PREPARATELE ANTI-DIABETICE INJECTABILE AR PUTEA FI INCLUSE ÎN LISTA MEDICAMENTELOR COMPENSATE

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a prezidat, pe 4 aprilie, o şedinţă de lucru cu privire la asigurarea bolnavilor de diabet cu preparate anti-diabetice injectabile (insulină), a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.
La şedinţă au participat ministrul în exerciţiu al Sănătăţii Andrei Usatîi, directorul general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga.
În cadrul şedinţei a fost pus în discuţie subiectul cu privire la asigurarea bolnavilor cu preparate anti-diabetice injectabile. De asemenea, a fost analizată oportunitatea trecerii preparatelor respective în lista medicamentelor compensate, avînd în vedere dispoziţiile semnate anterior de către Vlad Filat.
În acest sens, Andrei Usatîi i-a prezentat Premierului în exerciţiu situaţia detaliat, menţionînd că pentru alegerea celei mai bune modalităţi de asigurare a bolnavilor de diabet cu preparate sînt necesare un şir de reglementări legale. Ministrul în exerciţiu al Sănătăţii a anunţat că la momentul actual există suficiente preparate anti-diabetice în stocuri.
La rîndul său, Vlad Filat a dispus instituţiilor menţionate să întreprindă toate măsurile pentru a asigura continuu bolnavii de diabet cu preparate de calitate. Premierul în exerciţiu a remarcat că este necesar de a interveni pe dimensiunea legală prin rectificarea bugetului de stat pentru anul curent, în vederea direcţionării mijloacelor financiare publice către bugetul asigurărilor obligatorii în medicină şi implementării mecanismului de compensare a preparatelor anti-diabetice injectabile (insulină). ”Urmează să asigurăm bolnavii de diabet zaharat cu preparatele necesare, respectînd principiul accesibilităţii cetăţenilor la medicamente de calitate, eficiente şi inofensive”, a conchis Vlad Filat.