”PRESEDINTELE RASPUNDE”
Igor Dodon a îndemnat cetățenii să-i adreseze întrebări provocatoare
Igor Dodon a lansat o provocare cetățenilor de rînd și jurnaliștilor, care-i adresează întrebări în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.
Șeful statului i-a îndemnat pe cei care privesc ediția de azi să-i adreseze întrebări provocatoare, cu o singură condiție, ca aceasta să nu conțină injurii și insulte.
Președintele a menționat că cea mai provocatoare întrebare va avea și un premiu. Persoana care va cîștiga va fi invitată la Președinție, unde va face un selfie cu șeful statului.
”În campania electorală nu voi avea întrevederi oficiale și nu voi înmîna diplome și distincții de stat”
În perioada campaniei electorale, Igor Dodon nu va participa la acțiuni în calitate de șef al statului.
Șeful statului a explicat că în timpul campaniei electorale el nu va avea întrevederi oficiale, nu va organiza ședințele trilaterale cu premierul și speakerul, care au loc, tradițional, în fiecare zi de luni.
Totodată, președintele nu va înmîna diplome și distincții de stat, chiar dacă potrivit legii are dreptul să o facă. Igor Dodon a explicat că prin aceste acțiuni vrea să înlăture orice suspiciune cu privire la folosirea resurselor administrative în campanie electorală.
„Am mai vorbit că nu vom folosi automobilul de serviciu. Fotograful, operatorul, toți vor pleca în concediu”, a spus șeful statului.
Igor Dodon a explicat că suspendarea președintelui din funcție este o procedură anevoioasă, deoarece șeful statului are mai multe obligațiuni, inclusiv cele de a promulga proiecte de legi.
„Dacă voi pleca din funcție, voi bloca procesul legislativ al țării, în 29 de ani de independență, niciodată președintele nu a plecat din funcție pe perioada campaniei”, a mai spus Igor Dodon.
”Trebuie să deschidem cît mai multe secții de vot în afara țării și să facem tot posibilul ca cetățenii din stînga Nistrului să ajungă la vot”
Limitarea accesului în regiunea transnistreană, impusă de către autoritățile de la Tiraspol din cauza COVID-19, este ilegală. Sperăm că din 1 octombrie, sau din 20 octombrie, aceste interdicții vor fi scoase. Declarație a fost făcută de Igor Dodon.
Șeful statului a mai precizat că acest subiect a fost discutat cu Vadim Krasnoselski de mai multe ori.
„Ce va fi dacă nu le vor permite oamenilor să circule, vor fi sau nu vor fi recunoscute aceste alegeri? Eu nu sînt sigur că mai multe țări vor deschide atîtea secții de vot, cîte am solicitat. Cunoașteți că CEC a propus să fie deschise peste 200 de secții de vot, e un număr record pentru diasporă. Dar se poate întîmpla ca din cauza COVID-19 nu vor fi deschise, este dreptul acelor țări. În acest caz ce facem? Recunoaște rezultatele alegerilor sa nu? Desigur că trebuie să le recunoaștem, deoarece așa se desfășoară alegerile în mai multe țări ale lumii. Alegerile din această cauză nu pot fi anulate. Trebuie să deschidem cît mai mute secții în afara țării și să facem tot posibilul ca cetățenii din stînga Nistrului să poată ajunge la vot”, a spus Igor Dodon.
Amintim că Tiraspolul intenționează să prelungească pînă la 1 decembrie perioada în care accesul în și din zona transnistreană să fie limitat la maxim. Un proiect de act normativ este deja publicat pe pagina liderului din stînga Nistrului, Vadim Krasnoselski, urmînd să fie aprobat de legislativul de la Tiraspol.
”Nu tot ceea ce strălucește e aur. Oamenii vor să fie stabilitate, responsabilitate. Oamenii vor politicieni de nădejde”
Oamenii vor politicieni responsabili și de nădejde. Președintele Igor Dodon spune că aceste mesaje îi sînt transmise de cetățeni la fiecare vizită pe care o efectuează în teritoriu.
”Oamenii s-au săturat de vorbe goale. Oamenii vor rezultate concrete. Vor președinte, premier dacă a spus – face”, a declarat Dodon.
Potrivit șefului statului, cetățenii îi spun că nu mai vor politicieni care promit și nu fac nimic. De asemenea, oamenii nu vor să vină la putere ”alții care să dea totul peste cap”.
”Dacă comparăm ceea ce s-a obținut acum față de ceea ce se promite, oamenii spun: lasă că am văzut din aceștia care promit, noi vedem că în situație grea ne dați și cu agricultura și cu pensiile, salariile și pensiile se plătesc la timp, ați mai găsit bani și ați dat medicilor. De aceea, noi nu mai credem pe nimeni care promit. Vă știm pe voi și nu vrem să vină altcineva pentru că vor da totul peste cap”, a spus Dodon.
”Foarte des aud unii oponenți, care deja s-au lansat în campania, că sînt gata să dea 2 mii de lei pensie. Cu toate că ne întrebăm – unde au fost anul trecut sau în anțărț. Alții promit altceva. Nu tot ceea ce strălucește e aur. Oamenii vor să fie stabilitate, responsabilitate. Oamenii vor politicieni de nădejde. Nu din aceștia care umblă și vorbesc pe Facebook și la vorbesc la toate întrevederile că votați-ne că noi vă vom da asta”, a mai declarat președintele țării.
Igor Dodon a mai spus că o altă întrebare care-i este adresată de oamenii cu care se întîlnește în teritoriu este: cît vor mai suporta deputații care nu fac nimic în Parlament și ce facem cu Parlamentul. În acest context, președintele a reiterat că el pledează pentru alegeri parlamentare anticipate după alegerile prezidențiale.
”Agricultorii din teritoriu îmi spun că de 21 de ani nu au primit așa ajutor”
În ultimele două decenii, agricultorii din Moldova nu au mai primit un asemenea ajutor de la stat, precum cel pe care îl oferă în prezent Guvernul. Acest mesaj i-a fost transmis de către fermieri președintelui Igor Dodon, în cadrul vizitelor pe care le efectuează în raioanele țării.
Igor Dodon a declarat că în pofida crizei pandemice și economice, guvernarea a identificat suplimentar 300 de milioane de lei pentru a compensa pierderile suportate de agricultori din cauza secetei.
”La ziua de ieri, agricultorii au primit în conturi 191 de milioane de lei. Agricultorii din teritoriu îmi spun că de 21 de ani nu au primit așa ajutor”, a spus președintele.
Potrivit șefului statului, doar în contul unui agricultori au fost virate 1,7 milioane de lei pentru compensarea pierderilor.
„Acest agricultor mi-a spus că acum doi ani trebuia să dea ”otkat” (comision) 25-30% pentru a primi 400 de mii, iar acum statul i-a transferat pe cont 1,7 milioane. Nimeni nu credea. Credea că vor fi făcute evaluările și va rămîne cum a făcut anul trecut guvernul iresponsabil, cînd a făcut evaluările cînd a bătut grindina la nord și a uitat de aceste evaluări, cu toate că trebuiau date 30 de milioane de lei. Noi am găsit și le dăm 300 de milioane”, a spus Dodon.
Conform datelor oferite de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, 2 269 de producători agricoli urmează să beneficieze de compensații. Pînă în prezent, instituția a recepționat 1 455 de dosare. Valoarea compensațiilor solicitate este de 289,6 milioane de lei.
Data limită de depunere a dosarelor pentru solicitarea compensațiilor este 18 septembrie 2020.
Ce spune președintele țării despre amenințarea Maiei Sandu că va organiza la Chișinău, după alegeri, „Maidan”
Partidul Acțiune și Solidaritate nu are capacitatea de a organiza „Maidan” la Chișinău. Astfel a comentat Igor Dodon amenințările Maiei Sandu că va scoate lumea în stradă și va organiza dezordini în masă după alegerile prezidențiale. Șeful statului a explicat că acea campanie lansată de PAS cu privire la falsificarea alegerilor prezidențiale nu are sens. Mai mult decît atît, Igor Dodon spune că lansînd aceste acuzații, Maia Sandu își face o defavoare, deoarece electoratul ei va fi descurajat și nu va mai merge la vot.
“Este imposibil de falsificat alegerile în condițiile în care la fiecare secție de votare sînt reprezentanții tuturor concurenților plus observatori străini. Eu vă amintesc că anul trecut, cineva spunea că sînt plini de mercur, nu voi da nume, s-au terminat alegerile, s-a terminat și mercurul. Ședea una în Parlament cu zontic de plajă și se apăra de mercur. Am fost la prima ședință a parlamentului, mare show a fost. Dar după, au uitat de mercur. De ce, pentru că se victimizau. Voi încercați să isterizați lumea, dar voi faceți o defavoare vouă. Lumea nu va ieși la vot. Adică voi din start știți că veți pierde alegerile prezidențiale”, a spus Igor Dodon.
Totodată, președintele a amintit că de procesul electoral este responsabilă Comisia Electorală Centrală, unde socialiștii nu sînt în majoritate.
“În majoritate sînt alte partide, care se află în opoziție față de PSRM. Conducerea CEC este un membru al PAS. Validarea alegerilor se face la Curtea Constituțională. Să vă amintesc care este componența CC – majoritatea e de partea opoziției, cel puțin trei membri au fost propuși de Blocul ACUM”, a adăugat Igor Dodon.
”Indiferent de rezultat noi nu vom chema oamenii la proteste”
Indiferent de rezultatele la alegerile prezidențiale din acest an, Igor Dodon și PSRM nu vor chema oamenii la proteste. Acest lucru se va întîmpla doar în cazul în care va fi nevoie de apărat victoria președintelui republicii Moldova.
„Noi niciodată n-o să destabilizăm situația, indiferent de rezultatele alegerilor. Vreau să aduc mesaj important la oponenți, observatori străini, dar și pentru cetățeni. Eu trăiesc în această țară, noi avem copii aici, nepoți. Ce înseamnă destabilizare? Ați văzut ce haos e în Belarus? Voi vreți așa să fie în Chișinău, totul întors cu picioarele în sus? Noi niciodată nu ne-am permis să destabilizăm situația. Am organizat proteste, dar nu am intrat forțat în Parlament… Asta e diferența. Ei vor haos, dacă nu pot să ajungă la guvernare legal, ei vor haos. Noi acest lucru nu îl dorim și nu vom provoca acest haos. Eu cred că noi avem toate șansele și cred că vom învinge. Indiferent de rezultat, noi nu vom chema oamenii în stradă și nu îi vom scoate la protest. doar într-un caz îi putem scoate, pentru a apăra victoria președintelui Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon.
Igor Dodon susține că Republica Moldova trebuie să introducă votul electronic
Președintele Igor Dodon susține că Republica Moldova trebuie să introducă votul electronic. Șeful statului a declarat că autoritățile responsabile trebuie să depună eforturi ca la următoarele alegeri: parlamentare sau prezidențiale, să trecem la votul electronic pentru ca cetățenii să aibă posibilitate să voteze oriunde s-ar afla.
Potrivit președintelui, celor peste un milion de cetățeni moldoveni care se află peste hotare trebuie să lise ofere posibilitatea să voteze la alegeri.
”În calitate de președinte consider că trebuie să oferim posibilitate cetățenilor să voteze, nu este vorba despre victorie sau eșec, aceștia sînt cetățenii țării noastre”, a spus Dodon.
Comisia Electorală Centrală a anunțat că la alegerile prezidențiale din noiembrie peste hotarele țării vor fi deschise 202 secții de votare.
”Întreprinderile din domeniul energetic, Calea Ferată a Moldovei și Moldtelecom trebuie să rămînă în proprietatea statului”
Statul trebuie să mențină în proprietate obiectivele strategice, iar celelalte companii pot fi vîndute mediului de afaceri pentru a fi dezvoltate, a declarat Igor Dodon. Dodon susține că întreprinderile din domeniul energetic, Calea Ferată a Moldovei și Moldtelecom trebuie să rămînă în proprietatea statului.
”Aici statul trebuie să aibă proprietate, nu în domenii private. Scoaterea „Metalferos” la privatizare a fost un semnal că statul nu vrea să întoarcă monopolul pe acest segment. Statul nu trebuie să monopolizeze activitățile economice, unde businessul poate să meargă înainte”, a spus Dodon.
La începutul acestui an, Guvernul a scos la privatizare acțiunile pe care le deține în întreprinderea „Metalferos”.
Sursa: a-tv.md