PRESEDINTA LUNGESTE CRIZA POLITICA, PARALEL CU AGRAVAREA SITUATIEI PANDEMICE

Președinta Maia Sandu tărăgănează soluționarea crizei politice din țară, paralel cu agravarea situației pandemice, a declarat președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, la postul public de televiziune.

Deputatul a precizat în acest sens că în Parlament există un consens larg pentru numirea unui nou guvern, ce depășește cei 54 de deputați care au propus-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier.

”Guvernul este în exercițiu și are responsabilități restrînse. Este o linie roșie după care politicienii trebuie să se așeze și să depisteze soluții pentru numirea unui nou guvern. În Parlament majoritate există. Există și un consens mult mai larg decît această majoritate pentru numirea unui nou guvern. Această candidatură nu trebuie să fie unică, pot să fie cîteva candidaturi. Au fost ani cînd noi am avut zeci de tentative pînă a fost ales un prim-ministru. Avem de a face cu încăpățînarea unui actor politic, în cazul de față a președintelui, care, cu regret o spunem, continuă campania electorală, asumîndu-și declarații cum că este interesul poporului”, a spus Furculiță.

Socialistul a lansat un apel repetat către Maia Sandu să revină la obligațiunile sale constituționale și să înceapă discuțiile cu fracțiunile parlamentare.

”Soluții sînt și ele sînt în cîmpul constituțional. Constituția se referă explicit la aceste situații care s-au creat astăzi în țară. Este descris atît comportamentul președintelui țării, cît și al Parlamentului. Sperăm că, cu cît se apropie termenul de deznodămînt, actorii politici vor fi mult mai activi și vor produce acele efecte politice care sînt descrise în Constituție. Soluții există, așteptăm ca președintele să-și facă serviciul ei constituțional. Solicităm ca dumneaei să recurgă la acele discuții cu fracțiunile parlamentare, recomandate de către Curtea Constituțională. Cred că s-ar putea găsi o soluție care ar fi acceptabilă pentru țară și pentru toți astfel încît să depășim această situație complicată”, a declarat Corneliu Furculiță.

Deputatul a punctate faptul că în cadrul consultărilor inițiate de PSRM cu fracțiunile și grupurile parlamentare s-a ajuns la un consens cu privire la amînarea alegerilor anticipate pînă la stabilizarea situației pandemice din țară. Această idee nu este susținută doar de deputații PAS.