PRINCE, IN FRUNTEA VINZARILOR MUZICALE IN STATELE UNITE

Cîntărețul american Prince, decedat săptămîna trecută, ocupă prima poziție în clasamentul vînzărilor de discuri în Statele Unite, trei dintre albumele sale făcîndu-și intrarea în Top 10, transmite AFP.

Clasamentul săptămînal, difuzat în mod tradițional duminica, ia în considerare săptămîna de vineri pînă joi. Cel mai recent arată interesul masiv față de albumele cîntărețului, care s-a plasat postum în fruntea vînzărilor, în ultima zi luată în considerare pentru realizarea topului săptămînal. Albumul "The Very Best of Prince", lansat inițial în 2001, ocupă prima poziție a clasamentului, urmat de "Purple Rain" (1984), conform cifrelor institutului de specialitate Nielsen Music. Locul al șaselea în Top 10 îi revine compilației de trei discuri "The Hits/The B-SidesI, din 1993.

Unul din factorii acestui succes constă în faptul că fanii puteau asculta doar cu mare dificultate piesele artistului în streaming. Albumele lui Prince se găseau în streaming numai pe site-ul Tidal, serviciu care îi aparține rapperului jay-Z, relația sa cu internetul fiind extrem de fluctuantă.

Se întîmplă foarte rar ca un artist să se afle simultan pe primul și al doilea loc al clasamentelor americane de vînzări de albume. Ultima oară cînd s-a înregistrat o asemenea situație a fost cînd rapperul Nelly a lansat două albume în același timp, "Sweat" și "Suit", în 2004.

Muzician genial și prolific, Prince întruchipa genul pop al anilor 1980, deceniu în care a strălucit alături de Michael Jackson (care a murit în 2009) și Madonna, născută ca și el în 1958. De-a lungul carierei a vîndut circa 100 de milioane de discuri.

Muzicianul a fost găsit mort la reședința sa, Paisley Park, aflată în apropierea orașului natal, Minneapolis (nord).

Sursa: Agerpres