PROIECTELE PRIVIND STATUTUL LIMBII RUSE SI EMISIUNILE TELEVIZATE RUSESTI AU FOST ADOPTATE
Proiectele de lege au fost aprobate în prima lectură - limba rusă a primit statutul de limbă de comunicare interetnică, iar barierele în calea difuzării programelor televizate rusești au fost eliminate.
Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind funcționarea limbilor, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.
De asemenea, majoritatea deputaților s-a pronunțat în favoarea modificărilor la Codul serviciilor media audiovizuale. Acestea oferă posibilitate de întoarcere a programelor de televiziune și radio din Rusia în spațiul informațional al Republicii Moldova.
Inițiativa de a înregistra în Parlament noua lege „despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, în care rusa recapătă statutul de limbă de comunicare interetnică, a venit din partea președintelui în exercițiu, Igor Dodon.
Legea anterioară, adoptată la 1 septembrie 1989, a fost declarată „învechită” de Curtea Constituțională în iunie 2018.
Cu referire la proiectul de lege privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, înregistrat anterior în Parlament de deputații PSRM, Dodon a remarcat necesitatea „unei abordări sistemice a problemei funcționării limbilor în societatea noastră multinațională”.
Modificările operate astăzi la Codul serviciilor media audiovizuale schimbă dispozițiile referitoare la „protecția spațiului audiovizual național”.
Conform proiectului de lege, este permisă difuzarea de programe TV și radio „din țări terțe, care respectă prevederile conceptului și strategiei de securitate a informațiilor din Republica Moldova”.
Modificările anterioare prohibitive ale Codului au intrat în vigoare în februarie 2018. Acestea interziceau difuzarea pe teritoriul Moldovei a știrilor, programelor analitice și politice din țările care nu s-au alăturat Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră. Rusia a semnat convenția în 2006, dar nu a ratificat-o.
Sursa: sputnik.md
Nistor Grigore 04.12.2020 - 09:34
Rezultatul acestor actiuni: va genera, din partea populaţiei minţite şi furate în opţiunea sa, şi mai mult sprijin pentru Occident, UE şi România şi o imagine tot mai proastă pentru Rusia, prin asociere cu Dodon. Un Dodon complet izolat, cu un guvern care oricum nu va fi primit pe nicăieri şi nu va putea face nimic, din contra, va târî Republica Moldova în faliment şi colaps economic.