Putin este intr-o teribila dificultate deoarece economia mondiala nu mai are nevoie de Rusia

Doi experți de la Universitatea Yale anunță catastrofa Moscovei în urma războiului din Ucraina și începerea agoniei pentru Vladimir Putin. Șantajul energetic împotriva Europei al liderului de la Kremlin a eșuat, iar acum economia mondială nu mai are nevoie de Rusia.

Analiștii Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian au constatat că, pe măsură ce ne apropiem de aniversarea unui an de la începutul invaziei lui Putin, este evident faptul că Rusia și-a pierdut definitiv puterea economică de odinioară pe piața globală, potrivit analizei din Foreign Policy.

O mare parte a anului trecut, și de la invazia sa în Ucraina, în Februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a bătut monedă pe presupusa sa omnipotență energetică, ținînd economia globală ostatică a capriciilor sale.

Din Vara trecută, Putin a oprit aprovizionarea cu gaze naturale către Europa, sperînd că europenii, tremurînd și fără căldură în timpul Iernii, își vor forța liderii și vor face imposibilă din punct de vedere politic continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Amenințarea a fost puternică: în 2021, 83% din gazul rusesc a fost exportat în Europa. Exporturile globale totale ale Rusiei de 7 milioane de barili de petrol pe zi și 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte pe an au reprezentat aproximativ jumătate din veniturile sale federale.

Și mai important, exporturile de mărfuri ale Rusiei au jucat un rol crucial în lanțurile globale de aprovizionare: Europa depindea de Rusia pentru 46% din totalul aprovizionării cu gaze, cu niveluri comparabile de dependență de alte produse rusești, inclusiv metale și îngrășăminte.

Acum, se constată că puterea economică mondială a Rusiei s-a pierdut definitiv pe piețele internaționale. Mulțumită unei Ierni neobișnuit de calde din Europa, momentul de amenințare maximă al lui Putin a trecut fără incidente și, așa cum s-a prognozat corect în Octombrie anul trecut, cea mai mare victimă a gambitului lui Putin a fost Rusia însăși, susțin experții de la Universitatea Yale din SUA.

Putin a pierdut din mînă forța gazelor și petrolului

Forța gazelor naturale din mîna lui Putin este acum inexistentă, deoarece lumea – și, cel mai important, Europa – nu mai are nevoie de gaz rusesc. Departe de a îngheța pînă la moarte, Europa și-a asigurat rapid aprovizionarea cu gaze alternative prin trecerea la gaze naturale lichefiate (GNL) la nivel mondial. Aceasta a inclus aproximativ 55 de miliarde de metri cubi din Statele Unite, de două ori și jumătate mai mult decît exporturile de GNL din SUA de dinainte de război către Europa.

Împreună cu creșterea aprovizionării din surse regenerabile, nucleare și, între timp, cărbune, aceste aprovizionări alternative au redus dependența Europei de gazul rusesc la 9% din totalul importurilor de gaze. De fapt, Europa cumpără acum mai mult GNL decît a cumpărat vreodată gaz rusesc.

Implicațiile sunt extraordinare. Europei i se asigură acum o aprovizionare cu energie suficientă pînă în 2024, cel puțin, oferind suficient timp pentru aprovizionarea cu energie alternativă mai ieftină – atît surse regenerabile, cît și combustibili de tip punte – să fie integrate pe deplin și să funcționeze în Europa.

În plus, zilele energiei scumpe la nivel global pe fondul „strîngerii aprovizionării determinate de Rusia” s-au încheiat definitiv. Pe lîngă cererea mai scăzută așteptată a Europei pentru GNL, China se îndepărtează de GNL global în favoarea surselor interne.

Putin, pe de altă parte, nu mai are nici o pîrghie rămasă și nici o modalitate de a-și înlocui fostul client principal, Europa. Putin nu realizează practic nici un profit din vînzările de gaze, deoarece vînzările sale anterioare de 150 de miliarde de metri cubi de gaz prin conducte către Europa au fost înlocuite cu 16 miliarde de metri cubi către China și o schimbare de buzunar a vînzărilor globale de GNL, abia suficient pentru a acoperi cheltuielile.

Se întrevede sfîrșitul lui Putin

Nu există piețe pentru ca Putin să înlocuiască acel deficit de 150 de miliarde de metri cubi: China nu are capacitatea necesară de conducte pentru a mai prelua timp de cel puțin un deceniu și preferă oricum surse interne și diversificate de energie, în timp ce tehnologia întîrziată a Rusiei face imposibilă trecerea la exporturile de GNL.

Pîrghia petrolieră a lui Putin scade de asemenea. Au dispărut vremurile în care teama ca Putin să ia de pe piață rezervele de petrol rusești a făcut ca prețurile petrolului să crească cu 40% în două săptămîni. Acum este evident că lumea nu mai depinde de petrolul lui Putin.

Prețurile petrolului sunt mai mici acum decît înainte de război și numai în a doua jumătate a anului 2022 a existat o creștere a ofertei cu 4 milioane de barili pe zi de la producători precum Statele Unite, Venezuela, Canada și Brazilia. Astfel, petrolul rusesc va fi înlocuit pe piață fără probleme.

La orizont, se întrevede sfîrșitul lui Putin. Niciodată Putin nu va mai fi în măsură să provoace un asemenea haos și tulburare în economia globală, pentru că a slăbit permanent cea mai puternică mînă a Rusiei – energia și mărfurile ei, trag concluzia analiștii americani.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15