PRIMUL CONGRES NAŢIONAL AL CONTABILILOR DIN R. MOLDOVA

Contabilul, „sănătatea” economiei naţionale

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 2 aprilie, la primul Congres Naţional al Contabililor din R. Moldova cu genericul „Rolul contabilului în asigurarea „sănătăţii” economiei naţionale”, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Evenimentul care a avut loc la Palatul Republicii a fost organizat de către Asociaţia Auditorilor şi Consultanţilor în Management din R. Moldova AO „EcoFin-Consult” şi Î.S. „Fiscserinform” şi a întrunit contabili din toate raioanele ţării. La congres au mai participat ministrul Finanţelor în exerciţiu, Veaceslav Negruţa, deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Ion Prisăcaru, preşedinte al AO „EcoFin-Consult”, deputaţi, demnitari de stat, numeroşi contabili din toate raioanele ţării.

În luarea sa de cuvînt, Ion Prisăcaru a spus că în R. Moldova activează peste 50 de mii de contabili, iar evenimentul a fost organizat în ajunul Zilei Naţionale a Contabilului, care se consemnează al treilea an în ţara noastră. Preşedinte al AO „EcoFin-Consult” a specificat că rolul contabililor în dezvoltarea economiei este foarte important. El s-a referit la faptul că în cadrul acestui congres s-a discutat despre subiecte importante pentru persoanele care practică profesia de contabil şi vor stabili acţiunile ce urmează a fi realizate pentru eficientizarea activităţii.

În luarea sa de cuvînt, Vlad Filat a spus că exigenţele timpului presupun noi viziuni, noi atitudini, inclusiv reconsiderarea rolului şi locului profesiei contabile. „Evenimentul de astăzi ilustrează un adevăr incontestabil: în Republica Moldova aceasta a atins etapa maturităţii, fiind în plină evoluţie datorită proceselor de democratizare a societăţii noastre. Primul Congres al Contabililor demonstrează, o dată în plus, că şi în ţara noastră se derulează acţiuni de racordare a acestei profesii la standardele europene şi internaţionale şi că, fără îndoială, contabilii moldoveni se orientează şi ei către aspiraţiile colegilor de breaslă, în primul rînd, din ţările europene”, a spus Vlad Filat. Premierul în exerciţiu a specificat că profesia de contabil este una dintre cele mai vechi, fiind importantă în orice societate, bineînţeles este şi pentru economia naţională, asigurînd sănătatea şi stabilitatea acesteia.

„Doar cei care nu înţeleg exact sensul cuvîntului gestionare, pot neglija şi rolul contabilului. Un reputat profesor în economie susţinea că „a te ocupa de afaceri, neglijînd contabilitatea şi contabilul este ca şi cum ai conduce un automobil, neglijînd drumul”, a relevat Premierul. Vlad Filat s-a referit şi la lipsa de coerenţă între actele normative şi legislative şi necesitatea ajustării acestora.

„Voi susţine şi voi promova şi în continuare pe toate căile reformele în domeniu, îndeplinirea prevederilor hotărîrilor adoptate referitor la problemele contabililor practicieni, dar, mai ales, voi încerca să influenţez schimbarea radicală de atitudine faţă de această profesie nobilă, profesia de contabil, din partea organelor publice de resort”, a precizat Vlad Filat. Premierul în exerciţiu a adresat felicitări contabililor în ajunul sărbătorii - Ziua Naţională a Contabilului.