Prin extensie, Putin a ordonat nu doar uciderea ucrainenilor, ci și a delfinilor din Marea Neagră

Războiul din Ucraina a dus la o creștere dramatică a mortalității delfinilor și marsuinilor din cauza operațiunilor militare din Marea Neagră, a constatat un studiu „sfîșietor”, scrie NEWSWEEK, potrivit RADOR.

Studiul, publicat în jurnalul Biology Letters [https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsbl.2022.0562] al Royal Society [Academia de Științe a Regatului Unit – n. trad.], a demonstrat că zeci de mii de cetacee au murit în regiune – o mare periferică a Mediteranei cuprinsă între Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina.

În consecință, a avertizat autorul principal al studiului, aceste animale ar putea să dispară complet din regiune.

Războaiele au făcut dintotdeauna milioane de victime neștiute printre necuvîntătoare. Însă amploarea suferinței lor este adesea dificil de cuantificat și este umbrită, de obicei, de tragedia umană. Cel mai nou studiu în această privință oferă o demonstrație tranșantă a faptului că oamenii nu sunt singurele victime ale conflictului în curs.

„Voiam să scoatem la lumină faptul că animalele sălbatice nu sunt imune la efectele devastatoare ale războiului, îndurînd adesea suferințe mari și moartea”, a declarat, pentru Newsweek, Ewa Węgrzyn, care se numără printre autorii studiului realizat de Universitatea din Rzeszów, Polonia.

„Amploarea suferinței animalelor pe timp de război e enormă, dar de obicei realitatea nu este cunoscută, din mai multe motive.”

„În primul rînd, suferințele celorlalte creaturi sunt adesea umbrite de suferința omului”, a declarat ea. ”În al doilea rînd, a face cercetare științifică pe timp de război e extrem de dificil. Și, în al treilea rînd, monitorizarea mortalității unor specii e dificilă chiar și pe timp de pace, astfel încît e și mai puțin știut ce li se întîmplă în vreme de război.”

Mortalitatea cetaceelor – o familie de mamifere marine care cuprinde balenele, delfinii și marsuinii – din cauza războiului nu a mai fost studiată niciodată, conform lui Węgrzyn.

„Singurele date disponibile provin de la cercetări privind exercițiile militare, care au loc pe perioade relativ scurte de timp și care s-au dovedit a constitui un pericol letal pentru numeroase specii de cetacee”, a afirmat Węgrzyn.

„Unul dintre co-autorii articolului nostru, Ivan Rusev, locuiește și face cercetare pe coasta Mării Negre, făcînd parte din personalul științific al Parcului Național Natural Limanurile Tuzlei. După izbucnirea războiului, el a observat o creștere a numărului de delfini morți aduși de apă pe țărm. El a primit știri similare și din alte țări din jurul Mării Negre.”

Węgrzyn a declarat că aceste știri sunt „deosebit de îngrijorătoare”, întrucît toate cele trei specii de cetacee din Marea Neagră – marsuinul portuar, delfinul comun cu cioc scurt și delfinul comun cu bot gros – figurează pe Lista Roșie a Speciilor Amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.