Procurorul şef al CPI vrea să viziteze Gaza și Israelul

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a vizitat, Duminică, punctul de trecere de la Rafah dintre Fîşia Gaza şi Egipt şi a postat un clip video pe social media, în care a afirmat că speră să viziteze atît teritoriul palestinian, cît şi Israelul, în timp ce se află în regiune, relatează Reuters.

El a mai spus că ajutoarele pentru civili nu trebuie reţinute în nici un fel. "Nu ar trebui să existe nici un impediment asupra ajutoarelor umanitare care merg la copii, femei şi bărbaţi, civili, sunt nevinovaţi", a menţionat Khan.

El a adăugat că civilii au drepturi în conformitate cu legea internaţională umanitară şi că "dau naştere chiar la răspundere penală cînd aceste drepturi sunt limitate, în conformitate cu Statutul de la Roma", tratatul fondator al CPI.

Tribunalul internaţional investighează teritoriile ocupate palestiniene din 2021, încercînd să determine dacă au existat sau nu crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Khan a afirmat, anterior, că CPI are jurisdicţie atît asupra presupuselor crime de război şi crime împotriva umanităţii din timpul atacului de la 7 Octombrie al Hamas asupra Israelului, cît şi a celor care ar fi comise în Fîşia Gaza.