Privitor la planul lui Zelenski, Kremlinul spune ca orice intelegere trebuie sa includa teritoriile ucrainene anexate
Kremlinul a respins, Miercuri, planul de pace în 10 puncte al Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a afirmat că propunerile de a pune capăt conflictului din Ucraina trebuie să ţină cont de ceea ce Moscova numeşte ”noua realitate” a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene pe care Kievul şi Occidentul o consideră ilegală, potrivit agerpres.
”Nu poate exista un plan de pace pentru Ucraina care nu ţine cont de noua realitate privind teritoriul rus, cu intrarea a patru regiuni în Rusia. Planurile care nu ţin cont de această realitate nu pot fi paşnice”, a declarat, în conferinţa de presă zilnică, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
În Septembrie, Rusia a declarat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie drept parte a teritoriului său după o serie de simulacre de referendumuri condamnate de Ucraina şi de ţările occidentale, aminteşte Reuters, care menţionează că Moscova nu controlează pe deplin cele patru regiuni.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a promovat intens planul de pace în 10 puncte, discutîndu-l, printre alţii, cu Preşedintele SUA, Joe Biden, şi îndemnînd liderii mondiali să organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.
Planul include retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, ceea ce ar presupune ca Rusia să renunţe atît la cele patru regiuni ”anexate” recent, cît şi la Crimeea, capturată în 2014.
Kremlinul a declarat, în repetate rînduri, că este deschisă negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nici o dorinţă din partea Kievului de a face acelaşi lucru.
În ceea ce priveşte situaţia din Kosovo, unde minoritatea sîrbo-kosovară a amplasat blocaje rutiere de mai bine de două săptămîni, Kremlinul a anunţat că urmăreşte cu atenţie ceea ce se întîmplă în fosta provincie sîrbă şi îşi menţine sprijinul faţă de Serbia, transmite EFE.
”Avem legături strînse de alianţă, legături istorice, spirituale şi de alte tipuri foarte strînse cu Serbia. Rusia urmăreşte cu multă atenţie ceea ce se întîmplă acolo (în Kosovo – n.r.), la felul în care sunt garantate drepturile sîrbilor”, a afirmat Peskov, care a insistat că Moscova ”sprijină Belgradul în măsurile luate de acesta” şi a criticat acuzaţiile formulate de Priştina privind ”influenţa distructivă” a Rusiei în acest conflict.
”Serbia este o ţară suverană. Şi este total greşit să se caute aici orice fel de influenţă distructivă a Rusiei. Este normal ca Serbia să apere drepturile sîrbilor care trăiesc în condiţii atît de dificile. Şi să reacţioneze cu fermitate atunci cînd aceste drepturi sunt încălcate”, a adăugat Peskov.
În fine, în declaraţii separate publicate Miercuri de portalul armean News.am şi citate de EFE, Peskov a negat că Rusia a făcut presiuni asupra Armeniei pentru a intra în Uniunea Statală Rusia – Belarus, după ce Erevanul a denunţat presiuni în acest sens făcute de Moscova.
”Aceste declaraţii pot fi percepute ca fiind provocatoare. Nu corespund realităţii”, a susţinut Peskov.
Anterior, secretarul Consiliului Securităţii din Armenia, Armen Grigorian, a declarat, la televiziunea locală, că, ”în ceea ce priveşte Uniunea Statală, se fac presiuni asupra Armeniei”.
Peskov a dat asigurări că ”nici un funcţionar rus nu a spus asta”, o referire la necesitatea de a integra Armenia în Uniunea Statală, ”şi nici nu i-a fost comunicată părţii armene” o astfel de posibilitate.