PRIMARIA CHISINAU VA APROBA UN PROIECT DE SOLUTII NATURALE PENTRU REABILITAREA ALBIEI RIULUI BIC

Primăria municipiului Chișinău se află în proces de aprobare a unui proiect în valoare de 10 milioane de lei de soluții naturale pentru reabilitarea albiei rîului Bîc și protecția contra inundațiilor. Despre aceasta a anunțat primarul general, Ion Ceban, la simpozionul științifico-practic internațional „Conservarea biodiversității urbane - premisa dezvoltării durabile”, transmite IPN.

„Schimbările climatice care au loc astăzi influențează orice urbe, orice regiune și va influența semnificativ în viitorul foarte apropiat. Trebuie să fim adaptați acestor riscuri, trebuie să căutăm alte soluții decît au existat pînă acum și noi sîntem în procesul de identificare a acestor soluții. Trebuie să ținem cont despre soluțiile naturale. Și să fim cît se poate de pregătiți pentru orice tip de risc. Reziliența în mediul urban contează foarte mult”, a spus edilul.

Potrivit primarului, la momentul actual se identifică soluții concrete în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, astfel că în 2030 nu mai vor exista deșeuri depozitate. „Este un obiectiv foarte greu de realizat, dar ne mișcăm cu pași foarte rapizi în această privință. Sper că pînă la sfîrșitul anului să avem o soluție ca să căutăm parteneriate în ceea ce ține de sortare, astfel că să diminuăm din depozitarea deșeurilor, iar în scurt timp, în general, să identificăm soluția cînd, practic, nu mai avem aceste deșeuri”, a menționat Ion Ceban.

Simpozionul tehnico-științific internațional este consacrat celor 30 de ani de la înființarea întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”.

Sursa: IPN