şi a anunţat că se va conforma cerinţelor Rusiei.

UPDATE 20.57 Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina, a anunţat, Sîmbătă, Downing Street, în urma discuţiilor dintre premierul Boris Johnson şi Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, transmite BBC.

”Ucraina a sfidat sorţii şi a respins forţele ruseşti de la porţile Kievului, realizînd cea mai mare faptă de arme din secolul XXI”, a declarat Boris Johnson, Sîmbătă, după întîlnirea cu Volodimir Zelenski de la Kiev, potrivit unui comunicat transmis de Downing Street."

UPDATE 20.10 Comisia Europeană a promis un miliard de euro pentru a sprijini Ucraina şi ţările care primesc refugiaţi care fug de război, a anunţat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

”Şase sute de milioane vor ajunge în Ucraina, la autorităţile ucrainene şi parţial către Naţiunile Unite'', a spus Von der Leyen la evenimentul Stand up for Ukraine, de la Varşovia. ''Şi 400 de milioane vor merge la statele din prima linie, care fac o treabă extraordinară şi ajută refugiaţii care vin'', a adăugat ea.

UPDATE 19:59 Cel puţin 176 de copii au murit şi 324 au fost răniţi de la începutul războiului, anunţă, Sîmbătă, Parlamentul ucrainean, precizînd că cifrele nu sunt definitive.

„Ca urmare a agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, 176 de copii au murit. Mai mult de 324 au fost răniţi, a transmis, Sîmbătă Parlamentul ucrainean, într-un mesaj pe Twitter.  

Oficialii ucraineni precizează că aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează la stabilirea lor în locurile unde au avut loc atacuri active, în teritoriile ocupate temporar şi în cele eliberate. 

UPDATE 18.58 Statele membre ale Uniunii Europene care împart graniţele cu Rusia şi Belarus au interzis de Vineri intrarea unor vehicule de marfă înmatriculate în cele două ţări din cauza sancţiunilor aplicate, a anunţat, Sîmbătă, serviciul vamal rus, conform Reuters.

UPDATE 18.30 Unii dintre aliaţii Ucrainei din Occident sunt gata să o ajute să treacă de la vechile arme sovietice la echipamente NATO mai moderne în mijlocul unui război cu Rusia, avînd în vedere perspectiva că acesta să dureze luni sau chiar ani. Pînă acum, ţările occidentale au refuzat să furnizeze arme avansate pentru a evita necesitatea de a învăţa Armata ucraineană cum să le folosească. Dar, la un moment dat, aliaţii estici ai NATO vor rămîne fără echipamente sovietice, scrie Bloomberg.  UPDATE 17.37 Tehnologiile care utilizează sistemul de recunoaştere a feţei şi inteligenţa artificială ajută la găsirea ocupanţilor ruşi care terorizează populaţia civilă din Ucraina. a anunţat ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mihail Fedorov, citat de zn.ua.

Potrivit acestuia, datorită unor astfel de sisteme, au fost deja găsiţi mulţi ucigaşi din Bucea şi Irpen. Fedorov a mai adăugat că lucrările vor continua, iar informaţii detaliate despre aceşti oameni, unde şi cu cine locuiesc vor fi stabilite într-un timp destul de scurt.

UPDATE 17.18 Premierul britanic, Boris Johnson, este, Sîmbătă, la Kiev, unde are o întîlnire cu Volodimir Zelenski. Anunţul a făcut, pe Twitter, de Ambasada Ucrainei la Londra, oficialii postînd o fotografie, alături de mesajul „Supriză!”. 

UPDATE 16.13 Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că nu vede aproape nici o posibilitate de a furniza Ucrainei armament şi materiale direct din stocurile Armatei Germane, Bundeswehr, deoarece Germania „a atins o limită”, însă va continua să sprijine Ucraina, relatează cotidianul Augsburger Allgemeine, citat de Deutsche Welle.

UPDATE 15.58 Rusia a organizat exerciţii militare, Sîmbătă, la Kaliningrad, a anunţat Comandamentul Flotei Mării Baltice, citat de agenţia de presă rusă Interfax, la cîteva zile după ce un oficial rus de rang înalt a avertizat statele europene cu privire la orice eventuală acţiune împotriva Kaliningradului, afirmînd că „s-ar juca cu focul”, relatează Reuters.

„Pînă la 1.000 de militari şi peste 60 de unităţi de echipamente militare au fost implicate în exerciţii”, a anunţat serviciul de presă al Comandamentului Flotei Mării Baltice, citat de agenţia de ştiri Interfax. Separat, 20 de avioane de vînătoare Su-27 şi bombardiere navale de linia întîi de tip Su-24 au efectuat în cursul nopţii antrenament de luptă planificat, simulînd atacuri asupra unor ţinte aeriene şi terestre cu viteză redusă, posturi de comandă şi echipamente militare din Kaliningrad, a precizat Interfax.