Premierul suedez despre întrevederea pe care urmează s-o aibă cu omologul lui ungar: "Fără cereri legate de aderarea la NATO – asta nu este pe masă"

Suedia nu va negocia cu Ungaria cererea sa de aderare la NATO, pe care Budapesta nu a ratificat-o pînă acum, rămînînd singurul membru al alianţei care nu a făcut-o, a declarat Vineri prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, citat de Reuters.

Suedia, împreună cu Finlanda, au solicitat să se alăture Alianţei în 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar aderarea ei a rămas blocată de Turcia şi Ungaria.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat documentele de ratificare Joi, lăsînd Ungaria acum să fie ultimul obstacol în calea Suediei de a adera la alianţa celor 31 de membri.

Prim-miniştrii suedez şi ungar se vor întîlni săptămîna viitoare la reuniunea Consiliului European la Bruxelles, dar Kristersson a spus că Suedia nu va face noi promisiuni cu privire la NATO.

"Fără cereri legate de aderarea la NATO – asta nu este pe masă", a declarat Kristersson pentru canalul TV4 din Suedia.

Cu toate acestea, el a spus că cele două ţări au multe de discutat, inclusiv cooperarea în cadrul NATO, viitoarea Preşedinţie ungară a Consiliului UE, sprijinul pentru Ucraina şi cum să obţină cele mai largi sinergii din partea forţelor aeriene care împărtăşesc acelaşi program de avioane de luptă – JAS Gripen suedeze.

Orban a fost deranjat de criticile suedeze asupra evoluţiilor democratice sub Guvernul său. El l-a invitat pe Kristersson la Budapesta pentru negocieri asupra NATO. Dar el a repetat Miercuri că ţara sa sprijină aderarea suedeză.

Kristersson a spus că nu ştie cînd Suedia va deveni cel de-al 32-lea membru al NATO, dar că el se aştepta să fie "foarte curînd". (AGERPRES)