Președintele francez face apel la prudenţă în analiza rezultatelor

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel la "prudenţă" în analiza rezultatelor alegerilor legislative pentru a determina cine poate fi însărcinat cu formarea unui Guvern, a transmis, Duminică seara, anturajul său, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Şeful statului, a cărui mişcare Ensemble s-a clasat pe locul al doilea, a apreciat că blocul de centru este "în viaţă" după şapte ani la putere, conform aceleiaşi surse.

Preşedintele francez va aştepta "structurarea" noii Adunări Naţionale pentru a "lua deciziile necesare", a precizat la scurt timp Palatul Elysee.

Jean-Luc Melenchon, liderul mişcării stîngiste Franţa nesupusă, una din componentele Noului Front Popular (NFP), plasat pe primul loc, conform estimărilor, a afirmat că "NFP este gata să guverneze".

Liderul socialiştilor, Olivier Faure, s-a pronunţat împotriva unei alianţe guvernamentale cu tabăra centristă a preşedintelui Emmanuel Macron.

Raphael Glucksmann, fostul lider al listei socialiste la europene, e de părere că "în faţa unui Parlament divizat, va trebui să ne comportăm ca nişte adulţi".

Preşedintele partidului francez de extremă dreapta, Rassemblement National (RN, Adunarea Naţională), Jordan Bardella, a denunţat "alianţa dezonoarei" care îi privează pe francezi "de o politică de redresare", în contextul în care formaţiunea sa s-a clasat pe locul al treilea în al doilea tur al alegerilor legislative, potrivit primelor estimări.

"Mai mult ca oricînd, Rassemblement National întruchipează singura alternativă", a adăugat el, promiţînd că partidul său nu va cădea în "nici un compromis politic" şi asigurînd că "nimic nu poate opri un popor care a reînceput să spere".