PRESEDINTA MAIA SANDU S-A INTILNIT CU MAI MULTI FERMIERI DIN TARA

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu mai mulți fermieri din diferite raioane ale țării, cu care a vorbit despre situația din sectorul agrar.

Agricultorii au vorbit despre problemele cu care se confruntă din cauza secetei, a costurilor înalte la carburanți și a dificultăților la export. Președinta Maia Sandu a spus că înțelege că este foarte complicat pentru fermierii mici și mijlocii și a amintit că autoritățile au întreprins anumite acțiuni pentru a ajuta, chiar dacă spațiul pentru sprijin este mai redus din cauza crizelor multiple cu care se confruntă țara și a necesității de a interveni cu sprijin în mai multe domenii, în special în cel energetic. Președinta a spus că este în interesul nostru, al tuturor, ca afacerile, inclusiv cele din agricultură, să reziste acestor crize și a ascultat sugestiile fermierilor cu referire la soluțiile pe termen scurt.

Președinta a vorbit și despre faptul că, pe termen lung, atît autoritățile, cît și fermierii trebuie să lucreze pentru o dezvoltare sustenabilă a agriculturii. Schimbările climatice nu sînt un fenomen temporar, secetele nu sînt o excepție, ele se repetă tot mai des și agricultorii trebuie să cultive culturi rezistente la secetă și să folosească metode noi de cultivare, care și-au dovedit efectele în condițiile noastre. Și autoritățile trebuie să sprijine, în special prin sistemul de subvenționare, gospodăriile agricole care se modernizează, care au șansa să devină competitive și, evident, cele care contribuie la bugetul public național. De asemenea, dezvoltarea industriei de prelucrare este crucială pentru dezvoltarea agriculturii. La fel de importantă este și cooperarea gospodăriilor mici pentru a putea exporta pe piața externă, mai ales că Guvernul a făcut de curînd progrese importante în deschiderea piețelor externe stabile pentru produsele moldovenești.

Sursa: presedinte.md