PRODUCATORII AGROALIMENTARI AUTOHTONI VOR PUTEA SAISI VINDA MAI USOR MARFA IN SUPERMARKETURI

Parlamentul susține producătorii agroalimentari autohtoni. La ședința de ieri, deputații au aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior și a Codului contravențional al Republicii Moldova, elaborat în acest scop. Actul normativ prevede plafonarea pînă la 10% din prețul de vînzare al furnizorului a mărimii reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru vînzarea produselor alimentare.

Excepție de la normă ar urma să constituie perioada acțiunilor de marketing și publicitate. Concomitent, se propune a fi stabilit termenul limită de 60 de zile per produs destinat desfășurării acțiunilor de marketing și publicitate, într-un an. Comerciantul sau furnizorul care va încălca normele ce țin de plafonarea reducerilor comerciale riscă amendă de la 2500 la 5000 de lei, în cazul persoanei fizice, și de la 10000 la 20000 de lei – în cazul persoanei juridice.

Totodată, se propune completarea Legii cu privire la comerțul interior cu noțiuni ca „proces de producție”, „reglementări în domeniul alimentar” și „siguranța alimentelor”.

Autorul inițiativei, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, Fracțiunea Platforma DA, consideră că definirea noțiunilor respective va permite evitarea situațiilor de confuzii sau interpretare multiplă la aplicarea legii.

În opinia deputatului, aprobarea proiectului va facilita accesul producătorilor locali, în special al celor mici, la rețeaua magazinelor din țară și va spori consumul de alimente autohtone. De asemenea, va crește rentabilitatea afacerilor producătorilor autohtoni și va crea oportunități financiare noi pentru modernizarea tehnologiilor producătorilor sau procesatorilor locali.

Sursa: IPN