PUTINISM-UL

Regimul actual din Rusia merită să fie inclus în manualele de politologie măcar pentru faptul că este creat, condus şi administrat de Vladimir Putin. Ca trăsături de bază ale putinism-ului pot fi enumerate cultul personalităţii lui Putin, capitalismul de stat, xenofobia, accentul pe ortodoxism (pravoslavie) şi tendinţa de a restabili misionarismul rusesc.

“Regimul lui Putin este o reacţie conservativă la perioada turbulentă a anilor 90. Scopul lui Putin şi al anturajului său din imediata apropiere a fost, în primul rînd, consolidarea şi centralizarea puterii de stat, asigurarea cu bani a serviciilor speciale şi a armatei, menţinerea controlului asupra întreprinderilor şi resurselor de bază, dar, nu în ultimul rînd, şi întoarcerea statutului de imperiu pentru Rusia”, explică politologul Vaclav Lidl, care e convins că cea mai mare problemă a regimului rămîne succesorul lui Putin.

Businessmanii legaţi de Kremlin sînt conştienţi că averile de miliarde le datorează tot lui Putin, toleranţei lui, astfel, nu-l vor critica niciodată la modul deschis. Dar în acelaşi timp, ei nu doresc ca din cauza ambiţiilor personale ale lui Putin să aibă pierderi financiare. „În relaţia cu Putin, miliardarii sînt montaţi critic, dar nu vor îndrăzni să-l atace, pentru că ştiu – el poate foarte uşor să-i distrugă pe toţi. Acest fapt îi presează foarte mult”, consideră politologul Gleb Pavlovski, care i-a fost consilier lui Putin în timpul primelor sale mandate.

Un exemplu elocvent în acest sens ar fi cazul fraţilor oligarhi Arkadi şi Boris Rotenberg care, după anexarea Crimeei, au pierdut circa 3 miliarde de dolari. Însă regimul lui Putin le-a restituit măcar parţial pierderile, oferind firmei lor o comandă mare de construcţie a podurilor în Crimeea.

Astfel, potrivit mai multor surse, oligarhii devin victime ale unui nou val de consolidare a verticalei puterii. „Astăzi, loialitatea şi chiar prietenia nu înseamnă nimic. La ce-i trebuie lui Putin prieteni, dacă e susţinut de 85% de ruşi?!”, a declarat pentru Bloomberg fostul miliardar Serghei Pugaciov, care acum locuieşte în Marea Britanie, deoarece în Rusia a fost acuzat de escrocherii.

Sursa: iDNES.cz, Cehia