PSRM rezista santajului cu lovitura de Stat al PDM

După ședința Consiliului Republican al PSRM din 7 Iunie legată de opţiunea privind posibilitatea creării unei majorităţi parlamentare şi de guvernare cu Blocul ACUM ori cu PDM, în faţa presei a apărut Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu preşedinta PSRM, Zinaida Greceanîi. Cu acest prilej, Președintele Igor Dodon a declarat că cel mai probabil în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Dodon a precizat că pînă în acel moment socialiștii nu au primit un răspuns clar de la ACUM dacă aceștia acceptă condițiile înaintate de socialiști de constituire a unei alianțe de guvernămînt PSRM-ACUM. Şeful Statului a spus că socialiștii, încă din start, și-au dorit o alianță cu cei de dreapta, cu blocul ACUM, dar nu cu PDM. Numai că Blocul ACUM ori cel puțin unele componente ale acestui Bloc nu sunt de acord cu cele trei condiții ale socialiștilor: instalarea unui președinte de Parlament socialist, acordarea Ministerelor solicitate şi restituirea competențele pentru Președinte de pînă la alegerea în această funcție a lui Igor Dodon.   

„Am văzut că blocul ACUM e pe aceleași poziții. Sunt împotriva acordării cîtorva ministere, împotriva reacordării Președintelui atribuțiile pe care le avea anterior. În aceste condiții, nu putem să facem coaliție cu cei de dreapta. Nu am dus negociere cu PD, nu am propus coaliție ca să nu fim învinuiți din nou. Noi, colegii noștri, au mers, au auzit propunerea lor. Coaliție cu PD, socialiștii nu au examinat-o din start. Ori coaliție cu dreapta sau anticipate. Am făcut tot posibilul. Cel mai probabil vom merge la alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Igor Dodon.