Premierul Ungariei se va duce în SUA ca să se vadă cu Donald Trump

Premierul ungar Viktor Orban va pleca în zilele următoare într-o vizită în SUA, unde se va întîlni cu aliatul său, fostul preşedinte republican Donald Trump, a transmis Joi biroul de presă al Guvernului de la Budapesta, potrivit agenţiei EFE, potrivit Agerpres.

Conform presei maghiare, întîlnirea celor doi politicieni se va desfăşura săptămîna viitoare în statul Florida, dar deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre vizita lui Orban în SUA. "Vom oferi mai multe informaţii după întîlnire", a declarat presei purtătorul de cuvînt al premierului ungar.

Viktor Orban a fost singurul şef de Guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a cîştigat în 2016, la fel şi patru ani mai tîrziu, cînd însă republicanul a pierdut scrutinul în faţa actualului preşedinte democrat Joe Biden.

De cînd acesta din urmă a venit la Casa Albă, relaţiile dintre Budapesta şi Washington au intrat în declin, date fiind diferenţele ideologice între premierul conservator ungar şi preşedintele progresist al SUA.

La o conferinţă desfăşurată anul trecut la Budapesta, Viktor Orban a apreciat că numai o revenire a lui Donald Trump la putere în SUA poate salva lumea în faţa "virusului" progresist şi a "ideologiei woke" răspîndite de "liberalii occidentali" şi care atacă naţiunile. ”Ungaria a oprit migraţia ilegală la graniţă, a interzis propaganda de gen în şcoli şi insistă pentru pace în Ucraina”, şi-a rezumat Orban politica ce l-a adus în conflict cu Bruxellesul şi Washingtonul.

"Sunt sigur că dacă Donald Trump ar mai fi fost preşedinte în SUA, nu ar mai fi fost război în Ucraina. Reveniţi, domnule preşedinte! Aduceţi pacea pentru noi!", l-a îndemnat el pe fostul preşedinte republican, care conduce în primarele din partidul său pentru desemnarea candidatului prezidenţial, dar în acelaşi timp se confruntă cu o serie de dosare penale pe care le consideră o folosire a Justiţiei împotriva lui de către democraţii lui Biden. Victor Orban a descris, la rîndul său, drept o "metodă comunistă" procesele desfăşurate împotriva lui Trump.

Orban şi Trump s-au întîlnit ultima dată în August 2022, la clubul de golf pe care fostul preşedinte al SUA îl are în New Jersey.