PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE IN EXERCITIU AL OSCE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu domnul Miroslav Lajcak, Președinte în exercițiu al OSCE, Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei. Șeful statului și-a exprimat sprijinul pentru Slovacia în exercitarea președinției OSCE, respectabilă organizație internațională care trece printr-o perioadă destul de dificilă în activitatea sa.

În cadrul întrevederii, oficialii au abordat un spectru larg de subiecte cu privire la desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova. Igor Dodon a menționat o particularitate importantă a acestei campanii electorale: pentru prima dată în istoria Moldovei, alegerile se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt care reprezintă o experiență unică în desfășurarea campaniei electorale.

Președintele țării a subliniat că asigurarea unor condiții egale de participare la alegeri pentru toți concurenții electorali și cetățenii Republicii Moldova este o condiție esențială pentru recunoașterea acestor alegeri ca fiind echitabile și corecte, atît din partea cetățenilor, cît și din partea partenerilor externi și a organizațiilor internaționale. În acest sens, șeful statului a solicitat reprezentanților OSCE să se implice cît mai activ în monitorizarea procesului electoral din Republica Moldova.

Totodată, Președintele țării și-a exprimat profunda îngrijorare față de abordarea injustă, de-a dreptul discriminatorie, a Guvernului cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni aflați în afara Republicii Moldova. Drept exemplu șeful statului a menționat situația a sute de mii de moldoveni care lucrează în Rusia şi pentru care Guvernul intenționează să deschidă doar 11 secții de votare, situaţie care poate fi calificată drept o restricționare deliberată a drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, în timpul discuției, o atenție deosebită a fost acordată subiectului reglementării transnistrene. În context, Igor Dodon a atras atenția Președintelui în exercițiu al OSCE asupra progreselor substanțiale înregistrate în ultimii ani în cadrul programului de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. ”În cadrul recentei întrevederi cu conducerea Transnistriei, aceasta din urmă a dat asigurări că nu le vor fi create impedimente cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în regiunea transnistreană şi doresc să participe la alegerile parlamentare din Moldova”, a specificat șeful statului.

Totodată, în timpul dialogului a fost menționat faptul că au apărut circumstanțe favorabile realizării programului de măsuri de consolidare a încrederii, precum și reluării consultărilor politice privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean în formatul ”5+2”.

Igor Dodon l-a mai informat pe domnul Lajcak că în prezent examinează posibilitatea de a participa în cursa pentru alegerile parlamentare.

În final, șeful statului a confirmat disponibilitatea de a construi relații strînse cu Președinția slovacă a OSCE și cu Misiunea OSCE în Republica Moldova. Președintele țării a reiterat faptul că promovarea unei politici externe echilibrate de către Republica Moldova, deschide noi perspective de intensificare a dialogului și obținerea unui consens la nivel internațional în implementarea conceptului "Pachetului Mare pentru Moldova", ceea ce, la rîndul său, va contribui la consolidarea stabilității și securității în această regiune a Europei.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova