Purtătorul de cuvînt al Guvernului israelian dă asigurări că Hamas va primi ''cea mai cruntă bătaie''

Hamas va primi "cea mai cruntă bătaie", a promis, Vineri, purtătorul de cuvînt al Guvernului israelian, după reluarea ostilităţilor în Fîşia Gaza, la expirarea încetării focului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană, potrivit France Presse, scrie Agerpres.

"Hamas va primi cea mai cruntă bătaie", a afirmat Eylon Levy, într-o declaraţie făcută presei, acuzînd Hamas că nu a furnizat o nouă listă cu ostatici înainte de a fi eliberaţi la schimb deţinuţi palestinieni şi că a tras o rachetă asupra teritoriului izraelian, înainte de expirarea acordului de încetare a focului, prevăzută pentru ora locală 07:00 (05:00 GMT).

După acordul de încetare a focului din 24 Noiembrie, prelungit de atunci pînă Vineri la 07:00, Hamas şi Israel au făcut schimb în fiecare zi de ostatici, răpiţi în cursul atacului sîngeros al Hamas în teritoriul israelian din 7 Octombrie, pentru deţinuţi palestinieni aflaţi în închisori israeliene.

Din cele 240 de persoane răpite de Hamas şi duse în Gaza, 110 au fost eliberate, între care 80 de femei şi minori israelieni sau cu dublă cetăţenie. În schimb, Israelul a eliberat 240 de deţinuţi.

Încă tîrziu în cursul nopţii de Joi spre Vineri, beligeranţii au continuat să negocieze o nouă prelungire a acordului de încetare a focului, potrivit medierii Qatarului, fără succes. Hamas şi Israel îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru acest eşec, recunoscînd, în special, că nu s-au înţeles asupra listei cu ostatici.

"Din nefericire, Hamas a decis să pună capăt încetării focului, refuzînd să elibereze toate femeile răpite", a afirmat purtătorul de cuvînt al Guvernului israelian.

La rîndul său, Hamas a indicat într-un comunicat că ar fi "propus un schimb de prizonieri şi persoane vîrstnice printre ostatici”, precum şi returnarea către Israel a corpurilor unor ostatici israelieni "care şi-au pierdut viaţa în bombardamentele" israeliene în Gaza.

Israelul, susţine Hamas, "care luase deja decizia să-şi reia agresiunea, nu a răspuns".