PROGRAMUL CONSACRAT ZILEI INDEPENDENTEI

Programul oficial pentru 27 august, cînd este marcată Ziua Independenței Republicii Moldova, începe cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată”, la ora 08.30, și continuă cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, la ora 09.20. Festivitatea de inaugurare a sărbătorii în Piața Marii Adunări Naționale este preconizată pentru ora 10.00.

După ceremonialul protocolar, va urma o uvertură muzical-plastică „Suveranitate”. Vor participa: Orchestra Prezidențială, Orchestra Națională Simfonică a Companiei „Teleradio Moldova”, Capela Corală „Doina”, Studioul muzical-coral „Lia – Ciocîrlia”, Școala de muzică „Maria Bieșu” (40 de violoniști), Eugen Doga (pian) și soliștii: Brio Sonores; Cristi Aldea-Teodorovici și Simona Severin.

La 10.15, președinta Maia Sandu va susține un discurs urmat de intonarea imnului țării. La ceremonia din PMAN vor participa și președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, președintele României, Klaus Werner Iohannis, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy.

Parada militară va începe la 10.25 și va fi urmată de un program festiv „Gînduri pentru şi despre Țară…” și de spectacolul „Moldovenii cînd se strîng…”. În scenă vor urca Orchestra de muzică populară a Fraților Advahov și soliștii Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Zinaida Bolboceanu, Surorile Osoianu, Gabriel Nebunu, „Catharsis”, Maria Iliuț & „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii” și Ansamblul folcloric „Romanița”, Baletul național „JOC”.

Pentru ora 13.00 este programat un recital susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra, la 13.30 – evoluția CinePark. După care va urma prezentarea unui colaj documentar „Moldova Suverană” și filme de scurt metraj care promovează imaginea Republicii Moldova („Go on. Fruits from Moldova”, regizor, Viorel Mardare). Mai tîrziu programul se mută pe TV cu concertul tematic „Moldovă – tu ești patria mea!”.

Pe 27 august, doritorii pot vizita expoziția de filatelie și numismatică dedicată aniversării a 30-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova: „Moldova-30. Simboluri identitare ale Republicii Moldova”. Expoziția va avea loc începînd cu ora 12.00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Primăria municipiului Chișinău anunță că, începînd cu ora 09.00, va putea fi urmărită și expoziția virtuală de carte cu genericul: „Independența – glas al libertății”, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Transilvania. De la ora 10.00 va începe expoziția online a lucrărilor de pictură cu genericul: „La Mulți Ani, Moldova!” a Școlii de Arte Plastice „Alexei Șciusev”, iar de la 10.00 va începe vernisajul de artă plastică: „Moldova - țară de dor”, organizat de către Școala de arte „A. Stîrcea”. La aceeași oră este programată expoziția online de artă plastică „Țara mea de doine, țara mea de dor”.

Un program cultural-artistic, cu genericul: „Vatra doinelor străbune", va avea loc în Scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei - Sfînta Amintire", la ora 11.00. Iar la ora 16.00, publicul este așteptat la un program cultural-artistic, cu genericul: „Moldova mea”, în Parcul „Valea Trandafirilor”, în preajma havuzului.

Sursa: IPN