Premierul israelian a fost invitat în SUA să se adreseze Congresului

Premierul izraelian, Benjamin Netanyahu, se va adresa ''în curînd'' Congresului american, a anunţat Joi seara liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, apreciind că va fi o "expresie puternică de sprijin" în plin război din Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"În această seară, sunt încîntat să vă anunţ altceva: în curînd îl vom primi pe prim-ministrul Netanyahu la Capitoliu pentru o sesiune comuna a Congresului", a declarat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, în cursul unei recepţii la Ambasada Israelului la Washington.

"Aceasta va fi o manifestare oportună şi, cred, foarte puternică de sprijin pentru Guvernul israelian într-un moment în care are cea mai mare nevoie", a adăugat el.

Această invitaţie, adresată premierului israelian de către opoziţia republicană a preşedintelui Joe Biden, survine după un dublu eşec suferit în această săptămînă de Israel: recunoaşterea de către trei ţări europene a statului Palestina şi decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, de a solicita mandate de arestare împotriva premierului Netanyahu pentru presupuse "crime împotriva umanităţii" precum şi a liderilor mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Spania, Irlanda şi Norvegia au anunţat Miercuri că vor recunoaşte statul Palestina, decizie care urmează să intre în vigoare la 28 Mai.

Preşedintele american şi-a declarat public opoziţia faţă de o ofensivă terestră la scara largă în oraşul palestinian Rafah, unde peste un milion de civili sunt refugiaţi, şi a ameninţat că în caz contrar va opri anumite livrări de arme către Israel.