”Procesul de integrare a R. Moldova in UE va dura citiva ani, iar armonizarea legislatiei nu înseamnă doar copy-paste”

Procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE) va dura cîţiva ani, iar armonizarea legislaţiei nu înseamnă doar un „copy-paste” după textul legislaţiei europene. Pe lîngă adoptarea legilor de către autorităţile moldovene, UE va analiza şi evalua modul în care acestea funcţionează, a declarat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui eveniment de prezentare a unui manual privind practicile de armonizare a legislaţiei ca element-cheie în procesul de integrare europeană, potrivit agerpres.

Potrivit lui Janis Mazeiks, procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană va dura cîţiva ani, Chişinăul confruntîndu-se în prezent cu o sarcină dificilă în acest sens.

Diplomatul european a subliniat că procesul de aderare nu se sfîrşeşte odată cu aprobarea legislaţiei. Janis Mazeiks a precizat că, în 2023, Uniunea Europeană va evalua alinierea legislaţiei Republicii Moldova la cea europeană şi va analiza nu doar actele legislative, dar şi modul în care acestea funcţionează.

Întrebat cum vede integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar în contextul problemei transnistrene, şeful Delegaţiei UE a precizat că factorul de timp este un răspuns-cheie la această situaţie, precizînd că regiunea transnistreană va fi luată în calcul în procesul de aderare.

La rîndul său, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Vladimir Cuc, a declarat că anul 2023 va fi unul intens, urmînd ca în Toamnă să fie publicat primul raport care va arăta progresul la fiecare capitol al Republicii Moldova. Totodată, el a subliniat că autorităţile moldovene sunt la etapa de definitivare a componenţei fiecărui grup de lucru privind implementarea mecanismului de organizare şi pregătire a procesului pentru fiecare capitol de aderare.