PRELIMINARIILE CAMPIONATULUI EUROPEAN DE FOTBAL

Antrenorul Alexandru Curteian a indicat cauzele înfrîngerii de la Viena

Antrenorul echipei naţionale de fotbal, Alexandru Curteian a indicat la conferinţa de presă de la finele meciului de la Viena din preliminariile Campionatului European dintre selecţionatele Austriei şi R. Moldova cauzele înfrîngerii suferite (0-1).

„N-am reuşit să transpunem în fapt, pe teren, planul de joc elaborat. Posibil, dacă în lot ar fi fost şi cei trei mai buni fotbalişti moldoveni ai momentului (Alexandru Epureanu, Artur Ioniţă, Alexandru Gaţcan - nota agenţiei) am fi fost capabili să ripostăm mai dur. Faptul ca atare şi-a lăsat o amprentă vizibilă asupra acţiunilor noastre, jocului echipei. Gazdele au învins pe merit. În prezent lotul Austriei este cel mai puternic din grupa G”, a declarat tehnicianul.

Alexandru Gaţcan, Alexandru Epureanu şi Artur Ioniţă sînt accidentaţi.

Unicul gol al partidei a fost marcat în minutul 52 de Zlatko Junuzovic.

Echipa moldoveană a jucat, în temei, defensiv, avînd un singur vîrf de atac, Nicolae Milinceanu. Şansa ei s-a consumat la faza cînd Alexandru Dedov l-a lansat pe acesta, cu o aruncare inspirată de la margine, în atac. Nicolae Milinceanu a reuşit să scape de urmăritori cu un sprint foarte bun, a pătruns lateral dreapta în careul de 16 metri, rămînînd de unul singur cu portarul, a şutat, însă slab, imprecis.

Selecţionata Moldovei se situează pe ultimul loc în clasament, avînd 2 puncte adunate. Lider este echipa Austriei cu 19 puncte totalizate.

Următorul meci echipa moldoveană îl va disputa pe 8 septembrie, la Chişinău, cu reprezentativa Muntenegrului.

 

Olanda, la un pas să rateze Euro după 30 de ani

Olanda aproape că a ratat calificarea la Euro 2016. Batavii au pierdut, duminică, scor 0-3, partida de la Konya, cu Turcia, din Grupa A, şi a coborît pe locul al 4-lea în clasament. Oğuzhan Özyakup 8, Arda Turan 26 şi Burak Yılmaz 85 au marcat golurile ”otomanilor”. Olanda nu a mai ratat prezenţa la un European din anul 1984, de la ediţia organizată de Franţa. Olandezii pierduseră şi vineri, acasă, cu Islanda, scor 0-1, iar acum au şanse mici să prindă şi locul trei, ce ar putea s-o trimită la baraj.

 

Rooney a egalat recordul lui Bobby Charlton

Cu reuşita din penalti din meciul cu San Marino (6-0), din preliminariile Euro 2016, Wayne Rooney l-a egalat pe legendarul Sir Bobby Charlton în topul celor mai buni marcatori din istoria naţionalei engleze. Bobby Charlton a marcat 49 de goluri, bornă atinsă şi de Rooney.

"Este un moment de mare mîndrie să egalez recordul lui Sir Bobby. Obiectivul meu e să forţez în continuare, să îmi ajut echipa să cîştige. Voi încerca să dobor recordul, să fiu eu deţinătorul lui. Sir Bobby Charlton m-a susţinut încă de cînd aveam 18 ani şi semnasem cu Manchester United.

Venea în vestiar după meciuri. Are o prezenţă aparte. Mereu venea şi vorbea cu jucătorii, inclusiv cu mine. Mi-a dat cîteva sfaturi foarte valoroase. Cred că dacă e cineva care se va bucura că voi doborî acest record de goluri, acel cineva e chiar el! Noi pentru asta jucăm, să cîştigăm titluri cu echipa. De aceea aş da oricînd golurile mele pentru o medalie de campionat", a declarat Wayne Rooney pentru televiziunea engleză.

Despre victoria cu San Marino atacantul lui Manchester United a adăugat: "Sînt meciuri dificile uneori, pentru că adversarii se pun pe două linii în faţa porţii, iar dacă gazonul nu este de calitate te poţi împiedica în el deseori. Am început bine meciul, am încercat să punem presiune, să profităm rapid de şansele avute. A fost o victorie lejeră şi aşteptăm cu mult optimism meciul de marţi", a mai spus Rooney.

 

Rezultate consemnate duminică

Nouă meciuri s-au jucat duminică în preliminariile Euro 2016. S-au marcat 17 goluri în aceste partide, cele mai multe ka meciul Malta - Azerbaidjan (2-2). Cehia şi Islanda şi-au asigurat “biletele” pentru turneul găzduit de Franţa anul viitor. Rezultatele inregistrate duminica:

Grupa A

Letonia - Cehia 1-2. Au marcat: Zjuzins '73 / Limberský '13, Darida '25.

Turcia - Olanda 3-0. Au marcat: Özyakup '8, Arda Turan '26, Burak Yılmaz '86.

Islanda - Kazahstan 0-0.

Clasament: 1. Islanda – 19 puncte; 2. Cehia – 19; 3. Turcia – 12; 4. Olanda – 10; 5. Letonia – 4; 6 – Kazahstan – 2.

Grupa B

Ţara Galilor - Israel 0-0.

Bosnia-Herţegovina - Andorra 3-0. Au marcat: Bicakcici '14, Dzeko '30, Lulici '45.

Cipru - Belgia 0-1. A marcat: Hazard '86.

Clasament: 1. Ţara Galilor – 18; 2. Belgia – 17; 3. Israel – 13; 4. Bosnia – 11; 5. Cipru – 9; 6. Andorra – 0.

Grupa H

Malta - Azerbaidjan 2-2. Au marcat: Mifsud '55, Effiong '71 / Amirguliyev '36, '80.

Norvegia - Croaţia 2-0. Au marcat: Berget '51, Ćorluka '69 (autugol).

Italia - Bulgaria 1-0. A marcat: De Rossi '6 (penalti).

Clasament:

1. Italia – 18; 2. Norvegia – 16; 3. Croaţia – 15; 4. Bulgaria – 8; 5. Azerbaidjan – 6; 6. Malta – 2.