RAIONUL LEOVA VA FI ASIGURAT CU APA CU SUSTINEREA GUVERNULUI GERMANIEI

Guvernul Germaniei a oferit 2,6 milioane de euro pentru un proiect de aprovizionare cu apă în raionul Leova. Un memorandum de înţelegere în acest sens a fost semnat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Consiliul raional şi Primăria oraşului Leova.

Proiectul prevede construcţia a 23 de kilometri de apeduct magistral pînă la rezervoarele oraşului Iargara. La prima etapă de implementare a programului, de infrastructura necesară vor beneficia 12 mii de locuitori din oraşul Iargara şi patru sate învecinate (Filipeni, Romanovca, Cupcui, Sărata Nouă). Ulterior, 30 de localităţi cu 50 de mii de persoane, ceea ce reprezintă 95% din populaţia raionului, vor avea posibilitatea tehnică de a se conecta la apeductul magistral. Totodată, va fi reabilitată staţia de tratare a apelor, vor fi construite şi echipate trei staţii de pompare a apelor şi patru rezervoare.

Potrivit documentului, proiectul va fi implementat de ADR Sud, instituţie responsabilă de derularea achiziţiilor publice, monitorizarea lucrărilor de execuţie şi transmiterea bunurilor administraţiei locale.

Proiectul de la Leova se înscrie în Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului, elaborată cu suportul GIZ şi ADR Sud. Documentul include un şir de acţiuni ce au drept scop alimentarea tuturor localităţilor din raionul Leova cu apă de calitate dintr-o singură sursă – rîul Prut.